Düþük iþlem hacmi ile iyi yükseldik.
Yabancýlar sadece banka sattý gibi gördüm. Onuda garan'ý yukarda tutup diðerlerini sattýlar.
Banka hariç satmadýlar gibi gördüm. Buda kaðýt deðiþtiriyor olabilirler izlenimi uyandýrdý bende. Bankalarý neden istemiyorlar.? Faizler yükseldiði için kazançlarý biraz düþecekmi.? Lang F/K larý 3 ve 4 olan bankanýn kazancý biraz düþse ne olur.? F/K sý 5 mi olur. Batýda bu kalitedeki bankalarýn F/K larý 20 üzerinde olsa gerek. BIST den çýkmýyorsan banka satman komik.
Banka satmalarýnýn komedi olduðunu biliyoruz da, her seferinde yinede þaþýrýp yazýyorum.
Kapanýþ fena deðildi. Bu bilançolarla endeksi düþürmeleri zor. Ýmansýz yabancýlar fazla satarsa düþürebilirler onu biliyoruz. Hala %40 civarýnda ellerinde senet var.
Umarým gazlarý alýnmýþtýr ve satýþa devam etmezler. abd baþganý biden þu ana kadar o kadarda kötü koymadý bize. trump'ýn geçirdiklerinin yanýnda hava civa.
Bilanço dönemine girdik. Her gün gözler bilançolarda. Bakalým BIST30 bilançolarý nasýl gelecek. Gelecek olan bilançolar, yabancýlarý BIST den çýkmaktan vazgeçirebilecekmi.?
Umarým bu yakýnlarda büyük halka arz yoktur. Kafasý basmayan BIST yönetiminin, halka arzlarý uzun zaman yaymalarý gerekir.
Nisan vade sonu,mümkünlü de herþey mümkün
abd'de federal kurumlarda çalýþanlarýn(memur) aldýðý saatlik ücret en düþük 15 USD ye çýkarýldý. Brüt dür herhalde.?
Günde 8 saat çalýþan için aylýk 22 iþ gününden 21.000 TL ediyor. Aylýk 30 iþ gününden 28.800 TL ediyor. Bizimki brüt 3.600 TL. Üstelik bizde asgari ücretle çalýþan çok, batýda az deniyor.
TR ile bu þekilde kýyaslamak doðru deðil. Aman siz yapmayýn. Sebebi, bi kere onlar karþýlýksýz para basýyorlar, devletin 22 trilyon USD borçlu olmasý onlarý ýrgalamýyor. Matbaada basýp ödüyorlar. Borç artýrmak onlara zarar vermiyor. Biz matbaada fazladan para basarsak, doviz uçuyor, enflasyon patlýyor, kýpýrdasak zarar veriyor, sebepleri uzun hiç girmeyeyim. Ayrýca satýn alma gücüde var, bizde ayný peynir daha ucuza alýnýyor filan.
Yinede nereden bakarsak bakalým bizim ayný iþi yapan insanlar için yaþam kalitemiz çok aþaðýda. Hele batý ve kuzey avrupa ile kýyaslarsan acaip diplerdeyiz. Oturulan evler(miraslarý saymýyoruz), yenilen yemek kelitesi, dýþarda eðlenmek amaçlý geçirilen zaman, alýnan otomobiller vb. Onlarla kýyaslamakda doðru deðilde, Meksika ve Yunanistanla kýyaslarsanda ayný iþi yapanlar açýsýndan yaþam kalitemiz aþaðýlarda ki Yunanistan sanayisi bizim çok gerimizde. Geçtiðimiz aylarda bu ülkelerin kiþi baþýna aylýk yediði et miktarýný araþtýrmýþtým. Bizim aleyhimize korkunç fark var. Bunun ana sebebi, ülkemizin ürettiði para, çalýþanlar arasýnda adil daðýtýlmýyor. Gelir daðýlýmý çok bozuk. abd dede acaip bozukda, onlardaki fark parayý karþýlýksýz basýyorlar, abd yi hiç bir ülke ile kýyaslamamak lazým gibi.
Dünya bizi kýskanýyor.
.
Son düzenleme : alicemal; 28-04-2021 saat: 09:21.
Ýtalyanýn yýllardýr zorda olduðunu biliyorduk. Ýtalya sanayisi deyince akla ilk ne geliyor. FIAT fabrikasý. Zora düþtüðü için önce abd firmasý ile birleþmek zorunda kaldý geçen yýlda fransýz otomobil firmasý ile birleþti, hala durumu iyi deðil.
Avrupa birliði pandemi amaçlý AB üyelerine yeni para daðýttý en büyük parayý en kötü durumda olduðu için Ýtalya aldý. Geçen yýl Ýtalya nýn borçlarýný ödeyip ödemeyeceði konuþuluyordu.
Peki Ýtalya CDS i kaç.? 80
Türkiye CDS i kaç.? 423
Borcunu ödeyemeyeceði konuþulan ve AB den her yýl yüklü yardým alan Ýtalya CDS i bizim 5 katýmýz daha iyi. Biz borç alacaðýmýz zaman bu CDS yüzünden %6 faiz civarýndan borç alýyoruz, Ýtalya %2 civarýnda.
"Ýtalya AB içinde o sebeple CDS i düþük, AB onu kurtarýr" gibi bir düþünceye kapýlabilirsiniz. 2008 de AB içindeki yunanistan moratoryum ilan etti borçlarýný ödemedi, borçlarýnýn büyük kýsmý silindi. AB içinde olmasý borcunu ödeyeceði anlamýna gelmiyor.
Bize kazýk atýlýyor ve devlet bunu kabul ediyor.
Yaw aklýma ne geldi, daha öncede bunu yazmýþtým biri karþý çýkmýþtý. "sen devlete nasýl böyle biþey dersin" gibi biþeyler demiþti. Kim karþý çýkmýþtý niye karþý çýkmýþtý hatýrlamadým. Bir tek akp deðil önceki partilerde batý ne diyorsa boynunu eðiyordu. Bir tek Ecevit tüm batýya baþ kaldýrdý ve hem Kýbrýsa girdi hemde batýnýn yaratýp koruduðu apo yüzünden Suriyeye savaþ açtý. "Sen ne diyon lang" diyerek bunada biri karþý çýkmýþtý yaw. her neyse...(Aslýnda Ecevitin okul hayatý ve eþi baþka kalýba giriyorda, adamýn yaptýklarýnýn ülkeye faydasý yüzünden, okul hayatýnýn anlattýklarýný görmemezlikten geliyorum.)
imaus'u hatýrlýyorum, çok medenice ve saygýlýca tayyip beyin söylediðini yazdýðým bir cümleye itiraz etmiþti. Bende üþenmemiþ araþtýrmýþ tayyip beyin söylediði cümleyi bulmuþ, linklerini koymuþtum. Linkleri mesajla bana gönderen iyi insanlarda vardý. Saygý çerçevesinde olunca, karþýmdaki ne kadar yanlýþ biliyor olursa olsun(ki bende hata yapabilirim bu son derece doðal, hatamý görürsem hemen kabul ederim.) üþenmeyip araþtýrýp elimden geldiðince cevap vermeye çalýþýyorum.
Bilanço dönemine girdik, BIST30 bilançolarý bakalým yabancýnýn çýkma düþüncesini deðiþtirecekmi.?Þu ana kadarki büyük þirket bilançolarýndan gözüme çarpanlar epey iyi geldi.
bende hata yaaprým ve hatamý kabul ederimi karýnca duasý gibi ve silik yazýnca aslýnda hatalarýmý kaul etmem yüzüme vurulmasýndanda hoþlanmam hatalý olduðumu anlayýncada kerhen kabul ederim manasý çýkmaz deðil mi![]()
bir halt olacaðý yok.
Yer Ýmleri