Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
15,73 10% 16,70 Mn 14,21 / 15,73
19,14 10% 378,76 Mn 17,35 / 19,14
232,40 9.99% 456,47 Mn 226,40 / 232,40
79,25 9.99% 169,22 Mn 74,90 / 79,25
182,00 9.97% 488,95 Mn 165,60 / 182,00
3,87 -10% 2,97 Mn 3,87 / 4,35
23,76 -10% 494,00 Mn 23,76 / 27,68
114,40 -9.99% 127,33 Mn 114,40 / 127,10
3,22 -9.8% 283,76 Mn 3,22 / 3,57
2,94 -8.98% 2,53 Mr 2,91 / 3,37
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
3,06 2.34% 20,72 Mr 3,00 / 3,19
317,25 -0.63% 13,59 Mr 315,50 / 324,50
268,00 2.58% 7,53 Mr 261,50 / 268,00
78,10 -1.01% 6,65 Mr 77,50 / 80,50
18,58 -1.28% 756,46 Mn 18,49 / 19,09
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
746,00 -0.93% 2,59 Mr 744,00 / 765,00
93,20 -0.9% 525,81 Mn 92,65 / 95,75
116,00 -2.19% 231,93 Mn 115,50 / 120,40
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
30,82 -0.9% 95,64 Mn 30,68 / 31,60
10,70 0.66% 395,01 Mn 10,66 / 10,95
81,40 -0.91% 272,06 Mn 81,20 / 83,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 761/853 ÝlkÝlk ... 261661711751759760761762763771811 ... SonSon
Arama sonucu : 6822 madde; 6,081 - 6,088 arasý.

Konu: Bana kalýrsa.

1. DMO ile þirketin sözleþmesi var. Bu sözleþme ile DMO (bir nevi alým garantisi vererek) toplam 30.000 araç alýmý yapacak.

Alýntý Originally Posted by alicemal Yazýyý Oku
    Ýþimde var ama süper delikanlý fatih altaylý'nýn ensesini tokatlamadan edemeyeceðim.

Bu arada haberimin türkü sitesinin okunacak köþe yazarý pek kalmamýþ. abdurrahman var, altaylý var ki altaylýnýn %30 faydasý oluyorsa %70 da zararý oluyor bu ülkeye. Ülkeye yük proje sahiplerini onayladýðý için.
    Fatih Altaylý konusunda sana katýlýyorum ve bir detay ilave etmek istiyorum , mesela Altaylý seni programa çaðýrdý senin uzman olduðun konuya biraz çalýþtý ve rejiye de konunun uzmaný kendine bi þeyler fisildayacak bir adam koydu ama yetmez asil numarasý sen lafý söylerken hemen kendinden emin bir þekilde senin lafýný tekrarlamak mesela sen kusadasinda deniz kýrmýzýdýr derken daha seninle ayni fazlý kýrmýzýdýr diyor bu sayede sanki herþeyi bilirmiþ gibi görünmeyi beceriyor olmazsa küfür ediyor , bir zaman evvel stadyumda yaparsa locada dayak yiyor ama hic týnmaz sanki o deðildir dayak yiyen baþkasý ,Murat la hemen ayni karakter o yüzden kankalar.

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
     Alýntý Originally Posted by senseni83 Yazýyý Oku
    DMO ile þirketin sözleþmesi var. Bu sözleþme ile DMO (bir nevi alým garantisi vererek) toplam 30.000 araç alýmý yapacak.
    Büyük ihtimalle belediyelerde kapýþacak. Devletten yani bizim maaþlardan beslenen iþ adamlarýnada zorla aldýrýrlar. 1 yýl sürer, bilemedin 2 yýl. Bakalým sonra ne yapacaklar.

Ýlk 5 yýlda satýþa çýkarýrlar, bir dünya devi alýp kendi arabalarýný üretmeye baþlar. Satýþý parlatýrlar, "neleri baþardýk dünya devi peþimizde" diye. Satanlar bizim vergilerle cepleri dolu ayrýlýr. TOGG hikaye olur belki dünya devinin bir markasý olarak göstermelik bir müddet devam ettirirler. Altay tanký ve Türk telecom da olduðu gibi kaybeden yine çalýþanlar olur..
    Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
     Alýntý Originally Posted by Desidero74 Yazýyý Oku
    Fatih Altaylý konusunda sana katýlýyorum ve bir detay ilave etmek istiyorum , mesela Altaylý seni programa çaðýrdý senin uzman olduðun konuya biraz çalýþtý ve rejiye de konunun uzmaný kendine bi þeyler fisildayacak bir adam koydu ama yetmez asil numarasý sen lafý söylerken hemen kendinden emin bir þekilde senin lafýný tekrarlamak mesela sen kusadasinda deniz kýrmýzýdýr derken daha seninle ayni fazlý kýrmýzýdýr diyor bu sayede sanki herþeyi bilirmiþ gibi görünmeyi beceriyor olmazsa küfür ediyor , bir zaman evvel stadyumda yaparsa locada dayak yiyor ama hic týnmaz sanki o deðildir dayak yiyen baþkasý ,Murat la hemen ayni karakter o yüzden kankalar.
    Asýl ben sana katýlýyorum.

@NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Yukarýda TOGG dan bahsetmiþtim. Bu þartlarla yani devlet parasý ile üretirler ama hiç bir ekstra özelliði olmayan o arabayý o fiyata piyasada tutturamazlar demiþtim.

Peki nasýl tutunur. Bir otomobil fabrikasý kurarsanýz, piyasada nasýl tutunur satýþ yaparsýnýz.?

Bunun için deha olmak gerekmiyor, YOLU BASÝT. Geçmiþte tutunan marka larýn yöntemlerine bakarsanýz, hepsi ayný yolu izlemiþler.

Üç Ana yöntemi var.(Benim bildiðim)

1. Yol: Mercedes gibi bir markaysanýz, yeni bir ürün çýkardýðýnýzda, piyasada tutunmasý sorun olmaz. Örneðin iþ jeti yaptý sattý diyelim. Üzerinde mercedes markasý olduðu için müþteriside hazýrdýr. Sattýðý iþ jeti deðil, mercedesin geçmiþ tecrübesi ve bilgi birikimidir, mercedes'e duyulan güven algýsýdýr. Mercedes, teknolojik ne yapsa satar, piyasada tutunur.
    Birinci yol, piyasada tanýnýp güvenilen markanýz vardýr bunu sunacaksýnýz. TOGG da yok.

2. Yol: Tesla gibi piyasaya çýkarsýnýz. Sizde olan özellikler, piyasadaki diðer araçlarda yoktur. O zaman piyasada tutunursunuz. Tesla yeni kurulan otomotiv geçmiþi olmayan bir firmaydý. Ama çýkar çýkmaz kýsa sürede tutundu ve dünya devi oldu. Neden.? Birincisi arkalarýnda siyonist medya ve ülke vardý bunu saymayalým diðeri ise uzun menzil ve otonom kullaným sundu. Elektrikli diðer markalar 200-300km arasý ortalama menzil sunarken Tesla 400km üzeri menzil sundu. Diðer markalarda tam otonom sürüþ yokken Tesla tam otonom sürüþ özelliði sundu. Lüks arabalarla ayný fiyata satýþa çýktý ve piyasada kaldý.
    Ýkinci yol diðer markalarda olmayan çok önemli bir veya birden fazla özellik sunacaksýnýz. TOGG da yok.

3. Yol. Japon Honda'nýn, Güney Kore'li Hyundai'nin Çekoslovak Skoda'nýn yaptýðýný yapacaksýnýz. Diðer arabalardan daha ucuza satacaksýnýz ama belli kaliteyide tutturacaksýnýz. Honda Türkiyeye geldiðinde bizim tofaþ'ýn þahin doðanýndan farký yoktu. Tenekeler birleþtirilmiþ araba diye satýlýyordu ama ucuza. Skoda aynýydý, sað sol tekerlekleri içe dönük çarpýktý, ucuza satýlýyordu. Hyundai ilk geldiðinde yine ucuzdu. Hem Türk piyasasýnda hemde dünya piyasasýnda tutundular. Aradan 10 yýllar geçti ve kaliteyle beraber fiyatýda artýrdýlar. Dünyada tutundular.
    Üçüncü yol, rakiplerinden çok daha ucuza satacaksýn. TOGG da yok. Lüks araba fiyatýna satacaklar.
    Ucuza satabilmeleri için hemen hemen herþeyi içerde üretmeleri lazým. Elektrik motorunu bile ithal edecekler. Türkiye'de Elektrik motorunu dünya kalitesinde üretecek en az 10 þirket ve üniversite vardýr. Ama yok gitti Ýngiliz Bosch dan alýyor. Pil'i yabancý þirketten alýyor. Bu arabada en önemli þey pil dir. Tesla'nýn ilk iþi kendi pil fabrikalarýný kurmak oldu. TOGG un ilk iþi hangi yabancý firmadan pil alalým araþtýrmasý oldu. Pil'i dýþarýdan alýyorsan piyasada þansýn yok. Çok çok ekstra ilave özelliðin olursa o zaman belki þansýn olur. Arabayý çok ucuza verirsin ki ithalsen yapamazsýn veya otonom yazýlýmýn dünyanýn en iyisinden 2 kat iyi olur filan. Yok, TOGG da yok. tamamen halkýn sýrtýna yüklenmek amaçlý yola çýkýlmýþ bir proje.

Bu kadar parçayý ithal ederken ucuza devlet desteði olmadan satamazsýn. Ucuza çýkarsa bilinki devlet aradaki farký karþýlýyordur yani çalýþanýn vergileridir.

direksiyon Ýsveç Autoliv firmasý.
    Motor Ýngiliz Bosch
    Mekanik-aktarma organlarý Alman EDAG
    Þasi Ýngiliz Myra
    Tasarým Ýtalyan Pininfarina
    Batarya-pil Çin merkezli abd þirketi farasis.
    Block Chain yazýlýmý abd Ava Labs Inc. Diðer yazýlým içerde deniyorda detay yok.

Piyasada araba satabilmen için izlemen gereken yollardan hiç birini izlemedin. O zaman amacýn belli senin kardeþim.

Ben üçüncü yolu izlerdim. Marka yeni o zaman birinci yol geçersiz, pil teknoloji bizde var anca dünyanýn önünde deðil, otonom yazýlýmda bizde havacýlýkta var ancak seviyesini bilmiyorum. Karaya uyarlamak lazým. Ýkinci yoluda izleyecek durumun yok, o zaman üçüncü yol.

Bizde arabayý üretecek her þey var. Ucuzada getirirsin. Yazýlýmlarý tusaþ, aselsan, havelsan, hangisi istekli ise. Üçüde yazýlým konusunda dünya deviler. Otonom ÝHA yazýlýmlarý bu firmalarda. Arabaya uyarlayacaklar, kolay deðil ama 10binlerce ileri düzey eðitim almýþ mühendisleri var. Kolayca yaparlar ve dünya standartlarýnda olur. Diðer her þeyi Türkiyede yaparsýn. Yazýlýmla beraber batarya en önemlisi. Ýleri teknoloji batarya üreten 2 firmamýz var. Dünyanýn en önünde deðiller geriden geliyorlar ancak bizde pahalý araba satmayacaðýz. Tesla 600 km diyorsa biz 350 km diyeceðiz. Fiyatýmýzda ona göre olacak. ÝYÝ kalitede çok uygun fiyatlý bir araba üretip %80 yerli üretimle satarýz. Zamanla kaliteyi ve teknolojiyi artýrýrýz. Menzilde Tesla'yý yakalar geçeriz.

Hem fabrikamýz kazanýr dünya devi olur, hem yüzbinlerce çalýþanýmýz kazanýr para yurt içinde kalýr, hem parça üreten yan sanayiler kazanýr para yurt içinde kalýr, hemde sattýðýmýz milyonlarca araba ve yan sanayi kazanç vergilerinden devlet kazanýr.

YOLU BUDUR. Denenmiþ ve her seferinde baþarý saðlamýþtýr. Son deneyenler Hindistan ve Ýrandýr. Ýran'ýn Türkiyede motorlu araç fabrikasý var.

Olmaz bu iþ dediðimde siyasetçiler gibi boþa atmýyordum, bilgim dahilinde yazýyordum.

Ha bir de uzun ama en saðlýklý yol var. Otomotiv veya teknoloji sektöründe faaliyet gösteren küçük þirketlere devlet ön ayak olur ve üç beþ fabrika birden kurulmasýný saðlar. Bu þirketlere teknoloji desteði verir, ortak olarak para desteði verir. HÝBE YOK. Þirket baþarý saðladýkça þirket sahiplerine devlet payýný satar. Devlet yardým ediyorsa her lirasýný doðru kullanýyorlarmý diye denetlemek zorunda.

Son not. KKTC de Yakýn Doðu Üniversitesinde Günsel isminte otomobil üretiliyor ve BATARYASINI KENDÝLERÝ ÜRETÝYORLAR. KKTC kendi bataryasýný üretip 500 km menzil sunuyor. KKTC de yapýyorlar ama Türkiyede yapmýyorsun.

.
    Son düzenleme : alicemal; 28-10-2022 saat: 15:56.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Rusya nükleer tehdidi týrmandýrarak söylemeye devam ediyor.

Geçmiþte batý ve Rus farkýný yazmýþtým. Batýlýlar(gerçekte batýyý yöneten ibrani kökenli yahudiler) iþlerini yavaþ yavaþ alt oyarak gizlice yaparlar. Yüzüne gülüp namuslu kibar adaletli görünürken dolaylý yollardan senin altýný oyarlar ve belli süre sonra bakmýþsýnki batmýþsýn. Nasýl battýðýný bile anlamazsýn. Çok sabýrlýdýrlar onlarca yýl hatta yüzlerce yýl týrnak týrnak kazar oyarlar altýný.
    Ruslar ise yüzüne karþý vuracam der sonrada vurur. Açýk yapar. Erkek gibi savaþýr.

Þu anda da onu yapýyorlar. "Nükleerle vururum kardeþim" diyorlar.

Bunu daha öncede yazmýþtým hatýrlatayým dedim. Hatta þunuda yazmýþtým. Rusya henüz Ukrayna ya girmemiþti ve "girmeye niyetim yok ama nato ya almayýn" diyordu. Bende demiþtimki Ukraynaya saldýracak bunlar. Ruslar söyledimi yapar gizli iþ çevirmez demiþtim. Ukrayna ya girdiler. Belkide abd nin hedefi buydu.

Sonra demiþtim ki, "Rusya nükleer le vuracaksa Ukrayna yý vurmamalý. Ukraynayý nükleer le vurmasý Rusya yý bitirir. Vuracaksa abd, ingiltere, israil ve fransa yý ayný anda vurmalýdýr. almanya seçimlik." demiþtim.

Ukrayna yý nükleerle vurmasý Rusya ya savaþý kazandýrmaz. Ukraynada nükleer yüzünden girilemeyen bölgeler olur. Rusya dünyada nükleer kullanan soykýrýmcý ulus olarak bilinir. Dünya karþýlarýna geçer. Batý ayný yerde güçlü durduðundan Rusya nýn altýný ayný güçle daha fazla baðýrarak oymaya devam ederler ve Rusya eni sonu çöker. Rusya nýn düþmaný Ukrayna deðil Ukrayna yý maþa olarak kullanan batýlýlar(arkasýndaki ibraniler)

abd yide tek baþýna vuramaz abd füzeleri karþý ataða fransa, ingiltere ve israil den baþlar. Hali ile bu ülkeleride abd ile beraber vurmalarý gerekir. Rusya batýyý gafil avlayamazsa Rusya füzeleri ateþledikten bir kaç dakika sonra batý füzeleride havalanacaðýndan hem batý ve israil biter hemde Rusya biter. Rusya nýn kurtuluþu pek yok. Bir þekilde gafil avlamasý gerekir.

Valla þaka maka nükleer savaþ yavaþ yavaþ yaklaþýyor. Þimdilik bizi baðlayan biþey yok. Nükleer savaþ biterse afrikalýlara veya Çin ayaktaysa Çin e biat etmeye baþlarýz. Deðiþen biþey olmaz öptüðümüz ayak deðiþir. Detaydan bahsetmedim tabiki dünya savaþý dönemlerinde kýtlýk korkunç olur, en az 10-20 yýl çok kötü fakirlik ve sürünme olur. Ama batý ve kuzeyde nükleer serpinti olmayan bölgeleri paylaþabiliriz, oradanda bir kazanç olabilir erken kalkarsak.
    @NeAcaipDunya

Togg un yukarýda da yazýldýðý gibi gerçek olmayan müþterilerle geçecek ilk yýllarý sonunda durumu göreceðiz , yani emniyet ,milli eðitim falan filan bu aracý envanterine alacak en büyük müþterisi devlet olacak sonra ne ka da r gider yukarýda yazýlanlar doðru anlaþýlýrsa gider ama bu tank isine dönerse ki oradaki hikayeyi okumuþtuk tam bir fiyasko olur , herþeyi biliyor görünmekle bilmek ve kontrol edebilmek arasýnda büyük fark var , thy de sanýyorum Temel Kotil in bir akademisyenligi ve uzmanlýðý iþi götürdü fakat simdi ki genel mudur artistik hareketler yapýyor diye okumuþtum.
    Bu arada sansür yasasý bize neyi ne kadar konusabilecegimizi söyler ,okumadim ama merak ediyorum fakat ülkemizde pratik ve teorik de hep farklý olmuþtur hemen her konuda .

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    abd nin siyonist kanalý demaks da belgesel izliyordum. Daðda ormanda bayýrda uçurumda amatör kiþiler kendi evlerini yapýyorlar.

Ýkinci sezon 6. bölümü internet sitesinden dün seyrettim. 3 Çocuklu aile, daðda kendi arazilerinde 2+1 banyo mutfak veranda filan normal ev yapýyorlar.

Eve solar sistem(Güneþ panelleri ile elektrik üreten sistem) kurarak evin tüm elektrik ihtiyacýný karþýlayacaklar.

Solar sistem kuruldu, sistemi kuranlar "2 yýlda kendi parasýný çýkarýr" dediler. Çüþþ dedim. Aslýnda dememem lazýmdý. Bizim 80 yýldýr soyulduðumuzu bildiðimden, hatta nasýl soyulduðumuzu bile bildiðimden çüþþ dememem lazýmdý, boþluðuma geldi. Refleks.

Bugün oturdum hesap yaptým. amerikada 2 yýlda kendini amorti eden solar sistem, bizde 30 yýlda kendini amorti ediyor. hatta 30 küsür yýlda ben kýsa kýsa hesapladým.

Bu neyi gösteriyor. Aradaki 28 yýllýk paranýn, haketmeyen birilerinin cebine girdiði. Ülkemizin sisteminin bozuk olduðu.

Tabi 28 yýl tam deðildir, az veya çok olabilir. Ülkelerin maliyetleri bazý konularda belli sebeplerle deðiþiyor. Her ülkede farklýlýk gösterir. Ülke petrol çýkarýp ihraç ediyordur, o ülkede petrol ucuzdur. Petrol üretmeyende pahalýdýr. Ama çüþþ dedirtecek kadar deðildir. amerikada 2 yýlsa bizde üç olur dört olur 1 yýl olur ama 30 küsür yýl olmaz.

Hesabýda koyayým belki hata yapmýþýmdýr uyarýrsýnýz.

Önce amerika. Fiyat için 3600 usd dediler. Evin tüm ihtiyacýný karþýlayacak dediler. 5 kiþilik koca aile.
    Önce abd de solar sistem aylýk ne kadar harcamaya denk geliyor onu bulalým. Normal mi anlayalým.
    2 yýl 24 ay eder.
    Evin aylýk harcamasý 3600usd/24gün=150 dolar. Yani amerikalý aileler ayda 150 dolarlýk ortalama elektrik kullanýyorlarmýþ.

150 dolarý bizim kurla çarpýnca anormal görünüyor. Bunun sebebi bizim kur normal deðil bu bir. abd ortalama geliri BÝZE GÖRE yüksek bu iki. Son artýþla abd de saatlik ASGARÝ(en az) ücret 15 dolar oldu. Günde 8 saat çalýþýlýyor. 8saatx15usd=120usd günde. Ay muhasebede 30 günden hesaplanýr. Günlük 120usdx30gün=3.600usd aylýk gelir. Tamda solar sistemin fiyatýna denk geldi. Bir aylýk ASGARÝ ÜCRETLE alýnabiliyormuþ.

Tam zamanlý asgari ücretle çalýþan biri ayda 3600usd kazanýyor. Ayda 150 dolar elektrik parasý normal. Hesap doðru görünüyor.

Bize gelelim.
    Aylýk elektrik harcamamýzý hesaplayalým, evin tüm ihtiyacýný karþýlayan bir solar sistemi alýrsak, kaç yýlda parasýný çýkarýyor bulalým.

Þimdi internetten baktým evin tüm ihtiyacýný karþýlayacak en düþük sistem 3KW. Bekar olarak düþünmeyin aile olarak düþünün.
    3KW sistem yaklaþýk 120binTL.

Ayda kaç TL lik elektrik tüketiyoruz. Türkiye ortalamasý 200KW=316 TL. Þirketler farklý olduðundan bölgeye göre üç beþ TL oynayabilir.

Aylýk kullaným 316TL
    Yýllýk: 316x12=3.792TL
    30Yýl:3.792x30=113.760TL. 30 yýlda elektriðe verdiðimiz para bu.

Hesap bu.
    Üstelik piller ve solar panellerin ömrü bildiðim kadarý ile 20 yýl civarý. 20 yýl sonra sistemi yenileyeceksin. Normalde sistem yetersiz hale geleceðinden 30 yýldada kurtaramýyorsun.

Sömürge ülkeyiz diyorum inanmýyorsunuz.

Her ay emeðinizin TAHMÝNÝMCE en az %40'ý çalýnýyor.

Bizim ülkenin her konuda sistemi böyle.
    Atatürk öldüðünden beri böyle. Her yýl dozu artýyor.

mesut yýlmaz ýn yarý fiyatýna veren Azerbaycan yerine Rusya dan 2 kat fiyatla bize gaz borusu döþediði yýllarda güneþ ve rüzgar enerji sistemleri yeni geliþmeye baþlamýþtý. Almanya, Çin baþta olmak üzere bu teknolojiye hücum etmiþlerdi. Bizde ayný yýllarda mesut yýlmaz liderliðinde Rus borusuna hücum etmiþtik, döþemiþ, "nasýlda baþardýk" diye övünmüþtük.

Þimdi biz güneþ ve rüzgar teknolojilerini ithal ediyoruz. Bizde yapýlýyor görünenlerde montaj. Ana teknolojik parçalar ithal.

mesut yýlmaz gaz borusunu ülkeye döþedi gitti. Ailesi TR nin en zenginlerinden biri haline geldi. Halk ise 30 küsür yýlda ... devamýný baðlayamadým ama anladýnýz siz... mesut yýlmaz sadece biri... 1938 den beri böyle. Uðruna kavga ettiðiniz, sevdiklerinizle tartýþtýðýnýz mesut yýlmaz gibi siyasetçilerle 30 yýlda anlatabiliyormuyum.

Her neyse. Ýþime bakayým.

.
    Son düzenleme : alicemal; 02-11-2022 saat: 13:33.
    @NeAcaipDunya

Sayfa 761/853 ÝlkÝlk ... 261661711751759760761762763771811 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •