jmk,
iste sana 10 dilde "merhaba" desin.
Gönderilerinin bir kýsmýna yüzeysel baktým, insani bir þey görmedim. Duygu görmedim.
jmk,
iste sana 10 dilde "merhaba" desin.
Gönderilerinin bir kýsmýna yüzeysel baktým, insani bir þey görmedim. Duygu görmedim.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
10 dilde diyorsa zaten kesin robottur...
Dur ben de inceleyeyim bu iþi.
Hakikaten patronlar insan tutmaktansa bir programa bir defalýk para vermeyi yeðlerler.
Hem de kimse bir þey bilmeyecek.
Sýfýr kayýp kaçak.
Bir tanesi var biliyorum, yazýyor yazýyor sonra bu insan ya üzerine gidince patlýyor.
Robot istifini bozmaz.
Selamlar. Burada yazmýþ olduðum bilgi, yorum ve düþünceler tavsiye ve yatýrým danýþmanlýðý kapsamýnda deðildir. Webster üstad nerede diye sormayýn, iþte burada: https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=45203
Selamlar. Burada yazmýþ olduðum bilgi, yorum ve düþünceler tavsiye ve yatýrým danýþmanlýðý kapsamýnda deðildir. Webster üstad nerede diye sormayýn, iþte burada: https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=45203
Yabancý satýþý sebebi ile yükseliþe yeterince katýlamýyoruz maalesef.
Þubat 2020 deki Son tepelerle bugünü karþýlaþtýrdým.
S&P ve DAX, son tepelerine çok yaklaþmýþlar. % 6 civarý bir fark kalmýþ.
DAX ýn hýzlý çýkýþý þaþýrtýcý çünki virus olayý baþlamadan öncede abd nin açtýðý ticaret savaþlarý sebebi ile kötüye gidiyordu. Göründüðü kadarý ile trump savaþa devam edecek.
Ýtalya, ingiliztere ve frank'larýn, þubattaki son tepeleri ile %15 ile %20 arasý fark var.
TR BIST ise, papaz olayý, suriye iþgali görüntüsü veren olay, seçim iptali, firmalara ve medyaya "TEK patron benim, bana biat etmezseniz kanun kural tanýmam oyarým" diyen otoriter devlet yönetimi görüntüsü, gibi akp nin yarattýðý suni sebeplerle çok gerideydik. yani þubattaki BIST tepesi, baskýlanmýþ tepeydi. Yabancýlar ufak ufak çýkmaya baþlamýþlardý.
Baskýlanmýþ o tepeye bile %12 uzaktayýz.
Bunada þükür demek lazým çünki yabancý bu kadar çýkýyorken, 350 bin yeni kiþi bolca para ile girmeseydi, bankalara menkul alma zorunluluðu dayatýlmasaydý, emekli fonlarý yaratýp menkul alacaksýnýz zorunluluðu getirilmeseydi, ülkenin bu hali ile 100 bini görmemiz zor olurdu.
Cuma günü batý borsalarý çok yeþilken, bizim ki yükselemedi. herhalde alýcýyý görünce yabancýlarda vermeye baþlamýþtýr.
Cuma günü bankalar, BIST100 den fazla artmýþ.? Yabancýlar, Banka satýþýný býrakýp, diðer büyük þirketleremi geçtilerki.?
Her neyse artýk.
Yabancý böyle satmaya devam ederse, virus zararýný bu sene çýkarmam zor olacak.
Biz abd borsasýna endekslendik ancak abd borsasý son tepe ile %5 küsür kalmýþ. Ondan sonra bu kadar kolay yükselmeyebilir.
yükselsede, zorlayýcý büyük realizasyonlar gelebilir.
Þu an temiz arazideyiz, yarýn engebeli araziye girdiðimizde, BIST de kazanmak zorlaþacak. Maalesef, yabancý satýþý ... ne diyeyim, kýsmet iþte.. aslýnda kýsmetlede alaka yok ya... hükümet ortada, bu sonuçlar normal ki dahada kötülerinin gelme olasýlýðý var. tayyip oylarý düþtükçe saða sola saldýrýyor.
Maalesef kötü hükümetlerin taktiði bu. kendi beceriksizliklerini örtbas için saða sola saldýrýp, cahil halka düþman gösterirler. trump ta bunu yapýyor.
@NeAcaipDunya
Bi kaç gündür biraz giysi alýþveriþi yaptým. Orta sýnýfa satýþ yapan markalara gittim.
fiyatlar geçen yýla göre %30 ile %50 oranýnda artmýþ.
Otomobil fiyatlarýndan arada sýrada bahsederim. Sýfýr otomobiller En son 2. el orta halli ev fiyatýndaydýlar. Þimdi sýfýr ev fiyatýndalar. Eðer 3 büyük þehir ve yabancýlarýn alým yaptýðý turistik yerleri saymazsanýz. Ortasýnýfa satýþý yapýlan sýfýr bir araba parasý ile, orta sýnýf mahallede sýfýr bir ev alabilirsiniz. Artýk fiyatlar oralarda.
Neden ev ile karþýlaþtýrýyorum. Anormallik kolay anlaþýlsýn diye. Araba 3 yýl içinde her yýl aðýr tamir bakým gerektiri, vergi ve sigorta yükü aðýrdýr ve 30 yýl sonra hurda olur. Deðeri sýfýrlanýr. 30 yýl içinde araba fiyatý kadarde vergi ve sigorta ödersin.
Evin vergisi ise yok gibidir, bakým masrafý yok gibidir, 30 yýl sonrada ayný evdir. Ayný deðere satarsýn, belki kâr ederek satarsýn. 100 yýl sonra çocuklarýn evi yýkar, maliyetine yenisini edinirler. Ev demek arsa payý demektir, yedi kuþak torununa o arsa payýný miras býrakýrsýn.
Anlayan anormalliði anlamýþtýr, anlamayan özal gibilere, tayyip gibilere hala oy atýyordur, onlara yapacak biþeyim benim yok.
Deli gibi 100 bin TL altý araba ihtiyacý var fakat devletin tepesindeki adam, 500 bin TL ye araba üretsinler diye, bu milletin yüzmilyonlarca TL parasýný yine yahudilere verdiler.
halbuki araba fiyatlarýnýn uçma sebebi TR deki yahudi firmalar. Onlarýn tekelinde.
Ülkenin neresini tutsan elinde kalýyor, öyle rezil bir ülke olduk.
Son 1 yýlda orta sýnýfýn bir kýsmý daha alt gelir sýnýfýna düþtüler. Ýmam hatiplerin yaygýnlaþtýrýlmasý ile, kalan ortasýnýfýn çoðununda alt gelir sýnýfýna düþmesi garantilendi.
akp li siyasetçiler, edindikleri servetleri ile beraber çekilecekler ama ülkeye verdikleri zarar kalýcý.
özal ailesini yargýlamadýk, iþ buraya çok çabuk vardý.
Açýklanan enflasyon %11 civarý.
Millete bu rakam üzerinden zam verecekler ancak milletin satýn aldýðý her þeye %30 ve üzeri zam geldi. Gýda dahil.
TAAAAAA 2006 da söylemeye baþladým. Devletin açýkladýðý enflasyon uydurma diye. Kimse anlamadý. Aradan 14 yýl geçti ve þimdi anlýyorlarki enflasyon rakamý uydurma.
Yeni anlayanlarýn içinde akademisyenler var, öðrenci yetiþtiriyorlar, ekonomi köþe yazarlarý var, halký eðitiyorlar.
Seviye ayaklar altýnda.
2006 da sadece enflasyon rakamý uydurma iken, zamanla devletin tüm rakamlarý uydurma haline geldi.
.
Son düzenleme : alicemal; 06-06-2020 saat: 13:43. Sebep: coat style
@NeAcaipDunya
Ýç yerleþiklerin DTH(bankalardaki döviz hesaplarý) miktarý yükselmeye baþladýðýnda ne deniyordu.?
Millet 7.0 TL ve üzerinden doviz aldý, yeniden 7.20 görülürse millet satar elindeki dövizi.
USD 7.26 yý gördü peki ne oldu.? Sattýlarmý.?
Hayýr.
Satarlar diyenler Ýnsanýn doðasýný bilmiyor.
Ýnsanda çok hýzlý bir uyum özelliði(evrim) var. Ne verirsen ver, ona alýþýr ve kýsa sürede daha fazlasýný ister.
Yürüyen adam bisiklet ister baþka þey istemem der. Bisikleti olunca, "yaw arabam olsaydýda ýslanmasaydým" der, arabasý olur... filan fýstýk, adam ilk uzay yolculuðuna çýkan ben olsaydýma kadar gider. memnun olmaz. Hiç bir þey yetmez.
Bir kademeyi elde edince ona alýþýr, içselleþtirir, onunla doðmuþ gibi davranmaya baþlar ve hemen bir üst kademeyi istemeye baþlar.
Hali ile USD 7.20 ye geldiðinde, doviz sahipleri USD 8.0 TL ye gidecek diye satmadý. 7.0 TL aþaðý geçilincede para kaybetmiþ gibi hissetti. Kaybýný kabul etmemek içinde 6.80 dede satmadý.
Mecbur kalmadýkça satmayacakta.
Kredi ile alan çok var, onlar kredi ödemeleri gelince satýyordur.
Yada benim bu yazdýðým gibi kendi doðasýný yüzüne çarptýðýmýzda "yaw adam doðru söylüyor" deyip satanlar oluyordur.
Yanlýþ anlamayýn bunu bende yaptýðým oluyor. Hisse konusunda endeks þuraya gelse satarým deyipte oraya gelince satmadýðým, tersine dahada aldýðýmda olmuþtur.
Bi tek maymunda deðil keçilerdede ayný doða var. Hayvanýn doðasý bu. Netçede hepimiz hayvanýz.
@NeAcaipDunya
abd borsasýnda göründüðü kadarý ile herkes bir düzeltme bekliyor. viop da alýcýlar çok korkak görünüyor.
BENDE realizasyon bekliyorum. %10 - 15 aralýðýnda bir düzeltmenin gelme ihtimali var. ya buralarda gelecek yada S&P nin uzun vadeli son tepesi 3.400 e yaklaþýrken.
O sebeple pozisyonumu ona göre ayarlamaya baþladým.
Tabi ana miktar longlarýmý hiç bozmuyorum. Dalgalarda long artýrma ve azaltma yapýyorum. Nadirende, longlarýn dörtte birini geçmemek þartý ile short aldýðým oluyor.
Son bi kaç aydýr ayný anda hem long hem short aldýðýmda, shortdan hiç kazanamadým. Maliyeti civarý kapamak zorunda kaldým.
Ancak bu shortlarýn þu faydasý oluyor. KAFAN RAHAT OLUYOR. Elindeki yüksek oranlý longlar sebebi ile panik yapmýyorsun.
Panik yapmayýncada aptalca alým satým yapmýyorsun. Bu sebeple kâr oranýmda hýzla arttý. Tabi kâr derken, virus dib'i esnasýnda kaybettiðim kýsmý saymýyorum. Ondan sonraki dönem. Yeni sayfa açtýktan sonraki dönem.
---
Birde ikinci dalga korkusu var. abd den ikinci virus dalgasýna iliþkin ip uçlarý gelirse, kýsa-orta vade trend aþaðý dönebilir.
Bu konuda her zaman dikkatli olmak gerekir.
@NeAcaipDunya
Vay canýna, abd borsasý çok az miktar düþer gibi yapmýþ. BIST deki fon yöneticileri hemen satýþ tuþlarýna basmýþlar.
Bende abd borsasýnda realizasyon bekliyorum ama, bu kadar korku ilginç geldi biraz. Neyse alýþýrým.
abd borsasýnda yahudi kanalýna bakarsan, ayrýca abd fon yöneticilerine bakarsan herkes realizasyon bekliyor.
Hisse borsasýnda Herkesin beklediði þey olurmu.?
Ayrýca daðýtýlan trilyonlar ve hala açýklanan paketler var. yani abd borsasýnda realizasyon bekliyorum ancak bu kadar büyütmeye gerek varmýydý.?
Realizasyon olma ihtimali kadar, S&P deki uzun vade 3400 deki son tepeyi rahat geçme ihtimalide var. Piyasada para çok, koyacak yer yok.
Virus desen, Ýran da ikinci dalga oldu ne oldu.? Bir kere tecrübelisin, ikincisi virusun kolay bulaþtýðý kiþilere zaten bulaþtý, üçüncüsü trilyonlar filan fýstýk. Ýkinci dalga gelse, birinci dalganýn üçte biri etkisinde ya olur ya olmaz.
Viruste ikincidalga olmaz ise, batý ekonomilerinden her hafta düzelme haberleri gelecek. Borsalara verecekler coþkuyu.
Bence bizim BIST deki fon yöneticileri olayý biraz abartýyorlar. Bu para bolluðu ile realizasyon gelse bile %10 u geçmeyebilir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri