bence 200 üstü bi beklentiye gidiyor piyasa borsa abd den paket beklerken içeridede merkezden 300-500 bekleyen çok
bence 200 üstü bi beklentiye gidiyor piyasa borsa abd den paket beklerken içeridede merkezden 300-500 bekleyen çok
bir halt olacaðý yok.
ayhan en çok sen karar almalýsýn. 200 mü yoksa faiz artmayacakmý.
200 veya daha fazla artarsa USD, önümüzdeki ayýn üçüne kadar yani resmi enflasyon açýklanana kadar yükselmeyecektir, hatta düþüþ eðiliminde olacaktýr.
Þu an resmi enflasyon %12 de. önümüzdeki ayýn üçün de resmi enflasyon düþerse veya ayný kalýrsa, USD düþme eðilimine devam edecektir.
Veya,
tayyip in siyonistlerle yeni çýkaracaðý olaya kadar düþüþ eðiliminde olur haberin olsun. Faiz kararý elinde doviz tutanlar için çok önemli.
ons 1920 yi zorluyor, koyduðum hedef 1930 a doðru ilerliyor.
1930 civarý, son kýsa vade tepesi.
Longlarý 1930 a yaklaþýrken kademeli kapatacaðým ama tekrar almak için. Paket çýkana kadar yeni short düþünmüyorum. Sürekli long alýp satacaðým. Abartýlý artarsa o baþka, o zaman belki düþünebilirim.
Bu arada epey önceden yoðurt dan bahsetmiþtim.
20 yýl kadar önce tüm medya kampanya baþlatmýþ ve sokakta süt satanlarý yok etmiþlerdi.
Hem sokakta süt satarak gelir elde eden hayvan sahiplerini fakirleþtirmiþlerdi, hemde o sütü alarak kaliteli süt ve süt ürünü tüketenleri baltalamýþlardý.
Süt iþleyen büyük fabrikalar, satýn aldýklarý doktor adý altýndaki hayvanlarý TV lere çýkartmýþ ve sokak sütü saðlýða zararlýdýr dedirtmiþlerdi.
Sokak sütü ortadan kaybolana kadarkampanya devam etmiþti.
Sonra biz, marketlerde satýlan sanayi ürünü süt ve süt ürünlerine mahkum olmuþtuk. Sokak sütçüleride, ya ineklerini kesmiþ yada bize sattýklarý fiyatýn üçte biri fiyatýna fabrikalara süt satar olmuþlardý.
Milletde sokak sütünü üçe alýp yoðrt yaparken. Fabrikalardan sütü 6 ya, yoðurdu 10 a alýr hale gelmiþtik.
Üstelik marketten aldýðýnýz süt, gerçek süt deðil, yoðurt gerçek yoðurt deðil.
Hem kazýk yemiþ, hem saðlýðýmýzla oynanmýþ, hemde hayvan sahiplerini fakirleþtirerek hayvancýlýða balta vurmuþtuk.
Yapýlanýn o zamanda farkýndaydým, þimdide farkýndayým.
Medya bu kadar önemli. Medyayý denetlememiz bu kadar önemli.
Çok aðýr cezalarý olmalý medyadaki bu nitelikli hayvanlarýn.
Süt ve süt ürünlerini çok tüketirim.
Bu yaz baþýndan beridir komþu kadýnýn zorlamasý ile yoðurt yapmaya baþladým.
Sütü direk hayvan sahibinden alýyorum. Markette fiyatý nedir bilmiyorum çünki 1 yýldýr filan marketten süt almýyorum.
3,5 TL ye yaðý alýnmamýþ hakiki sütü alýyorum. Yoðurt yapýyorum.
Yoðurt cam kapta, buzdolabýnda biraz yüksek soðukta 7 gün dayanýyor. 1 hafta o yoðurdu yiyorum, sütü içip kullanýyorum.
7 gün dolapta beklemiþ yoðurdu çýkardým, oda sýcaklýðýna gelmesini bekledim ve yedim.
Haaaarika, hala ilk günki tadýnda. Market yoðurdu ile uzaktan yakýndan alakasý yok.
Markette bazý markalarýn yoðurdunda tat yok, bazý markalarýn yoðurdunda yoðurt tadý var ama iddia ediyorumki sonradan eklenen aromadýr. markette satýlan salkým domatese bile uzun süre koksun diye aroma sýkýyorlarmýþ.
Süt ve yoðurt, Hem yarý fiyatýndan aza mal oluyor. hem hayvan sahibi kazanýyor, hemde ben saðlýklý süt ve süt ürünü kullanýyorum.
Maya 3 ay önceki maya. Yeni maya ya gerek kalmadý. Maya olarak probiyotik yoðurt ve yarým küçük çay bardaðý kefir kullanmýþtým.
20 yýl boyunca medyanýn attýðý kazýðý yedim. 20 yýl önce medyadaki hayvanlar her hafta çýkýp sokak sütünü kötülediler. Satýn alýnmýþ doktor ve saðlýk kurumlarý konuþtular. 1000 lerce yýllýk geleneðimizi yýktýlar, bizi soysuz fabrikalara mahkum ettiler. Fabrikalarý suçlamýyorum, suç bizi korumasý gereken devlette.
Ama bizde devlet güçlü nün yanýnda.
20 yýl sonra kurtuldum soyulmaktan, saðlýðýmla oynanmasýndan.
---
Bu arada fatih altaylý cevap yazmýþ.
Önce standart küfürlerini sýralamýþ. Beyinsiz, aptal filan demiþ. Sonra çok aptalca olan tek kelime ile kendini savunmuþ.
Maili gürünce çok güldüm. Karþýmda 15 yaþ çocuk var gibiydi.
Cevapda yazmadým gerek kalmadý. Adam çok aþaðýda.
Ekranda çizmeye çalýþtýðý "bu halký seven, savunan kiþi" imajý ile alakasý yok.
Adama ne mail atmýþtým. Bugüne kadar arada sýrada ona kýzýyordum ya. Hepsini birleþtirip gönderdim. MEDENÝCE madde madde ne yaptýðýný yazdým. Direk küfrü basmýþ.
Ege Cansen e daha aðýr mesaj yazmýþtým. Tabi çok eskiden. Öyle bir cevap geldiki Ege hocadan hemen özür diledim. Ege hoca ekranda göründüðü gibi gerçekten kaliteli bir adam. Seviyesi büyük ihtimalle benim epey üzerimde(þaka tabi benim üzerimde kim olabilir ki.). fatih altaylý ise çok aþaðýlarda. Ýþin ilginç yaný, fatih altaylý, bu kadar zararlý hali ile, ege cansenden en az 20 kat fazla kazanýyordur medya dan.
Ege hocaya neden kýzdýðýmý biliyorsunuz.
Özetlersem, liberalizmden bahsediyor ama liberalizmin ana kuralý devletin piyasa oyuncularýna adil olmasý ve serbest rekabeti korumasý kuralýný baltalayarak bazý kurumlara para yardýmý istiyor.
Daha önemlisi, kendi çevresindeki kurumlara para yardýmý isterken, çalýþanýn maaþý kýsýlmalý diyor.
Bu konularda ona katýlmýyorum, katýlmamda, onun haricinde çok kaliteli bir adam. Aslýnda sýrf yukardakileri söylemesi bile toplam kalitesini bayaðý aþaðý çekiyor ama anlayamýyorum, bu kalitedeki bir adam nasýl bazý kurumlara teþviki savunur ve çalýþanýn maaþýný düþürün der. Hala aklým almýyor. Belki, belki tabi, imkansýza yakýn ama, belkide hata bendedir dicem ama komik dimi, sizde biliyorsunuz ki bende olmasýna imkan ihtimal yok..
altaylý nýn konuþulacak hiç bir yaný yok. Restoranda garson yaparsýnýz. Ama biliyorsunuzki, bu kadar beþ para etmez bir adam, sýrf medyada olduðu için, aradýmý general "emredin" der, emniyet amiri "emredin" der, bakanlar "buyrun" der.
Medya bu kadar önemli. Gençleri okul kadar medya da eðitiyor.
Yaw ebeveynler bi dönem herkes gibi margarin kullanýyordu.
Þu an yediðimiz herþeyde kanserojen madde var. Geçmiþ yýllar bugüne göre yine iyi. Dünyanýn ortalama zeka seviyesinin sürekli geri gittiðini biliyormuyuz.? Benim tahminim tabi. TV ler insanlarý köreltti gibime geliyor. tabi gýdalarýn, kirli havanýn ve aþýrý zor hayat þartýnýn dayattýðý stresinde vardýr etkisi.
2 yýl önce migros kasap reyonundaki etlere bakýyordum.
Bi baktým, büyük bir parça et var, üzeri rengârenk, gökkuþaðý gibi. "Nooluyor yaw" dedim þüpheye düþtüm. Et üzerinde kýrmýzý, mor, bordo ve beyaz rengin çeþitli tonlarý var.
Orta yaþlý kasap var tezgahýn arkasýnda. "Bu et niye farklý renklerde" dedim
Bilgiç bilgiç konuþtu "etlerde yedi farklý renk olur" dedi.
"yaw" dedim, "hepsi ayný et üzerindemi olur.?"
Almadým.
Bilgi çok olunca þüphede çok oluyor. Hollanda dan ithal edilen bir sývý nýn, etlere þýrýnga edilerek, etin aðýrlýðýnýn artýrýldýðýný biliyorum. Sýrf maliyeti düþüreceðim diye, bize ne olduðu belli olmayan bir kimyasal sývýyý yediriyorlar.
Peki migros yaparmý.?
Ambalaj kutularý tüm diðer marketlerde olduðu gibi kanserojen ürün dolu.
Hatta manav reyonundaki þeftaliler in bir bölümüde bana göre GDOlu, þikayettde etmiþtim. Tabi ayný þeftaliler hem pazarda, hemde diðer marketlerdede var. Migrosu karalamýyorum. Migrosa genelde gittiðim için oradan örnek veriyorum. Birde migros, saðlýðýnýzý düþünüyoruz diye reklam yapýyor o baðlamda iyi örnek.
her neyse...
Yarýn büyük gün...
Ortalýk karýþacak gibi. MB kararý epey önemli görünüyor.
MB gününe geldik çattýk. Saat 14:00 de kararýný açýklayacak.
1 ay önce 200 baz puan faiz artýrmýþtý ve BIST yükseliþi hýzlandýrmýþtý. Bankalarýn SON DÖNEM tüm oyun planý faiz artýþý üzerineydi, banka hisse senetlerini yabancýlarýn sürekli satma sebebide buydu. 200 baz puan artýnca hisse satmayý býraktýlar, almaya baþladýlar.
Ama MBnin artýrdýðý faiz hala piyasa fiyatýnýn ve enflasyonun altýndaydý. MB faizi %10,25 enflasyon ise %12 civarýnda yani 200 baz puan fark hala var, piyasada oluþan ortalama faiz ise %13 civarýnda. 300 baz puan fark da burada var.
MB bugün en az 200 baz puan faizi artýrýrsa, enflasyonla ayný seviyeye çekmiþ olacak ve siyonist bankalarýn istediði hemen hemen gerçekleþmiþ olacak.
MB faizi artýrmazsa ne olur.?
Yaptýklarýna devam ederler. USD, 1 ay sonraki MB kararýna kadar hafiften yükselmeye devam eder, hisselerde satýþ baþlar. Zaten batýda virus 2. dalga satýþlarý baþladý, batý satýþlarý yeni trilyonlar çýkana kadar devam eder, BIST de eþlik eder.
MB 200 baz puan faiz artýrýrsa ne olur.?
BIST ilk etapta yükselir sonra bir yerde kâr realizasyonu baþlar. Sonra eðer batýdada yeni trilyonlar açýklanýrsa BIST yükselmeye devam eder.
USD ise hafiften düþmeye baþlar. Ne zamana kadar, yeni enflasyon rakamlarý açýklanana kadar. Eðer enflasyon rakamlarý artar MB nin politika faizi yine aþaðýda kalýrsa USD ye yeniden atak gelebilir. USD ile devleti dövüyorlar. Aslýnda halký dövüyorlar, devlet maaþlarýný artýrmaya ve almaya devam ediyor, dayaðý yiyen maaþlý çalýþanlar oluyor, özellikle resmi enflasyona göre maaþ alanlar ve onlara ürün-hizmet satmaya çalýþanlar.
Yada tayyip siyonistlerle yeni arýza çýkarana kadar BIST artmaya, USD düþmeye devam eder.
tayyip den her an yeni bir arýza çýkabileceðinden, USD nin fazla düþeceðinide sanmam.
Pekiii, faiz BENCE artacakmý.?
valla hala BIST e hakim deðilim, o %20 lik düþüþ ve sonrasý temel analize baðlý olmadan, kuralsýz hareket etmesi benim ayaklarý yerden kesti. Dengemi kaybettim. Aslýnda BIST de her söylediðimde yaklaþýk çýkýyor ama korku beyinde hala geçmedi, o sebeple karar ve pozisyon almaya almaya korkar hale geldim.
MB faizi kaç açýklayacak konusunda bir þey söylemeyeyim. Önceki ay faiz artýþýna bakarsak en az 150 baz puan artýracakmýþ gibi görünüyor. tayyip de henüz "faiz artmayacak" diye koyunlarýna hitab etmedi. Tabi kaçýrmýþ da olabilirim, belki demiþtir.
Þu da var, 1 ay önce MB kararý açýklanmadan 15 dakika önce BIST de alýþlar baþlamýþtý. Sanýrým insider trading gerçekleþti. Birileri haberi 15 dakika önce aldý. Bu seferde öyle olmasýný bekleyebiliriz.
---
ONS altýn kontrolum altýnda.
Gece 23:den sonra sabah 9:30 a kadar iþlem yapamamam ve akþam seansýnda alýcý satýcýnýn az olmasý kötü. Anlaþýlan benim bankanýn ons altýn viop iþlemleri dünya ile entegre deðil.
Söylediðim gerçekleþti, 1930 u gördü ve 1932 den döndü.
Þu an 1915 civarýnda. Ýþlem yapabilseydim, kademeli olarak yeniden long almaya baþlardým.
Ama bu sefer temkinli olurdum. Çünki batýda birkaç gündür virus 2. dalga korkusu satýþlarý baþladý. Yeni trilyonlar çýkana kadarda devam edecek.
ABD de yeni trilyon hala çýkmadý, sadece söylentileri var. Yok "umutluyum", yok "daha büyük olacak" filan. Ama ortada geliþme yok.
O sebeple ons altýn fazla çýkamýyor. Umutla yükseliyor, umut azalýnca düþüyor. Hala paket ortada. Çýkacak ama ne zaman.
Seçimden sonra hangi parti kazanýrsa kazansýn çýkacaðý kesin. 2 partide 2 trilyon civarýnda bir miktar çýkarmak istiyor. Çok büyük para. Bu para nýn önemli kýsmý para piyasalarýna girecek, hali ile borsalarda altýnda bir miktar yükselecek.
AB de ise aralýkta 400 milyarlýk bir paket çýkýyor ve þu andada hala þirket tahvilleri alýyorlar.
ons altýnda þimdi ne olacak.?
Paket çýkmadý, seçimden önce çýkacak gibi de görünmüyor.
ons fazla düþmüyor, birinci sebebi 2 trilyonluk paket hala masada.
Ýkinciside, batýda virus 2. dalganýn hýzlanmýþ olmasý. Bu korku ve belirsizlik ons altýnýn düþmesini engelliyor. Batýda ülkeler kendini kapayacakmý kapamayacakmý, kapamazsa ne olacak, herkes ölecekmi?gibi bir belirsizlik var. Her gün artan Kýsýtlamalar ise avrupada ekonomilerin yükselme hýzýný duraksatacak. Hali ile hisse senetlerinin önemi azalacak. Alternatif olarak ise altýn var.
ons altýnda kademeli long alýþa baþlayacaðým ama 1870 teknik seviyeye kadar iniþ ihtimali var. Grafiðe bakýp ona göre karar vereceðim.
Ýnmeme ihtimali de yüksek, o sebeple short pozisyon almayacaðým.
bol þanlar dilerim.
Son düzenleme : alicemal; 22-10-2020 saat: 09:02.
Dün hisse senetlerinde, spot ekside iken, viop +%0,5 yüksekte idi.
Hep bunun tersinin olmasýna alýþtýk.
Aðustos sonu viop vade sonunda, endeksi anormal þekilde(dünyada her yer yeþil, veriler iyiye gitmeye baþlamýþ, ekonomiler dipten yeni dönmüþ, daha yeni %20 düþmüþüz ve geri almamýþýz filan ken.) %6,6 aþaðý çekerek BISTin manipulatörleri long pozisyona geçmiþti.
Bunu arada sýrada hatýrlatýyorum ve tahminimce fetö grubu olduðunuda söylüyorum, sebebplerimi yazmýþtým.
Dün hisselere satýþ geldiði halde viop u tuttular. Buda BIST manipulatörlerin hala long da olduðunu gösteriyor.
Bugün MB 200 baz puan artýrýrsa, BISTi direk yukarý taþýyacaklarý açýk. Yabancýdanda satýþ gelmez çünki istedikleri olacak, faiz yeterince artmýþ olacak.
Sonra manipulatörler aylardýr taþýdýklarý o longlarý vermeye baþlayacaklar. Ýyi bir realizasyon olacak. nerde vermeye baþlarlar, onu ancak manipulatörler bilir. Klasik taktik Coþkunun en fazla olduðu zaman veriyorlar. Ya bugün coþkuyla verirler, yada önümüzdeki günlerde bir yerde.
Fazla uzatacaklarýný sanmam çünki batýda 2. virus dalga korkusu satýþlarý var.
Yer Ýmleri