Çok ilginç.
ABD nin kankasý japonyada Çin e yaklaþmaya baþladý, karþýlýklý gülücükler gidip geliyor.
Dahada ilginci, 2. dünya savaþýnda Çin e durup dururken saldýran Japonya, Çine savaþ tazminatý olarak 32 küsür milyar dolar yardým yapýyor.
Ya bizim osmanlý imparatorluðunu yerle bir edip yarýdan fazlasýný aldýlar, savaþ tazminatý almadýðýmýz gibi üste verdik.
Hakkaten caný sýkýlýyor insanýn. Biz kurtuluþ savaþýnýda savaþýda kazandýk üstelik. Çin savaþ filanda kazanmadý.
ABD saldýrdýðý ülkelerden, attýðý mermiler için para bile alýyor. Irak her yýl 20 milyar dolar ödüyor ABD ye. Savaþ tazminatý.
Üstelik savaþ nedenini uydurduklarýnýda bizzat kendi baþkanlarý söyledi. Iraka uydurma sebeplerle girdik diye. Ama býrak tazminat ödemeyi her yýl 20 milyar.
Her neyse.
Cuma satýþýnýn sebebi benim açýmdan hala muallak.
Ýhtimalleri 2 ye kadar indirdim.
1. Büyüklerden biri dünya durumu sebebi ile bizdede bi miktar sattý. Sürü davranýþýný en çok gösteren borsa olarak BIST de toplu satýþa geçti. Satýþ agresifti ama hacme bakýyorsun, ortalamanýn üstünde deðil.
2. Acaba maymun þartlamasýmý yapýyorlar.? Üç beþ sayfa kadar önce yazmýþtým, bi maymun deneyi. Maymunlarýn muza eriþmesini elektrik vererek günlerce engelliyorlar. maymunlar muzdan vazgeçiyor. Elektrikte verilmiyor artýk. Yeni giren maymun muza yeltenince, elektrikli maymunlar durduruyor. Yeni maymunda engellene engellene muza gitmemeyi öðreniyor. Baþka maymun giriyor kafese. Elektrik yemeden muza gitmemeyi öðrenen maymun, yeni gireni engelliyor. Muza gitme.!!! Ama neden gitmemesi gerektiðini bile bilmiyor. Muza gitmemek gerekiyor ama neden.? Eski elektriði yiyen maymunlar biliyor, ama yeni nesiller bilmiyorlar. Alýn size kültür.
Maymun þartlamasý dedim ama bilim adamlarý buna isim takmýþ. "öðrenilmiþ çaresizlik" diye.
Þimdi acaba bunumu yapmaya çalýþtýlar. Her yükseliþte, kaçýyor alalým diyenlerin kafasýna çakarlarsa. Asýl yükseliþe geçildiðinde kimse elini muza uzatmaz. Acaba bu þartlamayý mý yapmaya çalýþýyorlar. Bi kez daha aynýsýný denerlerse o zaman anlarýz.
2 seçenekte kafama yatmadý.
Peki, Neden öðrenmek için bu kadar çabalýyorum.?
Bilgin ne kadar çoksa, korkun o kadar azdýr.
Pozisyonun ve planým 6 ay önce neyse hala ayný. Her BIST düþüþünde portfoyu artýrdým.
Neden.?
Çünki Korkum yoktu. Bilgi korkuyu yok eder.
Tabi hangi konuda bilginiz varsa, o konuda korku yok olur, normalde acaip sosyal korkaðýmdýr. Buna bilim adamlarý "resmen deli bu yaw" diyorlar ama, yukarda maymun þartlanmasýna verdikleri isim kadar saçma deðilmi. kah kah diye gülmeyelimmi þimdi.
Cuma agresif düþüþü anlamaya çalýþmamýn sebebi bu. Sonraki hareketlerde korkmamak için.
BISt konusunda Temele çok çalýþmazsanýz, korkunuz çok olur.(tabi bu benim gibi normal insanlar için geçerli, superman, kaptan amerika yada örümcek adamsanýz geçersiz.) Teknik bu konuda yetersizdir. Elinizdeki haritadaki çizgilere bakarak karþý daða gitmeye benzer. Gözünüz haritada ise, bastýðýnýz yer, batakmý, ateþmi, gazmý, kayamý, önünüzde timsahmý var, kaplanmý bilemezsiniz.
Bakalým ileri günlerde bu hareketi anlamlandýrmaya çalýþabiliriz.
USD nin düþüþü ise açýklanabilir.
Zaten yüksekti, normalleþme sürecinde oda normalleþiyor.
5.50 ye yaklaþýnca teknik tepki geldi tekrar 5.60 üzerine çýktý, sonra aþaðý yola devam etti. Bunu normalleþme ve teknikle açýklayabilirsiniz. Hem teknik hem temel açýklamasý var.
Ama o cuma günki hýzlý sayýlabilecek anlamsýz BIST satýþýnýn açýklamasý yok. Bana göre yok tabi, size göre vardýr.
Önümüzdeki günlerde anlarýz.
Þimdi bakacaz bi kaç bin puan çýkýpta yeniden agresif satýþ gelirse, meðerse maymun þartlamasý yapmýþlar diye sevineceðim. Bir bilinmeyenide yok etmiþ olacaðým için.
Aslýnda ilk satýþa geçen kurumu ve sattýðý ürünleri bilseydim, belki açýklama getirebilirdim.
Dow a mý uydular acaba. abd borsasýna uydularsa iþim zor demektir çünki dowun uzun vadeli düþüþ trendine geçtiðini düþünüyorum. Tabi trump karadenizde petrol ve gaz bulursa durum deðiþir.
Son düzenleme : alicemal; 31-10-2018 saat: 15:49.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri