Bugün öðle sonrasý bahçeme organik domates ektim.
Ya ekecektim yada domates yemeyi býrakacaktým. Üþenmedim ektim.
En çok sevdiðim sebzeler domates ve hýyar dý(bazýlarý salatalýk diyor). Yýllar önce hýyar yemeyi býraktým, 2 ay kadar öncede domates yemeyi býraktým.
Sebebi doðal-organik salatalýk ve domates bulamamaya baþlamam. Geçen yaz halk pazarýnda tarla domatesi bulamadým iyimi.? Ýyi deðil tabiki.
Olay o kadar koptu gitti. GDO ortalýðý sardý gitti. Pek çok köylü hala organik dikiyor ama denk gelmek þansa kalýyor. Buradaki tarým ziraat odasýda organik tohum veriyor çiftçilere ama ziraat marketlerinden alýrsan hibrit yani GDO lu tohum.
Ben çocukluðumdan beridir tarla yer hýyarý yerim. Son 6-7 yýlda sap kýsmý fazla uzun hýyarlar çýkmaya baþladý. Sanýrým salkým hýyar türü olmalý. hayatýmda salkým hýyar görmediðim için o hýyardan hiç almadým. Çocukluðumda gençliðimde görmediðim meyve sebzeyi almýyorum. Organik deseler bile almýyorum. Mesela pembe domates var, yemin ediyor organik olduðuna almýyorum. Almam.
Zamanla, hem pazarý hemde market manav raflarýný tamamen uzun saplý hýyar kapladý. Bende 2-3 yýl kadar önce hýyar yemeyi býraktým.
Domatesi çok sevdiðimden kolay býrakamadým. Kýþýn sera domates(mecburen) yazýnda pazardan tarla domatesi almaya çalýþýyordum. 3-5 yýldýr salkým domates çýkmýþtý, kokusu süperdi onu almaya baþladým. En pahalý domatesti ama kokusu ve görüntüsü sebebi ile alýyordum. Derken USD fýrlayýnca birinci ikinci kalite salkým domatesleri ihraç etmeye baþladýlar bize üçüncü sýnýf domatesin salkýmýný kazýk fiyata geçirmeye baþladýlar. Birinci sýnýfa arada denk geldiyseniz, Rusyanýn aþýrý ilaç var diye geri gönderdikleridir.
Bile bile alýyordum o domatesleri. 5-6 aydýr ise iyice sapýttýlar.
Markette orta boylu kýpkýrmýzý salkým domatesler gördüm. Elledim taþ gibiydi. O kadar kýrmýzý domates yumuþak olur, taþ gibi ise olmamýþ domatesi kimyasallarla kýzartmýþlar demektir. Dýþý kýrmýzýdýr, içi ham olduðu için yeþil ve serttir. O kimyasalý size-bana yedirirler.
Baþka domates bulamadýðýmdan o domatesi aldým eve getirdim. Kestim baktým içide epeyce kýrmýzý. "lang nooluyor" dedim.? "GDO lumu yoksa."
Hem dýþý hem içi kýrmýzý ve taþ gibi domates olmaz, imkaný yok. Ýstemeye istemeye bir kaç tane yedim. Aradan bir hafta geçti o domatesler haalaaa taþ gibi sertti. GDO lu olduðu yüzde yüz. baþka türlüsüne beni inandýramazsýnýz.
Hepsini yedim bitirdim.Domates sevgim bildiiniz gibi deðil.
Bi dahada marketten domates almadým. Hep o domatesi getiriyorlardý.
Ertesi hafta halk pazarýnda ayný domatesi gördüm. Elledim taþ gibiydi. "Lang" dedim, "pazarda satýldýðýna göre belki marketteki ile ayný deðildir."
Aldým bir hafta evde durdu baktým halaaaa taþ gibi. yani GDO lu. üzüntüden hepsini yedim bitirdim,bir dahada almadým. Gittim salça aldým, yemeklerde salça kullanmaya baþladým. Salçayý yazýn tarla domateslerinden pazarda satýlmayan çok olmuþlardan döküntülerden yapýyorlar. Taþ gibi ve pahalý salkým domatesten çok daha saðlýklýdýr diye düþünüyorum.
Derken sebze fidaný dikme mevsimine girdik. Koca bahçemde var, bir sürü domates fidesi diktim. Bu yaz tekrar domateslerime kavuþacaðým. Mutlu son.
Organik hýyar, kavun ve karpuz satan fidecide buldum, onlardanda dörder tane alýp dikeceðim iyimi.? Ýyi.![]()

Domates sevgim bildiiniz gibi deðil.
Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri