Son durumum:
hisse vadelide çok az long kaldý. Al sat yapýyorum.
ONS da kýrmýzý barý görünce longlarý kapadým, kenara çekildim.
usdtry de orta vade bir miktar short duruyor.
Bugünlerde ortam karýþýk, daha çok kenarda beklesem ve durumu anlamaya çalýþsam iyi olur diye düþünüyorum.
Pozisyon tutmamaya çalýþacaðým. Acaba hisse piyasalarýnda short zamaný geldimi.? Tabi realizasyon anlamýnda söylüyorum, trend dönüþü deðil.
Ýþin ilginç yaný, bir tek yabancýlar XBANK satýyor, oda saçma sapan korkularý sebebi ile. Yabancýlar hariç hiç kimse satmaya hevesli deðil. Realizasyon filan isteyen yok.
Görüntü böyle.
.
XBANK dakiler, hala batýdaki sorunlarýn etkisi ilemi davranýyorlar.? Ýlginç bir durum. Batý normale döndü, XBANK dönmedi.
Tekrar yazayým, açýkça görülüyorki XBANK dakiler hariç kimse endeks düþsün istemiyor. Ne kadar realizasyondan çekinsemde hala ufukta öyle bir ihtimal görünmüyor.
S&P de düzeltme gelirse belki bizede sirayet eder. Hatta kesin sirayet etmesi gerekir çünki S&P öksürse XBANK hapþýrýyor.
Hisse lerle ilgili yazacak pek bir þey yok. Batýdaki Her rüzgârdan etkilenen ürkek yabancýlar hariç herkes yükselsin istiyor. Görüntü öyle.
---
ons ortada duruyor. Tahvil faizleri ilk kez yükseldiðinde, ons çakýlmýþtý. Tahvil Ayný miktarda bugün yükseldi ons da hareket yok. Sabah yükseldi, akþama doðru biraz düþtü. EUR/USD pariteside kararsýz yerinde sayýyor. abd nin son daðýttýðý 900 milyar dolar lýk yardým, ocak þubat aylarýnda abd göstergelerini hýzlý iyileþtirecektir. Yardým en alt kesime daðýtýldýðýndan ekonomiye girecektir.
Bu yüzdenmi enflasyon korkusu sardý abd li kelaynaklarý.?
ons da kenardayým, biraz izleyeceðim. ons u etkileyen çok fazla parametre var ve her seferindede ayný þekilde etkilemiyor. ons spek'lerinin pozisyonunu anlamaya çalýþýp ona göre oynamalý.
---
usdtry de kimse satmýyor. Kimse satmayýnca En küçük talepte de yukarý hareket ediyor.
Merkez bankasýnýn piyasadan doviz toplamasýný bekliyor olsalar gerek. Merkez bankasýnýn bu tür biþey yapacaðýný sanmam, farklý doviz toplama yöntemleri var. 2 tanesini biliyorum.
Birincisi TR deki altýn madenlerinden çýkan madenin tamamýný alýyor. Altýn demek doviz demek. Geçen yýl 43 ton altýn çýkmýþ. sevinmeyin altýný çýkaranlar kanadalý, avustralyalý þirketler filan. Sahipleri siyonist. tayyipe teþekkür edin.
tayyip maden Ruhsatlarýný bu þirketlere zamanýnda bolca vermiþ, bunlar ruhsatlarýn bir kýsmýný yerli þirketlere satýyor. Satýn alanlarda akp nin ünlüleri. cengiz di, koza ydý, nurol du filan. Gözlerim bu günleridemi görecekti.(bu gözler)
Ýkincisi, TR deki þirketlerin, ileri tarihli doviz alacaklý senetlerini kýrýyorlar. MB de sonuçlanan bu iþleme reeskont deniyor.
Örnek: Þirket, ileri tarihli senedinin parasýný þimdiden alabilmek için bankaya götürür. 100 USD lik senedi 90 USD karþýlýðý TL alarak kýrdýrýr. Bankada bu senedi götürüp MB de 95 USD karþýlýðý TL ye kýrdýrýr. Banka ve MB 5 er USD kazanýyorlar. MB nin diðer kazancý ise doviz stoðu artýyor. Tabi rakamlarý salladým, kýrdýrma oranlarýný bilmiyorum ama yöntem bu. MB büyük ihtimalle bankanýn getirdiði 100 USD lik senede 482 USD karþýlýðý TL veriyordur. Netçede kasa nýn sahibi deðil, kasayý dolduran çalýþanlar, onlarýn görevi boþaltmak.
---
hisse ve ons da kafam net deðil. Vur kaç olayýna gireyim diyorum. tabi vuracak olan benim, en azýndan planým böyle. Sonra da kaçarým.![]()
Medyanýn tarafsýz olmasý gerektiðine güzel bir örnek daha.
Bizde medya tamamen çýkar gruplarýnýn elinde, bir tarafta yahudi siyonistler var, beyaz yaka bunlarý seyrediyor, okuyor. Diðer tarafta abd ve ingiliz gizli servislerinin üretip dünyaya saldýðý gerici tayfa var, bunlarýda kötü eðitim almýþ yada hiç eðitim almamýþ kesim seyrediyor, okuyor.
Ýki çýkar grubu arasýndaki fark ne.?
Siyonist medyanýn kendine göre kurallarý var ve olabildiðince yalan haber yayýnlamamaya çalýþýyorlar, güveni sarsmamaya çalýþýyorlar. Ancak haberleri taraflý sunuyorlar ve batýnýn, israilin zararýna olan olaylarý görmezlikten geliyorlar.
Sadece bunlarý takip ediyorsanýz, yalan haber olmamasýna raðmen, batýyý mükemmel, geri kalan herkesi ilkel sanýrsýnýz.
Yalan haber hiç yokmu.? Var tabiki ama kendi ürettikleri yalan haberler deðil. Batýlý gizli servislerin ürettiði yalan haberleri sunuyorlar veya CIA destekli dernek ve vakýflarýn ürettiði yalan haberleri sunuyorlar. Bu dernek ve vakýflar dünyada ve ülkemizde bolca var. Sunarken doðrumu yanlýþmý siyonist medyada çalýþanlarýn %90 ý bilmez, sadece içlerindeki kilit adamlarla kafasý çalýþanlar bilirler.
Gerici medyada ise kural sýnýr yok. Bizzat yalan haberleri kendileri üretiyorlar. Ahlak yok, ar yok. Bile bile kendi gruplarýnýn yalan haberlerinide sabah akþam yayýnlýyorlar.
Sonuca gelirsem, siyonist medyada bugün ÇÝNin sinovac aþýsý haberi vardý.
Aþý aslýnda çok baþarýlý. Aþý vurulan binlerce kiþide aðýr hastalanan ve ölen yok. %100 baþarýlý. Virus az kiþiye bulaþýyor ve bulaþanlarda hafif atlatýp iyileþiyorlar. Aþý, virus bulaþsa bile aðýrlaþmasýný önlüyor. yani %100 baþarý.
Siyonist medya bunu nasýl sunmuþ.
%50 baþarý.
%50 yi nerden çýkarmýþlar.?
Aþýlanan kiþilerden, virus bulaþanlar olmuþ. O sebeple %50 imiþ. Tabi bunun detayý var, paragraflar dolusu anlatmýþlar ama özet bu.
Lang virus hiç kimseye bulaþmayacaksa aþýya ne gerek var. tabiki bulaþacak, aþý etkisini gösterecek ve en kötü ihtimalle vatandaþ hafif atlatacak. Ýyi ihtimalle hiç hissetmeyecek.
siyonistlerin bluuuumberg'i haberi bu baþlýkla vermiþ. "ÇÝN aþýsý %50 baþarýlý" diye.
Haberde YALAN yok, ama kötü taraftan bakýlarak verilmiþ. KÖTÜ NÝYETLÝ bir haber. %100 baþarýyý, alt gruplardaki ÖNEMSÝZ detay ön plana çýkarýlarak %50 baþarý gibi gösterilmiþ. Biliyorlarki okuyanlarýn %80 inin aklýnda baþlýk kalacak, manþetteki %50 baþarý kalacak.
Karaktersizlikte PROFESYONELLEÞMÝÞLER. Nitelikli dolandýrýcýlar.
Ayný haberi batý aþýlarýnda yapmýyorlar, direk %94 baþarýlý deyip iþin içinden çýkýyorlar. hastalarda detaya girilmemiþ, baþka oran açýklanmamýþ. Batýlý moderna aþýsýnda önce %90 dendi, 1 hafta sonra %94 dendi neden bu rakamlar hiç sorgulanmadý.?
Gerici medya bu haberi nasýl veriyor bilmiyorum. Tek cümlelerine dayanamýyorum. Açýk açýk Öyle çok yalan söylüyorlarki, normal birinin dayanabilmesi imkansýz. Onlar nitelikli profesyoneller deðiller.
Liderleri hangi aþýyý gösterirse o aþý %100, diðer aþýdan ölenler bol olduðunu yazarlar herhalde. Hatta liderleri aþýya gerek yok, siyah dut yeyin virus mürüs bulaþmaz dese onu yayýnlarlar. Aþý olmadýðý için 500bin kiþi ölür, bunlar günahkârdý o sebeple öldüler diye yazýlýr.
Gerici medya derken þeriatla yönetilen ülkeleri kast ediyorum, sakýn aklýnýza baþka ülkeler gelmesin.
BIST de 55 kere yazdýðým gibi XBANK hariç düþmesini isteyen yok. XBANK daki yabancýlar da TR deðil ABD haberlerini takip ediyorlar.
TR haberlerini takip etseler, saygýdeðer tayyip beyin, "batý ne isterse yapacam, opla dese oplicam" sözünü görür ve korkmazlardý. Hoþ saygýdeðer sayýn tayyip bey geçmiþte ikibinbeþtüz laf etti, hepside boþ çýktý, tam tersini yaptý, tüm yoldaþlarý ile kanlý býçaklý oldu...Hakkaten yaw, yabancýlara hak vermemek elde deðil, satýn XBANK ý.
Yabancýlar abd haberlerine odaklanýnca, oradanda birsürü kötü senaryo yayýlýyor. O senaryolarla korkuyorlar.
Benden çýkan bu.Haftalardýr izliyorum, yabancýlarýn XBANK daki davranýþ tarzýna baþka anlam veremedim. Ne realizasyon yapýyorlar, ne çýkýþa katýlýyorlar. Halk arasýnda buna "ne emmeye basma tulumbaya geliyor, nede öhhö ye" gibi bi laf ediyorlardý. Anlamsýz oldu gibi. Halk arasýna epeydir katýlmýyorumda, kalýplarý unuttum biraz.
---
Ons, perþembe biden ýn açýklayacaðý pakete kilitlendi. Perþembeye kadar ciddi bir düþüþ yaþamaz.
---
usdtry, hak yoluna dönmüþ görünüyor. Aþaðýya doðru hafif meyillendi. Olmasý gereken bu. Tabi biliyorsunuz para piyasalarýnda olmasý gereken olmaz. Herkes "yaw olmayacak" dediðinde olur. Sebebi, o tahtayý yöneten spek in pozisyonu öyle gerektiriyor emþerim.
---
hisse vadeli ve ons da long sat-al yapýyorum.
usdtry de short orta vade durumum devam ediyor.
eur/usd de kenardayým.
Dün XBANk vadeli oynayabilirmiyim diye baktým, yok oynayamam. O tahtada neredeyse hiç iþlem olmuyor.
BIST için TV deki yorumcularda sýk sýk realizasyon demeye baþladýlar. Herkesin düzeltme beklediði yerde düzeltme olurmu.?
Normalde olmaz.
Olmamasýnýn sebebi yeni giren 800 bin kiþi olsa gerek. Bu yýl BIST deki katýlýmcý sayýsý yaklaþýk 1.2 milyondan 2 milyona çýkmýþ.
800 bin kiþi kaç TL sokmuþtur. Sanýrým XBANKý alacak kadar sokmuþtur.
Yeni oyuncu girmeye devam ettikçe, düzeltme gelmeyecek gibi.
Hisse vadelide korka korka long alýp satýyorum. Aslýnda korkacak bir þeyde yok benim açýmdan çünki çok az kontratla oynuyorum, sermayede yeterince büyüdü. %20 düzeltme gelse beni etkilemez. Yinede refleks olarak týrsýyorum elimde deðil. Martdan beridir aylarca o kadar çok dayak yedimki, son 3 aydýr hep kazanýyorum ama korku üzerimden hala kalkmadý.
---
ONS da ilginç þeyler oluyor. 2 trilyonluk biden paketi geliyor ve asya seansýnda ons düþtü. Asya seansý genelde hem S&P vadeli için hemde onsa için yatay geçerdi. Avrupa seansý ve abd seansý agresif hareketler yapardý.
Bu kez asya yaptý. Diðer ilginç olanda 2 trilyona raðmen düþürdüler. Önceki aylarda paket deyince yükseltiyorlardý. Mantýklý sebebide var. Bol olan þeyin fiyatý düþer. 2 trilyon daðýtýmý zaten bol olan USD yi dahada bollaþtýracak, USD fiyatý düþünce, USD ile fiyatlanan global ürünlerinde fiyatý yükselir.
Ama tersini yaptýlar hemde asya seansýnda.Olayý anlamamýþ durumdayým. Yakýnda sebebini öðrenirim ama iþ iþten geçmiþ oluyor. ons da hep 1 gün sonra sebebini öðrenebiliyorum. abd deki geliþmelere göre fiyat belirleniyor ve ben abd bilgilerine zamanýnda ulaþamýyorum.
---
usdtry de þubat, orta vade short duruyor. Ocak vade de long oynasam iyi olacak. Durmadan 7,40 inip çýkýyor. 7,40 da long al 5 kuruþ veya devam ederse 10 kuruþ sonra sat. Hep ayný þeyi yapýyor, neden faydalanmayayým deðilmi.?
Bunun üzerine düþüneyim biraz.
---
Bu akþam biden paketi açýklayacak, açýklama saatini göremedim.
Akþam 20:30 da, FED baþganý Powel konuþacakmýþ. Bizim XBANK ýn S&P ye kitlenmesinden dolayý maalesef bu konuþma önemli.
Günlerdir süren piyasa karmaþýklýðýný bitirebilir. Hep iyi þeyler söylemiþtir. biden'ý desteklemek amaçlý piyasaya coþku verebilir. Tek tehlike, yanlýþ anlaþýlabilecek birþey söylemesi.
usdtry de 7,40 da long alsammý dedim, anýnda korktular. 7,40 ýn altýna indirdiler.
Ocak vade short larýn tamamý kapandý. Þubat orta vadeler duruyor.
Ocak vadeyi gerektiðinde, güniçi long alýp satma amaçlý kullanabilirim.
ons da hala þaþkýným, çing pin aradý "affet abi" dedi. Avrupalýlar, asyalýlarý onsu yukarý çekerek cezalandýrýr dedim ama onlarda yemedi. abd de kendilerini cezalandýrýr diye korkmuþlardýr. ons da vur kaç yapayým dedim ama ilk yumruðu ben yedim. Biz kapalý iken asya seansýnda düþmesi kötü oldu. El kol baðlý bekledim.
biden ýn ne diyeceði biliniyor gibi. Fiyatlara girmiþ olmalý. Farklý söyleyeceði þeyler sürpriz olur.
Bu akþam gözler Powel da olacak. Global para piyasalarýný yükselten, abd de hisse ve emtia balonlarýný oluþturan, FEDin verdiði aylýk 120 milyar USD ve ECB nin verdiði aylýk 60 milyar avro. Para piyasalarýna haketmedikleri paralarý pompalayarak, beleþ servete kavuþturuyorlar.
Kuralýmýz neydi.
ÜRETMEDEN CEBÝNE PARA GÝRÝYORSA, BU PARA MUTLAKA VE MUTLAKA TOPLUM ÝÇÝNDEKÝ DÝÐERLERÝNDEN ÇIKAR.
1970 den beridir abd de, 2008 den beridirde her yýl artarak avrupada finansa para yaðdýrýlýyor.
abd ve ingiliztere nin sokaklarda yatan aileleri meþhur.
Bu evsizlere fransýz ve almanlarda eklenecek. 20 yýl sürmez izleyin. Devletler için 20 yýl kýsa süredir.
Yok hayýr borsada veya herhangi bir yatýrým kolunda deðilim, sadece uzaktan, çook uzaklardan izliyor ve kendimce analizler yapýyorum. Ýleri derecede temel veya teknik analiz bilgim yok zaten borsa alaným deðil. Henüz öðrenciyim ve ülkenin durumu geleceðimi gereðinden fazla kaygýyla düþünmeye sevk ediyor bu yüzden normal bir hayat sürebilmek için biraz daha fazla para kazanmam gerektiðini düþünüyorum/biliyorum.
Özetle 20 yaþýnda, gelecek kaygýlarý nedeni ile alanýnýn dýþýna çýkma zorunluluðu hisseden biriyim, o kadar. Birkaç ay önce nasýl olur nasýl biter diye ASELS'ten 3 kaðýt alýp satmýþtým o kadar. Aracý kuruma 53 kuruþ kazandýrdým, zarardayým. :D
Takibindeyim, bol kazançlar
Yer Ýmleri