Japonyayý merak etmiþimdir.
Gisip bir kaç ay yaþamak hiç istemedim ancak isteyenler çok. Giden bir daha gitmek istiyor.
Burdan görünen de onurlarýna topluca çok düþkünler.
Detayý bilmiyorum ancak, fakir ve sürünenide yok gibi görünüyor. Ýçini bilemezsin. Asya konusunda yeterli veri gelmiyor. varsa yoksa batý.
Japonya, 1980 lere kadar, çok dandik mallar ürettiler. Japonsa at deniyordu. 10 yýl önceki çin mallarý gibiydi.
Ama sürekli ticareti artýrýp zenginleþtiler ülke olarak. Halk olarak ne kadar zenginleþtiler bilemezsin. gelir herkese yayýlýyormu yoksa bizde ve rusyadaki gibi en tepedeki yahudilerce paylaþýlýyormu bilemezsin.
Sonra japonyada kalite arttý, büyüme hýzlandý sony marka elektronik almak bizde zenginlik göstergesiydi.
Sonra otomobil kalitelerini artýrdýlar veeee ASSÝMO ortaya çýktý. 2 ayak üstünde dengede duran ve yürüyebilen robot.
Sonra ilginç bir þekilde durgunluða girdiler. Sanki görünmez bir el yeter bu kadar dedi. Ardýndan Assimoda elde edilen baþarý, abd ye taþýndý. Yani dengede insansý robot teknolojisi sadece Japonlarda varken, baktýk abd de ginger çýktý. 2 tekerli dengede giden araç. Sonra boston dynamicsin korkunç insansý ve hayvansý dengede giden robotlarý. Assimo ise hep yerinde saydý. Sanki denge ve yapay zeka teknolojisini assimo nun beyninden alýp, abd ye taþýdýlar.
1990 lardan beri Japon ekonomisi durgun. Bir duvara gelip tosladýlar ve ilerleyemiyorlar. Görünmez bir duvar.
Þu anki görüntüleri, çok modern, medeni bir ülke.
Ama mafya var. Hoþ ben sadece TV lerde görüyorum, gerçek suç oranlarýný bilmiyorum ama bu kadar onuruna düþkün insanlarýn içinde mafya nasýl büyüdü anlamadým.
Dünyada en yüksek intahar oranlarý - tabi düzgün sayýlabilen ülkeler içinde -
Rusya birinci, isveç ikinci, Japonya üçüncü.
Rusya bizim gibi, ülkenin azýnlýðý, çoðunluðunu soyuyor. Halkýn emeði her yýl para ve altýn olarak yurt dýþýna taþýnýyor.
ama isveç ve japonya medeni modern fakiri olmayan, en fakirlere devletin çok iyi baktýðý ülkeler gibi görünüyor.
Hoþ isveçteki cinsel suç ve kadýna þiddet oraný bizden çok daha yüksek. Ama gelir sorunlarý yok. Dünyaca satýþ yapan birden fazla kaliteli markalarý mevcut halada çýkarýyorlar.
Japonyaya 1990 larda ne oldu.? Neden durdu.?
1980 lerde nüfus artýþý durmuþ, onun etkisi olabilirmi.? Adalarýnýn yüzölçümüne göre nüfus yoðunluðu açýsýndan sýnýramý dayandýlar? Nüfus durunca geliþmedemi durdu. Ada olmalarýndanmý kaynaklanýyor.
Ama varupadada nüfus onyýllardýr artýþý durmuþ hatta geri gidiyor ama nüfusu artmayan kuzey ülkeleri kalkýnýyorlar. Finlandiye, isveç, norveç, danimarka. Son 10 yýllarda nokia, ikea, maersk gibi dünya çapýnda bi sürü marka çýkardýlar. Küçücük nüfuslar ama 30 yýlda bizim arçelik, beko gibi markalardan daha büyüklerini çýkardýlar. Bizim bu markalara sahip koç holding 90 yaþýnda. 90 yýldýr emeðimizi yiyorlar ama bir nokia çýkarmadýlar. Çýkaramadýlar demiyorum, bu yahudiler çýkarmadýlar, bizde teknoloji üretmediler ve bilinçli seçimdi.
Neyse konu japonya.
Neden durdular.?
Tabi Japonyanýn tarihi ilginç.
Ýkinci dünya savaþý öncesi durup dururken Çin i iþgal etmeleri. ABD ye savaþ açmalarý.?
Yenilgi sonrasý abd nin tam kontrolune girmeleri.
Büyümeye baþladýklarý tarih ve durgunluk tarihi.?
Ayný geliþme ÇÝN in yanýndaki taiwan dada oldu sonra singapurda.
Japonya abd ye teslim olunca, merkez bankasýný ve bizdeki MIT abd deki CIA ya karþýlýk gelen gizli servisini abd kurdu. Ayný þekilde almanya dada.Onlarda yenilmiþti abd ye.
Acaba, hýzlý büyümesi, sonra duraklayýp yapay zekalý insansý robot teknolojisinin abd ye götürülmesinin arkasýnda abd mi var.?
Hoþ tabi almanya, japonya saldýrgan ülkeler. Bunlarýn geliþmesi dünya için felaket. Özellikle almanlar geliþiyorsa kaçýn.
Son dönemde, yugoslavya nýn parçalanmasýnýn ardýnda, ukraynanýn parçalanmasýnýn ardýnda alman desteðide var.?
Tabi almanlar abd ye yenilince, ismini ezbere bildiðiniz pek çok ünlü alman markasý aslýnda yahudilerin eline geçti. Bir kýsmýnýda zaten onlar kurmuþlardý. gizli servisleri ve merkez bankalarýnýda CIA kuruyor. Belkide almanya içindeki yahudilerdir bu dýþ ülkeleri parçalayanlar. Ben bilemiyorum. Ama 1. ve 2. dünya savaþlarýndaki paylarý ortada.
Konuyu daðýttýnýz. Keseyim.
Yer Ýmleri