Originally Posted by
alicemal
Tonla yazý okuduktan sonra nihayet olay kafamda netleþti.
Anlattýðýmdan çok farklý deðil. Detay öðrendim sadece.
Düþmeye baþlama sebebi söylentiler. Taban olma sebebide aracý kurumlar.
Buna nasýl yetkileri olur anlayabilmiþ deðilim. Aracý kurum kendi adýna oynayamamalý. O zaman tüm müþterilerine ütebilir pozisyonda oluyor. Avantajlý oluyor.
Aracý kurumlarýn Cuma yediði haltý anlamak için türev araçlarýn iþleyiþ þeklini bilmemiz gerekiyor. O konuyla hiç ilgili olmadýðýmdan öðrenme gereði hissetmemiþtim. viop tarafýndan TyphoonTrader nikli arkadaþa rica ettim bana biraz anlattý, üzerine internette epey okudum, sonuçta yine az þey anladým. O sebeple anlatmam da zor.
arbitraj denen bir olay var. AYNI ürün farklý pazarlarda farklý fiyatlanmýþsa, ucuz olan yerden alýp pahalý yerde satmaya arbitraj deniyor.
Yani perþembe pazarýnda hýyar 3 tl, öteki mahallenin Cuma pazarýnda ayný hýyar 5 TL ye satýlýyorsa. 3 TL olan yerden alýp 5 TL olan yerde satýyorsun. Riskli bir iþlem, sen aldýktan sonra Cuma pazarýndada fiyat deðiþebilir, hýyara talep bitebilir filan.
Para piyasasý örneði verirsem. Ýstanbulda avro, kýsa süreliðine siyasi sebeplerle 1.13 USD oldu diyelim. Ama Londra piyasasýnda 1.25 USD.
Oturduðun yerden, Ýstanbuldan alýp piyasa ekranýndan Londrada satýyorsun. farký cebe indiriyorsun. Üretmedenmi kazanýyorsun.? tartýþýlýr. Fiyat farklýlýðýný yani anormalliði gidermiþ oluyorsun. Hýyar her pazarda 4 TL haline geliyor. Peki hýyarý 4 TL yapmanýn yolu bumu.? Perþembe pazarýnda neden 3 TL de Cuma pazarýnda 5 TL.? Onun sebebini bulup düzeltsek olmazmý.? Olmaz o zaman ekran baþýnda siyonitler üretmeden malý götüremez. Sistem tamamen sistemi kuran ve kontrol edenlerin lehine iþliyor.
Arbitraj, hisse senetlerinde viop ve spot arasýndada yapýlabiliyor. Aracý kurumlar, %14-15 faizle TCMB den gecelik milyarlarca TL borç almýþlar, bunla hisse spot ve viop tarafýnda arbitraj yapmaya baþlamýþlar. Nasýl yapmýþlar ben okudum ama net anlamadým yanlýþ yazmayayým.
Ýþte milyarlarca liralýk arbitrajlarý, Cuma günü söylentiye dayalý satýþlarla bozulunca, zarar yazmaya baþlamýþlar o panikle satýþa geçmiþler. Sonra taban.
Anlamadýðým kýsým ise viop daki shortlarý hep bu lavuklar almýþlar. Aslýnda merak ediyordum BIST bu kadar bariz yükselirken, herkes long alýrken kim alýyor karþý bacak shortlarý ve ne düþünüyorlar diye. Meðerse bu dümbeleklermiþ. Cuma günü, ellerindeki dað gibi shortu long alarak kapatmalarý gerekir, yani Cuma günü dað gibi long almalarý gerekiyorken viop nasýl çakýldý anlamam zor.
Tamam spot sattýlar BIST30 düþtü ama bu lavuklar long almalý spot çakýlsada viop nasýl çakýlýr.? Benim için karýþýk bir durum. Nuri Sevigen bunu anlatmýþ, döngü oldu demiþ. Bunlarýn sattýðý longu yeni arbitrajcýlar short bacaðý ile aldý demiþ filan. O tabi iþin içinde biliyor anlýyor ben spot long, viop shortu anlamadý. Anlamam da gerekmiyor aslýnda. Zaten tam öðrensemde, kullanmayacaðým için unuturum.
---
Netçe; pazartesi günü bu aracý kurumlarýn henüz tamamlanmamýþ iþleri sebebi ile bir miktar daha satýþ olur sonra iþler düzelir diyorlar.
Cuma akþamý yazdýðým gibi, çakýlmanýn ekonomik karþýlýðý yoktu. katar lýlar yapsaydý benim için kötü olacaktý çünki toparlamazdý, yine siyonistlere kalýrdýk, onlarda 3-4 yýldýr papaz olayýndan beridir BIST in üzerine ölü topraðý serpmiþlerdi.
Yarýn katarlýlar ne yapacak bakalým.
Arbitraja sebep olan spot-viop farkýda ortadan kalkmýþ durumda. Aralýk vadede eksiye geçmiþ, Þubat vadede az bir fark kalmýþ.
Cuma günki ekonomik sebeplere dayanmayan çakýlma, ne kadar rezil bir borsada iþ yapmaya çalýþtýðýmýzýn çok açýk göstergesi.
Bu olay kiribati borsasýnda olsa, aracý kurumlarý kuyruklarýndan tavana asarlardý.
Bizim BIST yöneticileri Cuma günü ne yapýyorlardýr söyleyeyim. "lang amma hacim oluyor, yýl sonu milyonlarca gayme prim cepte olm. Kim yapýyorsa helal olsun. Keþke hergün böyle olsa." diyerek içeceklerini ekran baþýnda yudumluyorlardýr.
Yer Ýmleri