ayhan'a bende alkýþ tutuyorum.
---
Yeniden vergi affý gelecekmiþ.
Benim ilçeden bir tanýdýðýmýn örneðini vereyim. Bu tanýdýðýn ismine ne diyelim Danyal olsun.
Yýl 2020.
Danyal'ýn kendi adýna bir þirketi var ama þirket kaðýt üzerinde var. Gerçekte iþi yürütememiþ ve þirketi kapatacak ama dolandýrýcýlar kapýsýný çalýyor ve þirketi bana sat diyorlar. O günün parasý ile 100bin veren var 200 bin veren var.
Hangisine satayým diye hesap yapýyor. Dolandýrýcýlar þirketi neden istiyorlar. Eski þirket olduðu için bankadan çek alma hakký var. O çeklerle milleti dolandýracaklar. Ayrýca þirket adýna senetli taksitli tonla malzeme alacaklar. Sonra da ortadan kaybolacaklar. Bu türden bir sürü örnek görmüþsünüzdür.
Tam o esnada pandemi patladý.
Bu arkadaþýn cebinde 200 bin TL si var. Devletede 200 bin TL borcu var ödemiyor. Hem baðkur borcu var hemde birikmiþ faizi ile vergi borçlarý filan var. Af çýksýn diye bekliyor, parasý olduðu halde ödemiyor. "Kimse ödemiyorki ben neden ödeyeyim." diyor.
Derken pandemi sebebi ile KOBÝ lere devletin ucuz kredileri yaðmaya baþlýyor.
Devlet KOBÝ lere kendi þirketlerinde kullansýnlar, borçlarý ve maaþlarý ödesinler, iþçi çýkarmasýnlar diye geç ödemeli ve ucuz krediler yaðdýrýyor ve hesapta sormuyor. Nereye harcadýn demiyor.
Bu arkadaþ þirketi adýna alabileceði tüm kredileri alýyor. Aldýðý para ile gidiyor ev alýyor arsa alýyor. O dönem dolar artýþý hýzlanmaya baþlamýþ. Dolar arttýðý için gayrýmenkul fiyatlarýda artýyor. gayrýmenkulleri Avrupadaki Türkler almaya baþlýyor çünki paralarýnýn TL karþýsýndaki deðeri çok arttýðý Türkiyedeki arsalar evler onlara ucuz geliyor. Yabancýyada ucuz geliyor.
Gayrýmenkul fiyatlarý arttýkça bu arkadaþ aldýðý evleri bir kaç ay içinde, yüzde elli, yüzde yüz bazen yüzde beþyüz kazançlarla satmaya baþlýyor. Alýrken ve satarken gerçek bedelden göstermediði için vergide çýkmýyor. Bir kaç ay içinde 2022 parasý ile yüzlerce bin TL kazanýyor ama DEVLETE KURUÞ VERGÝ ÖDEMÝYOR.
Derken gayrýmenkul ve doviz fiyatlarý uçuþa geçiyor küçük bir sermayesi oluþtu, devlet KOBÝ lere kredi yaðdýrmaya devam ediyor ve hala "bu parayý nereye harcýyorsun" diye sormuyor. Çalýþanlarýn paralarý KOBÝ lere aktarýlýyor. Her kredi daðýtýldýðýndada borsanýn, dolarýn yukarý hýzlandýðýný biliyorsunuz. O dönemler deflarca yazdým. "Verilen krediler dolar ve borsaya gidiyor" diye. Bu arkadaþta gayrýmenkule yatýrdý. KOBÝ lerin kaçý gerçek amacýna uygun kullandý devlet takip etmediðinden bilemiyoruz.
Yýl oldu 2021, bu arkadaþ hala alým satým yapmaya, KOBÝ kredilerini almaya devamediyor. 200 bin TL si oldu 1,5 milyon TL. gayrýmenkullerin bir kýsmýný kendi üzerine bir kýsmýný akrabalarý ve arkadaþlarý üzerine alýyor. Böylece iþin ticaretini yaptýðýný gizliyor. Bizim Devlet malum vergi vermeyenle iþi olmaz. 1 yýlda 200bini 1,5 milyon yaptý ve TEK KURUÞ GELÝR VERGÝSÝ VERMEDÝ.
Derken ucuz bir tarla almak istedi. Öðrendiki tarla alana devlet %4 faizle kredi veriyor. Devlet bankalarý vatandaþtan o dönem %20 ortalama ile para topluyor çiftçiye %4 faizle veriyor. Aradaki %16 zararý devlet hazinesinden karþýlýyor yani bu ülkenin çalýþanlarýndan. Çiftçiye bu para verilir normaldir. Tüm dünyada verilir hatta daha fazlasýda yapýlýr.
Ancak bu arkadaþýn niyeti baþka. 200 bin TL lik tarla ya devlet bankasý 350bin TL belirledi ve 350 bin TL verdi. 200 binine tarlayý aldý 150 binide gitti baþka bankaya faize yatýrdý. Üç beþ ay sonra tarlayý sattý. baþka tarlalar aldý onlarýda %4 kredilerle aldý ve fazla paralarla ya gayrýmenkul aldý ya faize yatýrdý.
Normal ucuz KOBÝ kredilerinin dýþýnda çiftçi kredileri ilede devleti dolandýrmaya baþladý. Serveti hýzla yükselmeye devam etti. Yýl 2022 oldu devlet ancak KOBÝ kredilerinde fatura istemeye baþladý. fatura istemeye baþlayýnca bu vatandaþ KOBÝ kredisi almamaya baþladý çünki parayý zaten KOBÝye harcamýyor.
2022 sonunda 4 milyona yakýn servet yapmýþtý. Çiftçi kredileri ve mevcut serveti ile devam etti.
Yýl oldu 2023 ve bu arkadaþýn serveti 5 milyonu geçti. 2020 de 200bin TL nakiti, 200bin TL de DEVLETE borcu vardý. Hâlâ gayrýmenkul alýp satýyor, hâlâ çiftçi kredileri kullanýyor ki tek buðday tanesi, tek marul, tek zeytin üretmiþliði yoktur alýp satýyor.
Hâlâ DEVLETE TEK KURUÞ GELÝR VERGÝSÝ ÖDEMEDÝ.
Cebinde 5 milyonu var, devlete hâlâ vergi borcu var ve o vergi borçlarýný ödemedi. Þimdi çýkacak vergi affý ile borçlarýný yapýlandýrýp ödeyecek.
Devlet sorumsuzluðu sayesinde 5 milyon TL tek kuruþ vergisini vermeden servet sahibi oldu ve devlete tek kuruþ borcunuda ödemedi.
Þimdi vergi affý çýkýnca ve devlet borçlarý çok düþürürse taksitlendirecekmiþ.
Devletin bozuk olmasý dolayýsý ile DEVLET ARACILIÐI ÝLE NASIL SERVET TRANSFERÝ YAPILDIÐINI BÝR ÖRNEKLE ANLATTIM.
yaptýðý servet 5 milyon. HÝÇ ÜRETMEDEN BU PARAYI KAZANDI.
Kuralýmýz neydi, "üretmeden kazandýðýn para baþkalarýndan, çalýþanlardan çýkar."
Bu arkadaþ bu parayý aðaçtan toplamadý, o paranýn birilerinin cebinden çýkmýþ olmasý gerekir.
-Devlete vergi vermediði için, devlet bu hýrsýzlardan alamadýðý vergileri tüm çalýþanlara yaydý. Bizim vergilerimiz arttý, bizim gelirimiz azaldý. Emeklilere, çalýþanlara, memurlara daha az zam verdi. hazine dolu olsaydý daha çok verebilirdi(yada cebine atardý. Atmadýðýný düþünün. Siyasetçileri temiz ülkeyiz diyelim.)
-Devlet bu adama zararýna milyonlarca TL KOBÝ kredisi verdi. Bu adam KOBÝ de kullanmadýðý için üretimi artýrmadý. Hali ile devletin bu krediden ettiði zarar baki kaldý geri dönmedi. Devlet ne yaptý zararý yine çalýþanlarýn vergilerinden çýkardý. Devlet bankalarýnýn boþalan kasasýna 100 milyar TL hazineden aktardý. hazine boþalýnca ne yaptý doldurmak için memurdan kesti, çalýþandan kesti emekliden kesti. Bu adamýn cebi dolarken vergi veren ve çalýþanlar fakirleþti.
- Bu adam ve alsat yapan diðer adamlar üretim yapmadýlar. Bu alsatlarla gayrýmenkul fiyatlarýnýda sunni olarak artýrdýlar. Artýþta bunlarýnda ciddi payý var. Bu arkadaþýn %100 kazançla 1 ayda sattýðý arsa yý baþka al-satçýnýn alýp ertesi gün 2 kat fiyata satýþa çýkardýðýnýda gördüm. Ortalýk al satçý kaynýyor. Al-satçýlarýn nasýl kazandýðýný gören pek çok kiþi o iþe girdi ve giren milyoner oldu. Peki üretmeyen vergi vermeyen bu hýrsýzlarýn(vergisin verenler konu dýþý ama bu arkadaþ hala 1 TL kazanç vergisi vermedi. Bunu görpte al-satçý olan diðerleride vermedi.) kazandýðý milyonlar kimlerden çýktý.?
Yine çalýþanlardan.
nasýl çýktý.?
Maaþlý çalýþanlar para biriktiriyor, yýllarca biriktirmiþ ev yada arsa alacak. Biriktir biriktir yetmiyor fiyatlar fýrlamýþ gitmiþ yetiþemiyor. Ýþte ev alabilecekken alamayacak hale gelen bu arkadaþlarýn da cebinden para çýktý. Ev fiyatlarý arsa fiyatlarý sunni olarak artýrýlmasa, bu arkadaþlar ev alabilecekti. Evsiz kaldýlar. Atýyorum, 500 bine alabileceði ev 2 milyona çýktý. AYNI EV. Beþyüzbindi 2 milyon oldu. Aradaki fark 1.5 milyon kadar bu arkadaþýn cebinden para çýktý. Al-satçýlarýn cebine girdi. (Alan avrupalý Türklerdi biliyorum, onunda hesabý var ama anlamasý zorlaþacak diye bu maddeye onu eklemedim)
-Al sat yapanlar da gayrý menkul fiyatlarýnda artýþa sebep oldular. Bir lira vergi vermeyen bu adamlar(Kazanç vergisini verenler konu dýþý) yüzünden on binlerce kiþi ev alamadý. 2000 yýlýnda her yüz kiþide yaklaþýk 70 kiþinin evi vardý, en son baktýðýmda o rakam 49 kiþiye inmiþti. 50 diyelim. 70 iken 50 olmuþ, 20 kiþi evini kaybetmiþ. Bunlarýn yeri dolamamýþ çünki ev alabilecekler alamaz hale gelmiþler. Bu 20 kiþi kirada ve kiralar uçtu gitti. Gayrý menkul kiralarý artmasa 2000 TL kira verecekken, þu an 6000 TL kira vermek zorunda. Arada 4bin TL fark var. Ýþte o 4bin TL lerde çalýþanlarýn cebinden çýktý ve dolaylý yollarla HÝÇ ÜRETMEDEN ZENGÝNLEÞEN AL-SATÇILARIN CEBÝNE GÝRDÝ.
Bunun gibi baþka maddelerde yazýlabilir ama aklýmda olan ana maddeler bunlar.
Yalan yazmadým adamýn 200bin TL si 5 milyon TL oldu ve bu 5 milyon için tek kuruþ vergi vermedi. tapuda 2 milyonluk evi rayiç bedel olan 5yüzbinden gösteriyor. Satarken de rayiçten gösteriyor birazda dikkat çekmesin diye kâr gösteriyor 550bin diyor. Sonra kazanç vergisi çýkmýyor. halbuki evi 900bine almýþ 1 ay içinde 1.300 bine satmýþ. 1 ayda 400 bin net kazanmýþ ve yýl sonu beyanname verip gelir vergisi ödemesi gerekir. 5 milyona toplam 500 bin den fazla vergi vermesi gerekirdi vermedi.
Vermediði gibi devlet, devleti soyan bu adama tonla ucuz kredi yaðdýrdý ve yaðdýrmaya da devam ediyor.
Bu kiþiyi örnek verdim ama sýrf bizim 100binlik ilçede bu adamlardan onlarca var. Tüm Türkiye yi siz düþünün. On binlerce kiþinin cebine bu 2-3 yýlda yüzlerce milyon veya milyarlarca lira girdi ve herhalde hiç biri vergi vermedi.
Neden.? Çünkü devletin devlet deðil.
Doðasýnda var insan hýrsýzlýk yapar, devleti de soyar komþusunu da soyar. Bunu doðal karþýlarým. Ama devletinin iþi bunlarý yakalamakken yakalamayý üzerine bilerek veya bilmeyerek yardým ediyorsa iþte o zaman suçu devlet de bulurum. Adam deðil devlete hesap sorarým. Devlet benim maaþýmý kesiyor beni korumak için. Ben bu adama beni korusun diye maaþ vermiyorum devlete veriyorum. Adamla iþim olmaz ama maaþ verdiðim devlet adamlarý ile iþim olur, onlarý suçlarým. Beni hýrsýzlara karþý koru kardeþim, hayat boyu benden vergi kestin kesmeye de devam ediyorsun.
Her neyse uzattým.
Kuralýmýzýn içini biraz daha doldurmuþ oldum. "üretmeden kazanýyorsan, o para MUTLAKA VE MUTLAKA baþkalarýndan çýkar."
Farklý bir yöntemi de anlatmýþtým. Yerde para bulsan da, aðaçtan da toplasan, o para baþkalarýndan çýkar. Farklý yöntem ise kolay kazanan bol harcar ve fiyatlarý yükseltir diye anlatmýþtým. Senin gelirin ayný kalsa da fiyatlarý bol harcayanlar artýrdýðýndan fakirleþirsin diye geniþ örnek anlatmýþtým.
Ayrýca iþin psikolojik yanýnýda anlatmýþtým. Senin ve yanýndakinin fiat egea sý varsa sen kendini normal sayarsýn. Ama yanýndaki bi yerden para bulup gidip SUV volvo almýþsa, onun yanýnda sen kendini fakir hissedersin. Sen ezilirsin daha çok çocuklarýn ezilir ve kendilerini volvo lu ailenin yanýnda fakir görürler. Halbuki yaþamlarý, gelirleri aynýdýr ama fakirleþmiþlerdir. Artýk mutsuzlar ve volvo sahibi olmanýn yollarýný arýyorlar. Devletin yolsuzsa volvo sahibi olmanýn yolunu göremeyecekler ve kestirmeye baþvuracaklar. çalacaklar, öldürecekler. Yeni hapishaneler yapmaya baþlayacaksýn ve onlarda yetmeyecek.
Olayýn psikolojik yanýnýda örneklerle detaylý anlatmýþtým.
Ýþin yoksa bu uzun yazýnýn sözdizimi ve mantýk hatalarýný düzelt. Anlaþýlmama ihtimali olan yerleri geniþlet filan. ooo iþim var yaw.Böylemi býraksam, þimdiden yoruldum.
Yukarýda anlattýklarýmdan üniversite ekonomi dersinde anlatýlacak kitap çýkar.
Son düzenleme : alicemal; 23-01-2023 saat: 22:56.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Daha ilginci bu arkadaþ bana âhlâk derside veriyor. Ben diyor þeyi verdim. Neydi o yaw. Hani yýlda bir kez din emrettiði için fakire kazancýndan belli oran para veriyorsun ya. Bu arkadaþ 2022 de 2bin TL dini amaçlý baðýþ yapmýþ. Gelmiþ bana "sen verdinmi" diye soruyor. Sadece güldüm. Gerçekten de güldüm. Büyük ihtimalle utandýðýmý düþündü ve gururlandý. Karþýnda maymun aðzýný açmýþ ses çýkarýyor. Ne yaparsýn. maymuna hayat dersi vermeye mi çalýþýrsýn. Soytarýlýðýna gülersin. Bu adamýn anlatmadýðým daha aðýr iþleride var. Konu o deðil.
Daha BETER ilginçleri de var ama konu devlet aracýlýðý ile çalýþanýn parasý nasýl üretmeyenlerin cebine giriyor GERÇEK ÖRNEKLE anlattým. vay vay daha neler aklýma geldi ne vukuatlar varda yeri deðil zaten çok açýk bir þekilde anlattým diye düþünüyorum.
Halkýn içinden örnek olduðu için bu arkadaþý örnek gösterdim. Birde çuvalla götürenler var onlarý zaten medya dan tanýyorsunuz. Ýhaleler, belli þirketlere hibeler, açýkça hazine soygunu, bankalarý soyan büyük kredi alýcýlarý, devlete alýnan malzemelerde alýnan rüþvetler. Büyük soyanlar her yýl 10larca milyar dolar soyuyorlar ve onlarda ayný yöntemle bizden yani çalýþanlardan çýkýyor.
Eyvah eyvah yaw, þimdi aklýma geldi.
Negatif enerji çekmeyecektim. Unuttum yaw. yakýnda hava kapar, þimçekler çakmaya baþlar, yarasalar ve örümcekler eve geri döner. Hay allah yaw. Üç gün dayanamadým.
Vergi kaçýran herkes üzerine alýnacak ve negatif energi yaðacak. Size demedin yaw. Bu arkadaþ tek ve KONGO da yaþýyor. Güzel Türkiyemiz le alakasý yok. Ayrýca vergi tam verseniz o para devletteki ve çevresideki üç beþ kiþinin cebine girecek. Hýrsýzlarý verginizle beslemiþ olacaksýnýz. Böyle ülkede vergi kaçýrmak normal yaw. Böyle ülke derken KONGO yu kast ediyorum.
Tüh yaw.
Mesele vergi kaçýrmasýnda deðil. Bunu normal görmesinde. Kimseye kazýk atmayana akýl vermesinde. Aradaki çeliþkiyi göremeyecek kadar gözlerinin kapanmýþ olmasýnda.
Bilmiyorum kurtarabildim mi.?
.
Son düzenleme : alicemal; 23-01-2023 saat: 23:05.
@NeAcaipDunya
Güzel yazmýþsýnýz tebrikler
Ama dikkatimi çekti sadece ekonomik olarak belirtilen konularda yazýlarýnýz...
Kendi çapýmda bende bir ekleme yapayým gençliðimde tarikatlar arasýnda ve reankarnasyoncular arasýnda biraz gözlemlerim oldu Ortadoðu'da halklar ezilmiþliklerin bu dünyadan sonra kendilerine ödül olarak döneceðine inanýrlar bu nedenle cemaat ve tarikatlar da oðlancýlýk,fililivata, tecavüz,zimmete para geçirme ve gayrimeþru gelir bu dar yapýnýn içinde gizli kalýrdý en azýndan eskiden böyle idi...
Þimdiye kadar dý bu durum artýk durum tamamen alenen açýkta yapýlan her türlü pislik alýcýsýný buluyor ve iþin garibi devlet ve halkta da karþýlýk bulmuyor her yapýlan bir kaç gün sonra gündemden kalkýyor etkilenen kitle nerdeyse yok toplum ve devlet iðdiþ edilmiþ bir durumda....
Tespitime göre bunun en büyük nedeni toplumdaki siyasi tarikatlarýn çok fazla etki alaný oluþturmasý ve ciddi bir ekonomik gelirleri olmasý.... olay okadar büyük ki Ý.... haber ajansý CEO 3 erkek ile haberi ...laik kesimden muhafazakar milliyetçi kesime kadar hiçbir etki yapmadý eskiler bilir Bülent Ersoy baþýna gelenleri tuhaf bir asýrda yaþýyoruz....... sanýrým ..... Civelek taburlarýný da yakýnda görürsek þaþýrmayalým
Redmi Note 9 Pro cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Genellikle siyaset kurumunun çürümüþlüðünden, siyasetçilerin yolsuzluklarýndan yozlaþmýþlýklarýndan þikayet edilir ve þikayet edenler þikayet ettiklerinden azade tutarlar-dý kendilerini.
Toplum siyaset iliþkisine bakýnca dikkatimi çeken þey þu oldu;
Toplumun siyasetten talepleri;
- vergi affý
- cezaevi affý
- imar affý
- bedelli askerlik
- erken emeklilik
- öðrenci affý
liste daha da uzatýlabilir.
Yolsuzluklarýn önlenmesini talep etmiyor toplum.
Ya da vergi adaleti, hatta tarafsýz ve baðýmsýz yargý..Böyle bir talebi yok.
Genel olarak yoksulluða bir itirazý yok, 1,5 yýl önceki faiz-enflasyon-kur-akaryakýt fiyatlarý ile bugünkü deðerleri arasýnda bir kýyas ve bu deðiþime etki eden nedenlerle ilgilenmiyor. Kendi yoksulluðu ve bundan her ne pahasýna olursa olsun kurtulmayý önemsiyor. Yolsuzlukla bir derdi yok, kendi ucundan kenarýndan eklemlenebildiði sürece.
Allahtan toplumumuz son derece ahlaklý, saðduyulu, dürüst ve ilkeli. Yoksa þu yukarýda eleþtirdiðimiz demokratik kongo cumhuriyeti toplumu gibi olsa hakikaten yaþanmaz bir yer olurdu.
Böyle olmamasý için gecesini gündüzüne katan dünyanýn imrendiði bir lidere sahip olduðumuz için çok þanslýyýz. Demokratik kongo cumhuriyetinde olmayan þey tam da bu.
Bazý tespitlere katýlmýyorum ama bunu ben daha uzaða iþerim diye de söylemiyorum yanlýþ anlaþýlmasýn
1- toplumsal çöküþ olmadýðýný ifade ediyorsunuz bu toplumun ahlâký ile ilgili deðildir toplumsal iðdiþ olma ve eðitimin yozlaþmýþ olmasý ile ilgili siz hiç bir müslüman ülkede düþünce ihtilâli yapan bir düþünür sosyolog gördünüz mü
2- sene 1980 A...'nýn kitap sarraflarý hafta sonu bayaðý kalabalýk olurdu Okuyan kesim genellikle Orta öðretim olurdu ve burada insanlar gerçekten okumak için 1950 ve 1960 kitaplarý ný alýrdý demek istediðim o dönemin orta öðretim insanlarý bile bugüne göre araþtýr idi
3- 1980 kente göç þehirlerde köylüleþme ve gettolaþma ya yol açtýðý ve buradaki sosyal sýnýfýn kendine özgü kurallarý getirdiði ,bunun en güzel örneklerini Lozan 1923 bitiyor hikayesidir.
4- fesli deli kadir söylemlerinin vücut bulmuþ hali olan iktidar sahiplerinin siyasallalmasý ve devlette iktidara yürümesi ki bunun en güzel örneklerini devletin yaðmalanmasýnýn hak görünmesidir. þehirleþmeyen köylü sýnýfý çok kolay bir þekilde cemaat tarikat gibi oluþumlara geçmesi üzerinde son 40 yýlda ucube bir yeni toplumla karþýlaþtýk.
5- toplumun talepleri olarak söylenen þeyler aslýnda toplum tarafýndan deðil belli bir zümrenin talebini halkýn talebi gibi anlatýlmasý tam bir toplum mühendisliði olayýdýr bahsedilen vergi aflarý imar aflarý asýl bu kesimin istekleri doðrultusunda yapýlýr gerisi boþ teferruat olacaktýr..
Redmi Note 9 Pro cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Birinci selimhan, sapýklýk konusunda, doðu batý, müslümanlýk hristiyanlýk ne kadar var, sebepleri nelerdir yeterince bilgim yok. O sebeple o konulara girmiyorum. Sebebini ÝYÝ bilmiyorsam fikir yazmaktan kaçýnýrým.
---
snkleyp'e hem gülümsedim hem katýldým.
---
Birinci selimhan'ýn ikinci yazýsýna da yorum yazamam detay bilgim olmadýðýndan yazýsýný okuyup bilgi çuvalýma eklemekle yetindim.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri