Aziz Nesin'den bir fýkra.
Bir zamanlar Anadolu köylerinden birinde, Þükrü efendi ile Yaylý Yahya arasýnda geçen bir hikaye bu. Þükrüefendi''nin hali vakti yerinde. Yaylý Yahya ise çok fakir. Bir ayaðý da sakat bu Yahya'nýn, o yüzden yaylana yaylana yürüyor. Bir gün Þükrüefendi traktörüne kurulmuþ kasabaya pazara giderken, bir de bakmýþ yolda yaylý yahya sallana yaylana kasaba pazarýna gidiyor. Acýmýþ,
Þükrüefendi - Ben de kasaba pazarýna gidiyorum, bin traktöre de götüreyim
Anlatýcý - demiþ. Yaylý Yahya da binmiþ traktöre. Bunlar söyleþe gülüþe giderken çok þakacý olan Þükrüefendinin asklýna bir hinlik gelmiþ
Þükrüefendi - Len Yaylý Yahya!
YY - Söyle aðam
Þükrüefendi - Bak þurda, yolun üstünde manda pislemiþ, buðusu tütüyor taze taze. Boku gördün mü?
YY - Heee gördüm
Þükrüefendi - Ýþte o bokun hepisini yer yutarsan aha bu traktörü sana veirirm
(gözlerini hareket ettirerek -traktör gidiyor ya- yavaþ yavaþ geride kalan boka bakarlar)
Anlatýcý - Yaylý Yahya þöyle bir düþünmüþ, boku yesin mi yemesin mi? Yahu ömründe bunca halt yemiþ zaten ilk deðil ya... Þuncacýk boku yerse koskoca traktör kendisinin olacak.
YY - Dur aðam dur, yerim ben o boku (aþaðý iner boku yer)
Þükrüefendi - Hakettein len Yaylý Yahya, buyur traktör öz malýn! Beni de kasabaya kadar götür hele
(Yer deðiþirler ve yola devam ederler. Kasabaya vardýklarýnda sandalyenin yani traktörün önünün yönünü deðiþtirirler, geri dönmeye hazýr hale gelirler)
Anlatýcý - Yaylý Yahya geçmiþ direksiyona, kasabaya varmýþlar, pazarda iþlerini görmüþler. Akþama da köye beraber dönmek üzere anlaþmýþlar. Dönerken yine konuþa söyleþe gidiyorlar. Gelgelelim yediði bok bir türlü Yaylý yahya'nýn aklýndan çýkmýyor. Nasýl etsem de yediðim bokun acýsýný þu heriften çýkarsam diye içinden düzenler kuruyor. Derken yol üztünde taze bir bok görmez mi!
YY - Þükrüefendi be
Þükrüefendi - Buyur Yaylý Yahya
YY - Þimdi bu traktör benim ya...
Þükrüefendi - Evet senin
YY - Bak þurda tüten taze bok varya, önde gördün mü?
Þükrüefendi - Gördüm Yaylý Yahya
YY - Ýþte o boku yer bitirirsen, nah bu traktörü sana vereceðim.
Anlatýcý - Þükrüefendi de traktörü elden gitti diye kendi kendine kýzýyor, traktörü Yaylý Yahya'dan geri almanýn bir yolunu düþünüyormuþ. Yaylý yahya böyle deyince bunu fýrsat bilip elinden kaçýrdýðý traktöre yeniden sahip olmak için atýlmýþ yere...
(Þükrüefendi boku yer)
YY - Buyur, traktörü hakettin!
(Yer deðiþip yola devam ederler)
Anlatýcý - Yaylý Yahya ile Þükrüefendi tarktörün üstünde köye dönüyorlar. Ama o zamana kadar konuþup gülüþürken, birden ikisini de bir suskunluk almýþ.
Þükrüefendi - Ne düþünüp duruyorsun Yaylý Yahya, neden susuyorsun?
YY- Yahu, biz sabah seninle köyden çýkarken bu traktör senindi, öyle deðilmi?
Þükrüefendi - Eveeet, benimdi.
YY - Þimdi akþam oldu köye dönüyoruz, traktör gene senin. Sabah benim traktörüm yoktu, þimdi gene yoook...
Þükrüefendi - Evet öyle Yaylý Yahya
YY - Traktör gene senin benim gene bir þeyim yok, demek hiç bir þey deðiþmedi. Öyleyse biz bu boku niye yedik?
Son düzenleme : alicemal; 23-06-2019 saat: 16:13.
Sebep: syntax
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri