Konsolidasyon :
1- faiz
2- döviz
3- bankalardaki sorunlu kredilerin yüzde 25 ile yabancý varlýk þirket/fonlara satýþý
Üzerinde uzlaþý saðlandýðýnda gerçekleþecek.
Redmi Note 8 Pro cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Konsolidasyon :
1- faiz
2- döviz
3- bankalardaki sorunlu kredilerin yüzde 25 ile yabancý varlýk þirket/fonlara satýþý
Üzerinde uzlaþý saðlandýðýnda gerçekleþecek.
Redmi Note 8 Pro cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn. Alicemal,
Yazdýklarýnýzýn bir kýsmýný okudum. Epey bir emek vermiþsiniz.
Teþekkürler.
Saðol raþit.
---
Dün BIST açýlýþ sonrasý iþler kötü gitmiþ. siyonistlerin ayný þeyi yapmamalarý için sebep yok demiþtim, maalesef dün yine banka sattýlar.
Bugün yine ayný cebelleþme olacak. MB belki baþka adýmlar atacak, belki atmayacak.
Yerliler bugün alýþa geçecek, belki geçmeyecek.
BIST yönetimi belki BISTin saðlýðý ve geleceði açýsýndan farklý bir yöntem izleyecek, devre kesicilerle oynamayý býrakacak.
Ancak gerçekleþtikten sonra göreceðiz. Tahmin edilebilecek bir durum yok.
Dün akþam, 200 günlük ortalamalarýn üzerinden yukarý dönmüþ.
Bankalarýn %2,50 lik satýþýna karþýlýk BIST100 endeks yinede iyi kalmýþ sayýlýr. viop tarafý ise daha da az düþmüþ. Satýþýn temeli yok demiþ.
Bugünü seyredip göreceðiz. Yabancý satýp endeksi düþürmeye çalýþacak, yerli 200 günlük ortalamalardan yeniden alýþ yapacak, yeterli olacakmý bilmiyoruz.
Yerli USD/TL seviyesini fazla takýyordu, belki takmayý býrakacak. Netçede USD yükselince kaybeden þirketler olduðu gibi kazananlarda var.
Para çýkýþý deyimide ilginç, biri satýp çýkýyorsa diðeri alýp giriyor demektir. Kalan bakiye sýfýr. Nasýl para çýkýþý oluyor.? Tahdadaki satýþ fiyatýndan iþlem görüyorsa satýþtýr diye hesap ediyorlarsa, o satýþ fiyatý, alanýnda alýþ fiyatý.
Para çýkýþý, þirket kendi hissesini geri alýr yada devlet alýr, ancak o zaman olur diye düþünüyorum.
Her neyse, bugünde seyirci durumundayým. Yabancýnýn bugünde bizi tokatlamaya devam etmemesi için sebep yok, yerli ne yapacak onu göreceðiz.
1080 lerde 200 günlük ortalamalar var, orada yerli alýþa geçiyor. Gücü yetecekmi bakalým.
Faiz artýþlarýndan yerli PARA ve yabancý PARA farklý etkileniyor.
Yerli para TR enflasyonu kadar faiz almýþsa, ne kâr ne kazanç elde ediyor.
Yabancý para ise farklý. Örneðin Ýngilizteredeki bir bankayým, TR de þirketim yok. TR piyasasýna 1 milyar dolar soktum. TR enflasyonu %12, Ýngiltere enflasyonu %0.
1 yýl sonunda %1 kazanmýþsam, ingiliz olarak bu benim için %1 kârdýr, ama Türkiyedeki yerli için %11 zarardýr.
Ben yazana kadar TV ve gazetelerdeki kendilerine ekonomist diyen yorumcular, ingilizde zarar etti diye anlatýyorlardý. "yaw ingilize ne TR enflasyonundan" diye bir yazý yazýnca, onlarda artýk doðruyu anlatýyorlar.
Peki yabancý için %8 küsürlük MB politika faizi kâr sa, faiz artýrmak için neden bu baskýyý kurdular.?
Çünki özal'dan beridir yabancýlarý yaðla balla beslemiþsin. Kendi halkýna sokakta beslediðin kötek, onlara ise arslan muamelesi yapmýþsýn. Alýþmýþlar TR halkýný sömürmeye. Devamýný istiyorlar.
Ýnsan doðasý böyledir, bir kiþiye düzenli iyilik yaparsan, artýk onu hakký olarak görür. Ýyiliði kestiðin anda hakkýný elinden aldýðýný düþünür ve sana düþman kesilir. 10 insandan 8 tanesi böyledir.
TR deki yabancý sahipli bankalarýn durumu ise TR sahipli bankalarla ayný. Enflasyon üzeri kazanmak zorundalar. TR de þirket kurmak ayrý, sadece paraný getirmek ayrý konu. TR de kurulu binalarý fabrikalarý çalýþanlarý olan þirketsen, sahibin yerlide olsa yabancýda olsa, hayatta kalmak için, TR enflasyonu üzeri kazanman gerekir.
Takas oranýný bilmiyorum ama hala %50 civarýnda BIST de satabilecekleri mal var. Çok güçlüler. Ama ayný orandada güçsüzler, devlet nasýl olsa karþýlýksýz para basmaya baþladý, istese banka satýþlarýný bir FON kurup bu FON aracýlýðý ile karþýlar.
Ama þu ana kadar yapmadýlar. BIST yönetimine bir kalaycý, bir müftü ve birde tüpçü koysak durum deðiþebilir tabiki.
ekoTürk de her sabah yorumcu dinliyorum.
Adamla kadýn diyorlarki, USd 7.50 hedef, 7,60 ve 7.70 olabilir filan.
Tamamen gerçeklerle kopuklar. O fiyatý sadece teknik rakamlar olarak görüyorlar. O rakam neyi ifade ediyor zerre bilgileri yok.
Ezber beyinliler.
Sebep olarak ise devletin kötü huylarýný anlatýyorlar.
doviz ne demek.? Diðer devletle senin devletinin arasýndaki kýyaslama demek.
Ulam odun, diðer devlet ne yapýyor.? Onu neden anlatmýyorsun.? Senin yaptýðýndan fazlasýný diðer devlet yapýyor. Ama senin paran deðer kaybediyor ve sen senin devletinin yaptýðýný anlatýyorsun. Doviz dediðinde 2 devlet var tek devlet yok allahýn eblehi.
Maalesef tam bir ilkel gibi davranýyorlar.
Ýlkel davranýþý nedir.?
Ýçgüdülleri ile bir haltý yer, sonra beyni yediði haltý haklý gösterecek argümanlar üretmeye baþlar. gerçeklikle baðý yoktur. tamamen içgüdülerinin esiridir.
Bu ekonomist elbiseli ilkellerde, doviz yükseliyor. Sebep anlatmasý lazým. Yahudi ne ezberletmiþse onu anlatýp duruyorlar. Tamamen ülkeye zararlý, siyoniste çalýþan ilkel'ler bunlar.
Daha kötüsü bu ülkenin üretiminden maaþ alýyorlar. Yani ülkeye zarar verirken, ülke üretiminden maaþ alýyorlar.
tamamen çalýþanýn sýrtýnda sülük ler.
Peki devlet mükemmelmi yönetiliyor.?
hayýr olabilecek en kötü þekilde yönetiliyor.
Ama deðeri 7 TL ler deðil. Ýþi bile olmayan avrupalý biri, devletten aldýðý iþsizlik parasý ile gelip senin ülkende kral gibi yaþýyorsa, senin halkýnýn %50'si günde 8 saat çalýþýp aldýðý maaþla avrupa gümrüðünü bile geçemiyorsa, doviz deðeri bu olamaz.
Ordun savaþýyor diyorsan, dovizi deðerli olan ülkeler tüm dünyada 100 yýldýr savaþ halindeler. vs... vs... uzar gider.
Þu anki durum, tamaaamen bankalarýn ve medyan yabancýnýn elinde olduðu için. Ülken de ayný kötü yönetim olsun, bankalarýn ve medyan yerli olsun USD/TL 3-4 TL aralýðýnda olurdu.
Kötü yaný TV lerdeki beþ para etmezler. Maalesef siyoniste çalýþýyorlar.
---
Yaw savaþma uyum saðla diyorsanýz, haklýsýnýz da, karakter böyle.
Sürekli ülkeyi ve dünyayý kurtarma durumunda benim keçi beynim.
Olaya PARA olarak bakamýyorum, ÝNSAN olarak bakabiliyorum.
.
2018 yýlýna kadar yurt içind edövizle borçlanma iþini hazine 4-5 milyar doalrlara kadar indirmiþti tüm borç i,çindeki payý yüzdesel olarak çok düþük yerlere gelmiþti. Ancak 2018 den sonra hazine iç borçlanmada dövizi kullanmaya baþladý sanýrým þu anda iç borcun %20 civarý yaklaþýk 30 milyar dolarý doalr oalrak borç aldý oysa 2000 li yýllarýn baþýndaki krizlerin en büyük sebeblerinden biridi iç borcunda dolarla yapýlmasý idi hani sayýn bakanýmýz dolarla mý maaþ alýyorsunuz ne yapacaksýnýz dolarýý diyordu ya aslýnda devlet olarak biz içerideki vatandaþltan veya kurumlardan tl ile deðil doalr ile borçlanýyoruz haziþnenin baþýna en büyük bela bu iç borcu doalrla yapýlmaya baþlanmasýndan kaynaklanacak boþver sen dýþarýda ki yahudileri içeriye bak
bir halt olacaðý yok.
ayhan kýzmaya da baþlamýþ.
Sanýrým dolarlarýný koruma içgüdüsü.
Peki 2018 de neden öyle yaptý.? Oraya getiren olaylar nedir.?
Her neyse yaw, karþýlýklý ekonomik muhabbete girmek için belge istiyordum. Boþa kürek çekmeyeyim.
Dünki düþüþün ana sebebi, TRnin navtex ilan ettiði akdenizde girit açýklarýnda, yunanlýlarda navtex ilan etmiþler.
Yunan gemilerinin yanýnda, terörist fransa ve Ýtalya gemileride olacakmýþ. Ortak tatbikat.
400 yýllýk sömürgeci fransayý anlarýmda, Ýtalya nýn bu oyuna alet olmasýný anlamak zor. Zaten ekonomin zorda, birde tatbikat maliyeti ekleyeceksin.
Biz ise yanlýzýz. abd, uþaðý fetö eli ile darbe yapmaya kalktý diye abd yi karþýmýza aldýk, rusyaya yanaþtýk.
Yanaþtýðýmýz rusyaya zaman içinde en az 3 kez kazýk attýk ve rusya karþýmýza geçti.
abd yaratýmý Çin li ayrýlýkçý gruplarý desteklediðimiz için Çinde yanýmýzda deðil.
Netçede tatbikatlar bitince, taze sorunda bitecek. tatbikat yapýlan yerler uluslararasý saha. Sorun olmamasý gereken saha. Ancak TR yi denizlerden atmak isteyenler, olayý terörize ediyorlar. Bizde yanlýz olduðumuz için, çalkalanýp duruyoruz.
Yer Ýmleri