abigail, kripto paralarýn çýkýþ amacý, zamanla mevcut kaðýt paralarýn yerine konmak. Onun için çabalýyorlar.
Bir devletde para varsa onun kontrolu merkezi devlet otoritesinde olmalý. Devletde para en büyük güçlerden biridir. Bu gücü devlet kontrol etmelidir.
kripto parayý devletin parasý yerine kullanmaya çalýþmak kalpazanlýk tan farký yoktur. benim matbaa kurup para basmamla ayný þeydir.
Benim paramla devletin parasý arasýndaki fark ne.?
Para üretimin karþýlýðýdýr. Mal veya hizmet üretirsin, varsayýlan deðeri kadar para basarsýn. Para, üretilen malý ve hizmeti temsil eder. Daha az veya fazla basamazsýn. Üretilen deðerden fazla basarsan paran deðersizleþir(istisnasý abd, ordusu ile deðerini koruyor, yani zorbalýkla), az basarsan bu kez aþýrý deðer kazanýr ve rekabet gücünü kaybedersin, uzun vadede ülkeyi tembelliðe sürükler, sonu batýþtýr.
Paralarýn arkasýnda bu sebeple devlet olmalýdýr. Para tüm ülkenin üretim gücünü temsil eder, bu güç devlette deðilse devlet içinde baþka güçler oluþur, o devlet karýþýr.(abd istisna, orada devletde, parada yahudilerin elinde . Ayný aile kontrol ettiði için sorun olmuyor. Þimdilik.)
Ne diyordum, uzattým yaw... yazma niyetimde yoktu, zaten çok düþünmek gereken derin bir konu. Para nediri anlatmam gerekiyor önce. Para aslýnda gördüðünüz kaðýtlar deðildir. Üretimdir. O kaðýtlar üretiminizi temsil ederler. Üretmeden o kaðýtlar sizde ise yasal yada adi hýrsýzsýnýzdýr yaw. Býrakýn paralarý bakiim, herkes paralarý masaya býraksýn. Ýmdi yallah.
Konu neydi yaw.
Ha, yaw daha taze örnek al sana devletin haricinde basýlan kripto para. 500 milyon dolarmý 2 milyar dolarmý ne, itin biri tarafýndan ürün üretenlerin elinden alýndý yurt dýþýna götürüldü. Adamýn tipine baksan 1 TL emanet etmezsin, ayný çiftlikbank tosunu gibi genç, boþ bakan kaypak görünümlü bir tip. Tosun bile bu kadar kaypak görünmüyordu.
Her neyse abigail, bunlar derin iþler. Senide soyacaklarý ana kadar bekle.
Ýstediðini yapmak özgürlük deðildir tam tersine arsýzlýktýr. Ben özgürüm istediðim kriptoyu basar satarým dersin. Öteki tarafta bir grup mafya toplanýr gelir, biz özgürüz þimdi senin kripto paralara el koyuyoruz, sanada yular takýyoruz meydanda tef çalýp oynatacaðýz derler. özgürlük dediðin böyle birþey, o iþin sonu maðara devridir, güçlü güçsüzü meydanda def çalar oynatýr.
Aslýnda bu konu derin konu, böyle alel acele yazmamalýydým. Hafif hatalar yapmýþ olabilirim. 2 konuda çok derin. Para nedir konusuda derin, özgürlük konusu çok daha derin. Vurucu olsun konu çabuk kapansýn diye yanlýþ örnekler kullanmýþ olabilirim. Günah çýkardým benim iþ bitti.
EK: Aklýma geldi, eðitim olayý özgürlük olayýnda çok etkili olabilir emin deðilim. Tüm ülke insanlarý benzer eðitim ve kültür içinde iseler daha özgür hissedebilirler, devlet fazla görünmez. Otokontrolle hallederler. Eðitim seviyesi düþtükçe denetleme kontrol ve ceza sistemide büyümesi gerkiyor olabilir. Bu konularda fazla düþünmedim fazla yazmayayým. Bizde eðitimler arasýnda uçurumlar var, farklý kültürlere sahip toplumlar var, gelir daðýlýmlarýnýn uçurumlar var filan. Yani çok zor bir ülke. Bunu ancak yüce biri çözebilir. Herkese güven verecek, zengini, fakiri, aleviyi sunniyi, ermeniyi, rumu, türkü, kürdü anlayacak, hepsine hitap edebilecek, hepsini peþine takabilecek yüce biri. Doðru yanlýþ, deðerli deðersiz nedir bilen biri.
Öyle biri varmýþ ve dünyada tekmiþ. Daðlarda gezermiþ, keçi sakalý varmýþ. Açýkça keçiymiþ. Yaw benim bu.
Halledecem, o iþ bende.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri