ayhan geçenlerde araba fiyatlarý uçtu gitti, sen uzak kalmýþsýn demiþti. O zaman bakmamýþtým ama þimdi boþ vaktim vardý bir baktým. Aslýnda boþ vaktimde yoktuda, aklýma takýldý.
Geçen yýlsonu Aralýk ayýnda Clio nun bir modelinin fiyatý 137.000 di.
Ayný arabanýn ayný modelin, yaklaþýk ayný motor ve donaným paketinin þu anki fiyatý 227.000.
%65 zam.
Bu aralýkta enflasyon devlet verisi ne artmýþ. %14
Doviz ne kadar artmýþ. %28
Geçen aralýktaki arabanýn fiyatýna doviz ve enflasyonu ekle, üzerinede %23 ekle, þu anki fiyat 227.000 ediyor. Ki arabanýn tamamý ithal deðil, yinede doviz artýþýný tam olarak yansýttým. Normalde maliyet hesabýna yansýtmamam gerekir.
Yani açýklayamayacaðýnýz bir zam yapmýþlar. maliyet artmýþ, o maliyetin üzerine fazladan %23 eklemiþler.
Bu araba yerli üretim denen cinsten ve reno nun yurtiçi üreticisi devlete baðlý firma.
Bu yýl Covid nedeni ile araba satýþlarý düþtü. Satýþý düþen ürün ne olur.? Fiyatý düþer.
Bizde ne olmuþ.?
Fiyatý düþmemiþ, normal artmýþ, Üzerine %23 kazýðýda eklemiþler.
Ýstediði fiyata satar bana ne deðilmi.? Alan varsa ben ne karýþýyorum.
Eðer benim cebimden yardým almasaydý, istediði fiyata satardý, benimde biþey deme hakkým olmazdý.
Bu namussuzlara 2 yýl önce 3.2 milyar TL teþvik verildi.
Bu sene ford firmasýna sanýrým 10 milyar TL civarýnda teþvik verildi. Hesap yapýlsa daha çok çýkarya, tahminimi yazdým.
Halkýn cebinden bu firmalara veriyorlar.
O zamanda eleþtirme hakkýmýz oluyor. Ýstediðimi yazarým.
Açýkça Kazýk atan firmaya hiç bir ahlaklý ülke halkýn parasýný vermez.
Veriyoruz.
O zaman insanýn aklýna karanlýk þeyler geliyor. Hiç bir normal zekaya sahip insan, namuslu dürüst insan, böyle bir firmaya devlet kesesinden teþvik vermez.
Bu kazýkçý firmalar nasýl oluyorda milyarlarca lira teþvik alabiliyorlar.?
Bu teþviðin kararý veren insanýn, ya bu ülkeden, ekonomiden, otomotiv yapýmýzdan bi haber olmasý lazýmki adamlarýn yüksek maaþlý yüzlerce danýþmaný var. Onlarýda bizim cebimizden besliyorlar.
Yada bu teþvik olayý temiz bir olay deðil.
Ýnsanýn aklý hayali almýyor.
Bu kazýkçý firmalara verilen teþviklerle, bu ülkede sýfýrdan 10 tane yeni araba firmasý yaratýrdýn.
Bizim paramýzla TOGG denen garabeti yarattýn. Oda hedef kitlesi olarak mercedes, BMW ve Audi firmasýnýn müþterisini belirledi.
Sýfýr tecrübeli devletten beslenen 4 babayiðit, tayyibin emri ile 100 yýllýk Alman firmalarýný kendine rakip olarak belirledi.
togg konusu çok ayrý konu. Tamamen halkýn vergilerini cukkalama projesi. Sýrf hedef kitlesine bakman, adamlarýn ciddi iþ yapmadýðýný, akýllarýnda baþka þeyin olduðunu gösteriyor. Devlet parasý ile kurdular. yarýn battý diyecekler. Sýrf arsasý onlara kalsa yeter. Kimbilir ne hesaplarý var.
Ýnanamýyorum bu olanlara. Böyle bir ülkede yaþadýðýma inanamýyorum. nereye baksan rezillik fýþkýrýyor.
---
Ýmdi yaðsýn oylar bakiim.
Tamam yaðdýrmýyorsunuzda, þöyle þýrýldasa olmazmý.?

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri