Originally Posted by
alicemal
Aklýmda iken biþey daha yazayim.
Sabah domatisleri sularken, corbaciyan'ýn dünki yazýsý aklýma geldi. Hislere hitab eden bu tür yazýlara cevap vermesi çok zor.
Mesleðiniz siyaset, felsefe, din filan olur, çok karþýlaþtýðýnýz için ezbere cevap verirsiniz. Kimseyi kýrmadan üzmeden doðruyu gösterirsiniz. Ama benim gibi gerçeklerle uðraþan bilim adamý kafa yapýsýnda iseniz, soyut bu tür yazýlara cevap vermek çok zor oluyor. Saatlerce düþünmeniz ve doðru cümleleri bulmanýz gerekiyor. Doðruyu biliyorsunuz ancak düþüncelerinizi o konuya odaklamalý, doðru cümleleri toparlamalýsýnýz. Buda epey zaman alýyor.
Duygusal yaklaþýrsanýz, duygu sömürüsü yapan kötü niyetli insanlara destek vermiþ olursunuz. Sonuçta verdiðiniz yardým kötülüðe gider, sorunu çözmez. Bilinçsizce þeytana destek olursunuz.
corbaciyan'ýn ne niyetle yazdýðýný hesaba katmadan Filistin olayýný basit bir örnekle GERÇEKÇÝ OLARAK kapasitem ölçüsünde çözmeye çalýþayým.
Þunuda unutmayýn, bunu yazan adam Gölcük depremi ertesi günü, kendi parasý ile aldýðý temizlik ve sterilizasyon malzemelerini, Kendi arabasýnýn içine ve bagajýna doldurup 300 km mesafedeki gölcüðe gitmiþ adamdýr. Bir kaç arkadaþýmla beraber ceset kokularý içinde sokak sokak gezip malzemeleri daðýttýk. Kimseden emir beklemedik. Gölcüklüler, dindarmýdýr ateistmidir, hangi mezheptendir, hangi azýnlýk gruptandýr hesabý yapmadýk, aklýmýza dahi gelmedi. Ben, ailem ve çevrem böyle insanlarýz.
Gölcükte deprem varken, yunanistanda deprem olsun parmaðýmý oynatmam. Önce benim insanýma malzeme daðýtýrým, artarsa gider yunanistana veririm. Bunun aynýsýný onlarda yapar.
Kendi insanýn depremde malzeme bekliyorken, kalkýp malzemeyi yunanistana götürüyorsan, ya duygu sömürüsü ile para kazanan iblis sürüsü içindesindir, yada duygusal yapýn, medyada oluþturulan algý, gerçeði görmeni engelliyordur. Herkesi, algý ile yönettikleri sürü içine sokmuþlardýr.
Baþka örnekle anlatacaktým, bu örnekte fena olmadý. Kendi kendine geliþti yaw. Diðer örnekte güzel onu yazmazsam olmaz.
Tamamen gerçeklere dayanan ikinci örneðe geçiyorum.
Burada 2 sokak var. Sokaðýn birinde ben ve bir kaç öðretmen ailesi ile yerel halk yaþýyoruz. Yan sokakta ise boþ arsalar ve yerel halk var.
Bizim sokakta kediler var, diðer sokakta sokak köpekleri var. Bir kaç yýl içinde bizim sokaktaki kedileri kýsýrlaþtýrýp sahiplendirdik. Hepsi yaþadý ve mutlu.
Diðer sokakta ise sokak köpekleri var. Oradaki duygusal yapýdaki ailelerden bazýlarý bunlarý besliyor. Ama kýsýrlaþtýrmadýlar.
Hem kýsýrlaþtýrmadýlar, hem besliyorlar. Her sene o sokaktaki diþi köpekler doðuruyorlar. Köpek nüfusu çok artýyor. O kadar köpeði besleyemiyorlar, yavrularýn bir kýsmý diðer sokaklara gidiyor kalaný ölüyor. Diðer sokaklara gidenlerde ölüyordur.
Biz belediyeye söyledik gelmediler. Köpekler aynen yýllardýr bu süreci yaþýyorlar. Duygusal aileler besliyor, her yýl3-6 arasý yavru doðuyor, o yavrular sefil bir hayat yaþayýp bir kaç yýlda ölüyorlar. Belediye(hükümet) bir þey yapmýyor.
Besleyen aileler köpeði kýsýrlaþtýrsa kurtulacaklar. Akýl edemiyorlar. iyilik yapýyorum diye her yýl 3-6 hayvanýn katili oluyorlar.
Beslemeseler o diþi köpekler ölecek 2 köpeðin ölümüne seyirci kalmýþ olacaklar.
Açmazda olan bir durum. Besleyerek her yýl 3-6 köpeðin katili oluyorlar.
Bulunduðumuz ilçede bu türden çok sokak var. Köpekleri kýsýrlaþtýrmadan besleyip yavru katili olan.
Þimdi duygusal yaklaþýma geçeyim.
Bizim sokakta yan sokaktaki köpekleri besler, her yýl artan sayýda köpek olur, bir yerde besleyemez hale geliriz ve her yýl yüzlerce yavrunun katili oluruz.
Gerçekçi yaklaþýma geçeyim.
Kendi sokaðýndaki kedi ve köpekleri kýsýrlaþtýrýr sahiplendirirsin. Hem insanlar hem hayvanlar mutlu olurlar. Gücün bu kadarýna yetiyordur. Tüm sokaklardaki hayvanlarý yakalayýp kýsýrlaþtýrmak senin iþinde deðil, gücünde deðil. Ama yaþadýðýn yerdeki durum farklýdýr, muhtar yapmýyorsa sokak ahalisi yaparsýn.
Filistine gelirsek.
Tüm dünya gizli servislerinin cirit attýðý bir yer. Özellikle gizli servislerce karýþtýrýlan, normal halkýn olmadýðý savaþ bölgesi. Oradaki tüm gruplar baþka bir ülkeye hizmet eden sivil görünen askerler. Kendilerini kullanan devletlerce besleniyorlar.
Bizim ülkenin durumunu anlatmýþtým zaten 20 milyon yardýma muhtaç insan var. Ki yazsam kitap olur, parasýzlýktan üniversiteye gidemeyen yüzbinlerce öðrenci, düzgün saðlýk hizmeti alamayan milyonlarca insan var.
Yazsam ezbere 20 madde yazarým, notlarýma baksam 50 yi geçer.
Ülkem bu durumda iken kalkýp filistine acýmam için... du yaw. Ben bu cümlelerin benzerini yazmýþtým. Hemde corbacýyanýn yazýsýndan hemen önce. O yazýdan anlamadý ise bu yazýdan nasýl anlasýn.? Niyet okumam lazým oda kiþisele girecek yazmayayým.
Sonuçta, filistine para yardýmý iþe yaramaz. Üç gün doyurursun, yine para ister. hayat boyu sýrtýna çýkar. Oradaki durum süreklilik arz eden bir durum. Ancak eðitimle düzeltirsin orayý. Tabi önce gizli servisleri atacaksýn. Kendi ülkenin çocuklarý parasýzlýktan eðitim alamýyorken ben kalkýp Filistine eðitim götürmem. Salak yada bu iþten para kazanan kötü biri olmam lazým.
Benim sokaðýmdaki hayvanlarý halletmem gerekirken, baþka sokaklardaki hayvanlara yardým etmem ben. Kendi sokaðým içinde en önde koþanlar arasýndayýmdýr. Mal gibi bir yerlerden emir beklemem.
Kendi sokaðýmý hallederim, gücümde vardýr, o zaman yan sokaklardan baþlayarak yardýma devam ederim.
Bu ilk bakýþta acýmasýz görünüyor ama 100 yýl geçsin. benim yaþadýðým yer kalkýnmýþ geliþmiþ, sürüneni olmayan dünyanýn en ileri yeri olurken. Diðer yaklaþýma sahip insanlar, KENDÝ hýrsýzlarý tarafýndan sürekli soyulan garibanlar ülkesi olur.
Yer Ýmleri