Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
15,73 10% 16,70 Mn 14,21 / 15,73
19,14 10% 378,76 Mn 17,35 / 19,14
232,40 9.99% 456,47 Mn 226,40 / 232,40
79,25 9.99% 169,22 Mn 74,90 / 79,25
182,00 9.97% 488,95 Mn 165,60 / 182,00
3,87 -10% 2,97 Mn 3,87 / 4,35
23,76 -10% 494,00 Mn 23,76 / 27,68
114,40 -9.99% 127,33 Mn 114,40 / 127,10
3,22 -9.8% 283,76 Mn 3,22 / 3,57
2,94 -8.98% 2,53 Mr 2,91 / 3,37
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
3,06 2.34% 20,72 Mr 3,00 / 3,19
317,25 -0.63% 13,59 Mr 315,50 / 324,50
268,00 2.58% 7,53 Mr 261,50 / 268,00
78,10 -1.01% 6,65 Mr 77,50 / 80,50
18,58 -1.28% 756,46 Mn 18,49 / 19,09
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
746,00 -0.93% 2,59 Mr 744,00 / 765,00
93,20 -0.9% 525,81 Mn 92,65 / 95,75
116,00 -2.19% 231,93 Mn 115,50 / 120,40
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
30,82 -0.9% 95,64 Mn 30,68 / 31,60
10,70 0.66% 395,01 Mn 10,66 / 10,95
81,40 -0.91% 272,06 Mn 81,20 / 83,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 711/853 ÝlkÝlk ... 211611661701709710711712713721761811 ... SonSon
Arama sonucu : 6822 madde; 5,681 - 5,688 arasý.

Konu: Bana kalýrsa.

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Karýþýk günlerden geçiyoruz.

Büyük oyuncular ekonomik verileri býraktý abd ve USD/TL ye bakmaya baþlaldýlar.

USD ile BIST arasýnda pozitif korelasyon geçmiþte yoktu. Bir kaç aydýr var. Sebebini anlamýyorum. USD nin enflasyon yaratmasý diyeceksiniz ama bu durum yeni deðil. USD ekonomiye eskiden ne yapýyorsa ayný þeyi yapýyor. Eskiden neden pozitif korelasyon yoktu.?

Yani mantýksýz. Geçmiþte USD alternatif yatýrým aracý olarak görüldüðünden, BIST alan USD satardý yada tersi. Þimdi alan ikisinide alýp satýyor gibi görünüyor ki mantýðý yok. Dediðim gibi enflasyona baðlarsan eskiden neden enflasyona baðlý deðildi onun inandýrýcý sebebini söylemek gerekiyor.

USD yi yükselten siyonist bankalardý, yerlilerde onlarý takip ediyordu. Bankalarýn bu pozitif korelasyonu suni olarak yarattýðýný düþünüyorum. Yinede hâlâ anlama aþamasýndayým.

katar da olabilir. Biliyorsunuz katar son bir yýl civarýnda BIST de etkin. USd - BIST pozitif korelasyonunu onlar kurmuþ olabilir. O zaman biraz mantýk iþliyor. Onlar TR yi soyup gitmeyi düþündüðünden, giderkenki USD seviyesi onlar için çok önemli. BIST de de etkinler. O zamanda BISTi yönlendirebiliyorlarsa, USD düþsede çýksada BISTi çýkarmalarý gerekir. Eðer kârlý çýkmak istiyorlarsa. USD düþünce BISTi neden satsýnlar.?

Bu durumda batýlý yabancýlarý hesaba katarsak mantýk düzeliyor gibi.

USD düþünce, BIST den çýkmak isteyen batýlý yabancý BIST satýp düþük USD den çýkmak istiyordur.

Tekrar baktým TCMB son 4 haftalýk veride yabancý çýkýþý var. Aslýnda bunu USD 18 den 12 lere düþtükten sonraki günlerde yazmýþtým. Arada o kadar çok olay oluyorki unutuyor insan. Fikir þeysi yapmýþ oldum.

Her neyse...

Sektör takibi bir müddettir yapmamýþtým.

Biraz sektör haberi arayayým, son 1 ayda otomotiv, inþaat, tekstil ne yapmýþ.?
    Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    BIST de dert bitmiyor, aslýnda TR de dürüst, namuslu, ahlâklý insanlar için dert bitmiyor. akp lide olsanýz chp lide olsanýz ayný. Siyasilerin yaptýðýný görmek ve sonuçlarýyla yüzleþmek çok aðýr.

Nisan vade çok çok az long sabit, Þubat vade short alsat taktiði bugünlerde yapmaya çalýþýyorum ama pek tutmuyor. USD haftalarca yerinde sayarken yarým günde ani düþtü. Nasýl tahmin edebilirsinki.?

BIST deki olaylarýn çoðunun sebebini bilmiyoruz. Halbuki abd borsasý düþse çýksa sebebi belli.? Ekonomik bilgin varsa, takip ediyorsan yeteneðine göre az yada çok tahmin edebiliyorsun. BIST de hiç bir þeyin sebebi belli deðil. Sebep yakýþtýrýyoruz.

Benim taktik bu günlerde iþlemiyor.

BIST de bugün ne olacak bilemiyorum. abd çakýlmazsa BIST in bugün aþaðý veya yukarý doðru aþýrý bir hareket yapmasýný beklemiyorum.

USD çok düþerse BIST de aþaðý aþýrý bir hareket olurmu.? Bilemiyorum. Öyle görünüyor ama satýþlar karþýlanýrmý.? Kafa bugün yok, eskiden varmýydý oda þüpheli.

Bugünler sermayeyi koruma günleri. Çoðunlukla kenarda durmalý. Gün içi al-sat kurdu iseniz o baþka.
    Bugünlerde BIST, topluca aþaðý veya yukarý hýzla dönebiliyor, küçük bir tahta gibi.
    @NeAcaipDunya

3. hocam IMKB 'de vadeli piyasada mantýkla is yapýlmaz. genelde tutmaz. mantýksýz oynasan bir iki tutar bak, ama aniden mantýklý gideyim diyesi gelir kazandýðýn o mantýksýz para da gider. Çünkü böyle bir kazancýn mantýðý yok. peki ne olursa vadelide kazanç olur? kasa sen olacaksýn, jöleli bir arkadaþýn olacak. ya da... senede az kaldýraçla bir iki kere trend yakalayýp trendi iz süreceksin. parayý kaldýrýnca hýzla uzaklaþýp oradan kaçacaksýn, ekran kapanacak. bir iki ay ne sen onlari ne onlar seni görecek.. sabýr + disiplin. ben kazanan görmedim. Bir de bakýyorum vadeli piyasa bizim seviyede parayý bitirmiþ ama kaldýraç kullanarak az parayla zar atayým, jeton sallayayým eðlence mantýðýnda.( burada bozkurt yoldaþa gonderme var. ) Ben bir iki hisse belirliyorum. 3 - 5 yoluma bakýyorum. Beklemezsem bir onlar alýyor bir ben. beklersem ben alýyorum. Kesin olan þey vadeliden vazgeçmeli. þeytan bunlarýn yanýnda ders okur. ytdir
    Son düzenleme : akresta; 14-01-2022 saat: 20:41.

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401

Valla akresta yazdýklarýnýn hiç birine þurasý yannýþ diyemem.

Aslýnda bu bir kaç gündür baþka bir iþe fazla yoðunlaþmam gerekti. Sanýrým bendeki 3 günlük beyin kaybýnýn sebebi o. Yani umarým odur, beyin lazým bana.

Ha birde þu 4 günlük tabandan sonra psikolojik olarak hala toparlayamadým.
    Aynýsý MB baþganý aðbal dehlenince ardýndan yabancýlarýn haftalarca mantýksýz zararýna satýþýnda psikolojik olarak çökmüþtüm.

Beni yýkan bu ikisi oldu.
    Pandemi ve silkelemelerdede çok kaybettim ama onlarda psikolojik olarak çökmemiþtim. Aðbal ile 4 tabanda resmen yýprandým.

Neyse artýk, bakalým bir kaç yýl daha devam edeyim. Sermayeyi 2 kez çok kýsa sürede 4-5 kat arttýrdýðýmda oldu. Sonra aðbal ve 4 tabanda hepsini geri verdim. O tür anormal düþüþlerde kaybetmemeyi öðrenirsem bu iþten çok para kazanýrým. Biraz daha sabredeyim.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Türkiyede üretilen ve Türk tasarýmcýlarca tasarlanan, 100 yýllýk yerli firma koç holdingce üretilen Fiat Egeanýn, yine Türkiyede üretilen Toyota corolla kadar yerli olduðunu biliyormuydunuz.

Bilmiyordunuz. O zaman neden yaþýyorsunuz ki demiyorum bende yeni öðrendim.

Fiat Egea yerlilik oranýn %53 civarý, Toyota Corolla'nýn %51.

Fiat Egea'yý 100 yýldýr kanýmýzý emen koç holding üretiyor, Toyota ise bu ülkeye 30 yýl kadar önce girdi.
    Türk Ordusunun kurduðu renault firmasýda koç holdingle Türk kaný emmeye devam ediyor. Yerlilik oraný Egea ile yaklaþýk ayný.

Hyundai bu ülkeye 25 yýl kadar önce girdi ve bu Güney Kore'li þirketin Türkiyede ürettiði Ý10 modelinin yerlilik oraný %65. En yerli otomobil bu. Güney Kore'li.

akp zihniyetinin bizim paramýzla temel attýrdýðý "yerli ve milli" TOGG un yerlilik oraný %30. Onlar size %60 70 filan diyecektir, yersen.

biontech aþýsý ne kadar yerli ise, togg da o kadar yerli. Türk diye övündüðümüz biontech aslýnda Türkiyeden para almaktan baþka hiç bir þey yapmýyor. Bizim paramýzla eðitim alan ama kadýn ibrani kökenli olan bu ikili, Türkiyeye deðil ibrani lere ve Almanya'ya çalýþýyor. Ama Türk diye övünüyoruz. akp ise 2006 yýlýnda bizim devlet aþý fabrikalarýný kapatýp ithalata mecbur býraktý. Þimdi yeniden yerli aþý ürettirmeye çalýþýp koyunlarýna kahramanlýk hikayesi üretiyor. Koyunlar bilmez aþý fabrikalarýný kapattýrdýðýný. (tayyip kendisine çoban dediði için bende ayný benzetmeyi kullanýyorum, kýzacaksanýz lideriniz kendine çoban diyor ona kýzýn.)

TOGG un %90 ý yerli olabilirdi ama ülkenin sistemi ibranilere sömürge olmaya göre oluþturulmuþ. Devlet parasý ile sömürgecilere fabrika yaptýk bizi sömürsünler diye. En son togg arabasý için abd de kurulmuþ bir þirket olan avax ile block chain yazýlým altyapýsý anlaþmasý yaptýlar. Avax ýn sahibi yine ayný sistem. Türkiyede devlet parasý ile eðitmiþiz ama ibrani kökenli. abd ye gitmiþ önü açýlmýþ yükselmiþ. Adam misyoner okulumuz robert kolej mezunu, ibranilerin kurduðu princeton üniversitesi mezunu. Tipine bak ibrani. Su katýlmamýþ deðil ama geçmiþi ve ilerlemesi ile birleþtirince ibrani olduðu kesin. Yazýlýmý da Türkiyede yapacak onlarca firma ve üniversite var. Parayý abd ye verecek. Avax ancak biontech kadar yerli. Çin hariç dünyayý sömüren ibranilere çalýþýyorlar.

akp zihniyeti Tank üretecek diye ethem sancaký devlet parasý ile zengin etti, adam tank yapmadý BMC yide sattý elinden çýkardý. YERLÝ Tank yapýlmýyor, tank yapsýnlar diye verdiðimiz devlet mallarý arazileride onlarda kaldý. ethem sancaka verilmeseydi yine sahibi ibrani olan TC kimlikli koç holdingin fabrikasý olan otokar a verilecekti. koç ailesi kurumsallaþtýðý için sömürge olmaya devam etsekte Tank yerli olacaktý ama ethem sancak denen ne idüðü belirsiz kiþiye paralar verildi ve o paralar uçtu gitti. ethem sancak satýp nakite çeviriyor çünki akp'yi gidici olarak görüyorlar. du yaw, otomobil diyordum nereye getirdiniz.

Ya iþte böyle. otomobilde koç grubu ve oyak grubu renault ile bize güzel geçiriyorlar.

Daha kötüsü normal bir ülkede bu kadar pahalý ve ithal üretim yapýlýyorsa anýnda 10 yeni otomobil fabrikasý kurulur uygun fiyatlý otomobiller ortamý kaplar, büyükler kendilerine çeki düzen verirler. Bizim ülkede ibranilerin 1938 den sonra kurduklarý sistem izin vermiyor.

Ne haldeyiz görüyosunuz. Neyseki ben varým diyemiyorum, hevesim kalmadý. Belki ilerde geri gelir.

Ýç açýcý hafta sonu yazýsýndan sonra bu güneþli günde çýkýp eðlenebiliriz.

Naaapiyim anacým yaw, ben togg'a bakýnca bunlarý görüyorum, siz bakýnca güzel bir otomobil görüyorsunuz.
    Sorun sizde deðil bende. Bende dað keçisi olmayýp maymun olsaydým güzel otomobil görüp onu alabilmek için milleti nasýl soyarým planlarý yapacaktým. Mutlu mutlu, hayallerle yaþayacaktým. O bedenin kýymetini bilin yoksa benim gibi olurdunuz.

Elektrikli otomobilin en önemli parçasý bataryalar. Pil. Arabanýn yaklaþýk %25-35 aðýrlýðýný oluþturuyor. togg un 550 kg ý batarya. Aspilsanýn reklamýný yaptým durdum, yerli pil fabrikasý diye. Kayseri'de kurulmuþ bir fabrika.(Kayseri ayrýca incelenmesi gereken bir il. Ýlimiz demiyorum il dedim hemen fark ettiniz.) Lityum iyon teknolojisine geçiyorlar. Lityum iyon pil üretmek için kullanacaklarý makineleri Güney Kore den ithal ettiler. Daha en baþtan üretim teknolojisinde kuyruklarýný ithalata kaptýrdýlar. Artýk kurtulamazlar. Birde pil üreten Boren'inimiz var ama o firma hakkýnda yeterli bilgi bulamýyorum.

Not: Yukardaki yerlilik oranlarý sanýrým parça miktarý veya hacim olarak hesaplanmýþtýr. Tutar olarak deðildir. Tutar olarak hesaplansa, biraz daha kötü sonuç çýkabilir. Yükte hafif pahada aðýr ileri teknoloji parçalar TR de yerli firmalardan almamayý tercih ediyorlar.

.
    Son düzenleme : alicemal; 16-01-2022 saat: 12:08.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Üstteki yazýya ekleme yapayým.
    BMC isimli kamyon üreten firmayý, tayyip erdoðana þiirler yazan ethem sancak isimli þahýs 2014 yýlýnda devletten, devlet bankasý kredileri ile satýn aldý. Tank üretme iþinide tayyip ona verdi ve devletin bir fabrika ve bir arazisini BMC ye verdi. O ara tank üretme iþini koç holdingin otokar ý almak üzereydi. Yapabilecek kapasitedeydi ve Aselsan, Tusaþ gibi devlet firmalarý ile ortak yapacaktý. Motorda yerli olacaktý zaten Tusaþ'ýn motor fabrikasý var ve Tank a uygun model üretecekti.

BMC tank motoru yapamazdý, kendi kamyon motorlarý bile ithal Kummings di. Yapamadý. ethem sancak denen çember sakal BMC nin tamamýný 2020 de sattý, çekildi. BMC nin yeni sahipleri %49,9 katar ülkesi, %50,1 ise Tosyalý holdinge ait. Devletin 49 yýllýðýna kullaným hakký verdikleri Karasu daki arazi ise devlete geri verme niyetindelermiþ.

Tank iþinide, otomobil üretme iþinide TUSAÞ, Aselsan, Havelsan;roketsan a vermeleri gerekirdi. En az %70 i yerli olurdu. Uygun Batarya üretme iþi bittiðindede %70 oran artardý. Otomobilde çok daha ucuza mal olurdu. kazanýlan parada devletin cebine girerdi.

Kýsa vade için böyle. Uzun vade için ise otomobil üretme konusuna farklý yaklaþýrdým. Ülkede otomobil ve otomobil parçalarý üreten pek çok küçük firma ve üniversite var. reno'ya 3 sene önce verdiðim 3 milyar TL, ford a 2 sene önce verdiðim 10 milyar TL yi(diðer teþvikleri bilmiyorum mutlaka çok vardýr)'yi, otomotiv üreten bu küçük firmalara verirdim ve o firmalarýn büyük ortaðý olurdum. Devlet teknolojisi ile desteklerdim. Otomobiller üretilip satýlmaya baþlandýðýndada devlet olarak firmadan çekilir, koyduðum parayý yavaþ yavaþ geri alýrdým. Araba fiyatlarý rekabet sebebi ile en az %15-25 düþer, ithalat azalýr ihracat artardý ve otomotivde doviz çýkýþý yerine aðýrlýklý doviz giriþi olurdu.

Araba fiyatlarýný tam düþürebilmek için devletde her konuda ahlaklý olmak gerekir, yani büyük iþ. Benim için deðil, bu ülke halký için çok büyük iþ.

Ahlaklý olunca vergi ödemeyenlerde vergi öder hale gelir, sonuçta çok vergi ödeyenlerin yükü azalýr ve otomobildeki vergi yüküde kalkardý. Ýthalatçý yerine ihracatçý sisteme geçildiði içinde, zamanla doviz sorunuda ortadan kalkardý, her rüzgarda saða sola bükülmezdik filan fýstýg.

Þu an bu halkýn %60 ýnýn sýfýr iyi bir otomobil alýp, yükünü taþýyabilecek(vergiler, sigortalar, yakýt, bakým, tamir) durumu yok. %40 ýnýn ikinci el oto alma hayali kurabilecek durumu yok.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    SSCB daðýldýðýnda, Rusya içinde halk arasýnda iç savaþ çýkmadý. Þu son yýllarda o bölgelerde çýkanlarý CIA çýkarýyor onlara bakmayýn.

SSCB de bildiðimiz kadarý ile halk birbirine benziyor ve benzer þekillerde yaþýyordu. Benzer okuyor, benzer çalýþýyor, benzer evlerde yaþýyorlardý. Çok Çok küçük bir siyasi azýnlýk farklý olabilir, öyle konuþuluyor ama propaganda olabilir o kýsmý bilmiyorum.

Yýllar önce þunu yazmýþtým.

ABD daðýlýrsa SSCB nin daðýlmasý gibi olmaz. Çok çok kanlý bir iç savaþ olur. Bunu neye dayandýrmýþtým. abd de SSCB gibi homojen bir daðýlým yok. Çok büyük ýrkçýlýk ve ayrým var. Beyazlar arasýndada büyük ayrým var. Soyanlar ve soyulanlar diye. 7 milyon normal aile sokaklarda çadýr kentlerde yaþýyor, 40 milyon kiþi sefil deniyor.

Halkýn %51 i latin ve siyahi. 2. sýnýf 3. sýnýf olarak görülüyorlar.

Buraya kadar tamam dünyada pek çok batýlý ülkede benzer þeyler var ama yaðma ve iç savaþ olmuyor. Ancak abd farký þuradaki, halk her fýrsatýný bulduðunda yaðma yapýyor. Hatýrlýyorum 15-20 yýl kadar önce, New York da gece 2 saat elektrikler kesilmiþti. Elektrik kesilen Semt de maðaza camlarý indirilip talan yapýlmýþtý. (sanýrým ingiltere ve Fransadada açýk bulunduðu zaman yönlendirilmeyen halk tarafýndan yaðma yapýlýyor. Bizde pkk eylemlerinde maðaza camlarý indiriliyor ama onlar batýlý gizli servisler tarafýndan yönlendirilmiþ kiþiler, herþey planlý.)

Bu doðal geliþen yaðmayý görünce kanlý bir iç savaþ olacaðýna kanaat getirdim. abd de toplum kesimleri arasýnda çok büyük uçurumlar var ve bir birlerinden nefret ediyorlar. Turist olarak gidenler turistik yerlerde gezdiðinden bir þeye þahit olmazlar, turist gezisi yaptýysanýz her þeyi bildiðinizi sanmayýn. Bizdede gelip Sultan Ahmet, Antalya filan gezip giderler. Oralar ülkeyi yansýtmaz.

Yeni bir haber gördüm.

Los Angeles da, halk yýllardýr kargo trenlerini yaðmalýyormuþ. Fotoðraflarý da var. Düzenli bir yaðma varmýþ. Üç beþ kiþinin yaptýðý bir hýrsýzlýk deðil. Gittikçe kalabalýklaþan gruplar tarafýndan yapýlan toplu bir yaðma.
    Tren bir sebeple durduðunda, yaðmacýlar kargo vagonlarýnýn kilitlerini kesip içeridekileri dýþarý atýyorlarmýþ. O kartonlarý açýp deðerli þeyleri alýp götürüyorlarmýþ. Fotoðraflarda yüzlerce metre boþ karton ve kargo naylonu yýðýný var. Ortasýndan raylar geçiyor.

Los Angeles zaten normal bir þehir deðil, anormal bir þehir. Her neyse detaya girmeyeyim.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Anýtkabir olayý çok konuþuldu.

bülent ersoy Anýtkabiri ziyaret edecek.

Bir gün önceden Anýtkabir yetkililerine haber veriyor. Bu bir kural. Ülkece tanýna bir kiþi isen, eðer istersen 1 gün önceden haber verebiliyorsun. Anýtkabir de gerekirse önlem alabiliyor veya hazýrlýk yapabiliyor. Mesela Aziz Sancar gibi biri gidersede önceden haber verebiliyor.

bülent ersoy yanýnda 9 kiþilik bir ekiple gidiyor, tekerlekli sandalyede kendisine ait. Ýhtiyacý olan kiþi, Anýtkabir yetkililerinden tekerlekli sandalye isteyebiliyor. bülent ersoy'un þemsiye tutmasý için dýþarýdan birine ihtiyacý yok, ekibi yanýnda. Yinede oradaki üsteðmenin biri kalkýp KENDÝ KARARI ile bülent ersoy 'a þemsiye tutuyor. Belkide bülent ersoy'un hayranýdýr, bilmiyoruz.

Kendi seçtiði kendi yaveri tarafýndan boðazýna ip sarýlarak rehin alýnan genel kurmay baþkanýmýz hulusi akar da bu olay üzerine Anýtkabir komutaný olan kiþiyi görevden alýyor, baþka yere atýyor.

Anýtkabir personelince çok sevilen, Atatürk'e baðlý olan komutan, þaþýrýyor çünki olayla uzaktan yakýndan hiçbir alakasý yok.

Belliki hulusi akar, kendi kafa yapýsýnda olmayan bu komutaný görevden almak için fýrsat bekliyormuþ. Belki emir daha yukarýdandýr.
    @NeAcaipDunya

Sayfa 711/853 ÝlkÝlk ... 211611661701709710711712713721761811 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •