Bir kaç gündür motor tamircilerini dolaþýyordum. Þimdi borsa oyuncularý içindeki motor tamircilerini küstürme zamaný. 
Bizim ülkenin erkeklerini bilirsiniz. Çoðumuz çocukluk yaþamayýz. Kýþlarý okul, yazlarý pek çok farklý iþte çalýþýrýz. Bende lise yaz arasýnda araba motor tamircisinde bir yaz çalýþmýþtým. Bu tür iþlerde gençliðimde epey çalýþtým, elim yatkýndýr. Ev ve arabanýn tüm KOLAY tamir iþlerinde eðer aletler varsa zorlanmam. Parça gerektiren veya derin mesleki bilgi gerektirenlere hiç girmem tamirciye götürürüm.
Neticede bir arabanýn motoru kaç parçadan oluþur, nasýl sökülür takýlýr, her parçanýn içinde neler var neler dönüyor aþaðý yukarý tahmin ederim. O bilgim var. Bir parça arýza yapmýþsa, içinde ki bir sürü parçadan biri veya bir kaçý kýrýlmýþ veya aþýnmýþtýr. Belki ömrü dolmuþtur. Ana parçanýn arýzalý kýsmýný deðiþtirirsin olur biter.
Benim gençliðimde öyleydi.
Þimdi ise diðer bildiðim çoðu meslek de olduðu gibi motor tamircilerinde de haramzadelik normalleþmiþ. Bakýn bu çok önemli ülkede hýrsýzlýk normalleþmiþ. Artýk düzgün þeyleri savunanlar anormal hale gelmiþler. Çoðunluðun yaptýðýna YANLIÞ da olsa normal denir. Azýnlýðýn yaptýðý DOÐRU da olsa o grup için anormaldir.
Gurupta herkes alçak sesle konuþuyor, sen baðýra baðýra konuþuyorsan o grubun anormali sensin. Herkes baðýra baðýra konuþuyor sen kýsýk sesle konuþuyorsan o grubun anormali sensin. Doðru ve yanlýþ ise farklý þeydir.
Hýrsýzlýk, diðerini kazýklama bu ülkede normalleþmiþ. Hepinizin payý var, siz hýrsýzlýk yapmasanýz da, tercihlerinizle, güçsüzleri savunmayýp kendi hallerine býraktýðýnýz için bu yola girdiniz. Güçsüzü kalkýndýrmayýp onlarýn yanýnda kendinizi üstün hissettiniz. Ben baþarýlýyým onlar kaybeden dediniz. Sonunda hepimiz kaybettik. Hiç hýrsýzlýk yolsuzluk yapmasan da katkýn oldu. Sýnýftaki o garibaný, mahalledeki o yoksullarý dýþlamayacaktýn. Topluca onlarý kalkýndýrmanýn yollarýný arayacaktýnýz. Ama ne yaptýn.? Onlar kalkýnýrsa benle eþit olurlar o zaman kendimi üstün hissedemem dedin. Ne oldu? Uzun vadede hepimiz kaybettik ve çocuklarýn torunlarýna yakýnda parçalanacak rezil bir ülke býraktýn. Babalarýmýz dedelerimizde aynýsýný yaptý ve bize miras býraktýlar, þimdi ayný rezilliði biz gelecek kuþaklara býrakýyoruz.
Du yaw, baþka þey anlatýyordum.
Benim arabanýn klima kompresörü tarafýndan ses geliyordu. Yetkili servisin en yakýný 3 saat uzaklýkta olduðundan, yakýndaki üç beþ oto klimacýyý dolaþtým. Hepside ayný þeyi söyledi. Kompresör arýzalý deðiþtirmemiz gerekiyor. Buna þaþýrdým, kompresörü detaylý incelemeden, biraz ses dinleyip saðýna soluna laf olsun diye baktýktan sonra, sökmeden, parçalara ayýrmadan, sorunu görmeden direk "deðiþtirelim" diyorlar.
Koca klima kompresörünü deðiþtirecekler. Tamir etmeyecekler.
O zaman arkasýnda yatan hýrsýzlýðý anlamamýþtým. Dün tam olarak anladým.
Gençliðimden ve sonraki tecrübelerimden biliyorumki, koca klima kompresörü motorunun içinde küçük bir demir veya plastik kýrýk. Açýp deðiþtirirsen düzelir. O sebeple kompresör deðiþikliðini kabul etmedim. En kötü ihtimal kendim açar deðiþtiririm dedim. Ýþin parasýndan çok AHLAKSIZLIÐINA KIZIYORUM. Olaya SADECE para gözü ile bakmayýn.
Belkide 100 TL olacak arýzalý parça için 10bin TL lik kompresörü deðiþtirelim diyorlar.
Klima arabanýn gitmesini engelleyici olmadýðýndan bir müddet zaman býraktým.
Sonunda fýrsatýný bulup 3 saatlik yol teptim ve yetkili servise gittim.
Ýlk komedi orada yaþandý.
Ustalarý iyi hemen arýzayý buldular. Kompresör deðil, kompresör önündeki kasnak arýzalý. Kasnak dönen, orta boyda yuvarlak bir parça.
Ses oradan geliyor. "Kasnak elimizde yok, kompresörü komple takým halinde deðiþtirelim" dediler.
Manyakmýsýnýz siz demedim ama öyle baktým. Yetkili serviste kasnak olmazmý.? Olmadý merkezden getirtirsin. Getirtmiyorlar da. Kompresörü toptan deðiþtirelim diyorlar.
Her neyse. Servisten ayrýldým, merkezlerine mail attým "siz manyakmýsýnýz, bu kafayla batarsýnýz, yedek parça bu markanýn Türkiye distribütöründe nasýl olmaz. Yakýnda batarsýnýz" dedim. Cevap yazdýlar, aradýlar filan hikaye. Adamlarda kafa berbat. Daha önce bir kez battýlar, satýþa çýktýlar sonra bi þekilde devam ettiler. Yine batacaklar. Araba markasý süper, arabada sorun yok Japon mitsubishi. TR distribütörü Firmada sorun var. beyin yok.
Kasnaðý internetten aradým, Ýstanbulda buldum. Bir oto klimacýsýnda. Bu firma hakkýnda yorumlarý okudum, araþtýrma yaptým. Oto klimasýnýn tüm parçalarýný satýyorlar. Tonla foto da var. Gördüðüm ve anladýðým kadarý ile kendilerine gelen otomobillerin klima parçalarýný, gerekirse tüm kompresörü deðiþtirip baþkasýný takýyorlar. Eskisinide kendilerinde tutuyorlar. Eskiyi yenileyip yeni gelen müþteriye yeni diye kaktýrýyorlar.
Tüm otomobillerin tüm klima parçalarý var. Benim arabanýn yetkili servisint de olmayan parçalarda var. Olacak iþmi, yetkili serviste yok, sýradan oto klimacýda var.
Bu nasýl olur.?
yetkili servis beyinsiz orasýný anladýk. Peki oto klima tamircisinde nasýl oluyor.? Onu da anladýk tabiki.
Adamlarýn mekaný büyük her hafta yüzlerce araba geliyor ve binlerce parça deðiþiyor. Adamlarýn Ege bölgesinde þubeleride var. Anladýðým kadarý ile tüm þubelerdende eski parçalar oraya yaðýyor.
Ýþte o zaman benim gittiðim oto klimacýlarýnýn neden kýrýk parçayý deðiþtirmek yerine tüm kompresörü deðiþtirelim dediðini anladým.
ÇOK BÜYÜK BÝR SOYGUN SÝSTEMÝ KURMUÞLAR.
Siz gittiðinizde sizin arýzalý parçayý alýp Ýstanbula bu firmaya satýyorlar. Diyelim kompresörün sýfýrý 10bin TL. Ama arabanýzdan söktükleri eski ve içinde bir parçasýda arýzalý. Atýyorum bin TL ye Ýstanbula satýyorlar. Ýstanbul kompresörü alýp içindeki belki 100 TL lik bozuk parçayý deðiþtiriyor. kompresörü temizleyip boyayýp yeni gibi hale getiriyor. yeni müþterilere SIFIR diye 5-6 bin TL ye satýyor. Yetkili serviste 10bin çünki Japonya dan geliyor, veya Avrupadan.
Ýstanbul daki bu firmayý kasnak için aradým, benim ses yapan arýzalý kasnaða bin TL dediler. Fiyatýna yurt dýþý siteler Türk parasý ile 500 TL diyor. Yani bu ülkede SIFIR araba alýrken güzel kazýk yediðimiz gibi yedek parçada da güzel kazýk yiyoruz. Yurt dýþý sitede gerçek sýfýr parça 500TL, yurt içinde ikinci el yenilenmiþ parça bin TL.
Ne yapayým, Ýstanbul'dan alýrsam geldiðinde uymayabilir, üzerine iþçilik filan.
Sanayide bir kaç oto klimacýya daha baktýrayým belki kasnak vardýr dedim.
Sanayi ye götürdüm. Üçüncü oto klimacý "bende bu kasnaðýn SIFIR ý var." dedi.
Kaç para? "Takma dahil 2bin."
500 iþçilik desek çünki zor yerde, 1500 TL kasnaða istiyor.
Tamam dedim. istanbulla uðraþmak istemedim. 1800 e anlaþtýk ama 2bin den devam edeceðim, ilk fiyat bu, indirtmesem 2bin den devam edecektik. Kaçýnýz saðlam pazarlýk ediyor.?
Her neyse.
SIFIR parça takacak, benden çýkardýðý Kasnaðý bana geri verecek. "Eskisini alýrým, ilerde yedek parça olarak kullanýrým" dedim. Aslýnda benden çýkardýðýný baþkasýna SIFIR satacak diye ona býrakmak istemedim. Zaten kazýk fiyat söylüyor, büyük ihtimalle faturada kesmeyip vergide ödemeyecek. Yani 1 saatlik iþten NET 1500 TL kazanacak. Dükkanýnda en az 10 araba var birde gelen gidenler var. Önceki gün daha kalabalýkmýþ. Tek iþten 1500 NET alýyor ve vergi de ödemiyor. Ülkenin hali bu. benim arabanýn iþ küçük tü, diðer arabalarýn iþi daha büyük. Motorlar açýlmýþ parçalar saçýlmýþ filan. Gaz doldurmaya gelenleride sayarsak ortalama araba baþý net bin TL alsa. Günde en az 30 araba ki ben 10 diyeyim.
Günde 10 araba, araba baþý NET 1000 TL=Günde 10.000 TL. Ayda 25 gün çalýþsa = ayda net 250Bin TL. Maaþlar, elektrik, su ve sabit vergi hariç net 250bin TL kazanýyor ve fatura kesmeyerek KURUÞ VERGÝ DE ÖDEMÝYOR.
Devlet bu adamlarýn ödemedikleri vergileride, vergi kaçýramayan çalýþan maaþlý insanlardan alýyor. Katmerli kazýk.
Neticede benim kasnaðý söktü. Arka tarafa götürdü. Peþinden gittim. Kasnaðý açtý, baktým kapak kýrýk diðer kalan parçalarýn hepsi saðlam.
Gördünüz. Tüm oto klimacýlar Komple kompresör motorunu deðiþtirelim demiþti. kompresör motorunun küçük bir parçasý olan kasnaðýn içinde kapak kýrýkmýþ. Kasnak ana satýcýda gerçek fiyatý SIFIRI 500 TL. Kapak 100 TL diye tahmin edelim.
Tüm oto klimacýlar, 100 TL lik bu parça için tüm kompresörü deðiþtirelim dediler. Benim kompresörü Ýstanbula bin TL ye satýp bir kazanacaklar, yenisi diye yenilenmiþ çýkma parçayý bana 5bin e satacaklar, birde iþçilik tam ahlaksýzlýk. Hiç bir yerinden tutulmaz ve bu SÝSTEMSELLEÞMÝÞ.
Tamirciden devam edelim. Kapak kýrýk, kasnaðýn diðer parçalarý saðlam. Anlaþmamýza göre kasnaðýn saðlam parçalarýný bana verecek, SIFIR kasnak getirip takacak, 2 bin TL sini alýp fatura kesecek. Söylenen fiyatlar KDV dahildir, yasa böyle.
Peki ne yaptý. Benim kasnaðýn saðlam parçalarýný aldý gitti. Hesapta parçacýya gidiyor. Farklý renkte kasnak parçalarý getirdi. Tüm kasnak getirmedi. Ýkinci el, eskimiþ kasnak parçalarý getirdi. Benimkileri bir yerde býrakmýþ. Getirdiði kasnak benimkinden daha kirliydi. Tüm yaðýný temizleyememiþler. yeni gibi yapamamýþlar. SIFIR diye bu parçalarý birleþtirip, yeni birde kapak getirip kasnaða taktý.
Kasnaðýda arabaya taktý.
Sonuçta, benim saðlam parçalarý sakladý bana vermedi, eskiden gelmiþ arabalardan söktüðü kasnak parçalarýný birleþtirip benim arabaya SIFIR diye taktý. Faturada kesmedi "fatura kesersem ilave KDV'yi ödersin" dedi. Zaten aðýr kazýk yiyorsun, iþçilik dahil 600 TL lik iþe 2000 TL ödüyorsun üzerine dahada isterim diye korkutuyor. fatura kesmeyip devletten vergi de kaçýrdý. Vergi kaçýran bu insanlarýn vermediði vergiler hepimizden çýkýyor. hazine dolmayýnca ek vergi ve zamlarla devlet bu eksiði, hepimizden tamamlýyor.
Çok bariz ki benden aldýðý parçalara yine depodan bir kapak bulup, baþka bir arabaya SIFIR diye takacak.
Motor tamirinden anladýðýmdan vede arka tarafa gidip kasnaðý sökmesini izlediðimden ne döndüðünü GÖRDÜM. Buna raðmen adam bildiði ezberlediði âhlâksýzlýða devam etti.
Maalesef son yýllarda gittiðim tüm motor tamircilerinde benzer durumlar yaþýyordum. Ýlk defa bu kadar barizine denk geldim. Adam tam utanmaz bu kadar yüzsüzünü görmemiþtim.
Dediðim gibi anormal olan benim, GÖREBÝLÝYORUM.
O oto klimacýda müþteri olanlarýn hiç biri yedikleri kazýðý bilmiyor veya biliyor ama öðrenilmiþ çaresizlik sebebi ile kabulleniyor. Ýçlerinde bir kaç milyonluk arabalarda vardý onlara normal gelip ilgilenmiyorlardýr.
Devlet denetlemiyor. Çok fazla bu türden dünyayý kazanýp sýfýr gelir vergisi ödeyenler var. Þikayet etsenizde devlet gidip incelemiyor. Devlet bozuk. Vergi dairesi elemanýna denk geldi bir þirketi þikayet ettim. Çok müþterisi var dolup taþýyor ama fatura kesmiyor diye. Memur gidip denetlemedi. Devlet bu.
Benim düþündüðüm vergi sisteminde, ülke vergi sistemi merkezileþecek, zarar eden ve az kazanandan sýfýr vergi alýnacak. Ama gerçek anlamda sýfýr vergi. Þu anda þirketiniz zarar da gösterse devlet "bunlar yalan söylüyordur" diyerek sabit vergileri alýyor. Çok kazanandan vergi alýnacak ama insaflý vergi alýnacak, az bir oran olacak. Buna raðmen vergi kaçýran soysuzlar olacak onlarýnda tüylerini cýmbýzla yolduktan sonra uçurumdan atacaksýn. Kafalarý çot diye kýrýlacak.
Evet bu bayaðý rahatlatýcý oldu.
.
Son düzenleme : alicemal; 24-08-2022 saat: 13:03.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri