Sanýrým yine bir viop vade sonu silkelemesi vakasý var.
Bankalar sabah alýcýlý açýldý diðer sektörler özellikle holdingler satýcýlý açýldý. Yabancý alýcý iken yerli büyükler satýþ istekliydi.
Dün tam tersiydi.
Bugün bankalar alýcýlýyken diðer sektörlerin anlaþmýþlar gibi satýcýlý açýlmasý akla þunu getiriyor. Hareketin arkasýnda yerli spekülatörler var.
Viop da vade sonundayýz. Pozisyonlarýn yeni vadeye aktarýlmasý gerekiyor. Bizim için sorun deðil ama büyük oyuncular için sorun olabiliyor. Çok büyük miktarlarda kontratý yeni vadeye aktarmalarý gerekir. Bazen bugünki gibi BISTi silkeleyerek en uygun þartlarda yeni vadeye geçmeye çalýþýyorlar. Geçen yýl Aðustos sonunda bunu yaptýlar.
Bugünki olay viop vade sonu silkelemeleri ise, hafta sonuna kadar BIST i sallayacaklar demektir. Pozisyonlarýný ayarladýklarýnda yukarý dönerler.
Geçen yýl Aðustos sonunda vade sonu silkelemesi yapmýþlardý. Resmen manipulasyondu. Bu kez BIST rekor tepelerde yaptýklarý için manipulasyona sokmasý zor olur.
Bu tür silkelemelerde toplu KY ölümleri oluyor. En büyük zararý KY çekiyor. KY yi temsil eden kimse olmadýðý içinde her yýl ezilip duruyorlar. Spekülatörler ise TV ler, iþveren dernekleri tarafýndan desteklenip duruyorlar.
Eðer vade sonu silkelemesini yapan spekülatörlerse kabul edilebilir bir durum. Ama bunu yapan piyasa yapýcý 3 banka ise ki ben BIST deki manipulasyonlarda onlarýn parmaðý olabilir diye düþünüyorum, direk kafalarýnýn kesilmesi gerekir.
Bir miktar elimde hisse long vardý.
Cuma gününe kadar bir miktar daha takviye yapýp bu iþten kazançlý çýkmaya çalýþacaðým.
Gördüðünüz üzere usdtry bugün normale döndü. BIST de yüksek satýþ var ama usdtry yerinde sayýyor. Son haftalardaki normali buydu. Dünki olay istisna imiþ diyebilirim. Yurtdýþýndan birileri, iç destekli olarak operasyon yapmýþ olmalý. daha mümkün olaný ise, yabacýlarýn Brezilyayý referans alýp TR den korkmasý sonucu banka satýp doviz almasý.
Dünki hareket yabancý kaynaklý iken, bugünki hareket yerli kaynaklý izlenimi edindim.
Hava çok güzel, biraz havanýn keyfini çýkarayým, piyasa ekranýný kapatayým. Arada cepten kontrol ederim.

Alýntý yaparak yanýtla

"Oyarým lan sizi" demek içimden geldi ama TR deyiz. 40 Yýldýr TR ye kan kusturan terörist pkk elemanlarýný devlet eli ile gizli tanýk yapýp, pkk ile savaþan ordu generallerini hapse atan savcýlarýn olduðu, devlet baþkaný tayyipinde "bu davalarýn savcýsý benim" dediði, bunuda halk olarak kabullenmiþ bir ülkedeyiz. 

Yer Ýmleri