Originally Posted by
alicemal
farký anlayabilmek için örnek olarak Türkiyedeki otomobil fabrikalarý ile, yerli IHA fabrikalalrýmýzý vereyim.
TR deki otomobil fabrikalarý yabancý sahipli. koç ailesinin ürettiði arabalarda yabancý sahipli, renault fabrikasýda yabancý sahipli. yabancýnýn kontrolunde. Diðer fabrikalar tam yabancý zaten.
Tüm fabrikalarda üretilen otomobillerde yerli ve ithal parçalar kullanýlýyor. Ýleri teknoloji parçalar ithal, diðer parçalar yerli.
TR otomotiv endüstrisinin ithalat ve ihracatýna bakarsanýz, eþit düzeyde. rakamý atýyorum kafadan, 40 milyar USDlik ihracatýn varsa 40 milyar dolarlýkta ithalatýn var. 3 yýl kadar önce incelemiþtim. Otomotiv sektörü ülkeye doviz kazandýrmýyor. Yaklaþýk eþit çýkýyor.
Üretim satýþ da böyle ancak iþin kâr boyutu var. Satýlan araçlarýn kârý, yurt dýþýna çýkýyor. Çok azý içerde kalýyor. Ýhracatýn gelirini ithalat götürdü. Katma deðer olan kâr kaldý. Ama o kârýn %80 ida(rakam tahmin) yurt dýþýna gitti. Sonuçta toplamda ülke yüksek miktarda doviz kaybeder hale geldi.
Çünki arabalarýn yarýsý tam ithal. Ülkede üretilenlerinde fabrikalarýn sahibi yabancý. Yerli sahipli fabrikalarýnda büyük ortaðý var, yabancý. Kârýn çoðu yabancý sahipler ve ortaklar sebebi ile her yýl yurt dýþýna çýkýyor.
Yetmiyor otomotiv de istediðini yapamýyorsun. Ben þöyle yapacaðým diyerek sýyrýlamýyorsun. Öyle yapsan baþarýlý olsan büyük ortaðýn olan yabancýnýn dünyadaki çýkarýna ters düþeceksin. ÝZÝN VERMÝYOR. Yularýn onda, ne isterse yapýyorsun. Kontrolunu vermiþsin.
Türkiye toplamda doviz yüzünden çok acý çekmiyormu.? Dovize baðýmlýlýðýmýz yüzünden herþeyin fiyatý artmýyormu.? Fiyat artýþlarý kadar geliri artmayan Halk fakirleþmiyormu.? Yine ayný baðýmlýlýk sebebi ile devlet yönetimi yabancýlara baðýmlý kararlar almak zorunda kalmýyormu.? Bakýn bankalara, yabancýlar ne isterse o kurallar çýkýyor ve çýkan kurallar TR ye zarar veriyor.
Doviz açýðý senin bir ölçüde kukla devlet olmana sebep oluyor ve otomotiv sektörü doviz açýðý yaratýyor.
siyonistlerle ortak koç ailesi Devrim arabasýný engellemeseydi, yerli otomotiv ve uçak sektörümüz oluþsaydý ne olurdu.?
Bakýn IHA sektörümüze, en ileri teknolojiyi biz üretiyoruz ve ihraç ediyoruz. Üstelik yerli savunma sanayii geliþme aþamasýnda. Her yýl daha fazla ihracat yapýyoruz ve þu anki yýllýk bir kaç milyar dolarlýk ihracatýmýz, 20 yýl sonra belki 30 milyar dolarý geçecek. (tabi tayyip gilleri seçmeye devam ederseniz, IHA sektörü diye birþeyde kalmayacak o ayrý konu.)
Yerli olan savunma sanayi þirketlerimize bakýn. Paranýn %70 i yurt içinde kalýyor(rakam tahmin). hem ithalat parçalarýn çok üzerinde yerli parça üretiyoruz, hemde kâr yurt içinde kalýyor ve seni engelleyen yok. Þunu yapamazsýn diye engelleyen olmuyor, istediðin yönde geliþiyorsun. Kamikaze dron yapacaðým diyorsun, yapýyorsun, dur yapamazsýn diyen yok. Elektrikli otonom ucuz otomobil yapacaðým diyorsun "dur" diyor. "Onu fransada ben yapýp dünyaya satýyorum, sen 20 yýl daha yapamazsýn. Ancak fransada uçan otomobil üretip dünyaya satarýz, o zaman sen elektrikli otomobil yapabilirsin" diyor.
Otomotivde ise 50 yýl öncede ayný cari açýk vardý, 50 yýl sonrada hala TR diye bir ülke kaldýysa ayný cari açýk olacak. 50 yýl öncede otomotivde ileri teknolojin yoktu, 50 yýl sonrada olmayacak.
Yerli savunma sanayyii sektöründe ise her yýl doviz fazlamýz katlanarak artacak. Dünyanýn en ileri teknolojisinide özgürce geliþtirip üreteceðiz.
Gelelim pil'e.
TR de ileri teknoloji pil üreten 3 tane bildiðim firma var. yahudi vestel, devlet kurumlarý aspilsan ve boren.
Bu fabrikalarýn pil teknolojileri abd firmasýnýn biraz daha gerisinde deniyor.
Önemli deðil.
Ýlk IHA larýmýzda abd ve israil in gerisindeydi ama þimdi onlarla baþabaþ seviyeye geldi. Sadece 17 yýlda bu oldu. Otomotivde ise 50 yýl oldu hala teknolojik parçalarý ithal ediyoruz. Üretmemize izin vermiyorlar.
Sen yabancýdan pili alýnca, yabancý para kazanacak, o parayla ar-ge yapacak ve yabancý geliþecek. Senin fabrikan para kazanamadýðý için geliþemeyecek. Büyüyemeyecek, hayat boyu yabancýya baðlý kalacaksýn.
Fabrika içerde ama yabancý sahipli bankalarda yurt içinde ama devleti maymun gibi oynatýp halký fakirleþtiriyorlar. her yýl haksýz kazancý cebe indirip yurt dýþýna kâr olarak çýkarýyorlar.
Daha ne anlatayým bilemiyorum.
Yurtiçinde yabancý sahipli fabrika ile yerli sahipli fabrika arasýnda büyük fark var. Ülkenin özgürlüðü kadar büyük fark var. Yabancýnýn oyuncaðý olmuþsun, hala yabancý sahipli fabrikayý onaylýyorsun.
Tabi fatih altaylý siyonistlerden maaþ alýyor. Çalýþtýðý kurumun yerli sahibi yahudi, yabancý ortaðý siyonist yahudi.
Bende o patrona maaþlý çalýþsaydým, büyük ihtimalle ayný þeyleri yazar, ayný þeyleri savunurdum. Çünki siyonist sayesinde Aileni bol para ile geçindiriyorsun. Siyonist halký soyup bol paraya kavuþuyor, sende o bol paradan, bol maaþýný cebe indiriyorsun, karýn çocuklarýn halkýn sýrtýnda maddi açýdan bolluk içinde yaþýyor. Üstelik gazeteci olarak ayrýcalýklý bir hayatýn oluyor.
Yeterli deðil ama güzel yazý oldu gibime geliyor.
.
Yer Ýmleri