Evrenin yaþý ve çapýný bu iþin uzmanlarý çeþitli verilere dayanarak hesaplamýþlar.
Bunda bir açýk var. Evren diye her þeyemi diyoruz, yoksa gördüðümüz þeyemi.?
Her þeye diyorsak, yaþýný ve çapýný hesaplayamayýz. "Çap bu ise, ondan sonrasýnda ne var" sorusunun cevabý yok.?
Küçükken dünyayý düz sanýrdým ve dünyanýn sonunda denizlerin aþaðý boþluða döküldüðünü sanýrdým. Düþünebildiðim, görebildiðim kadarý ile sýnýrlýydý.
Baþka bir örnek vereyim.
Vücudumuzu oluþturan her bir hücre aslýnda baðýmsýz bir canlýdýr. Doðar, görevlerini yapar ve ölür. Kanýmýzdaki bir alyuvar hücresini düþünün. Görevi diðer hücrelere oksijen taþýmaktýr. Hayatý boyunca kan damarlarý içinde dolanýr sonra orada ölür. Kemik iliðinden yenisi doðar.
Alyuvar hücresinin bildiði evren damarlarýn içidir. Damar dýþýna çýkýnca kýsa süre yaþayabilir. Bu kýsa süredede çevresini anlayamaz çünki algý organlarý çevreyi anlamaya uygun deðildir.
Þimdi kendinizi alyuvar yerine koyun. Onun damarý, sizin þu an gördüðünüz bildiðiniz evren. Onun haricinde bir þeyi anlamaya algýlamaya algý organlarýnýz yeterli deðil. Farkedemez anlayamazsýnýz.
Evren dediðimiz þey aslýnda bir kan damarýndan farklý olmamalý. Ýçinde olduðumuz evren sadece bir damar ve o damarýn dýþýnda da sonsuz bir evren olmalý. Algýlarýnýz, onun farkýnda olmaya yeterli deðil.
Neyse ki ben varým ve her þeyi ekstra algý organlarýmla anlayabiliyorum.
Evet viop'a ara verince espri yeteneðim geri geldi. Her an yeni espriler yardýrabilirim dikkatli olalým, çocuklarý uyaralým.
NOT: Üstteki bilgilerin temelini ve çok daha fazlasýný evreni insaný yapýmýzý herþeyi felsefi açýdan anlatacaðým bir kitap yazacaðým. O sebeple pek çok þeyi burada yazmýyorum. Umarým o kitabý yazarým yoksa aldýðým notlar ve bilgi boþa gidecek. Birde yazdýðým ekstra þeyler ya çok çabuk yayýlýyor yada ayný þeyleri baþkalarýda fark etmiþ ve yaymýþ oluyorlar.
Örneðin, insan elektrik yükündeki bilgiden ibarettir diye çok eskiden yazmýþtým. Þu an bilim adamlarý onu konuþuyorlar ve anlamýþlar. Ruslar labaratuvarda o elektriði(bilinç) baþka beden yada makineye aktarmaya yani ölümsüzlüðü yakalamaya çalýþýyorlar. Filan fýstýk.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri