Abi þimdi ben yaþlanmis olacagimdan o vadede her þartta istanbul dýþýna zaten gitmem ya
Moruk nick i biraz uzun hikayeli
Bi gün anlatýrým
Abi þimdi ben yaþlanmis olacagimdan o vadede her þartta istanbul dýþýna zaten gitmem ya
Moruk nick i biraz uzun hikayeli
Bi gün anlatýrým
ONS altýn yükselmiþ.
Altýn konusunda epey yazmýþtým. Yýlsonu altýna girme ihtimalim vardý ama ÞANS yanýmda deðil gibi.
Önce trump tehdidi ile bizim milletin hurraaaaa DOVIZ e hücumu sonucu USD nin uçup kaçýp bizim þirketlerden yahudi elinde olmayan ve salakça yönetilenleri batýrmasý, halký enflasyona maðruz býrakýp fakirleþtirmesi ve en önemlisi BIST üzerinde baský oluþturup benim planlarý aksatmasý.
Þimdide dünyada altýnýn düþüþden yükseliþe geçmesi.
Bizim hükümet rahat dursaydý, millet doviz ehücum etmeseydi, altýnda yýlsonu yükselmeye baþlasaydý, planlar mükemmelen iþleyecekti.
Çalýlarý dikmiþtim, koyunlar arýza çýkardý yünlerini alýp eðiremedik maalesef.
Olduðu kadarý ile yetinecez artýk.
Bizde USD düþünce gram altýnda düþüyor, o kýsým iyi ama ons altýnda, gram altýnýn düþüþünü yavaþlatýyor.
Altýný sattýðým fiyattan daha pahalý alma ihtimalim çok yüksek.
Kaçtan satmýþtým, sanýrým 3 yada 4 parti halinde satmýþtým. 196 dan baþlayýp 235 e kadar satmýþtým. ortalama 210 desek. Tabi ekonomist olarak bu þekilde ortalama hesaplamamda, tahmin diyelim, þu an 229 da gram altýn fiyatý.
Her neyse... asýl amaç enflasyon üstü getiriydi. Þu an için bu amacýn çok uzaðýndayým, sanýrým +%10 civarý bir pozitif durum var. Ýþler kötü iken bilançoya bakmýyorum.
Þimdi biraz haber okuyayým...
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
USD beklediðim davranýþý gösteriyor sayýlýr.
Ben rahip býrakýlýnca ilk anda hýzla bi 20 kuruþ düþer, sonra bir 10 kuruþ daha yavaþ düþer sonra tepki gelir 20 kuruþ yükselir düþer filan iþin sonunda 5,40 - 5,60 civarý bi yerde dengelenir diye düþünüyordum. Yýl sonu yine yavaþ yavaþ yükseliþe geçer diye hesaplamýþtým.
Ancak rahip býrakýlmadan önce 20 kuruþ düþtü, rahip býrakýldýðý anda hiç düþmedi, akþam avrupa borsalarýnda 5 kuruþ düþtü bugünde normal olmasý gereken düþüþü yapýyor.
Yerel seçimlerin çok yakýn olmasý ve hükümetin para baðýmlýlýðý sebebi ile, USD de hýzlý ve büyük bir düþüþ beklemiyorum.
Hükümet, araplardan gelen milyarlar kesilmesin diye önce idlib den çýkmak istemedi, ordan çýkmak zorunda kalýnca þimdide menbiç diyor.
Sanýrým içerde siyasi mesaj verme olayýda var. Ýlk afrin e girdiðinde, oylarý düþüþten yükseliþe geçmiþti.
Þimdide menbiç deyip hem arap parasý hemde yükselecek oylara oynuyor olmalý.
Bu arada bazaarda sebze meyve fiyatýnda en az artan %50 arttý ortalama 2 katýna çýktý en çok yükselenler üçe beþe katladý. Bi ara kiwi ye bizim markette 19 TL fiyat asmýþlardý. Þimdi 12 ye indirmiþler. Son aldýðýmda 4 TL idi diye hatýrlýyorum, pek kiwi almam kaç ay yada sene önce almýþtým hatýrlamýyorum.
Millet bazaaaar fiyatlarýna göremi buna oy verecek, TV den anlatýlan uydurma kahramanlýk öykülerine göremi.
Aslýnda oy alma sebebi KESÝNLÝKLE ALTERNATÝFÝ olmadýðýndan. saðcý rakipleri kendilerinden çok daha berbat. Kendilerine solcu deme utanmazlýðýný gösteren chp ise halktan çok uzak. Güvenlikli lüks sitelerinden dýþarý adým atmýyorlar. Hali ile halk nedir, ne yer ne içer bilmiyorlar. Ekonomik bozukluktan etkilenmiyorlar, çok etkilenen halkýda anlayamýyorlar, onlar için domatesin 2 TL den 9 TL ye çýkmasý sadece rakam ve seçimlerde kullanacaklarý koz. Ama halkýn %60 için yiyecek, ekmek, emek demek. Sonuçta chp yi halk kendilerinden görmüyor, mecbur hissetmeyenler hariç oyda vermiyorlar. Verende benim içi içinden aðlayarak veriyor.
Yani hükümetin alternatifi yok. Biraz uydurulmuþ hikayeler, epeyce sahte oy. Memleketi IRAK A çevirmek üzereler, her þey hazýr.
Eðitimli insanlar yurt dýþýna sürüler halinde gitmeye baþladý.
Ülke sýnýrlarý kevgire döndü ortalýk terörist kaynýyor, yabancý ülke istihbaratçýsý kaynýyor.
Kafa kesen, intihar bomba eylemleri yapan tarikatlar durmadan besleniyor, önlerinde polis, asker engelide kalmadý.
ORTAM MÜSAÝT.
USD den girdik, nereye geldik, ama direk bað var...
@NeAcaipDunya
Yurt içi yerleþikler, yurtdýþýna, bu yýl tam 719 milyon dolarlýk yatýrým yapmýþ.
Kim suçlayabilirki.? Paranýz olsa, her yerinde bombalar patlayan terörist yuvasý þu anki IRAK ta yatýrým yapmak istermiydiniz.?
Türkiyenin YAKIN geleceðindede IRAK gibi olmak görünüyorsa, tabiki yurt dýþýný alternatif olarak görecekler. Beyin göçü ile beraber, temiz parada yurt dýþýna çýkýyor.
20 yýldýr yazarým, özallarla beraber 40 yýldýr her yýl, kara para bu ülkeden en az 3-5 milyar dolar çýkýyordur diye. Bunun içinde devleti soyanlar ve kara para var. yahudi þirketlerin bu halkýn emeðini yasal yollardan çýkarmalarý hariç.
Ýlk 10 ayda 15 milyar dolar kaynaðý belirsiz para girmiþ.??? hata noksan adý altýnda, geçen yýl ise çýkýþ olmuþ.?
Bütçe ilk 9 ayda 56 milyar açýk vermiþ.
Bi YERSEN haberi iþsizlik 10.8 e çýkmýþ mýþ. Bunu hesaplamanýn kolay yolu var. çalýþabileceklerin sayýsýndan(çalýþma yaþýnda olup okumayanlar), devlete kayýtlý çalýþanlarý çýkaracaksýn. Farký iþsiz sayýsýný verir. Sonrada bunlardan, sigortasýz çalýþanlarý tahmin edip çýkarabilirsin ve bu ülke vatandaþý olmayýpta sigortasýz çalýþtýrýlan yabancý göçmenleri ekleyebilirsin filan fýstýk. En gerçekçi rakam böyle çýkarki bu bile tam doðru olmaz çünki ülkede ne olup bitiyor kimse bilmiyor.
Ootomotiv sektöründe ilk 9 ayda %13 lük bir ihracat artýþý olmuþ..
Anlaþýlan yurt içi satýþlardaki düþüþü, ihracat ile kapatýyorlar. Otomotivdeki durumun geçici olacaðýný söylemiþtim ama bu kadarýný beklemiyordum. Yabancý yayýn organlarý resesyon beklediklerini yazdýlar, yahudi medyada manþetlerden verdi. Zaten uydurma rakamlar yayýnlýyoruzda, verilerde resesyon göstermeyeceðini gösteriyor. Saðlýklý bir hesaplama yapýlsa, en az son 10 yýldýr mutlaka gerilemiþizdir. Artan borçlarý, satýlan þirketleri, satýlan doðal kaynaklarý, limanlarý vb... hepsini sayacaksýn.
Otomotivde detayý incelemem lazým. Þu ana kadar okuduðum rakamlarla çeliþiyor. Adet olarak olayý incelemem lazým. Ama açýklanan rakam devletin deðil sanayicinin rakamý yani hata ihtimali yok gibi.? Bu ülkede herþey mümkün ya.!
@NeAcaipDunya
evet, otomotivi ADET olarak inceleyince þu ortaya çýktý.
Yurtiçi satýþlar çok düþmüþ.
Toplam üretim neredeyse ayný kalmýþ.
Ýhracat çok artmýþ. 848 binden 986 bine çýkmýþ. Büyük ihtimalle yurtdýþý satýþlarda, kur avantajý ile biraz fiyat kýrdýlar. Bu þekilde dýþarý satýþý artýrdýlar, satýþ çok artýnca, kýrdýklarý fiyattan daha fazlasýný kazandýlar.
Eski yýllarda otomotiv sektöründe, doviz giriþi ile çýkýþýnýn, aþaðý yukarý ayný olduðunu yazmýþtým. Ülkeye doviz giriþi açýsýndan faydasý yoktu.
Görünen oki, böyle giderse, bu sene ve belki önümüzdeki sene, doviz giriþi, doviz çýkýþýna göre daha fazla artacak.
Ama ülkemizde kurulu ve sahiplerinin nerdeys tamamý yahudi olan otomobil fabrikalarý, yurt içinde daha çok parça üretmeyi red ediyorlar.
Sanayi hakkýnda bilgisi az olan yani bu konuda cahil olanlardan, "ya üretemiyorlar o teknoloji bu ülkede yokki üretsinler" diyen çok çýkacaktýr.
Size çok basit örnekler vereyim, teknolojiyi üretmek istersen ne kadar kolay ve basit.
TAI,(devlet firmasý)
2012 de motor üretimi çalýþmalarýna baþladý. 2017 de ilk motorunu üretmeyi baþardý. SADECE 5 YILDA.
Dizel motor üretti, turbo ve 170 BG (küçük bir ek yapýlýrsa 210 BG) güç üretiyor, 2.1 litre hacimli. Þu an YERLÝ IHA larda kullanýlýyor. Otomobilde test edilmediðinden yakýt verimliliðini kýyaslayamýyorum ama hacim baþýna beygir üretimi, dünyanýn en geliþmiþ dizel motorlarý ile yarýþýr.
Sadece 5 yýlda bu hale geldi ve avrupa motorlarý 100 yýldýr geliþtiriliyor. 5 YIL YA...
1400 BG lik jet motoruda test aþamasýnda ve bugün yarýn uçaklarda ve helikopterlerde kullanýlacak.!!!!
Ne kadar kolaymýþ deðilmi.?
TOFAÞ kurulalý 50 yýl oldu. Hala motoru italyan yahudilerinden ithal ediyorlar. tofaþýn sahibi koç holding-kripto yahudi. Forduda üretiyorlar ve abd yahudilerinden motoru alýyorlar.
oyak-Renault; reno fabrikalarý var, %51 i fransýz yahudisi renault þirketinin. Kurulduklarýndan beridir motoru ithal ediyorlar içerde üretmiyorlar.
Motor tamamda ya yazýlým, ya yüksek teknoloji parçalar..???
O zaman size aselsaný örnek göstereceðim. otomobilden çok çok daha geliþmiþ yazýlým ve elektronik parçalar geliþtirip üretiyorlar ve uçaklarda, helikopterlerde IHA larda kullanýyorlar.
Aselsan 1975 yýlýnda kuruldu. 40 yýl olmuþ. otomobil teknolojisini katlamýþ geçmiþ... otonom uçan araçlarla hedef buluyorlar býrakýn otoyolda þerit takip etmeyi, havada, yer fotoðtaflarý ile hedef buluyorlar. þerit takip eden otoyol araçlarýný dünyada artýk liseliler yapýyor.
Yani arabanýn tamamýný bu ülkede üretme potansiyelin var.
AMA BUGÜNE KADAR ÜRETMEDÝLER VE ÜRETENLERÝ DEVLET VE MEDYA ELÝ ÝLE ENGELLEDÝLER. Sömürge yapýmýzýn temellerini attýlar, taþlarýný döþediler.
Nasýl bir aþaðýlýk sömürge sisteminin içindeyiz, emeðimiz nasýl çalýnýyor görmek bu kadar kolay ve basit. Yeterki görmek isteyin.
Evet, bu yýlki otomotiv üretiminden girdik, 50 yýl geriden çýktýk... Beni böyle kabul edin artýk...![]()
![]()
Son düzenleme : alicemal; 15-10-2018 saat: 14:01.
@NeAcaipDunya
VOB tarafýna biraz baktým.
Bizde teyyo dede diye biri vardý, anlatsýn hikayeler gülmekten yarýlýrsýn.
VOB tarafýndada bi delikanlý bayaðý bi teyyo dedelik yapmýþ. Saðolsun hakkaten bayaðý bi neþem yerine geldi.
Yazýsýný ciddi yazmýþ ama bilgi sýfýr olduðundan bayaðý bi komik çeliþkilere düþmüþ. mesela dýþ güçler dolara saldýrabilir, gidip dolar alayým demiþ.
Hani belki baþýnýza gelmiþtir. Yolda kendi halinde yatan bi sokak köpeði vardýr. Çocuklar yanýndan geçip gitse, orada yatacak. Ama taþ atarlar, sopayla dürterler, köpek ýsýrýncada, belliydi ýsýracaðý derler. Olum yavrum sen yedin haltý, köpek deðil.
papaz olayý ile çok çok açýk görüldüki, "gidip USd alayým" diyen USD yi bizim millet zýplattý. Sen yiyorsun haltý.!
Yabancý piyasalar açýkken USD yerinden kýpýrdamadý hatta bazen düþtü, ne zaman bizim piyasalar açýldý USD zýpladý.
Son 1 yýlda, zarrab ve papaz olayý gösterdiki ABD en azýndan açýkça vurup kýrmýyor.
zarrab da ne bekliyorduk. zarrabý ve tutuklanan müdürü kullanýp, halkbankýn ve hükümetin ebesini oyacak.
ne oldu zarrab restoranda suþi yiyor, halkbank ve hükümete þu ana kadar hukuk dýþý biþey yapamadý(yada yapmadý)
Ama biz, hukuk dýþýný biz açýk açýk yýllardýr yapýyoruz..
papaz olayýndada piyasalarý gördük, bizim millet saldýrdý USD ye...
ABD sadece ekonomik yaptýrýmlar koydu, baþka biþey yapmadý. Son 1 yýlda ekonomik yaptýrým koymadýðý ülke yok. Bitek bizim millet saldýrdý USD ye.
USD fýrlayýnca enflasyon fýrladý. Her þeye zam. Milletin büyük kesimi bu zamlarla fakirleþti çünki maaþlarý ayný oranda artmadý. Kuralýmýz neydi, biri fakirleþiyosa, ondan çýkan para baþkasýnýn cebine giriyordur. Milyoner sayýmýz katlanmýþ. herþeyi kendi kendimize biz yapýyoruz.
tabi bunda 80 yýlýn þartlandýrmasý var.
Bilim adamlarýnýn meþhur bir deneyi vardýr ve gerçek.
Þartlandýrýlmýþ maymun deneyi.
Kafesteki maymunlara muz vermeyi kesiyorlar. Tepede 1 tane býrakýyorlar, METAL merdivene çýkýp muzu alabilirler.
Muzu almak için merdivene çýkan her maymuna merdiven aracýlýðý ile elektrik veriliyor.
Günler sonra tüm maymunlar elektriði yiye yiye, muzu almaktan vaz geçiyorlar. Denemiyorlar bile.
Hepsi elektrik yiye yiye þartlanýyor. merdivene muzu almak için çýkarsan, elektriði yersin canýn acýr.
Merdivendeki elektriði kesiyorlar.
Günler sonra kafese yeni maymun konuyor. Yeni maymun muzu görünce hemen merdivene yelteniyor. Diðer maymunlar yeni maymunu durduruyor. merdivende artýk elektrik yok. Ama yeni gelen maymunlar dahil, hiç kimse tepedeki muzu almaya niyet göstermiyor. Yeni maymun, engellene engellene bu duruma alýþýyor.
Dahada sonra içeri konan baþka maymunlarý ise, hiç elektrik yememiþ ama elektrik yemiþ maymunlar tarafýndan durdurulmuþ maymunlar engelliyor.
Niye engellediklerini bile bilmiyorlar.
Engelleme davranýþý kültür olarak yerleþmiþ artýk.
þartlandýrýlmýþ maymun toplumu bu.
Ayný bizdeki "biz adam olmayýz, hiç biþey yapamayýz, batýlý herþey süper, biz aþaðýlýðýz."
Deney gerçek ve çok anlatýlýr.
Ýþte bizde böyle pek çok þeye þartlandýrýlmýþýz.
80 yýldýr medyamýz yahudilerin elinde. gazeteler TV ler hepsi.
Sadece darbe sonrasý medyanýn epeyi, dinci gruplarýn eline geçti. yahudimi daha kötü dinci gruplarmý belirsiz. Bu dinci gruplarý yaratanda yahudi planlarý.
80 yýl önce simavi ailesi karacan ailesi filan vardý. gazeteleri bu yahudi aileleri çýkarýrdý.
her neyse bu kadar yeter...
Son düzenleme : alicemal; 15-10-2018 saat: 14:56.
@NeAcaipDunya
USD yapmasý gerekeni yapmaya baþladý.
Bi taraftan bakýnca üzücü tabi. ky yi yükseliþe çok þartlandýrdýlar.
Papazýn serbest býrakýlmasý hemen sonrasý USD yerinde sayýnca, "Aðýr sikletlerden biri dalacak ve pek çok kiþi ringi sedyede terk etmek zorunda kalacak." demiþtim.
Aðr siklet ringe girmiþ görünüyor.
Asýl olay BIST 100 bin direncinde. bakalým deneyip ilk seferde geçebilecekmi.?
Geçmemesi için major bir sebep yok, ama geçersede atla deve deðil. Ralliler filan beklemiyorum, büyütülecek biþey yok. bakarsýn menbiç yolunda tanklarý sokarýz, 100bin tekrar aþaðý geçilir... yada hükümet biþey yumurtlar.
Bu arada major diyerek ingiliscemide konuþturdum. Ne kadar bilgiliyim görün diye....
Birazda rusça biliyorum. "Þýto.??* Niyet."
meslek icabý tüm ihtimalleri düþününce, son cümleyi sileyim dedim, yannýþ anlamalara sebebiyet verebilirdi....
Son düzenleme : alicemal; 15-10-2018 saat: 15:23.
@NeAcaipDunya
haaah ha,
trump gözyaþlarý içinde "Türkiyeye karþý iyi hislerim var" demiþ.
Ýçeriden dýþarýdan yýllardýr aðýr baský altýnda ezilen trump, aþýrý duygusallaþmýþ görünüyor.
Bizim hükümet azcýk uyanýk olsa, trump'a küçük bir iyilik daha yaparak, beyaz sarayýn anahtarýný teslim alabilir.
Hatta iyilik yapmasýnada gerek yok, telefon edip "emret yapayým" dese yeterli. Biþey yapacaðýndan deðil, mesele trumpý onore etmek. Çok ihtiyacý var. O dakka evine çaðýrýr.
hani kaza ile trump biþeyde isteyebilir, oda az çakal deðil, hesap tutmayabilir, o zamanda, iyiliði yapacaðýn zaman bi mazeret uydurursun. yutmazsada cezayý zaten millet çekiyor, hükümetle damadý her daim mokoko...
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri