Vallahi bende zararý yeni çýkardým. Enflasyon zararý hariç.
Her yýl zarara düþüp çýkarýyorum.Hâlâ öðrenme aþamasýndayým.
Nasýl faydam olur bilemiyorum. Ýyi olduðum konu BISTin orta-uzun vade yönünü bilmek. Üç aþaðý beþ yukarý mutlaka tuttururum. Ýniþide çýkýþýda.
Pandemi baþlangýcý veya TCMB baþganý naci aðbalýn dehlenmesi ile BISTin çöküþü gibi sýra dýþý olaylar hariç. Birde BIST manipulatörlerinin (kanunen suç olan) aþýrý silkelemeleri hariç. hepside olmamasý gereken sýra dýþý olaylar. Geçmiþ kayýplarýmý bunlar oluþturdu.
Bol þans.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Son haftaki moda konu Çin modeli ya.
Bazý köþeden yazarlar da Çin modeli diye abd gözlüðü ile uydurma þeyler yazmýþlar.
Gerçek Çin modelini bu yazý çok güzel açýklamýþ.
https://tr.sputniknews.com/20211208/...051590128.html
Yazarlar aðýrlýklarýný pazarlarlar o þekilde para kazanýrlar. O sebeple hafif yazmak konuþmak istemezler. Hafiflememek için bazý þeyleri söylememiþ. Bende onlarý ilave ederek uçuþ yapayým.
Birincisi Çin kalkýnmaya baþlarken Sömürge ülke deðildi, Tüm arazi ve þirketleri kendilerine aitti. Ýçlerinde ibrani-yahudi azýnlýk yoktu.
Bizde ise, Atatürk ölür ölmez içimizdeki ibrani-yahudiler, batýdaki ibrani-yahudilerin para desteði ile ülkeyi ele geçirip sömürge haline getiriyor. Toplumu yönlendiren medya ellerinde, toplum liderleri satýn alýnýyor ve ülkeyi yönetecek partileri para desteði ile kurduruyorlar, ordu ve MÝT onlarýn kontrolune giriyor. Sonrasý yavaþ yavaþ halloluyor. Paran büyükse Medya elinde ise her þeyi yaparsýn. Araba-Uçak gibi o dönemin ileri teknoloji fabrikalarýný kapattýrýp, batýdan ibrani fabrikalarýndan ithal eder hale getiriyor. Sömürgeleþtiriyor. Millet ne olduðunu anlamasýn diyede ileri eðitim veren köy enstitülerini kapattýrýp, geri eðitim veren imam hatipleri açtýrýyolar. Kendilerinin kurdurduklarý tarikatlara yeni bir din yarattýrýp onu bu ülkede ve tüm ortadoðuda Türki Cumhuriyetlerde yaygýnlaþtýrýyorlar. Kötü eðitime geçiriyorlar bu ülkeleri. Türkiyedeki köklü dev þirketlere bakýn hepsi ibrani-yahudi azýnlýðýn elinde.
Sömürgeyiz, Çin gibi deðiliz. Bizi boðazýmýzdan yakalamýþlar. Ýçimizdeler. Çin ise öyle deðil, ibrani yahudileri kontrollu olarak dýþarýda tutup, paralarýný kullanmaya çalýþýyorlar, onlarýn yöntemi ile. Þu ana kadar baþardýlar.
Ýkincisi... Ýkincisi yok, hepsini birinciye sýkýþtýrmýþým.
@NeAcaipDunya
Bugün yüksek hacimli bir gün daha oldu. Yüksek hacim sýradanlaþtý.
abd de beklenen enflasyon geldi. 6.8 oldu. Beklenen enflasyon geldiði için satýþ olmadý. Beklenenin ötesinde gelecek diyede bir korku vardý, o korku gerçekleþmediði için veri açýklanmasý sonrasý hemen yeþil bar'ý yaktýlar. Sevindirik oldular.
Sabah yazdýklarým gerçekleþti. Beklediðim gibi olduðundan benim günüm iyi geçti. BISTin 2bin altýna bugün inmesini beklemediðimi yazmýþtým. abd veriside kötü gelmeyince 2bin altýna inmedik. Ýnseydikte kalýcý olmayacaktý.
Ýþin ilgin yaný BIST bankalardaydý. Gün içi yüksek sattýlar. hadi abd verisi bekliyorlar dedik. Veri sonrasý abd yukarý çýkýncada bankalarý satanlar geri almadýlar. Biz kapandýktan sonra abd borsasý hafif aþaðý döndü.
Gün içi al-sat yaptým. Hafta sonuna malsýz gireceðim. Eðer abd borsasý gece seansýnda yukarý görüntü verirse, çok az long alabilirim.
Bol þans.
@NeAcaipDunya
Ýyi akþamlar Ali Cemal bey, yorumlarýnýzý takip ediyor, istifade ediyorum. Teþekkür ederim.
Bist'de bir düzeltme olursa ne oranda bir geri çekilme olur sizce? Tecrübenize dayanarak, yükseliþ trendlerindeki bu düzeltmeler haftalarý bulduðu oluyor mu?
Cevabýnýz için þimdiden teþekkür ederim.
Çok zor bir soru. Tecrübeme dayanarak cevaplayacaðým.
Temele tekniðe uyan bir hisse borsasýnda düzeltmeler ortalama 6 iþ günü civarý sürüyor. Ne kadar geri çekileceðini ise ne kadar yükseldiði ve hangi sebeple düþtüðüne baðlý olarak deðiþir. Normal borsada genelde hareketli ortalamalar ve-veya fibo deðerlerine kadar geri çekilir. Normal borsada %5 ve %10 arasý bir geri çekilme oluyor.Son 5 yýlda teknik analiz dersi almýþ olan biri varsa o daha iyi cevaplayabilirdi.
BIST e gelirsek, düzeltmeler çakýlma þeklinde oluyor bir iki gün sürüyor. Ya siyasi bir haberle oluyor veya BISTin manipulatörleri milleti dökmek için silkeliyor.
Siyasi haberle olursa bir veya 2 gün çakýlma þeklinde oluyor.
Silkeleme daha uzun sürüyor bir hafta kadar sürdüðü oluyor ve kademeli oluyor. Tamam yukarý döndü dediðin anda yine aþaðý salýyorlar ve halý döver gibi umudunu kaybedip malýný elinden çýkarana kadar Küçük Yatýrýmcýlarý(KY) dövüyorlar.
En önemli soru "BIST de ne zaman ne kadar düzeltme olur.?"
BIST de yýl sonuna kadar CÝDDÝ düzeltme beklemiyorum. Düzeltme olursada bizde %5 ile %20 arasýnda oluyor. Ölçü var diyemem. ne zaman KY dökülürse o zamana kadar aþaðý indiriyorlar.
BIST de hareket doðuran etkenler çok fazla. Siyaset var, ekonomik veriler var, dünya verilerine karþý çok hassasýz çünki patron dolar saçýyor ortalýða ama dolarýmýz yok, BIST de dýþarýdan getirilen düþmanýmýz olan ülke gruplarý var içerideki siyasilerin amacý ve cep doldurmak için çalýþýyorlar, piyasa yapýcý olarak belirlediðimiz bankalar KY yi silkeleyip duruyorlar gerçekte suç bu filan, yaw açýkça bizim borsa dingonun ahýrý. Ne kural var ne ahlak var ne düzen var. Büyükler birden fazla ve kalabalýk küçükleri soymaya çalýþýyorlar. Bizde tüm bu etkeenleri hesap edip ona göre biþeyler yapmaya çalýþýyoruz.
Peki küçüklerde kazanan yokmu.? Þirket araþtýrýp düzgün þirket seçip senedini elinde uzun süre tutanlar kazanýyorlar. kazanmayanýný görmedim.
viop tarafý ise tamamen kumar, UZUN VADEDE kazanmýþ olaný görmedim. Bu konuda ÝYÝ eðitimli FON yöneticileri bile yarýn ne olacaðýný bilmiyorlar. Viop da KY lerden ilk kazanan ben olacaðým galiba.
Bol þans.
Tüh yazýyý yazarken viop gece vardiyasý kapanmýþ, bir kaç long kaldý elde.
Sorun deðil pazartesi çok kýrmýzýda açsa bu kadarcýk kontrat etkilemez.
@NeAcaipDunya
Ali Cemal bey detaylý cevabýnýz için teþekkür ederim. Kazancýnýz bol olsun. Takipteyiz![]()
Yer Ýmleri