Bu soruyu aylardýr birinden bekliyordum.
Anladýðým kadarý ile "hem 2,5 kat artýrdým diyorsun hemde zarardasýn nasýl oluyor bu iþ" diye soruyorsun.
Baþtan takip edenler bilir, bu sene Þubat ayýna kadar son 2 sene hisse altýn ve EMTIA FON alýp satarak portfoy oluþturmuþtum. tayyipe raðmen ufak ufak kazanýyordum.
Bu yýl þubat ayýnda bi sebepten gaza geldim ve viop a geçtim.
Þubatta virus patladý martda borsalar ve BIST çakýldý.
O ara daha viopa alýþamamýþken bayaðý bir yüklü kaybettim. Kafadan miktarý yuvarlak sallayayým. 100 birim kaybettim diyelim.
Sermayeden geriyede 20 birim kalmýþ olsun.
Ýmdi bu 20 birimi 2,5 kat artýrýrsan ne olur.?
50 olur.
Ne kaybetmiþtin, 100 birim. O kadar çalýþtýn çabaladýn 2,5 kat artýrdýn sonuçda ne var elinde. 50 birim. Yani hala zarar.
Bu sefer anlaþýlmýþtýr.
Ayný parayý %50 kaybet, sonra %50 kazan, ayný yere gelmiyor. Terside geçerli.
Matematikle alakalý mesleði olanlar baþtan anlamýþtýr.
USDTRY deki bugünki hareketde, önceki günlerdeki hareketde, bu tahtanýn sahipli olduðunu ve operasyon üzerinde olduðunu gösteriyor.
Her kötü fýrsatý shortçularý dökmek için kullanacaklar anlaþýlan.
Bu kadar yeter dediklerinde, düþürmeye baþlayacaklar.
Yanýlýyor olabilirim ama bana öyle göründü. Netçede doviz iþi tamamen finans kurumlarýnýn mesleki alanýnda.
O kadar birbirine girmiþ araçlar kullanýyorlarki, dýþarýdan benim bilmem çözmem zor. Öyle bir niyetim, çabamda yok.
Belki olmasý gereken budur.
Bana ise operasyon var gibi geldi. MB faiz artýþýna kadar aylarca hatta diðer sebeplerle yýllarca dovizi gereðinden fazla sunni yükselttiler. yükselen dovize millet saldýrýp destek oldu o ayrý konu.
Son faiz artýþýna kadar yük taþýdýlar.
Þimdi o yükü en uygun þekilde býrakmak isteyecekler. Faiz artýnca herkesin doviz short a yüklendiðini tahmin etmek zor deðil. E yükü taþýyanlar bide bu shortçularý taþýyacak deðil. Bi þekilde halledecekler.
Sýk sýk hatýrlattýðým gibi, doviz seviyesi konusunda tamamen yanýlýyorda olabilirim.
Dovize tehdit 11 mart ve bu ayki MB faiz kararý tolantýsý var. Enflasyon arttý, yeniden faiz artýþý isteyecekler.
.
Son düzenleme : alicemal; 03-12-2020 saat: 15:50. Sebep: gerek
Vay vay, USDTRY ufaktan inmeye baþlamýþ.
Sabah ne oldu.?
Enflasyon yüksek açýklanýnca elinde short tutanlarda korku baþladý. Geçmiþte enflasyon artýnca, resmi faiz ayný oranda artmadý diye siyonistler USD yi yükseltip durmuþlardý.
Bugün yine enflasyon yüksek çýktý, MB yine faiz artýrmalý. Ya artýrmazsa.? Yine USD yi yükseltirler.!!!
Ýþte bu korkuyu kullandý USDTRY tahtasýnda operasyon yapan manipulatörler.
Normal gün USD yi yükseltse tonla shortçuyu çeker. Ama korku varsa short almaya korkulur ve eldeki shortlarda yeþil barlarý görünce çözülür.
Zaten önümüzde USDTRY seviyesini yukarý çevirebilecek bir 11 aralýk olayý var. Hem sabahki yeþil barlar hem 11 aralýk korkularý üst üste binince, epey bir shortçu çözülmüþtür. Yeni short almaya çalýþan da olmamýþtýr.
Bu kadar yeter dediler anlaþýlan, pozisyonu düzelttiler ve aþaðý serbest býraktýlar.
Bu yazdýklarýmýn doðru çýkmasý için, önümüzdeki günlerdede hafif hafif aþaðý inmesi gerekir. Yoksa keçinin fantazilerinden ibaret kalýr.
Ekmek yedirmiyorlar. mutlaka dökmek için her þeyi yapýyorlar.
ons altýnda öyle deðil, bilgili ve þanslý isen kazanýyorsun. Manipulatörleri düþünmen gerekmiyor. O piyasayý yönetenler orman kanunlarýna bir þekilde izin vermiyorlar. kendi kendine düzgün iþlemesi imkansýz. Ýnsanýn olduðu yerde kendi kendine hiç bir þey düzgün gitmez.
Birde benim banka komisyon oranýný insaflý hale getirse, TR para piyasasýný tamamen býrakýp uluslararasý sulara dalacaðým.
Belki ons da komisyonu insaflý banka bulurum. Bir ara bakmýþtým, heps ayný. kartel oluþturmuþ adiler.
Yazacak yeni bir þey yok.
BIST hissede 11 aralýk bekleniyor. Yabancýlar almaya istekli deðil, ufak ufak satacaklardýr. Diðerleri almaya istekli. Yabancýlarýn elindeki hisseler hariç diðerleri alýnýyorlar. yabancýlar 11 aralýktan korkuyor. BIST de yabancý lar aþýrý korkak, diðerleri ise aþýrý hevesli davranýyor. Ortasý yokmu bunun.
Ons altýnda abd son para paketi 908 milyar dolar olarak belirlenmiþ. 2 parti anlaþýrsa onaylayacaklar. Daha önce anlaþamamýþlardý, bu sefer anlaþýrlarsa sürpriz olur. Piyasa Bu paketin çýkmayacaðýna inanýrsa, ons altýnda kýrmýzý barlarý görürüz. Henüz umutlarý var. Þu an 1840 larda. Bu civarda aþaðý yukarý paketin onaylanýp onaylanmadýðýný bekleyecek.
USDTRY de BENCE operasyon devam ediyor. Yukarý aþaðý sürerek kalabalýklarýn tepkisini ölçüyorlar. Asya seansýnda hafif alýþ olmuþ. Japon ev hanýmlarý devreye girmiþ olmalý. Seviye farkýndan(sanýrým carry trade deniyor) bir dönem iyi para kazanýyorlardý.
USDTRY de bana kalýrsa yeterince longcu biriktirip, shortçularý kovaladýklarýnda aþaðý sürecekler. Eðer shortçular yeterince dökülmezse, elinde tutanlarý piþman edene kadar yeþil barlarý gösterip devam ederler.
koç ailesi Kocaelinde yeni ticari araç ve batarya MONTAJ fabrikasý kuruyor. 210 bin pilli araba üretecekmiþ. Pil kendi teknolojileri deðil yine abd siyonisti teknolojisi. Ürettiði arabalar zaten %60 üzeri ithal parça.
koç ailesi 1938 den sonraki en büyük beladýr bu ülkenin baþýnda. abd li siyonistlerin TR deki yardýmcýsý olarak bu ülkenin teknoloji geliþtirmelerine engel olmuþlardýr. Bunlarýn ilk araba ithalatý, üretimi, devrim arabasýnýn iptalinden sonradýr.
Ve teþvik alýyor. Halkýn vergilerini yine cebe indiriyor.
Aldýklarý teþvikler:
Karar kapsamýnda söz konusu yatýrým projesi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnasý, KDV iadesi, vergi indirimi, azami tutar sýnýrý olmaksýzýn 10 yýl sigorta primi iþveren hissesi desteði, 10 yýl gelir vergisi stopajý desteði, azami 250 milyon lira nitelikli personel desteði ve yatýrým yeri tahsisi gibi desteklerden yararlanabilecek.
Neredeyse 10 yýl çalýþanlarýn maaþý ve sigortasý bizim cepten. Arsa bizden.
togg a ve bunlara verilen paralar TUSAÞ ASELSAN HAVELSAN a verilse, en fazla 3 yýl içinde yerli pil ve ileri teknoloji ile araba üretmeye baþlarlar. Dünyacada kabul görür. En az yüzde seksen yerli olur, satýþýn kârý her yýl yurt dýþýna gitmez, yerlilik oraný zamanla artar vb.
Diðer seçenek ise, ülkede küçük çaplý motorlu araç üreten firmalara teknoloji ve maddi destek saðlamak. Bu daha uzun vadeli olur ama saðlam olur. tabi verdiðin parayý son kuruþuna kadar takip edip denetleyeceksin.
Onun yerine siyonist ortaðý ithalatçý firmalara, bu ülkeyi 100 yýldýr sömüren firmalara bu halkýn parasýný vermeye, kartel yaratmaya devam ediyorlar.
ONS da 908 milyarlýk paket fiyatlara girmiþ olmalý. Short kovalamaya baþladým. Paket onaylanýrsa yukarý bir hareket olur. Sonra aþaðý döner. riskli bir hamle yapýyorum.
BIST vadelide kademeli long alýþa geçiyorum. AB toplantýsýndan çýkacak kararlar önemli. Yaptýrým çýkarsa bu pozisyon zarar yazacaðýndan fazla almayacaðým.
USDTRY de çok az shortlarla devam ediyordum. Yön aþaðý ancak kolay kolay býrakmýyorlar. 11 aralýk yaptýrýmlarý yeþil barlara sebep olabilir. Sonra yine aþaðý döner ancak fazla riske girmeye deðmez.
Mevduat Faizleri %16 ya kadar çýkmýþ. Elinde doviz tutanlarýn maliyetleri artýyor. Þu an dovizden çekip %16 faize yatýrsalar hem kafalarý rahat olacak hemde akýllý iþ yapmýþ olacaklar. USD 7.80 desek, üzerine %16 koy = 9,04 ediyor. Bu rakama çýkacakki faizden kazanacaklarý kadar kazansýnlar.
Doviz tutmak akýllýca iþ deðil artýk.
tabi USD 8.50 yi gördü. O sýcaklýðý hissettiler ve sahiplendiler. Þu an satamýyorlar çünki satarlarsa 8.50 ile 7.80 arasýndaki farký zarar olarak algýlýyorlar. Bu algýlama, amatörlerin satmasýna engel oluyor.
Çok az miktarlarla BIST de long, ons ve USDTRY de short kovalamaya geçiyorum.
riskli pozisyonum ons altýn olacak.
Bol þans.
Bugünki haber turumdan ilgimi çeken bazý haberleri paylaþayým.
Çin 13 gün önce Ay'ýn karanlýk tarafýna araç göndermiþti. Araç ay'a inmiþ ve örnek toplamaya baþlamýþ.
abl'li Elon Musk, uzaya bugüne kadar 800 uydu fýrlattý. Dünyaya Starlink ismi ile internet hizmeti verecek. Avrupaya hizmet 2021 Mart ayý baþlayacakmýþ. Ancak her ülkenin izni gerekiyormuþ.
Bizdende güzel bir haber. 18 yýlda müslüman ülkelere 16 milyar dolar baðýþ yaptýðýný söyleyen, bizden IBAN isteyen devlet baþganýmýz, kendisine "sunni'lerin lideri" desinler diye bizim vergilerimizi vermeye devam edecekmiþ. Bu arada yeni icad edilen vergiler bize gelmeye devam edecek.
Covid-19 için 3 aþý firmasý bugüne kadar duyurulmuþtu. Alman ve Rus firmalarýn aþýsý RNA dan yola çýkýlarak yapýlmýþ sentetik aþýlarmýþ. Çin aþýsý ise klasik yöntemle üretilmiþ.
Bizdende güzel bir haber. tayyip 2006 da bizim aþý ve ilaç üreten devlet fabrikalarýmýzý kapatmýþtý. Ülkeyi ilaç ve aþýda ithalatçý hale getirmiþti. 50 milyon doz Çin aþýsý satýn almýþýz. Müjde kýsmý ise, dovizimiz varki alýyoruz.
Covid e yakalandýnýz iyileþtiniz. 1 Aya kadar covid virusu hala vücudunuzda olabilirmiþ. 1 Ay boyunca baþkalarýna bulaþtýrma ihtimaliniz küçükde olsa var. Bazý yerlerde 2 hafta yazýyor bir yerde 1 ay.
Tayvan merkezli e-ink firmasý ile Almanya merkezli Plastic Logic firmasý, esnek ekran geliþtirmiþler. LG ve Samsung un kinden farklý olarak bu ekran kredi kartýndan daha küçük, kaðýt inceliðine yakýn ve ince plastik tabaka gibi eðilip bükülüyor.
Roma imparatoru Büyük Ýskender, Mýsýr Kraliçesi Kleopatra, Hun Kralý Attila, Moðol Kralý Cengiz Han. bu kiþilerin henüz mezarlarý bulunamamýþ.
Çin, 5G den 10 kat hýzlý 6G çalýþmalarýna baþlamýþ.
Bizdende iyi haber daha patlatayým, 50 milyon çalýþanýmýzý 45 yýl borçlandýracak, karþýlýðýndada bu 50 milyon kiþinin 49 milyonuna hiç bir fayda saðlamayacak kanal Ýstanbul un çalýþmalarý devam ediyormuþ. Muhtemelen de Hollandalý ve Japonlara yaptýracaðýz.
Ünlü Fizikçi Schrödinger'in kedisinin kutudan kaçtýðý söyleniyor. Kutuyu açmaya çekinen fizikçiler. "kutuyu açalým, sarman içindeyse bizimdir, içinde deðilse hiç bir zaman bizim olmamýþtýr." diye konuþuyorlarmýþ. kadýn fizikçilerin salya sümük aðladýklarý söyleniyor.
Yer Ýmleri