Originally Posted by
alicemal
USD 7 TL yi geçince, reno da geçen eylülden bu yana toplamda %100 zam yapýldý.
Geri zekalý fiat þirkti ise egeA ya ayný zammý yapamadý onlarýnki düþük kaldý. Sebebi ise o kadar komik ki. Arabaya maliyeti 500 TL yi geçmeyecek bi kaç lamba ve yazýlýmý koymayý akýl edemedikleri için.
LED gündüz farý koymadýlar, araba baþýna maliyeti 20-40TL yi geçmez, karartýlmýþ cam, katlanan ayna, anahtarsýz giriþ, güvenlik yazýlýmlarý gibi þeyleri ya hiç koymadýlar yada bazýlarýný en üst versiyona koydular.
reno çoðunu koydu satýþlarý uçtu, zam da %100 oldu. egea ya koymamayý akýl ettiler satýþlarý artmadý zamda fazla yapamadý.
Öyle gerizekalý bi yönetimi varki þu türkiye fiat-tofaþ firmasýnýn.
Her neyse, onu yazmayacaktým ama aklýma takýlmýþ.
reno %100 zam yaptý. USD düþtü 5.50 ye, zamlarý geri almadý. Devlete gittiler, satamýyoz dediler. Halbuki USD bu haldeyken yurtdýþý satýþlarý, yurtiçi satýþlarýndan doðan azalmayý tutar olarak fazlasýyla karþýlýyor.
Satamýyoruz deyince devlet baba da bazý vergileri indirdim dedi.
Komik yaný otomobilde 70bin TL altý 1.6 motordan daha düþük araçlarda indirim %15 dedi. Ama 70 bin TL den ucuz araç yok türkiyede.
en ucuz egea oda 10bin TL hurda indirimi ile 69.900 tl oluyor. Gerçek fiyatý 80 bin. Oda en çok yakan, en eski teknoloji motor ve en alt donaným ile. Alýp arabayý bahçede park edeceksen iyi bu araba. Çalýþtýrmayacaksýn.
Az yakan orta donaným alayým dersen bütün araba fiyatlarý 100bini geçiyor. reno nun yanýna yaklaþamýyosun. En dandik dacia bile, orta donaným ve az yakan, güçlü motor la beraber alacaksan 100bini geçmiþ.
Hali ile otomobilde vergi indirimi, lüks mercedes, bmw alacaksan 20bin TL ye denk geliyor. Ama orta ve alt denebilecek seviye reno, egea, hyundai filan alayým dersen 7bin TL civarýna geliyor.
%100 zam yapmýþ yani 40binle 100bin TL arasý zam yapmýþlar. 7 bin indirdiler diye otomobile hücum yaþanacak. Hurraaaa ekonomi kurtuldu.
Yapýlmasý gereken tek þey var.
Bu arabalarýn yarý fiyatýna %90 yerli otomobil üretirim.
Aklý baþýnda her sanayici üretir. Bu teknoloji ülkede var ve detaylý anlattým.
Ya TAI TEÝ aselsan gibi bi firmaya verip devlete yaptýracaksýn. Yada benim gibi düzgün bi adama verip yaptýracaksýn. Tabi devlet para vermeyecek, parasý olan sanayiciye destek verecek ama destek para deðil. Vergi teþviki, teknolojik yardým, ve üretim sonrasý alým teþviki gibi.
Hatta ben yapsam hiç bir teþvikede gerek yok, sadece TAI ve Aselsan dan lazým olan ürünleri uygun fiyata alabilsem ve devlet teki soysuzlar önüme engel çýkarmasa yeterli.
Tek konuda destek lazým. Gazete ve TV ler, DEVRÝM arabamýza yaptýklarý gibi arabamý batýrmaya çalýþmayacaklar. Devrim arabasý döneminde sadece yahudi gazete, dergiler vardý, þimdi yok. %70 den fazlasý yandaþ denen acaip bi gruba geçti. Ama onlarda yahudiden iyimidir, kötümüdür bilemezsin. Onlara yedirmezsen, yahudiyi arar hale gelebilirsin.
Þu an tüm otomobil sanayimiz yahudilerin elinde... Durumda bu... Korkunç zam yapmýþ indirmiyor, devletten vergi indirimi istiyorlar. Ýþin ilginci indirimi alýyorda.
Yer Ýmleri