Originally Posted by
cumartesi71
Düþüþün bittiðine neye göre karar veriyorsunuz? Bazý hisseler saðlam dirençlerine dayandýðý için bundan sonra çýkýþ olabilir diyorum ancak girecek kadar güvenemiyorum.
BIST de þu þekilde karar veriyorum.
Önce orta vade ana yönü makro ekonomik verilere göre yani temel analize göre belirliyorum.
Sonra teknik analize göre orta vade ana destek ve dirençlerde alýp satýyorum.
Yapmaya çalýþtýðým þey bu.
Ama gerçek farklý. 
Oynama tarzým teoride doðru.
Eðer S&P de oynuyor olsaydým çok baþarýlý olmasamda malý götürürdüm. Orada herþey, temel ve tekniðe göre iþliyor. Anormal bir balon var ama onunda temel sebebi var. FED in bastýðý trilyonlar. Yani tahmin edilebilir düzeyde.
Bizde ise BIST de herþey anormal. Teoride iþleyen oyun tarzým, sahaya inince iþlemiyor. Siyasi ani kararlar ve en büyük oyuncularýn ellerine göre sebepsiz yere BIST'i küçük bir tahtaymýþ gibi silkelemeleri, ebemi belliyor.
Sonuçta anormal siyasi kararlar ve silkelemeler yüzünden teoride mükemmel olan oyun tarzým, bu anormal dönemde pek baþarýlý olamýyor. Siyasi kararlardada az çok önlem alabiliyorum ama silkelemeler sebepsiz ve ani geldiðinden orada allak bullak oluyorum ve aylarca toparlayamýyorum.
Bendeki durum bu.
Ýmdi soruna gelirsek. "Düþüþün bittiðine neye göre karar veriyorsun emþerim?" demiþsin.
Çok zor bir soru. Temele göre yön belirleyip tekniðe göre alýp satýyorum demiþtim.
Temel e göre yön yukarý. Ancak ülke anormal BIST anormal. Düzgün bir yukarý göremedik. Siyasi kararlar ve ilaveten ekonomi kanallarýnýn sürekli abd ile korkutmalarý yüzünden normal koþullara göre karar alamýyorsun. SÜRÜNÜN ÞU ANKÝ PSÝKOLOJÝSÝ NE VE BÜYÜKLERÝN ÞU AN ELÝ NE, NE YAPAR diye düþünmem gerekiyor.
Dönem dönem BISTin etkilendiði þeyler deðiþiyor. viop topiðine baktýysan, bu haftalarda abd yüzünden bir þelale bekliyorlar. Sürü, ekonomi kanallarý tarafýndan aylardýr beyinleri yýkanýyor, þartlandýrýlmýþ durumdalar. Durum sadece bu olsaydý sorun yoktu, bizimkiler abd düþüþlerinde þelale gösterip sürüyü döker, sonra yukarý fiþeklerdi.
Ama TCMB nin faiz kararý herþeyi KISA belki orta VADE için deðiþtirdi. Þu an yabancýlarýn ne kadar süre banka satacaklarýný anlamam gerekiyor. Bugünki kararýmý yabancýlar ve banka endeksi þekillendirdi.
XBANK grafiðine baktým, ana desteklerden biri 1185 civarýnda. Daha öncedende bildiðim gibi bu grafiðin ana destekleri çalýþýyor. Ama hangi ana destek onu bilmen lazým birden fazla var. Sonra bankalarýn genel kazanç durumlarýna, gidiþatlarýna ve F/K larýna baktým. 4 özel en büyük BIST bankasýnýn 1 tanesinin F/K sý 4, diðer üçünün F/K sý 3. hatta bir tanesinin F/K sý üçünde altýnda. F/K nýn ne olduðunu gerçek anlamda kavramýþsýndýr diye tahmin ediyorum. Tanýmýný ezberleme deðil, gerçek kavrama.
Bu 2 etmen bana %51 almam gerektiðini söyledi. Sonra BIST30 diðer kaðýtlarýn bilanço kârlýlýklarýna baktým, uçuk kaçýklar. BIST genel görünümünü günlerdir görüyoruz, yerli satmýyor. Yabancý aðýr satarsa aþaðý inip orada bekliyor ve alýyor.
Sonuçta son saydýðým etkenler ýþýðýnda düþüþ anormal. Düþüþ sebebi TCMB ye kýzan yabancýlar. Bir yerden dönmesi lazým. Döneceði yeride ana teknik desteklerden biri olarak belirledim. Yabancýlar banka satarak endeksi düþürdüðü için XBANK ana desteðine baktým. Yoksa X100 ana desteðine bakardým. Yerlinin durumuna baktým, almaya istekli. Tüm bunlarýn sonucunda ufaktan almam gerektiðine karar verdim.
Ancak bu yýl ve geçen yýlki yabancýlar tecrübemiz ne diyor.? Bedavada olsa yabancýlar hükümete kýzýnca topluca satýyorlar. mantýk, temel teknik iþlemiyor.
Bu sebeple aldým ama az aldým çünki þu anki düþüþ yabancýlarýn hükümete baský düþüþü ve mantýk, temel teknik iþlemiyor. ÝÞ ÞANSA KALIYOR.
Sorunu net cevaplayamadým çünki içinde olduðumuz durum anormal. Çok anormal. Ülke berbat.
Þansa biraz long aldým, ya tutar ya tutmaz. [emoji1]
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri