Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
3,63 10% 497,20 Mn 3,31 / 3,63
119,90 10% 1,15 Mr 110,30 / 119,90
8,14 10% 2,47 Mr 7,54 / 8,14
53,90 10% 970,54 Mn 47,32 / 53,90
2.157,00 9.99% 616,21 Mn 1.965,00 / 2.157,00
1.349,00 -9.95% 279,67 Mn 1.349,00 / 1.508,00
2,90 -9.94% 940,43 Mn 2,90 / 3,13
7,80 -8.24% 5,48 Mn 7,80 / 8,01
6,57 -7.59% 181,12 Mn 6,40 / 6,88
21,98 -7.49% 405,85 Mn 21,42 / 24,44
328,75 3.62% 33,56 Mr 317,75 / 335,00
3,16 3.27% 33,43 Mr 3,03 / 3,32
39,10 4.32% 14,25 Mr 37,14 / 39,22
15,05 4.22% 13,93 Mr 14,36 / 15,10
83,25 6.59% 13,03 Mr 77,40 / 83,85
19,23 3.5% 1,37 Mr 18,28 / 19,29
415,25 1.03% 8,11 Mr 407,00 / 417,50
196,40 2.29% 9,06 Mr 189,40 / 197,60
766,50 2.75% 4,22 Mr 742,50 / 770,50
95,65 2.63% 661,68 Mn 92,75 / 95,80
118,60 2.24% 303,15 Mn 114,90 / 119,20
415,25 1.03% 8,11 Mr 407,00 / 417,50
32,00 3.83% 244,14 Mn 30,62 / 32,08
10,93 2.15% 226,50 Mn 10,71 / 10,94
79,90 -1.84% 780,62 Mn 78,55 / 82,95

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 687/853 ÝlkÝlk ... 187587637677685686687688689697737787 ... SonSon
Arama sonucu : 6822 madde; 5,489 - 5,496 arasý.

Konu: Bana kalýrsa.

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Kötü niyetlimi, maaþlý trol mu, yoksa zýr cahil birimi bilmiyorum. Adamýn biri viop tarafýnda 1974 kýbrýs çýkarmasý öncesi ve sonrasý dünyanýn bize uyguladýðý ambargo ile ezildiðimiz dönemle, bugünü karþýlaþtýrmýþ.

deniz43 kendini tutamamýþ, cevap vermiþ ama 1974 ün Kýbrýs çýkartmasý yýlý olduðunu ve yýllardýr süregelen ambargolar altýnda o dönem ezildiðimizi unutmuþ. Baþka türlü cevap vermiþ.

O yýllardaki ambargolar sayesinde kurduðumuz fabrikalarla, bugün ÝHA lar yaptýk, akýýlý seyir füzeleri yaptýk, akýllý torpidolar yaptýk, uçaklar yaptýk, helikopterler, yapay zeka simulasyon cihazlarý, MR cihazlarý. Dünya ileri teknolojisi ne varsa yaptýk.

þimdi akp o fabrikalarýn ürünleri ile övünüyor, sanki o fabrikalarý kendileri kurmuþ gibi. Býrak kurmayý içine fetö gibi tarikatlarý doldurarak hem teknolojilerini çaldýlar hemde baþka ülkelere taþýdýlar. Bir sürü mühendiste içeri doldurulan o tarikatlar sebebi ile kaçtýlar. Sanýrým 3bin mühendis geçen yýla kadar akp döneminde o fabrikalardan ayrýldý. Bu mühendisleri avrupalýlar kapýþtýlar.

her neyse yaw... o herife çok sinirlenmiþtimde, sinirliyken yazmayayým demiþtim. Zaten anlamýda yoktu. Hiç bir þeyi deðiþtirmezdi.
    Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
    @NeAcaipDunya

Cahilin cesaretlisi ve beceriksizi kötü. Takmamayý yeðliyorum artýk.

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Sebep araþtýrdým.
    Dün gece TV de aracý kurum elemanýnýn biri satýþlar konusunda þu açýklamayý yaptý. "twitterde 2 söylenti vardý. Önce finans kurumlarýnda iþlem yapýlamýyor söylentisi çýktý. Sonra hisarcýklýoðlunun devlet el atmalý panik konuþmasý gelince, satýþlar baþladý."

viop tarafýnda ve sitenin birinde baþka bir söylentiden bahsediliyor, "haftasonu Türkiye ilgili kötü bir haber gelecekmiþ."

Birde viop tarafýnda typhoon nikli kiþinin yazýsý var "büyük aracý kurumlarýn tamamý çok yüksek krediler çekip oyuncu olarak bu yükseliþte BISTe girmiþler. Spot da long vadelide short olmuþlar."

Bütün bunlardan anladýðým þu oldu.
    Zaten haftalardýr süren hýzlý çýkýþtan herkes gergin haldeydi. Özellikle borçla krediyle girenler. Biryerde satýþ gelecek korkusu ile herkes tetikte bekliyordu.
    Sosyal medyada bir kaç söylendi çýkýnca, ufaktan korku satýþlarý baþladý, sonrasý malum kredililer satmaya baþlamýþtýr, stoplar çalýþýnca panik satýþa dönülmüþtür algo'lar devreye girmiþtir ve borçla gelen büyük aracý kurumlar da pozisyon kapamaya girince tabaný görmüþüzdür.

Aracý kurumlarýn kendi adlarýna oynamaya yetkileri varmý bilmiyorum.

Hoþ olmasa ne olur. TR de büyük hýrsýza hesap sorabilen yok. Hýrsýzdan payýný alabilen çok.?

Haber ararken borsada manipulasyon ve insider trading yapanlarýn haberlerine rastladým. Haberler daha yeni. Çok komik cezalar almýþlar. dobur da manipulasyon yapan 24 kiþilik çete yakalanýyor ve 6 ay iþlem yapmama cezasý alýyorlar. Bu hýrsýz çetesi 6 ay sonra yine geri gelecekler. Baþka haber Koca Fabrika sahibi insider trading yapýyor ki bu çok yaygýn olmalý. Bazý manipulatörler patronlarla ortak çalýþýr. Patron ve üst yönetim toplamda sadece 1 milyon küsür ceza alýyor. Aile servetleri mal mülkleri alýnmalýydý.

Yýlýný hatýrlamýyorum herhalde 20 yýldan daha eskidir. Ýngilterede Asil Nadir londra borsasýnda kendi senetlerinde 30 milyon sterlinlik yasal olmadýðý iddia edilen iþlem yapýyor. Adamýn tüm hayatýný kaydýrýyorlar. Asil Nadir o dönem KKTC nin en büyük iþ adamý ve Global ölçekte fabrikalarý var. Bugünki vestel in eski sahibi kendisi. O olaydan sonra Vestel yahudilerin eline geçti.

Asil Nadir hapse atýlýyor þirketleri batýrýlýyor.
    KKTC de batýlýlarýn gözü olduðunu biliyorsunuz. ingilizlerin üssü var orada ve KKTC ingilis sosyal kurallarý ile devam ediyor. Örneðin arabalar ingilteredeki gibi soldan gidiyorlar. Kültürel açýdan halk Türkiyeden koparýlmak isteniyor. Bu sebeple KKTC de batý medyasý baskýn ve sürekli doldurma yapýyor. Yine bu sebeple bir oylama yapsanýz Türkiye yerine yunanistaný tercih edebilirler. KKTC geliþmesi ingilizlerce engelleniyorki halk sefalet çeksin ve Türkiyeye nefret duysun.
    Asil Nadir olayýna bu gözle bakmak gerekir.

Bi dakka yaw. Adi suç örneði vereyim derken siyasi suç örneði verdik.

Neticede bizde suçu iþleyenler ceza almýyorlar. Ayný suçu sürekli iþleyip duruyorlar. Hýrsýz cenneti mübarek.

Dünki olaya gelirsek, haberle çakýldý ise ve bu haftasonu kötü haber çýkmazsa, önümüzdeki hafta toparlar. Ancak aracý kurumlar kendi adlarýna yüklü kredili iþlem yaptý ve Cuma günü iþleri batýrdýlarsa, pazartesi ortalýk süpürüleceðinden hemen düzelme olmayabilir. TV elemaný buna benzer "teknik" bir þey söylemiþti, "pazartesi þu sebepten dolayý düzelme olmaz, sonra düzelme olur." dedi ama hýzlý geçti anlamadým.

Haberle baþlayan hareketin nerede biteceðini biliyoruz.

Olay haber deðilse.? katarlýlarýn mal boþaltmasý ise o zaman bir kaç gün daha düþebilir diyeceðim ama ekonomik sebep yok. Ne þimdi nede önümüzdeki aylar için. Ne TR de ne abd de nede dünyada ekonomiye dayalý panik havasý var. Tersine son çeyrek banka bilançolarý çok daha iyi gelecek deniyor. Þu an 3 - 5 arasý F/K dalar ve bu hafta sonu TR de nükleer bomba patlamayacaksa bedavalar.

Cuma günü katar'lýlarýn qnb finansbank ý ykbnk ve halkbank ta satýcýymýþ. Ayrýca yurt dýþýndan toplu satýþ emirleri gelmiþ. Acaba katar oyunumuydu.? Bu kadarlýk veri ile o sonuca varamam, katar yükseltirken çýkýyordu, katarýn borsada daha 50 milyar TL lik malý varken ve USD ikiye katlamýþken panik satýþlar manipulatörün iþine yaramaz diye düþünüyorum ama manipulatör iþlemleri konusunda uzman deðilim. USD neden önemli. Çünki katarlýlar 50 milyarlýk malý satýp ülkelerine döneceklerse 50 milyar TL karþýlýðý USD almak zorundalar. O USD leri TR ye gelirken 7-10 TL aralýðýnda bozdurdularsa, þu an USD 16 TL. Yani kur farkýndan en az %60 zarardalar. BIST de en az %60 kazanacaklarki kur farký zararý sýfýrlansýn ki yine sýfýrlanmaz 50 milyar TL 3 küsür milyar USD eder. Bu miktarý almak için piyasaya girse USD yerinde durmaz çýkar 16 yada alamaz. Filan her neyse detay ile boðulmayayým.

Olayý net þudur diyebilen biri yok. Cuma günü sosyal medyada birden çok kötü haber dolaþmýþ.

Bu arada 17 Aralýk 2 yoldaþýn, fetö cülerle tayyip çilerin kapýþtýðý tarihlerden biri. Buda ilginç bir rastlantý.
    Son düzenleme : alicemal; 18-12-2021 saat: 11:13.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu,

"piyasalarda yaþanan çalkantýnýn ve döviz kurlarýnýn geldiði seviyenin bir çok firmayý endiþelendirdiðini ve olumsuz etkiliyor.
    Piyasalarýn ivedilikle istikrara kavuþmasýný saðlayacak acil önlemler alýnmasýný ve öngörülebilirliðin temin edilmesini bekliyoruz."

Sosyal medyada "bazý finans kurumlarý iþlem yapamýyor(zorda anlamý çýkarýlabilir)" söylentisi ve "haftasonu kötü haber gelecek" söylentisi yayýlmýþken.
    USD 17 TL yi aþmýþken, ekonomiyi temsil eden en büyük kurumlardan birinin baþkaný bu yardým çaðrýsýný yapýnca ip kopmuþtur.

Aracý kurumlarda yüklü kredili girmiþler borsaya, onlar kapamaya baþlayýncada taban.

Üstteki uzun yazýnýn özeti bu oldu.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Son bir ihtimal daha aklýma geldi, sanýrým en yakýn ihtimalde bu.

Geçen hafta salý,çarþamba,perþembe hep OHAL den bahsedilmedimi.?

Bahsedildi.

OHAL piyasa oyuncularýný korkutur çünki bu seferki OHAL askeri deðil ekonomik. Herkesin maddi biþeylerine el koyabilir korkusu. En baþta bankadaki dolarlara el koyabilirler diye herkes korkabilir. Bugün bana sade vatandaþýn biri sordu, "banka hesaplarýma el koyabilirlermi? hisse alsam el koyabilirlermi.?"

Cuma günü dolaþan söylentilerden biri neydi.? "Hafta sonu Türkiyede önemli bir þeyler olacak."
    Bu söylenti ile "OHAL ilan edilecek" korkusu baþlamýþtýr ve borsaya satýþ gelmiþ, sonrasý kredililerin, borçla giren aracý kurumlarýn satýþý ile çözülme olmuþtur.

Bu benim aklýma yattý.(Belki iþime geldiði için yatmýþtýr, elde long var ya.)
    Eðer böyle ise pazartesi ve-veya salý günü toparlarýz. Tabi OHAL ilan edilmezse veya ayný derecede problemli baþka bir iþ baþýmýza açýlmazsa.

Bugün geçti yarýn kaldý.
    @NeAcaipDunya

Alýntý Originally Posted by alicemal Yazýyý Oku
    Son bir ihtimal daha aklýma geldi, sanýrým en yakýn ihtimalde bu.

Geçen hafta salý,çarþamba,perþembe hep OHAL den bahsedilmedimi.?

Bahsedildi.

OHAL piyasa oyuncularýný korkutur çünki bu seferki OHAL askeri deðil ekonomik. Herkesin maddi biþeylerine el koyabilir korkusu. En baþta bankadaki dolarlara el koyabilirler diye herkes korkabilir. Bugün bana sade vatandaþýn biri sordu, "banka hesaplarýma el koyabilirlermi? hisse alsam el koyabilirlermi.?"

Cuma günü dolaþan söylentilerden biri neydi.? "Hafta sonu Türkiyede önemli bir þeyler olacak."
    Bu söylenti ile "OHAL ilan edilecek" korkusu baþlamýþtýr ve borsaya satýþ gelmiþ, sonrasý kredililerin, borçla giren aracý kurumlarýn satýþý ile çözülme olmuþtur.

Bu benim aklýma yattý.(Belki iþime geldiði için yatmýþtýr, elde long var ya.)
    Eðer böyle ise pazartesi ve-veya salý günü toparlarýz. Tabi OHAL ilan edilmezse veya ayný derecede problemli baþka bir iþ baþýmýza açýlmazsa.

Bugün geçti yarýn kaldý.
    Vahdettin köþkünde ekonomi kurmaylarý toplanmýþ deniyor. Bu iþ cübbelinin þarkýsýna döndü iyice. Bir damla anlýyorsam namerdim.

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
     Alýntý Originally Posted by Econfin Yazýyý Oku
    Vahdettin köþkünde ekonomi kurmaylarý toplanmýþ deniyor. Bu iþ cübbelinin þarkýsýna döndü iyice. Bir damla anlýyorsam namerdim.
    Dinlemeyen, "herþeyi ben biliyorum" diyen birinin emrinde çalýþýyorsan, o kiþide diktatör karakterinde ise, yüzde yüz yanlýþ yaptýðýný görsen bile bir þey söyleyemezsin. Diktatör sýçar batýrýr, maaþýný olanaklarýný kaybetmemek için suçun onda olmadýðýný anlatmaya çalýþýrsýn. Baþka bahaneler bulmaya çalýþýrsýn, diktatörün bulduðu bahaneye sarýlýrsýn.

Çevresine topladýklarý bundan baþka biþey yapmazlar. Vahdettin köþkünde zeka özürlü olanlar masadaki yiyecekleri lüplerken, zeki olanlarda suçun diktatörde olmadýðýna diktatörü inandýrýr.

Hali ile yine tayyip verecek kararý.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Tonla yazý okuduktan sonra nihayet olay kafamda netleþti.
    Anlattýðýmdan çok farklý deðil. Detay öðrendim sadece.

Düþmeye baþlama sebebi söylentiler. Taban olma sebebide aracý kurumlar.

Buna nasýl yetkileri olur anlayabilmiþ deðilim. Aracý kurum kendi adýna oynayamamalý. O zaman tüm müþterilerini ütebilir pozisyonda oluyor. Avantajlý oluyor.

Aracý kurumlarýn Cuma yediði haltý anlamak için türev araçlarýn iþleyiþ þeklini bilmemiz gerekiyor. O konuyla hiç ilgili olmadýðýmdan öðrenme gereði hissetmemiþtim. viop tarafýndan TyphoonTrader nikli arkadaþa rica ettim bana biraz anlattý, üzerine internette epey okudum, sonuçta yine aklýmda az þey kaldý. O sebeple anlatmam da zor.

arbitraj denen bir olay var. AYNI ürün farklý pazarlarda farklý fiyatlanmýþsa, ucuz olan yerden alýp pahalý yerde satmaya arbitraj deniyor.
    Yani perþembe pazarýnda hýyar 3 tl, öteki mahallenin Cuma pazarýnda ayný hýyar 5 TL ye satýlýyorsa. 3 TL olan yerden alýp 5 TL olan yerde satýyorsun. Riskli bir iþlem, sen aldýktan sonra Cuma pazarýndada fiyat deðiþebilir, hýyara talep bitebilir filan.
    Para piyasasý örneði verirsem. Ýstanbulda avro, kýsa süreliðine siyasi sebeplerle 1.13 USD oldu diyelim. Ama Londra piyasasýnda 1.25 USD.
    Oturduðun yerden, Ýstanbuldan alýp piyasa ekranýndan Londrada satýyorsun. farký cebe indiriyorsun. Üretmedenmi kazanýyorsun.? tartýþýlýr. Fiyat farklýlýðýný yani anormalliði gidermiþ oluyorsun. Hýyar her pazarda 4 TL haline geliyor. Peki hýyarý 4 TL yapmanýn yolu bumu.? Perþembe pazarýnda neden 3 TL de Cuma pazarýnda 5 TL.? Onun sebebini bulup düzeltsek olmazmý.? Olmaz o zaman ekran baþýnda siyonitler üretmeden malý götüremez. Sistem tamamen sistemi kuran ve kontrol edenlerin lehine iþliyor. Bir yanlýþý düzeltmenin doðru yolunu aramak yerine, ben bu iþten nasýl malý götürürm diye hesap yapýyorlar. Sonuç bu türden oluyor, millet aðýz tadý ile hýyar yiyemiyor.

Arbitraj, hisse senetlerinde viop ve spot arasýndada yapýlabiliyor. Aracý kurumlar, %14-15 faizle TCMB den gecelik milyarlarca TL borç almýþlar, bunla hisse spot ve viop tarafýnda arbitraj yapmaya baþlamýþlar. Nasýl yapmýþlar ben okudum ama net anlamadým yanlýþ yazmayayým.

Ýþte milyarlarca liralýk arbitrajlarý, Cuma günü söylentiye dayalý satýþlarla bozulunca, zarar yazmaya baþlamýþlar o panikle satýþa geçmiþler. Sonra taban. Hýyarý 5 TL ye okutacam derken, hýyarý pahalý yiyen Cuma pazarý ahalisinin ahý tutmuþ.

Anlamadýðým kýsým ise viop daki shortlarý hep bu lavuklar almýþlar. Aslýnda merak ediyordum BIST bu kadar bariz yükselirken, herkes long alýrken kim alýyor karþý bacak shortlarý ve ne düþünüyorlar diye. Meðerse bu dümbeleklermiþ. Cuma günü, ellerindeki dað gibi shortu long alarak kapatmalarý gerekir, yani Cuma günü dað gibi long almalarý gerekiyorken viop nasýl çakýldý anlamam zor.

Tamam pozisyonlarý kapamak için spot sattýlar BIST30 düþtü ama bu lavuklar long almalý spot çakýlsada viop nasýl çakýlýr.? Benim için karýþýk bir durum. Nuri Sevigen bunu anlatmýþ, döngü oldu demiþ. Bunlarýn sattýðý longu yeni arbitrajcýlar short bacaðý ile aldý demiþ filan. O tabi iþin içinde biliyor anlýyor ben spot long, viop shortu anlamadý. Anlamam da gerekmiyor aslýnda. Zaten tam öðrensemde, kullanmayacaðým için unuturum. Korumalý short-long(covered call) ve korumasýz short-long(naked call) da var iþin içinde, oraya hiç girmedim.

---

Netçe; pazartesi günü bu aracý kurumlarýn henüz tamamlanmamýþ iþleri sebebi ile bir miktar daha satýþ olur sonra iþler düzelir diyorlar. Detay düþününce farklý þeylerde akla geliyor. Söylentiler gerçekleþmedi.!!! Panik sebebi ortadan kalktý.

Cuma akþamý yazdýðým gibi, çakýlmanýn ekonomik karþýlýðý yoktu. katar lýlar yapsaydý benim için kötü olacaktý çünki toparlamazdý, yine siyonistlere kalýrdýk, onlarda 3-4 yýldýr papaz olayýndan beridir BIST in üzerine ölü topraðý serpmiþlerdi.

Yarýn katarlýlar ne yapacak bakalým.

Arbitraja sebep olan spot-viop farkýda ortadan kalkmýþ durumda. Aralýk vadede eksiye geçmiþ, Þubat vadede az bir fark kalmýþ. Ha birde gecelik faiz olayý var onuda anlatmadým ama bende tam anlamadým. Viop fiyatý hesaplanýrken faiz devreye giriyor, artý viop daki paranýza her gece aldýðýnýz faizde devreye giriyor sanýrým. Þubat vadeye 2,5 ay var. Viop daki paranýz þubat vadeye kadar ne kadar faiz alacaksa, BIST30 fiyatý + o faiz olarak Þubat viop fiyatý hesaplanýyor. Ama bariz fark olursa filan iþler karýþýyor yaw.

Cuma günki ekonomik sebeplere dayanmayan çakýlma, ne kadar rezil bir borsada iþ yapmaya çalýþtýðýmýzýn çok açýk göstergesi.

Bu olay Kiribati borsasýnda olsa, aracý kurumlarý kuyruklarýndan tavana asarlardý.

Bizim BIST yöneticileri Cuma günü ne yapýyorlardýr söyleyeyim. "lang amma hacim oluyor, yýl sonu milyonlarca gayme prim cepte olm. Kim yapýyorsa helal olsun. Keþke hergün böyle olsa." diyerek içeceklerini ekran baþýnda yudumluyorlardýr. Halbuki güvene dayalý bir kurumun içine edildi, dünyadaki potansiyel müþterilerde seyretti.

.
    Son düzenleme : alicemal; 20-12-2021 saat: 00:50.
    @NeAcaipDunya

Sayfa 687/853 ÝlkÝlk ... 187587637677685686687688689697737787 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •