Her kriz görünen ve görünmeyen büyük sorunlar yaþatýr.
Kýsa vadede görüyorsunuz, zora düþen þirketler, devlet yardýmlarý ile ayakta tutulanlar, zamlar yüzünden daha az ve daha kalitesiz aylýk malzeme alabilen aileler, batanlar.
Ama kuralýmýz neydi, birileri para kaybediyorsa, kaybedilen para buhar olup uçmuyor. Mutlaka ve mutlaka baþka birilerinin cebine giriyor.
Hali ile ileriki yýllarda milyoner sayýlarýmýzýn dahada arttýðýný göreceksiniz.
Birde uzun vadeli etkileri var. Doviz deðeri çok yükseldiðinden, bu ülkedeki herþey, elinde doviz bulunduranlara göre çok ucuzlamýþ oluyor. Heleki ABD firmalarýna göre.
Dünyada sadece ABD karþýlýksýz para basýyor.
Ne kadar basarsa bassýn, USD nin deðeri düþmüyor. Yani en azýndan para basýldý diye düþmüyor. Siz kendi matbaanýzda, karþýlýðý olmayan 10 milyar basýn, ertesi gün TL nin deðeri yerlere iner. Ama USD ne kadar basarsa bassýn düþmüyor. Sebeplerini anlatmayayým uzun sürer ama ana sebep ordusu ve dünyaya hakim medyasý.
Þimdi ABD de, devletten durmadan trilyon çeken finans devisiniz. Bu paralarý hem kredi verirsiniz, hem devlet tahvilleri alýrsýnýz ama EN GÜZELÝDE, GÝDERSÝNÝZ ÝSTEDÝÐÝNÝZ ÜLKEDEN ÝSTEDÝÐÝNÝZ KÂRLI ÞÝRKETLERÝ SATIN ALIRSINIZ. Size maliyeti sýfýr. Kaç paraysa alýrsýnýz fark etmez zaten parayý matbaada basmýþlar sana vermiþler.
Bi tek ABD deðil, dünyada kabul edilen geçerli parasý olan tüm ülkeler için, ülkeniz ucuz halde. Gelirler satýlýk tüm ÝYÝ þeylerinizi alýrlar.
Dün 2 haber okudum. Karadenizde bir çay fabrikamýz satýlmýþ, Bursada japonlar çelik fabrikasý kuruyor.
Kurulu iþletmeyi satmak, tarla, arsa satmak, cinayetle eþdeðer.
Japonlarýn Bursada kurduðu fabrika ise kabul edilebilir bir þey. Para getirip iþ saðlýyorlar ve belki ihracat yapacaklar. Ancak kazandýklarý paranýn tamamýný japonyaya götürecekler. Bu sorun. NEDEN. Çünki bizim yurt dýþýndaki þirketler kârlarýný Türkiyeye getirmiyorlar. Getirseler japonlarýn götüreceði para telafi edilmiþ olur.
1980 den beri kaç þirketi sattýk. Nerdeyse tüm kârlý þirketleri. Her yýl bu þirketlerin kârlarý milyarlarca dolar olarak yurt dýþýna gidiyor. Satarken aldýðýmýz dövizlerde zaten faiz ve ithalat olarak yine yurt dýþýna çýktý.
En kötüsüde yurt dýþýnda çalýþan Türk firmalar gelirlerini Türkiyeye getirmiyor. Ben olsam getirirmiydim.??? Ýþte mesele burda. getirmezdim. Hýrsýz dolu bir ülkeye kim parasýný getirir. Hýrsýz bile getirmez. Çaldýðý paralarla namuslu ülkeye gider. devletin seni soyuyorsa, orada iþ bitmiþtir, o ülkenin geleceði yoktur.
Her yýl, bu halkýn emeði yasal ve yasal olmayan yollarla yurt dýþýna taþýnýyor.
Son düzenleme : alicemal; 04-10-2018 saat: 11:13.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri