Hayatýnda gördüðüm en güzel sohbet ve yorumlar hepinize teþekkürler....
SM-A710F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Ege Cansen hocamý eleþtiren yazým iþe yaramýþ gibi görünüyor.
Dünki yazýsýný okudum, ilk defa çözüm olarak "çalýþanlarýn maaþýný artýrmamak lazým." dememiþ. Benim de önerdiðim gibi, kötü firmayý kurtarma, býrak batsýn, yerine iyisi gelsin. Kötüyü kurtarýrsan, ömür boyu tüm kötüleri sýrtýnda taþýrsýn. Sen çalýþýrsýn onlar yer.
Hali ile dovizde düþmeyecek ama bu sayede, ithal edilen ürünlerin bir kýsmý mecburen içeride üretilecek. Ýlk gelen fabrikalarýda tek tek yazmýþtým. Biride bizim oyak renonun açtýðý, pistonlu motorlar için enjektör fabrikasý. Bursada bu yýl açýldý. 50 yýl geçti, motorun ana parçalarýndan birini Bursa da kurmaya lütuf etti. 10 sene içinde avrupada pistonlu motor kalmayacak, hepsi elektrikli motor üretecek. Bizimkiler fransa nýn eski teknolojisini þimdi Türkiyeye taþýdýlar.
Kötüde olsa, ithalden iyidir. Aslolan elektrikli motor fabrikasý kurmalarýdýr. Onuda 50 yýl sonra kurarlar herhalde. Bunlarý kurtarmayacaksýn tersin kýracaksýn kafalarýný.
Netçede Ege hocam, kurtarma, döviz yüksek kalýr sýkýntý çekeriz ama ithalat düþer ihracat artar demiþ.
Ege Hocam, ölmeye yakýn hidayete erdi. Hiç yoktan iyidir.
Bide 5 yýl fakir mahallesinde asgari ücretle yaþamaya kalkarsa þaþýrmam.
Öyle bi niyetin varsa ben göstereyim fakir mahallesini Ege hocam. Þimdi sen gider zengin semti Ataköy sahile karavan kurar, fakir hayatý yaþýyorum dersin.
Varsa niyetin, bi meyil at yeter. Üþenmem hallederim. Yanlýz sizin haným sizi boþar, ondan eminim. Kadýnlar bu tür fakir iþlere gelmez.
Gelenide adam yerine koymaz.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
[QUOTE=human01;2858349]Yok yaw sen cepten de yazarsýn ..duramazsin diyordum.
.[emoji16]
Valla bugün yazdýklarýmý kaale almayýn. Çok hata olabilir. Þimdiden 2 hata çýktý bile.![]()
![]()
@NeAcaipDunya
3 günlük, yaðmur ve soðuk hava altýnda uykusuz geçen Ýstanbul maceramdan sonra, 2 gün uyudum ve sanýrým kendime geldim.
Artýk dünyanýzý karartmaya devam edebilirim.
Ben yokkene, BIST de senaryoyu yeniden yazmayý gerektirecek, çok önemli gibi görünen bi olay olmuþ sanki.
trump, fetullahý abd den kovalayacak gibi.?
Hemen interneti kurcalayýp iþin ciddiyetini öðrenmeye çalýþayým. Önce VOB tarafýna bi bakayým, ordakiler iyi yakalýyor haberleri, beleþe konalým.
![]()
@NeAcaipDunya
Maç seyretmem ama milli maç olduundan dün gece arada zap yapýp bi kaç salise seyrettim. Yýlda bi kaç milyon avro alan 20 lik gençlerin, paranýn hakkýný vermemelerine sinir olduumdan, bi dahada bakmadým. Yenilmiþler.
Gençken seyrederdim, tabi gençken hem beyin tam oturmuyor, hemde dünyada nelerin döndüðünü anlamýyorsun. Yanlýþ akýmlara kapýlýp, sürü halinde mööö diye diye ordan oraya koþup birilerine saldýrabiliyorsun. Sürü sahipleri tarafýndan kullanýlýyorsun.
40 yaþýný geçipte, geçim derdin azalmýþsa, birazda nefes alabilir hale gelmiþsen, kafayý kaldýrýp dünyaya bakýyorsun. O zaman sýðýr olduunu anlýyorsun.
Tabi insanlarýn %80 i, ölene kadar sýðýr olduklarýný anlamýyorlar. Sadece %20 si kadarý, oda yaþ kýrký, elliyi geçtikten sonra belki anlayabiliyorlar.
Ben sýðýr olduðumu anlayanlardaným. Tabi bu tür konular göreceli ve gri renktedir. Neyin doðru olduðunu tam bilemezsin. O sebeple bu konuda yazdýklarým sadece dertleþme babýnda ele alýnsa iyi olur, yoksa bozuþuruz.
VOB tarafta pek bi bilgi yoktu, bi kaç örümcek kafalýnýn yazýsýný görünce sinirlerim bozuldu kaçtým.
Kerem Alkimin algoritma ve yapay zeka konusunda hisse borsalarý ile ilgili yazýsý ilgimi çekti. Yapay zeka konusunda derinlemesine bilgim var. 3 tane kitap var bende yapay zeka algoritmalarý ile ilgili. Son 1 yýlda aldým. Geçmiþtende tecrübem var. Kitaplarýn kapaðýný açmadým daha ancak, kerem alkim, yapay zekalara fazla deðer yüklemiþ gibi geldi. O kadar deðil.
Yinede kitaplarý okursam görüþüm deðiþebilir.
Yapay zekalar, kendisini yazan kadar zekidir, daha fazla deðil.
Fark þurada. Bir insan, 1milyar cümle bilgi aklýnda tutabiliyorsa, yapay zekada bilgi tutma sýnýrý yok. Tek fark budur, ancak bu farkla insana çok büyük fark atar. Her þeyi deðiþtirir.
Þöyle düþünün.
Ýlk kaliteli yapay zeka ile tanýþmam IBM firmasýnýn Deep Blue sistemi(yazýlýmý) ile olmuþtu.
Dünyanýn en iyi satranç çýsýný, yanlýþ hatýrlamýyorsam, ya yenmiþ, yada berabere kalmýþtý. Tabi günler süren maçlar sonunda.?
Yapay Zekanýn Nasýl oynadýðýný o zaman anlamamýþtým, ama þimdi biliyorum.
Þöyle yapmýþlar.
Deep Blue hafýzasýna geçmiþ tüm maçlarý ve hamleleri yüklemiþler. Milyonlarca hamle, yüzbinlerce maç.
Deep Blue nasýl oynamýþ.?
Sýra her kendine geldiðinde, mevcut duruma uygun geçmiþ maçlarý taramýþ, bulunca o maçý kazanan oyuna uygun hamleyi seçip yapmýþ.???
Yani ortada sadece ezber var. Akýl yok.
Hafýza var, mantýk yok.
Sýnýrsýz hafýza.
Deep Blue nun hafýzasýnda yüzbinlerce maç ve milyonlarca hamle kayýtlý olmasa, daha az kayýtlý olsa, ustalarla tüm maçlarý kaybederdi. Hafýzda ne kadar çok maç ve hamle varsa, kazanma þansý o kadar artýyor.
Yapay zeka sýfýrdan biþey üretmez, üretemez.
Ama sýfýrdan biþey üretmesi gereken haller ile karþýlaþmazmý.?
Karþýlaþýr. O zaman elindeki doðru gibi görünen davranýþ þekillerine bakar ve aralarýnda yazý tura atar, doðru hamleyi bulma þansý %50 dir.
Þaþýracaðýnýz bir bilgiyi vereyim. Ýnsanlarýn %80 ninin beynide ayný böyle çalýþýr.
Ýlk defa karþýlaþtýklarý bir olayda yazý tura atarlar ve inanamayacaksýnýz ama %100 oranýnda hatalý seçeneði seçerler.
Yapay zeka ile insanlarýn %80 i arasýndaki fark budur.
Ayný þeyi yaparlar. Karar vermeleri gerektiðinde, hem yapay zeka hemde insanlarýn %100 ü geçmiþ bilgiye bakar. Ayný olayý yaþamýþsa, ayný kararý alýr. Burada yapay zekanýn avantajý sýnýrsýz.
Ayný olaya ait örnek hafýzada yoksa, yapay zekada, insanlarýn %80 ide yazý tura atar. Ýnsanlar hatalý seçeneði seçer, yapay zekanýn %50 þansý vardýr.
Ýnsanlarýn %20 sinde ise düþünme yeteneði vardýr, ve yapay zekaya göre avantajlýdýr. %50 den daha fazla doðruyu bulma þansý vardýr. Peygamberler, deha lar hep bu %20 den çýkar.(bana göre tabi)
Yapay Zekayý borsaya uyarlarsak. Algoritmalarýn iþi o kadar kolay deðil. Çünki borsada oyun kurallý oynanmýyor. Endekse yön veren en büyük üç beþ büyük, kendi pozisyonlarýna göre karar veriyor. Küçük bir azýnlýk, büyük çoðunluðu soymaya çalýþýyor. Denetleyenler, büyüklerle ortaklýk kurduðundan, soygun iþlerini yapabiliyorlar.
Algoritmalar ancak kurallý ve kurallarýn tam uygulandýðý borsada iþe yarayabilir.
Tabi bu benim düþüncem, yanlýþta olabilir.
Algoritma, borsaya yön verenin elindeyse, kazandýrýr. Soyulan büyük kalabalýðýn elindeyse toplamda hep kaybettirir. Küçük baþarýlar yakalarsýn, ama bir seferde hepsini verirsin. O bir seferi, borsaya yön veren büyük para sahibinin algoritmasý yapar, veya yöneten kiþi karar verir, ve gözünün üstüne çakar.
Dediðim gibi bunlar tamamen dýþardan gözlemlerim ve hepsi %100 doðru olmayabilir. Ancak bu konularda, normal vatandaþa göre derinlemesine bilgi sahibiyim. Yapay Zekayý yazanlara göre ise daha az bilgi sahibiyim.
Yazýyorsam hata ihtimalim düþüktür. Hiç bilmediðim konuda yazmam.
"lan her konuda yazýyosun, her þeyi biliyomusun.?" diyen densizler mutlaka çýkar.
efsane kolay olunmuyo.! tekim.
100 metreyi 6 saniyede koþarým, ama koþmuyorum. Kendi seçimim, kimse karýþamaz.
Çok yüksek atlarým. Disk atarým. 4 çarpý 100 metreyi tek baþýma hallederim.
Neyse beni övmeyinde, trump ve fetö olayýný araþtýrayým. Çok önemli bir olay. Gerçekse, kýsa vadede ülke çok etkilenir, BIST dahil. Uzun vadede moka batacaz. Aslýnda içindeyizde, hala burnumuz dýþarda.
@NeAcaipDunya
Allahým ne yorum tebrikler üstat sizi kutlar ve koca bir
MÖÖÖ
demekten kendimi alamadým tek tesellim 45 yaþýnda olmam saygýlar sevgiler selamlar
SM-A710F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Yer Ýmleri