Karýþýk günlerden geçiyoruz.
Büyük oyuncular ekonomik verileri býraktý abd ve USD/TL ye bakmaya baþlaldýlar.
USD ile BIST arasýnda pozitif korelasyon geçmiþte yoktu. Bir kaç aydýr var. Sebebini anlamýyorum. USD nin enflasyon yaratmasý diyeceksiniz ama bu durum yeni deðil. USD ekonomiye eskiden ne yapýyorsa ayný þeyi yapýyor. Eskiden neden pozitif korelasyon yoktu.?
Yani mantýksýz. Geçmiþte USD alternatif yatýrým aracý olarak görüldüðünden, BIST alan USD satardý yada tersi. Þimdi alan ikisinide alýp satýyor gibi görünüyor ki mantýðý yok. Dediðim gibi enflasyona baðlarsan eskiden neden enflasyona baðlý deðildi onun inandýrýcý sebebini söylemek gerekiyor.
USD yi yükselten siyonist bankalardý, yerlilerde onlarý takip ediyordu. Bankalarýn bu pozitif korelasyonu suni olarak yarattýðýný düþünüyorum. Yinede hâlâ anlama aþamasýndayým.
katar da olabilir. Biliyorsunuz katar son bir yýl civarýnda BIST de etkin. USd - BIST pozitif korelasyonunu onlar kurmuþ olabilir. O zaman biraz mantýk iþliyor. Onlar TR yi soyup gitmeyi düþündüðünden, giderkenki USD seviyesi onlar için çok önemli. BIST de de etkinler. O zamanda BISTi yönlendirebiliyorlarsa, USD düþsede çýksada BISTi çýkarmalarý gerekir. Eðer kârlý çýkmak istiyorlarsa. USD düþünce BISTi neden satsýnlar.?
Bu durumda batýlý yabancýlarý hesaba katarsak mantýk düzeliyor gibi.
USD düþünce, BIST den çýkmak isteyen batýlý yabancý BIST satýp düþük USD den çýkmak istiyordur.
Tekrar baktým TCMB son 4 haftalýk veride yabancý çýkýþý var. Aslýnda bunu USD 18 den 12 lere düþtükten sonraki günlerde yazmýþtým. Arada o kadar çok olay oluyorki unutuyor insan. Fikir þeysi yapmýþ oldum.
Her neyse...
Sektör takibi bir müddettir yapmamýþtým.
Biraz sektör haberi arayayým, son 1 ayda otomotiv, inþaat, tekstil ne yapmýþ.?
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri