Son abd enflasyon verisi açýklandýðýndan beri, S&P vadelide korku var. 5 dakkalýk grafikte çizgiler uzamaya baþladý. Uzayan çizgiler korkuyu gösteriyor.
USD/TL ye satýþ gelmiþ onuda yeni fark ettim. Bu sabah resmi kurumlarla iþim vardý, pek kafayý toparlayamadým. Bide þu bey-pazarý reklamýný görünce tepem atýyor. TV reklamlarý çok pahalýdýr, bir maden suyu nasýl bu kadar çok reklam verir anlamýyorum. Aylardýr her gün her saat ekranda. Onlarca milyon dolar vermiþ olmalý.
TV Kanalýna ödediði bu parayý, maden suyunun fiyatýna ekleyip sizden alacak. Fiyat ayný ise kaliteden çalýp yine size geçirecek. Tabi bu durum genel yaklaþým. Maliyeti diðer firmalardan çok düþüktür, neticede doðadan çýkarýlan yada alýnan biþey. Çok ucuz maliyeti sayesinde TV lere onlarca milyon USDlik reklam veriyordur. Ama böyle durum istisnadýr. Birde kaslý bi kabadayý tipli adamý koymuþlar. Ýçin der gibi deðilde içmeyin der gibi bir reklam olmuþ. Sadece kadýnlaramý içirmeye çalýþýyorlar nedir.
Mesela balparmak bal reklamý TV lerde yýllardýr var. Fiyatý en pahalý bal. kalite farkýndanmý.? Hayýr, TV kanalýna ödediði milyonlarca dolarý sizden alýyor. Fark o. tabi her bal ayný kalitede deðil, güvenilir bal markalarýný kast ediyorum.
TV kanallarýnda reklamý olan ürünü, eðer ayný kalitede alternatifim varsa almam. TV kanalýna reklam için ödediði onlarca milyon USD yi benden çýkaracaðýný bilirim.
Lütfen bilinçli tüketici olalým yaw.
Mesela hepsi-burada sitesini cuma günü þikayet ettim. Bu ikinci þikayetim. Daha önce bahsettiðim https://www.sikayetvar.com/ sitesine þikayetimi yazdým. Bu siteye yazmak, polise, mahkemeye gitmekten daha etkili olduðunu yazmýþtým.
Satýn aldýðým damla sulama sisteminin faturasý gelmedi. Siteye yazdým kaale almadýlar. sikayetvar sitesine yazdým, hepsi-burada dan hemen bugün aradýlar. "ilgileneceðiz dediler."
Fatura kesmeyen satýcý, o satýþtaki vergiyi cebe indirir. Sizin ödediðiniz paranýn içinde vergi de var. O vergiyi fatura kestiðinde devlete ödemesi gerekir, kesmezse ödemez. Cebinde kalýr.
Satýcýlar vergi ödemeyince devletin kasa dolmaz. kasa dolmayýnce devlet yeni vergiler çýkarýr, mevcut vergileri artýrýr ve satýcýlarýn ödemediði parayý hepimizden ilave vergi ile alýr.
Ne oldu.
Devlet aracýlýðý ile para benim cebimden çýktý, satýcýnýn cebine girdi. Ben fakirleþtim, satýcý zenginleþti. Aracýlýðý devlet yaptý. Fatura kesmeyenin peþine düþüp cezalandýrmak yerine, ilave vergi salarak dürüst üretenleri cezalandýrdý.
Devletinde dahil olduðu soygun yöntemlerinden en yaygýn olaný bu. Küçük küçük ama her gün yüz milyonlarca fatura kesilmiyor. parasý vergi kaçýramayanlardan yani maaþlý kesimden ve dürüst ahlaklý esnaf, tüccar ve kurumlardan çýkýyor. Yani dürüst üreticilerden çýkýyor, ne üretirse üretsin.
Nerden girdim nerden çýktým. Yetenek meselesi. [emoji58]

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri