TUIK dene kurumun ne haltlar çevirdiðini taaaa 2006 da yazmýþtým. Sizler o zaman derin uykudaydýnýz. Beni uyku tutmuyor.
yaw bu emoji lerde aradýðýmý bi türlü bulamýyorum.
Her neyse.
TUIK yanýnda diðer kurumlarda rezil durumdalarda. Bi tanesinin örneðini yeni okudum. Þaþýrmadým desem yalan olur.
Hani þu deve ile þeytan hikayesi vardýr ya. Þeytan aþaðý iner ulan benim bile aklýma gelmedi o yaptýðýn ama "þeytana uydum" deyip duruyorsun.!
Her neyse, bu iþkur denen kurum ne yapýyormuþ.
Patronlarý arýyormuþ (Yandaþ olanlarý aramýþtýr yoksa çoktan açýða çýkardý yaptýðý rezillik)
Diyormuþki, 100 kiþi al, maaþlarý benden, 6 ay çalýþtýr. Sonra 50 kiþiyi sözleþme yapýp iþte tutman gerekiyor.
Her patron iþine geldiði kadar eleman alýyormuþ. Diyelimki ben 10 kiþi aldým. Maaþlarýný iþkur ödüyor. Para nerden, iþsizlik fonundan.
patron olarak bunlarý bedava 6 ay çalýþtýrýyorum. Ýstersem yemek ve yol parasý veriyorum, istersem ilave maaþda verebiliyorum, tamamen bana kalmýþ. Ýþkur bunlara asgari ücret altýnda maaþ veriyor ve sigorta yapmýyor. Sigortasýz çalýþtýrýyor.
Patron olarak 6 ay 10 kiþiyi bedava çalýþtýrýyorum. para iþkur yani vergilerden yani diðer çalýþýpta vergisini verenlerin sýrtýndan.
Derken 6 ay doluyor bunlardan 5 tanesi ile anlaþma yapmam gerekiyor. Pardon bu 10 taneyi atýp herhangi bir 5 kiþiyi iþe alabiliyorum. Diyelim 5 kiþi iþe aldým, asgari ücrete anlaþtým.
Sorasý bana kalmýþ, bu 5 kiþiyide bi þekilde iþten atýp yeni bir 10 kiþi daha al iþkurdan yine bedava çalýþtýr filan... Tabi iþten çýkarma þartlarýnýda bilmiyorum ya.!
Ýþkur sigortasýz iþçi çalýþtýrmanýn önünü açmýþsa, emek sömürüsünü yasal hale getirmiþse, patron ne yapmaz. Kimbilir ne numaralarda patronda vardýr. Yeni þirket kur elemanlarý al, 6 ay bedava baþka þirkette çalýþtýr, sonra yeni kurduðun þirket battý de elemanlarý çýkar iþten, yeniden þirket kur ayný elemanlarý iþkurdan al, yine baþka þirkette çalýþtýr filan.
Her neyse. Ýþsizliði düþük göstermek için bi numara daha. Zaten iþsizlik %100 çýksa ne olurki.? Ne hesap soran var, ne eyleme geçen.? Varsa yoksa abd ye biat ettikmi, rusyanýn kucaðýna oturdukmu? Çin bizi öptümü.? Tüm hesap buralarda.
FED ve AMB önümüze üç beþ atacakmý. Finansýn kafada burda.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri