holding endeksi artýya geçti yav... Böyle yarým yamalak düzeltmemi olur.? hisse vadelide güniçi short tehlikeli hal aldý. Hissede k-Kenardayým, biraz izleyeyim.
Ýlginç bir gün daha.
Dün "düzeltme baþlýyor galiba" dedim ama iþlem hacmi desteklemiyordu. XBANKýn S&P ye bir müdeettir kitlenmesi ve S&P de bir türlü realizasyon olmamasý. Bizdede uzun süredir realizasyon olmamasý, "acaba?" dedirtti.
Bugünde tüm dünya kýrmýzý gibiydi. Realizasyon olma ihtimali artmýþtý.
Akþam oldu, realizasyon olayý kof çýkmýþ gibi görünüyor. Bugünki iþlem hacmi de desteklemediði gibi, dün piyasayý bozan holdinglerde bugün satýþ ciddi deðildi. xbank hariç hiç bir sektörde ciddi satýþ yoktu.
Bir tek ýsrarlý bankacýlýk satýþý vardý ve onuda biliyorsunuz haftalardýr anlamlandýramadým. En son "bu herifler ebleh galiba" sonucu çýkarmýþtým. kafa basmayýnca çamur atýp kenara çekildim. tipik insan davranýþý.
Holding ve teknoloji ilk önce toparladý, sonra diðer endeksler toparlamaya baþladý. O zaman olayýn gerçek bir realizasyon olmadýðý, xbank taki zibidilerin davranýþý olduðu anlaþýldý.
Böyle bir günü nasýl tahmin edebilirsinki.? yarýnýda tahmin edemezsin.
Uzun süredir yazdýðým gibi yerli düþüþ istemiyor(katarlýlarýda yerli sayýyorum, herþeyimizi verdik vereceðiz), xbank takiler artýk kimse onlar yabancýmý, baþkasýmý bilemiyorum, onlar ýsrarla satmaya çalýþýyorlar.
yabancý desek, daha önce yazdýðýmý tekrar yazayým. Son 5 hafta paraný getirdin, bankalara sokup 5 gün yükselttin, sonrada satmaya baþladýn.? Lang kaç kuruþ kâr ettinde satmaya baþladýn. Hali ile amacýn realizasyon olmasý imkansýz. baþka dertleri var.
Uzatmayayým. Artý kapadýðým bir gün oldu.
Dün "çok kazanýrým rekor kýrarým diyordum", akþam iyi zarar kapadým.
Bu sabah "zarar yazarým" diyordum, iyi artý kapadým.
---
ons da abd piyasasý açýlýnca biraz aldýlar. tekrar satýþa geçeceklerini düþünüyorum. 1860 civarý yine shorta girerim.
ONS daki davranýþýmý defalarca yazdým. Grafiði okumaya çalýþýyorum. Gün içi al-sat yapýyorum. Pozisyondaysam ve ters yönde uzun bar görürsem hemen kapýyorum. Kenarda iken, beklediðim yönde uzayan bar görürsem hemen ayný yönde atlýyorum.
Haftalardýr bu þekildeyim ve 3 seferden ikisinde kazançlý kapýyorum. Zarar yazdýðýmýda hemen kapadýðým için küçük zarar oluyor.
---
usdtry ye "çýkarsa shortlara takviye" yaparým demiþtim. pek çýkmadý o sebeple az takviye yaptým.
---
hissede durum net deðil. Sabah küçük miktar shortdum, sonra yine küçük miktar long a döndüm. Küçük miktarlarda al-sat yapýyorum
ons da short al-sat a devam.
usdtry de þubat shortlara çok az takviye yaptým. Çýkarsa dahada yapmaya niyetim var ama çýkamýyor.(kýzdýrayýmda çýksýn)
Hafta sonlarý dýþarý çýkma yasaðý kötü oldu.
---
Brave.
Yeni bir tarayýcý. 2015 yýlýnda Brendan Eich liderliðinde üretilmeye baþlýyor. Brendan Eich ayný zamanda Javascript dilinin yaratýcýsý ve Mozilla Firefox un da kurucularýndan. Çok deðerli bir kiþi.
Adam abd li ve San Fransisco da yaþýyor. Silikon vadisinden biri.
Brave in ilginç bir yönü var. Konunun uzmaný deðilim ama bildiðim kadarýný yazmaya çalýþayým. Bildiðimide az önce bir kaç yazý okuyup öðrendim. Bilgim yarým yamalak. Ancak konunun önemli olduðunu anlamýþ gibiyim snki.![]()
Brave den baðlandýðýnýz anda Sizin bilgisayarýnýzý internet sunucusu haline getiriyor. Ýþin detayýný bilmiyorum tabi. Henüz geliþmekte olan bir tarayýcý.
trump ý internette yasaklamýþlar. Hiç bir yerde sesini duyuramýyor.
Brave tüm dünyada yaygýn olsaydý bu kadar kolay yasaklayamazlardý. facebook, twitter gibi abd li yahudilerin elindeki sitelerin önemi azalýrdý. Sitenin sizi yasaklamasý bir þey ifade etmezdi. Ýnsanlarýn bilgisayarlarýndaki Brave tarayýcýlar sayesinde derdinizi anlatabilirdiniz.
Tabi bu çok ileri aþamalarda olabilecek bir þey.
Brave tarayýcýsý, internet aðýndaki internet sunucusu denen, birilerinin kontrolündeki güçlü bilgisayarlarý aradan çýkarýp, direk olarak bilgisayardan bilgisayara baðlanýyor(Anladýðým kadarý ile)
Örnek verecek olursam.
Þu anki normal internet aðýnda, ben A firmasýnýn sahibi olduðu AAA sitesine girmek istiyorum. Mevcut tarayýcýya AAA yazdým enterledim, tarayýcý sizin baðlý olduðunuz internet sunucusuna uðruyor, að yazýlýmlarý aracýlýðý ile oradan izin alýp dünyadaki pek çok diðer internet sunucularýna uðruyor, AAA sitesini bulup size getiriyor. Tabi bu saniyeler sürüyor. Baðlandýðýnýz siteye göre uðradýðý sunucu sayýsý deðiþebiliyor.
Brave de ise, siz AAA sitesini Brave de yazýp enterlediniz. Aradaki hiç bir internet sunucusuna uðrayýp izin almadan direk AAA sitesinin bulunduðu en yakýn bilgisayara baðlanýyor. Bunu nasýl yapýyor henüz detay bilmiyorum. Zamanla öðrenirim. Netçede hepimiz bir firmadan internete baðlanma hakký satýn alýyoruz. O firmanýn yasaklarýný nasýl aþýyor, yada aþabiliyormu bilmiyorum. Mevcut að yazýlýmlarýný(HTTP, DNS) aþýyor bir þekilde.
Aradaki devletlerin ve dev firmalarýn kontrolundeki merkezi sunucular aradan çýkýnca, bu sunucularda tanýmlý yasaklarýda atlamýþ oluyorsunuz. Bu sunucularda trump yasaklandý ise, yasak atlanýyor. trump a ulaþýyorsunuz.
Tabi trump kötü örnek oldu ama en taze örnek o.
Venezuela devleti resmi sayfasýda twitterde bugün yasaklanmýþ. Venezuela, CIA nýn darbe yaparak ele geçirmeye çalýþtýðý ülkelerden biri. Henüz ele geçiremedi. Ancak yapacaðý kötülüðü haklý göstermek için Venezuela ülkesi hakkýnda pek çok yalan haber yayýyorlar. Devlet baþkanlarý zalimmiþde, þöyle halkýný eziyormuþta, þöyle hýrsýzmýþta. Venezuela devleti ise bu yalan haber bombardýmaný karþýsýnda kendini savunmasý gerekir. Ýnternette engellenirse kendini savunamaz.
Anlatabildimmi bilmiyorum. Hiç bir gizli servisin egemenliðinde olmayan bir ortam gerekir. ne CIA, ne avrupa, ne Çin, ne MIT, nede israil. Ýnternet dünyasý Hiçbirinin kontrolunde olmamalý. Aslýnda bu düþüncemi geri çekiyorum. Kontrol olmayýncada iþler çok kötü oluyor. Orman kanunlarý devreye giriyor. Kontrol olmalý hemde aðýr kontrol ama kötü niyetli gruplarýn kontrolu olmamalý. Ýyi niyetli grup varmý.? Var, bir ara Himalayalarýn tepesinde 10 saniye kadar görünüp kaybolmuþlar. Onlarý bulursak iþ hallolur.
Brave belki bu konuda öncülük yapabilir. Bir ölçüde cripto para mantýðýna benziyor, veya daha doðrusu bilgisayarlardan þarký araklamamýza yarayan bazý programlar var ya onlara benziyor.
BIST epey artý açtý. XBANK da artý açtý.
Þu an hafif bir satýþ var, yine baþrolde XBANK ve yabancýlar.
Neden sattýklarýný bilemediðim için nerede duracaklarýnýda bilemiyorum tabiki. Sadece þu görünüyor, xbank harici diðer endekslerde satma isteði yok. Perþembe günü holding endekside xbanka katýlýnca ciddi bir düþüþ görmüþtük.
Virus vakalarýnda, aþýnýn çok vurulduðu ülkelerde hýzlý bir düþüþ var. S&P de düzeltme baþlamadý çünki 1.9 luk paket Þubat ilk haftasý onaya sunulacak, sonrasýndada yellen'in dillendirdiði bir potansiyel paket var. abd piyasalarýnýn önünde havuç var. Sahte bir cennette yaþýyorlar ve bu cennetin cefasýný halk çekiyor. Sokaklarda yatan ailelere her yýl yenileri katýlýyor.
Neyi biliyoruz, Üretmeden cebe indirilen para, toplumun diðer kesimlerinden çýkar. Finansa ve þirketlere daðýtýlan trilyonlar, abd 'de bu paketlerden faydalanamayan alt gelir grubunu dahada fakir hale getiriyor.
BIST de düzeltme ihtimali sýfýrlanmadý, ancak xbank hariç diðer sektörlerin satýþa katýlmamasýda düzeltme ihtimalini neredeyse ortadan kaldýrýyor. Þu da var, xbankta satýþlar bir türlü bitmiyor. Diðer kesimler bir yerde kýrýlabilir.
xbanký çözemediðim için güniçi long al satla idare etmeye çalýþacaðým. Olurda xhold gibi önemli bir endeks xbanka katýlýrsa o zaman geçen perþembe yaptýðým gibi short a yine kýsa süreli olarak dönebilirim.
BIST de trend yok. Kazanmak çok zor hale geldi. Sermayeyi 110 günde 3.5 kat artýrdým, haftalardýr orada çakýldým kaldým. Daha fazla artýramadým. ons ltýn da da trend yok. Oda bir aþaðý bir yukarý. usdtry de 7.40 larda çakýldý.
trend ler bittiði için, benim oynadýðým araçlarda kazanmak çok zor hale geldi. Daha çok sermaye koruma döneminde gibiyim.
ons altýnda paket beklentisi sebebi ile pek aþaðý inmiyor.
ons altýnýn GENELDE pozitif korelasyonlu olduðu EUR/USD paritesi deðerine bakýyorum, eur deðerleniyor. PMI lara bakýyorum, aylardýr abd nin PMI larý daha yüksek, yani USD nin deðerlenmesi gerekir.
Üstelik USD nin deðer kaybetmesini isteyen trump ý da teneke takýp göndermiþler. Yeni gelen yellen ise USD yi düþürmek için çaba sarf etmeyeceðim diyor. Yani USD nin PMI lara bakarsak deðer kazanmaya baþlamasý gerekir.
Bakýyorum tersine deðer kazanýyor.
Ne anlýyoruz.?
Demekki bu paritede pozisyon alan global siyonist devlerin durumu henüz USD yi düþürmeye hazýr deðil. Hazýr olduklarýnda düþürmeye baþlayacaklardýr. ons altýn usd ile negatif korelasyonlu olduðundan, bir miktar düþmesini bekleyebiliriz. Dünyada altýna talep çok olduðundan, fazla düþmesini beklemek doðru olmaz.
1860 civarýnda veya üzerine geçerse güniçi çok az miktarlarda short alýp satmaya çalýþýyorum. Trend BIST de ons da olmadýðýndan, bu iki araçda günlükçü haline geldim maaalesef. Karakterime hiç uygun deðil.
Bugünki bakýþ açým;
hisse vadelide gün içi çok az miktarlarda long al sat. diðer sektörler xbank satýþýna katýlýrsa long kapa durum ciddi ise az miktarlarla shorta dön.
ons vadeli de orta vade 1900 e yaklaþýrsa short, 1800 e yaklaþýrsa long al sat, grafik te niyet okumaya çalýþ.
usdtry vadeli de orta vade short devam. 7,50 ye yaklaþýrsa short takviye yap, 7,40 altýna inerse takviye kýsmý kapat.
---
hisse ve ons da trend olmayýnca iþler çorba oldu doðrusu.
EK: xbank kýrmýzýya döndü. hisse vadelide Nisan vade short, þubat vade long al sat yapmaya çalýþacaðým. Bakalým becerebilecekmiyim.
Bol þans.
xbank daki iþ, manipulasyona doðru kaymaya baþladý. Eðer belli grup satýþ yapýyorsa ve açýða satýþ yoðunluklu ise, manipulasyon demektir.
Bankalar hakkýnda bilmediðimiz bir þeymi biliyorlar.? 4 F/K lý 90 yýllýk, en çok kâr eden bankalardan birini sürekli satýyorlar.
Eðer açýða satýþ yöntemi ile xbank düþürülüyorsa, SPK nýn satan grubu çaðýrýp, "emþerim hangi temele dayanarak elinde olmayan senetleri satýyorsun? Derdin ne.? Neden BISTin olmayan güvenilirliðini dahada berbat hale getiriyorsun.?" demesi gerekir. "Bilançolar kötü gelecek" savunmasý yaparlarsada "hangi veriye dayanarak bunu iddia ediyorsun terbiyesiz.?" demesi gerekir.
Ama TR de güçlüye soru sorulmaz, tersine yapýlan talandan önümüze biþey atar diye el pençe önünde beklenir.
Her neyse, ons daki iyi performansýma raðmen bu günü xbank yüzünden kötü kapadým.
xbank da realizasyon olamaz. Ya banka bilançolarýný kötü bekliyorlar. Ya xbank satýp piyasayý bozup diðer sektörlerden uygun fiyata mal almaya çalýþýyorlar ki bu satýþý açýða satýþ yöntemi ile yapýyorlarsa manipulasyona girmesi gerekir.
Baþka ne ihtimali olabilirki zaten ucuz olan tek sektörü satmanýn.? Satýp çýkýyorlar desen, tersine 5 haftadýr BISTe para sokuyorlar.
xbank kapanýþa bakýlýrsa, yarýnda satabilirim dedi. Diðer herkes "satma artýk emþerim" diyerek mesaiyi kapadý.
Öðle sonrasý AB den gelen virus açýklamasý abd vadelileri bozdu. xbank da bunu fýrsat bildi. Sonrasýnda abd çok pahalý olmasýna raðmen toparladý, xbank ucuz olmasýna raðmen toparlamadý.
Bu xbank iþini yapanlarýn belli bir hedefi var açýk. Ama nedir çözemedim.
Yer Ýmleri