Yaw ben "urun" diye baðýrdým da, kimse skiine takmýyor. Bidaha ki sefere "maaþ verecem olm size emde 3 katmer" dicem. Yemezse, "size karý alacam emde 15lik 72 dene" dicem... iþte iþid ne diyorda o kadar öküzü kaðnýya koþabiliyorsa, aynen taktii kapacam.
Bu konularda ilim sahibi direk fetö ile istiþare edecemde adam kafadan sakat. Bense mükemmelim.
Halledicem.![]()
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Eveeet, maallenin bebelerini azarladýktan sonra gelelim BIST e.
Naapmýþ ben yokken.
Simetrik üçgen duruyormu.?
Sýkýþmýþ ama duruyor. Mükemmel deðil ama idare edicez. damat bu kadar becerebiliyor.
USD naapmýþ, bakýyoruz 5.40 ýnda altýna inmiþ.
Demekki, simetrik üçgen yukarý kýracak. Zaten baþtan beri yukarý beklediðimi belirtmiþ ve eklemiþtim, ama kýrýnca yukarý yada aþaðý doðru ralli beklemeyin. Ülkemizin Ekonomik durumu müsait deðil.
Þimdi herkes yukarý krýcak diye pozisyon alýrsa nooolur. Büyükler rahatsýz olur ve aþaðýda bikaç silkeleme daha yapabilirler. pozlar bozulursa yukarý dönebilirler, yoksa bu kötü durumda size yada bana niye para kazandýrsýnlar.?
Neyse biraz abartý analiz yapýyorum.
Þööle geri yaslanýnca. Bence büyükler, 90bin ve altýnda az biraz alýyorlardýr. 100 bine yaklaþýncada alddýklarýný veriyorlardýr. Arada ki hareketleri onlar yapmýyordur.
Neyse bunun önemi yok. Arada kaç çizgi aþaðý, kaç çizgi nereden yukarý önemli deðil çünki kýsa vadeci deðilim. Önemli olan hangi trendin içinde olduðumuz yada içine gireceðimiz.
Dediðimim gibi yukarý.
Tekrar dediðim gibi, büyükler bu iþi sevabýna yapmýyor. Kar etmeyeceklerini düþünürlerse, size kazandýrmak için yukarý yada aþaðý gitmezler.
Ana trendi belirler.
Zamanlamayýda, (tutar hacim olarak) çoðunluðun aldýðý pozisyon uygun hale gelince baþlatýrlar.
Çoðunluk kendilerine ters iþlem yapmalý. Tabi her zaman istisnalar mevcut ve hergün yeni hesaplar yapýlýr.
Burasý BIST yani kumarhane.
Kumarbazlarýn geliþtirdikleri yeteneklere göre, kasa her zaman yeni önlemler alýr. Kasa, kendi kurallarýný koyarak hep kazanýr. Kazanýyorsanýz, oda kasa nýn koyduðu kurallar içindedir.
USD ye gelirsem, çok yavaþ indiði için, iþ kurbaa haþlamaya döndü.
USD de short oynayanlar lütfen kusuruma bakmasýn. Yaþlýlýðýma verin, dalga geçtiðimi düþünmeyin. 87 den beri ekonomi takibi, 88 den beri bilgisayar, 90 dan beridirde borsa takibim var. (Gerçekte bu yýl çokluðunun fazla deðeri yok. Öyle olsaydý, borsaya papaðan koyar 60 sene sonra banka yatýrým bölümüne müdür yapardýk. Aslolan süper olmak. Oda bi tek bende var.)
Bir olay yavaþ gerçekleþiyorsa, o olayýn içindekiler durumu fark etmez.
Mesela;
1- hava her gün daha fazla kirleniyor. Ama her sabah uyandýðýnýzda, ilave kirliliðin içinde uyandýðýnýz için fark edemezsiniz. taki organlardan biri imdat diyene kadar.
2- Her ay daha çok kimyasal, GDO lu gýda alýrsýnýz. Ama fark edemezsiniz geldiðiniz saðlýksýz durumun. Azalan maaþýnýza göre sürekli ayarlama yapmýþsýnýzdýr. Temizlik, tarým kimyasallarý ve gýda katkýlarý sebebi ile, çocuklarýnýz hastalýða daha açýk doðarlar. Ama çocuk yeni duruma doðduðu için, gerçeði bilmez. Sürekli hastalýklý durumunu normal sanýr, doðanýn gerçeði sanýr. Siz söylersiniz "benim annem, ben þöyle saðlýklýydýk, her gün yarým bardak tereyaðý yer, bir bardak zeytinyaðý içer..." ... çocuk anlamaz... senin gerçeðinle çocuðunki farklýdýr.
3- Sen telefonsuz, TV siz dünyada, gaz lambasý, odun sobasý ile doðmuþsundur. Cep teller 1 gün çalýþmasa sorun etmezsin. Ama cep tel elinde dünyaya gelen yeni yetme bebe, 1 gün telefonlar kesilse, mars da gözlerini açtýðýný düþünür. Yeni bir dünya keþfetmiþ gibi heyecenlanýr.
Her neyse... konuyuda unuttum.
Ha!
USD çok yavaþ düþüyor, kurbaa haþlamaya benzedi.
Yavaþ geliþen olaylarda, olayýn içindeki kiþi durumu fark edemez.
mesela benim annemle babam ilk okul öðretmeniydiler, büyük þehirde zengin hayatý yaþarlardý - mýþ. Pek göremedim. Yüzde oncu özal ailesi ile her þey deðiþti, bana biþey kalmadý.
Þimdi ana baba ilk okul öðretmeni olsun, sadece maaþ alsýnlar, býrak zengin hayatýný, büyük þehirde orta sýnýf hayat yaþayamazlar. Ýyi bir ev satýn al, yinede bolca para artýr, çocuklarýn hepsi üniversiteye filan... Yap þimdi 2 ilkokul öðretmeni maaþý ile.
Ankara dikmende ev alacaksýn, 400 bin. Alana kadar 2bin kira vereceksin ve 6 çocuðun okul masraflarý filan...
Ama þimdiki genç ilk okul öðretmenleri ek gelirleri yoksa, durumlarýna þükrediyorlar. Bilmiyorlar eskiyi... 20 yýl sonra çok daha kötü olacak o zamanki ilk okul öðretmenleri, þimdiki durum, o zamana göre süper olacak.
Buna kurbaa haþlama deniyor.
Fransýzlar canlý kurbaa yemeði yapacaklarý zaman. Hemen kaynar tencereye canlu kurbaalarý atmazlar. caný yanan kurbaa tencereden atlar. Çok zor laþýr yemek iþi. Ama kurbaayý ýlýk tencereye koy, altýný kýsýk ateþe getir. Su ýsýndýkça içindeki kurbaalar mayýþýr, gevþerler. Canlarý yanmaya baþyadýðýnda artýk iþ iþten geçmiþtir, bitkin haldedirler ve tencereden çýkamazlar. Haþlanýr ölürler.
Her neyse...
@NeAcaipDunya
Bu arada borsa dýþý kýsa bi konuya deyineyim.
Ýstanbulda 2 gündüz, oradaki iþlerimi halleden avukatla beraberdim. Kendisi uzun yýllardýr siyasetin içinde. Bazý partilerde tepeye yakýn kiþilerle bi partide en tepe kiþiyle görüþebiliyor.
Benim bilgim, dolaylý verileri analiz ederek gerçeðe ulaþma çabasý. Bu þekilde yalancýlarýn ve yönlendirme bilgilerin uþaðý olmazsýnýz. Kimse sizi kandýramaz.
Avukatýn bilgisi ise üst seviyelerden aldýðý bilgiler.
Siyasi açýdan benim gözlemlerin sonucu ürettiðim tezlerimi doðruladý. Ýnanýlmazdý.
Siyaset ve içindekilerin, aynen benim yazdýðým gibi, gerçek hayatta baþarýya ulaþmamýþ, beþ para etmez, kestirmeden, ün, kariyer ve paraya ulaþmaya çalýþan tipler olduðu, avukat da onaylandý. "O zaman avukat ne" demeyin, onun durumu çok baþka, girmeyeyim detaya.
Bu kiþileri abd alýp kullanýyor. Hepside abd nin uþaðý. Bizzat gözleri ile görmüþ, geliþmelere þahit olmuþ.
ne yazdýysam, hepsi özde doðru. Hiç yanýlmamýþým. Sadece dolaylý verileri kullanmýþtým.
Dediðim gibi. Lafa bakarsanýz, kolay kanar, sürünün parçasý olursunuz.
@NeAcaipDunya
Kurbaa haþlama yazýsýnda USD yönü örneði yazarken hata yapmýþým. üç gün nerdeyse hiç uyuma, 2 gün istanbulun avrupa yakasýný yaðmur ve soðuk altýnda, bir o yana, bir bu yana arþýnla. Hýrsýz karþý yönetici-avukatla rekabete gir.
Bugün hiç yazmasam iyiydi.
Kimbilir yukarda daha ne hatalar yapmýþýmdýr.![]()
Son düzenleme : alicemal; 16-11-2018 saat: 14:35.
@NeAcaipDunya
Abi öldürcen sen beni ama "GÜLMEKTEN"[emoji28]
SM-C7000 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yemiþin zýlgýtý hadi bakem ,[emoji28]
Mükemmel olmasan burda iþim ne ,[emoji6]
Adam kafadan sakat tespitinde ,[emoji457] Tam 12
Yer Ýmleri