3. çeyrek bankacýlýk kârlarý umduðumdan iyi geldi. %13,4 artmýþ. Tabi %26 resmi enflasyon açýklanacakken, 13,4 artýþ, yaklaþýk %13 kâr azalmasý demek.
Daha kötü bekliyordum.
Eðer enflasyon artmazsa ayný kalýrsa, 6 ay sonradan baþlayarak bankacýlýk kârlarý enflasyonu yakalar, sonrada ufak ufak yükselir. Tabi normal þartlar altýnda. Hükümet ekstra biþey yumurtlamazsa. Bunu hep hatýrlatmam gerekiyor.
Eðer enflasyon %20 nin altýna düþerse, o zaman bankalar, önümüzdeki yýlýn ikinci yarýsý, baz etkisinden dolayý, enflasyonun epey üzerinde kâr açýklarlar.
Tekstil gibi ihracatçý sektörler, rakamlarýný yükseltiyorlar.
En önemli sektörlerden otomotiv, ihracat sayesinde kendini önemli ölçüde kurtarýyor.
Ýnþaat sektörü, en kötüsü. Bu sektörü kurtarmak için devlet bankalarýnýda boþaltýyorlar. Ne yaparlarsa yapsýnlar kurtaramazlar. Sistem baþtan sona yanlýþ.
Savunma sanayimizde ihracatý her geçen gün artýrýyor. Ancak maalesef ihracatçý savunma sanayisi þirketlerimizin içi boþaltýlýyor. Bu þirketlerin teknolojisi, yeni kurulan çember sakallý þirketlere aktarýlýyor.
"Aktarýlsýn, bu þirketler dolayýsý ile halk soyuluyor ama para yurt içinde kalýyor, ülke açýsýndan savunma sanayii iyiye gidiyor diyebiliriz" diyen densizler olabilir.
Soyanlar elde ettikleri kârlarý yurt dýþýna aktarýyor. Yýllardýr TV lerde neden "ülke olarak tasarrufumuz yok." diye baðýrýlýyor. Neden bireysel emeklilik sistemi çýkarýp maaþlý vatandaþý zorla bu sisteme sokuyorlar.?
Kazançlar her yýl düzenli olarak yurt dýþýna aktarýldýðý için. Yolsuzluða batmýþ ülkenin sistemi budur. Çuvallar kendi açýlarýndan güvenli yerlere taþýnýr.
Nereye getireceðim. Yolsuzluk sistemi ile, büyük çoðunluklar fakirleþip sefalet çekiyor ve artan oranda çekmeye devam edecekler ama borsa açýsýndan bakarsan, "kervan yürüyor, bende ürüyorum" gibi görünüyor.
Haftalar önce detaylý pek çok sefer anlattýðým gibi, büyükler ne çýkarabiliyor, nede indirebiliyor. Zamana yayýyorlar demiþtim.
Banka bilançolarý baðlanmadan önce biraz yükseltirler diye umuyordum. fakat umudumun sürekli azaldýðýnýda defalarca yazdým.
Hisseleri tutup tutmayacaðýmada, banka bilançolarý baðlanmadan önce aralýk ayýnda karar vereceðim. Yeterli kâr saðlamýþsam hisse portfoyunu boþaltýrým. Saðlamamýþsam tutarým.
Bunu yazmam benim açýmdan doðru olmayabilir. Çoðunluk hisse satacakki, büyükler borsayý yükselmeye baþlasýn. Aslýnda ayvayý yiyoruz satýn demem lazým.
Fakat satmasanýzda, defalarca dediðim gibi, ülkenin uzun vadeli umutsuz durumundan dolayý, yukarý ralli beklemeyin. Ben bi çýksam bidaha hisseye girmeyi düþünmüyorum. Ancak çok düþerde ucuzlarsa bir miktar olabilir.
USD de düþtüðünden, portfoydeki altýn danda durumu kurtaramadýk.
Netçe: beklemeye devam.
Yer Ýmleri