Originally Posted by
alicemal
S&P ye gelince, hoþ artýk BIST kimseyi takmýyor. Bu seviyede birilerin satýþýnýn bitmesini bekliyor gibi görünüyor.
S&P son aþaðý dalgayýda bitirdi, sonraki dalga nýn yukarý tepe dalgasý olmasý muhtemel. Henüz belli deðil, þu an gün içi grafikte simetrik üçgen yapýyor. Simetrik üçgen, geldiði yönele ayný yönde kýrýlma ihtimali yüksek. Simetrik üçgende, alýcýlarda satýcýlarda baskýn deðil. heves ayný.
Ancak bunun temel verilerle desteklenmesi gerekir. Temelde, FED in finans sistemine para yaðdýrmasý devam ediyor. Þimdide þirket tahvillerini almaya baþladýlar ancak alýrken þirketten deðil, o tahvilleri elinde bulunduran finans sisteminden alýyorlar.
Yani finans sistemine para hibe ediyorlar. Kendi çalýþan halklarýný soyuyorlar. Kural neydi. Üretmeden cebine para giriyorsa, bu para diðer üretenlerden çýkar.
Direk þirketten alsa, bu kabul edilebilir çünki þirketler üretim yapýyorlar, aldýklarý parayýda yine üretime aktarýp, iþçi sayýsý artýrýp, üretim alanlarýný artýrýp, rekabet sayesinde fiyatlarýn artmasýný engelliyorlar. Doðru deðil ama kabul edilebilir, para genele yayýlýyor. Finansa verirsen, büyük oranda direk finans üst yöneticileri, ve patronlarýn kiþisel servetine ekleniyor. Halka yayýlmýyor o para. Direk hýrsýzlýk.
Yöntem, daha öncede yazdýðým gibi, þirkete ortak olma þeklinde olmalý. Kriz bitince yine ortaklýk payýný satarsýn. Soygun olmaz, kalýcý kamulaþtýrma olmaz.
S&P ye dönersek, yukarý yeni dalgayý Temel veri destekliyor ancak bir temel veri daha varki, ikinci dalga korkusu. Avrupa ve abd de virus kurallarý gevþetiliyor. Acaba yeniden yayýlmaya baþlarmý korkusu var.
Diceksinizki, halkýn ölmesini zaten o ülkeyi yönetenler destekliyorlar, ikinci dalga hoþlarýna gider, üçüncü nerde diye bakarlar. Netçede bu dalgayla gönül rahatlýðý ile FED'de basýlan trilyonlarý iç ediyorlar.
Ancak yinede dalga korkusu ilk anda para piyasalarýnda satýþa sebep olur. Sonra isterse 10 milyon kiþi ölsün, kimsenin umrunda olmaz. Aynen þu anda olduðu gibi.
Sonuca gelirsem, S&P de yeni dalga ne zaman baþlar, ne tarafa olur henüz gördüðüm bir þey yok. Bende bekliyorum. Dalga hangi tarafa olursa olsun, büyük olmaz, trend deðiþtirici olmaz.
En azýndan bu haftalýk. Tabi ekstra bir geliþme olmazsa.
Bizde etkili olabilecek geliþme, bilançolar açýklanýyor. Þimdilik fena gitmiyor bilançolar.
Yer Ýmleri