ayhan evet, ayný hatalarý yaparlarsa iþ orayada gidebilir. Tabi þu anki doviz çýkýþý gerçek çýkýþ olmayabilir. Vade sonu operasyonu olduðunu düþünüyorum. Mart ayýna geçince dovizin aþaðý dönmesini bekliyorum. Tabi yanýlabilirim.
Pazartesi sabah doviz çýkýþý bizim piyasalar kapalý iken sabah 06:00 da baþladý. Yani yabancý kaynaklýydý.
Hisse senetlerinde vade sonu amaçlý olduðunu düþündüðüm operasyon dün baþladý. Doviz ise bizim piyasalar açýkken 15:00 civarý çýkýþa baþladý hisse satýþýný destekledi. Yani yabancýlarýn bu iþte payý yoktu.
Bu sabaha bakarsakda bizim piyasanýn açýldýðý 09:00 da harekete baþlýyor. Yani yine yabancý iþin içinde yok.
Bunlara ve geçmiþ sene verisine bakarak doviz yükseliþ olayýnýn, hisse satýþýný körükleme amaçlý operasyon olarak yükseltildiðini düþünüyorum. Olay geçici manipulasyon olmalý.
Fazla inandýrýcý olmamýþtýr umarým. Özellikle kýsa vadede benim dediðime kulak asmayýn.
---
Önceki yýllarda hisse senedi piyasa yapýcýsý 3 bankaydý. Ýþ bankasý, Akbank ve QNB. Bu senekini bilmiyorum belkide ayný bankalardýr.
Bu 3 bankanýn görevi BIST in kurumsal kimliðini ve güvenilirliðini korumak. Bunu yapmak için endekste ve senetlerde SEBEPSÝZ anormal hareketleri önlemek. Orta Uzun vade yön konusunda endeksi teþvik etmek, çýkar gruplarýnýn eline býrakmamak, kendi haline býrakmamak.
Genel olarak böyle açýklayabilirim.
Bunun için para alýyorlar. Uzun vade Yönü belirledikleri içinde para da kazanýyorlar. Yönü belirlemek için alým satým yapýyorsun ve o yöne gidiyor. Kazanýrsýn. Para piyasasýna hakim en güçlü kurum MB nin her yýl yüksek kâr açýklamasý gibi.
Üzerine maaþda alýyorlar.
Bugünki xbank düþüþüne bakýyorsun, yabancýlarýn en çok kullandýðý garan yukarda, Piyasa Yapýcý(PY) iþbank ve akbank düþüþte liderlik ediyorlar.
Ben hala BISTin manipulatörlerinin Piyasa Yapýcý bankalar olduðunu düþünüyorum. Geçen yýlki BIST çapýndaki 4 manipulasyonun 3 tanesinin arkasýnda bu bankalar olmalý.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri