Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
15,73 10% 16,70 Mn 14,21 / 15,73
19,14 10% 378,76 Mn 17,35 / 19,14
232,40 9.99% 456,47 Mn 226,40 / 232,40
79,25 9.99% 169,22 Mn 74,90 / 79,25
182,00 9.97% 488,95 Mn 165,60 / 182,00
3,87 -10% 2,97 Mn 3,87 / 4,35
23,76 -10% 494,00 Mn 23,76 / 27,68
114,40 -9.99% 127,33 Mn 114,40 / 127,10
3,22 -9.8% 283,76 Mn 3,22 / 3,57
2,94 -8.98% 2,53 Mr 2,91 / 3,37
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
3,06 2.34% 20,72 Mr 3,00 / 3,19
317,25 -0.63% 13,59 Mr 315,50 / 324,50
268,00 2.58% 7,53 Mr 261,50 / 268,00
78,10 -1.01% 6,65 Mr 77,50 / 80,50
18,58 -1.28% 756,46 Mn 18,49 / 19,09
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
746,00 -0.93% 2,59 Mr 744,00 / 765,00
93,20 -0.9% 525,81 Mn 92,65 / 95,75
116,00 -2.19% 231,93 Mn 115,50 / 120,40
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
30,82 -0.9% 95,64 Mn 30,68 / 31,60
10,70 0.66% 395,01 Mn 10,66 / 10,95
81,40 -0.91% 272,06 Mn 81,20 / 83,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 807/853 ÝlkÝlk ... 307707757797805806807808809817 ... SonSon
Arama sonucu : 6822 madde; 6,449 - 6,456 arasý.

Konu: Bana kalýrsa.

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Süper delikalý Fatih Altaylý'ya çok güldüm.

Bugünki yazýsýnda TOGG dan bahsetmiþ. TOGG'un ilk modelinin ismi, fiyatý açýklandý ve sipariþler alýnmaya baþladý.
    Ýlk modelin ismi TOGG T10X
    Fiyatý menzili ve donanýmýna göre deðiþiyor. Orta menzillide fiyat 950 binden baþlayýp uzun menzillide 1.225.000 TLye kadar çýkýyor.

Altaylý TOGG sipariþlerinden bahsedip þöyle demiþ.
    "Yerli ve milliliði ile bu kadar övünülen bir aracýn ilk modelinde Türk alfabesinde bulunmayan X harfinin kullanýlmýþ olmasýný bayaðý bir yadýrgadým."

Çok güldüm.

Araba yerli diye ortaya çýkmýþ %70 i ithal, buna üzülmüyor da isminde X var diye üzülüyor.

Motoru ve pilleri de yerli olsaydý da isminin tamamý XXXXX olsaydý ben üzülmezdim. Motor da pillerde Türkiye'de Türk firmalarý tarafýndan üretilebiliyor.

Bizim vergilerimizle yerli diye araba yaptýlar, %70 i ithal ve kaymak tabakada ses çýkaran yok.
    Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Apr 2017
    Ýkamet
    Istanbul
    Gönderi
    4,038
     Alýntý Originally Posted by alicemal Yazýyý Oku
    Asýl yazmak istediðim konu ekonomist etiketli köþeden yazarlarýn baðzýlarý.

Çok þaþýrdýðým þeyler söylüyorlar hayretler içindeyim.

Yaklaþýk 1 yýldýr ekonomiyi saðlam takip etmiyorum ama söyledikleri þeyler saðlam takip etmemi gerektirmiyor.

Diyorlarki, dolar (USD) çok ucuz kaldý.!!!

ti.
    Ülke varlýðýnýn %50 sini en az tam yarýsýný çaldýlar. Ve yurt dýþýna döviz olarak aktardýlar. Bu durumda dolarýn bu fiyatlarda olmasý elbetteki ucuz. Olmasý gereken fiyat 51 lira.

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
     Alýntý Originally Posted by decamercion Yazýyý Oku
    Ülke varlýðýnýn %50 sini en az tam yarýsýný çaldýlar. Ve yurt dýþýna döviz olarak aktardýlar. Bu durumda dolarýn bu fiyatlarda olmasý elbetteki ucuz. Olmasý gereken fiyat 51 lira.
    evet.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Edge i býrakmýyorum 2 sebebi var.

Birincisi, 3 gün önceki güncelleme ile açýlýþ acaip hýzlý hale geldi. Açýlýþtan sonrasý normal hýzda.

Ýkincisi Bing arama motoru acaip, kullandýkça ihtiyacým olan her þeyi veriyor ve þimdilik en az google kadar kaliteli olduðunu görüyorum. Kullandýkça eksik veya fazlalarýný fark edebilirim.

Problemleri ise; çok sekme açýnca hâlâ arada takýlýyor.
    Translate ve haritalar kýsmý için, Edge içinden hâlâ google ürünleri kullanýyorum.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Dün Milli Muharip Uçak ismi verdikleri(MMU) aracý hangardan çýkardýlar. abd den gelen 2 motoru uçaða takmýþlar ve kendi motorlarý ile çýkmýþ. Pistte biraz gezip tekrar hangara girmiþ. Buna taksi çalýþmasý diyorlar. Bu yýl sonu yerden havalanacakmýþ.

Üzüldüðüm konu var.

Uçaða bakýnca insan tabiki gurur duyuyor. TUSAÞ üretimi. TUSAÞ firmasý 1973 de abd ambargolarýnýn olduðu dönemde Naim Talu zamanýnda generallerin isteði ile kurulmuþ. Müttefiðimiz denen batý ülkeleri bize ambargo koyunca mecbur kalmýþýz silah fabrikalarý kurmaya.

Ýyiki ambargo koymuþlar. Hep söylerim, bizim son 100 yýldaki en büyük düþmanýmýz asala ve pkk yý kurup üzerimize saldýrtan batý ülkeleri.

1970 li yýllarda yine ASELSAN, ROKETSAN, TÜBÝTAK, HAVELSAN kurulmuþ. Hepsi Generallerin isteði üzerine kurulmuþ.

Ordu için silah yapmaya baþlamýþlar. Toplar, tüfekler, havanlar, elektronik parçalar.

Sonra abd ve ingiliz firmalarý ile ortak üretim yapmaya baþlamýþlar. Savaþ uçaklarý ve yolcu uçaklarý parçalarý üretmiþler. Savaþ uçaðý, yolcu uçaðý, helikopter motor ve gövde parçalarý üretmiþler. Gelen parçalarla beraber montaj yapmýþlar.

1980 den sonra batý ülkeleri pkk'yý üzerimize salýnca, ÝHA'lar gibi geliþmiþ gözlem araçlarýna ihtiyacýmýz olmuþ. Batýdan istemiþiz. Kontrollu olarak vermiþler. Ýstediðimiz gibi kullanamamýþýz. pkk'yý kurandan, pkk ya karþý silah istersen aptallýk etmiþ olursun. Hali ile pkk ya karþý etkin kullanmamýzý engellemiþler.

TUSAÞ mühendisleri yeterince þey öðrendik biz yapalým demiþler. Yýl 1980. O mühendisleri bugün akp nin kavgalý olduðu Cumhuriyet üniversitelerimizde yetiþtirdik.

1980 den sonra ÝHA çalýþmalarýna baþlanýyor, 2000 yýlýna kadar ilk ÝHA lar üretiliyor. Sonra geliþmiþ ANKA üretimine baþlanýyor. Ayný anda helikopter ve füze çalýþmalarýda devam ediyor. SÝHA larý üretiyoruz, takacaðýmýz füzeler ise Roketsan tarafýndan hazýrlanýyor.

Sonra akp geliyor.

Baþalngýçta ileri teknoloji üreten TUSAÞ, ASELSAN, ROKETSAN, TÜBÝTAK, HAVELSAN gibi firmalarýmýza karýþamýyorlar. Ordu kontrolunde çünki. Polisi MÝT'i abd ele geçirmiþ ama ordu tam kontrollerinde deðil. Ordu abd nin ürettiði tarikatlara karþý.

fetö hýzla üniversite sýnav sorularýný vererek teknoloji üniversitelerine soktuðu tarikat öðrencilerini devlet þirketlerine almaya baþlýyorlar. Bu çocuklar iyi eðitim görmeden üniversite sýnavýna giriyorlar ve kopya ile çok aðýr eðitimi olan üniversite bölümlerini kazanýyorlar. Nasýl geçtiler bilemiyorum, belki üniversite yönetimlerine yerleþtirilen akp elemanlarý sayesindedir.

Ordu fetö ile beraber iþ birliði yapan akp tarafýnca hapse atýlýyor. fetö savcýlarýný koruyan tayyip erdoðan, generallerin fetö savcýlalrýnca sahte belgelerle hapse atýldýðý davalar için "Bu davalarýn savcýsý benim" diye TV lerde gürlüyor.

Ordu, fetö ve akp nin kontrolüne geçiyor. Ordu hapse atýldýktan sonra önlerinde engel kalmýyor ve fetö'nün kopya vererek teknoloji üniversitelerine soktuklarý sonra mezun ettikleri fetö çocuklarýný TUSAÞ, ASELSAN, ROKETSAN, TÜBÝTAK, HAVELSAN gibi þirketlerimize yerleþtirilmeye baþlýyorlar.

Bugüne kadar bu firmalarýmýzdan 3000 den fazla mühendis istifa edip ayrýldý ve tüm dünya ülkeleri bu tecrübeli mühendisleri kapýþtýlar.

Yerine fetö çocuklarý konmuþ olmalý çünki tarikatlarýn bu firmalara doluþtuðuna dair haberler var.

Bu firmalardaki mühendis kalitesi iyice düþtü.

Son bir yýla kadar füze denemelerinde hep baþarý olurdu. Videolarda füzenin atýldýðýný ve hedefi vurup parçaladýðýný görürdük. Artýk görmüyoruz. Füze atýlýyor, uçup hedefe yaklaþýyor, sonrasý yok. "bravooo vurduk, tam isabet" diye baðýran birilerini gösteriyorlar. Füzenin vurup hedefi parçaladýðý kýsým yok. Vurup vurmadýðý belli deðil.

Örneðin geçtiðimiz aylarda denemesi yapýlan Tayfun Balistik Füzesi 561 km menzilli olanýn fýrlatýlýþ görüntüsü var, vurduðu bölüm yok. Son bir yýlda 6 deneme seyretti isem 3 tanesinin vurup vurmadýðý belli deðil.

MMU savaþ uçaðýmýza dönersem, 1973 de kurulan TUSAÞ tarafýndan yapýldý.

Dün yayýnlanan fotoðraflarýna baktým, uçak güven vermiyor. Birinci sýnýf bir görüntüsü yok. Ön tarafý komedi, sensörlü gece lambasý koymuþ gibiler. Gece lambasýna bezeyen o sensör, o þekilde son bir kaç yýlýn üretimi olan ne abd üretimi F35 de var, ne Güney Kore üretimi KF-21 de var. Kaynak yerleri sac kýsmý yeterli profesyonellikte birleþtirilmemiþ gibi görünüyor. Tasarým oturmamýþ gibi, sanki tofaþýn eskiden ürettiði þahin otomobilleri gibi.

Mutlaka uçak uçacak ve iþi görecek. Ýlk üründe tam oturma beklenmez, yavaþ yavaþ geliþecektir diye iyi niyetli bakabiliriz. Ancak bakamýyorumda çünki Anka ve Atak helikopterleri tasarýmlarý çok iyiydi ve ilk üründen itibaren oturmuþ havalarý vardý. Birinci kalite bir görüntüleri vardý. Onlarýda TUSAÞ yaptý.
    Sorun kalitenin düþüyor olmasýnda. Tarikatlar ve tarikat partileri devam ettikçe bu firmalarda yok olacaklar.

Hem füzelerdeki hedef vurma baþarý oraný, hemde TUSAÞ ürünleri kalite oraný düþüyor gibi görüyorum.

Çok üzücü bir durum. Bir yandan bu firmalarýn teknolojileri düþman ve düþman olabilecek ülkelere aktarýlýyor, özel firmalara aktarýlýyor, diðer yandan mühendis kalitesi düþtükçe düþüyor.

Tabi bunlar benim dýþarýdan gözlemlerim, alakasý da olmayabilir. Bazýlarý gözlem, bazýlarý bilgi, geri kalan ise benim kattýðým yorum. Bilgilerin arasýndaki boþluklarý böyle olmalý diye doldurdum. Çoðunlukla doðru çýkar. Zaman lazým.

Ýþin acý yaný ise chp baþa geçince durum deðiþmeyecek gibi çünki ortak olduðu partiler, akp yi kuran ülke tarafýndan kuruldular ve destekleniyorlar. Gelecek umut verse sorun deðil ama gelecek de umut vermiyor.

Bakalým chp bir þey yapabilecekmi.? chp'yi abd kurmadý ama sonradan kontrollerine geçtiði açýk. baykal ve kýlýçdaroðlununda abd den emir aldýklarýndan emin olduðumu yazmýþtým. Yaw bari tam biat etmeseler diye umut etmekten baþka bir þey yapamýyorum. Temiz ve kapasiteli bir parti hala bulamadým.

Daha öncede yazmýþtým altýlý koalisyona en fazla 2 yýl ömür biçiyorum. Tahminimce akþener koalisyonu bozup hükümeti düþürecektir ve bunu abd emri ile yapacaktýr.

Þunun olma ihtimali de var. Eðer kýlýçdaroðlu abd nin her istediðini yapar hiç bir þeye itiraz etmezse, yeni menderes, yeni özal veya yeni tayyip, kýlýçdaroðlu olabilir. O zaman koalisyon bozulmadan devam eder. Aynen bahçeli tayyip ortaklýðý gibi.

Ecevit'i baþta hiç tutmamýþlardý hemen ambargolarla, bazý eylemler sonucu medya desteði ile yada ortaðý tarafýndan hemen indirmiþlerdi. Kýbrýs'da batýya kafa tutan Ecevit di, abd nin kurduðu ve o dönemki Suriye liderinin koruduðu pkk'nýn liderini almak çin Suriye'ye savaþ açan Ecevit'di.

.
    Son düzenleme : alicemal; 18-03-2023 saat: 11:15.
    @NeAcaipDunya

Ali Cemal Merhaba,
    Elektrikli araba konusunu incelemiþ araþtýrmýþ olman nedeniyle merak ettiðim bir hususu soracaðým , sanýyorum geçen yýl birKuzey Avrupa ülkesinde biradam Tesla sýný benzin döküp yaktý , nedeni pili konusunda sorun yaþamýs ve pil deðiþimi konusunda yardýmcý olmamýþlar araç fiyatýna yakýn bir para istemiþler.

bu elektrikli araçlarýn pilleri, menzil ayrý mesele konu, ne kadar dayanýr ? Pil deðiþimi kaç yýl veya km gider ? Aracý aldýðýna piþman edecek fiyatta mýdýr ? Hangi araçlarda daha iyi pil kullanýlýyor? Bilgi verirsen memnun olurum.

Duhul
    Jul 2018
    Ýkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
     Alýntý Originally Posted by Desidero74 Yazýyý Oku
    Ali Cemal Merhaba,
    Elektrikli araba konusunu incelemiþ araþtýrmýþ olman nedeniyle merak ettiðim bir hususu soracaðým , sanýyorum geçen yýl birKuzey Avrupa ülkesinde biradam Tesla sýný benzin döküp yaktý , nedeni pili konusunda sorun yaþamýs ve pil deðiþimi konusunda yardýmcý olmamýþlar araç fiyatýna yakýn bir para istemiþler.

bu elektrikli araçlarýn pilleri, menzil ayrý mesele konu, ne kadar dayanýr ? Pil deðiþimi kaç yýl veya km gider ? Aracý aldýðýna piþman edecek fiyatta mýdýr ? Hangi araçlarda daha iyi pil kullanýlýyor? Bilgi verirsen memnun olurum.
    Pil büyük sorun ancak PÝL HARÝÇ araba bakým maliyeti çok düþük. Sývý yakýt yok, sývý yakýtla yüksek titreþerek çalýþan motor yok. Yakýt ve sývý yakýta baðlý motor parçalarý yok. Titreþim olmadýðý için ve sývý yakýt parçalarý olmadýðý için arýza çýkarmadan çok uzun kullanýlabilir. PÝL'in getirdiði yükü telafi eder.

Ana konuya gelirsem, piller 10yýl ile 20 yýl arasý dayanýyor. Kullanýmýna göre deðiþiyor. Henüz yeni yaygýnlaþtýðýndan bende çok detay bilmiyorum.
    Deðiþim tabiki epey pahalý. TR yi bilmiyorum ancak dünyada 5binle 20 bin dolar arasý deðiþim yapýlýyormuþ. Düþük fiyat herhalde Çin'lilerindir. yanlýþ hatýrlamýyorsam ünlü bir Çin markasý pillerini çok ucuz deðiþtiriyor ve çekmece þeklinde tasarladýklarýndan deðiþim çok kolaymýþ.

Batý ile doðu arasýndaki kalite konfor farkýný bilmiyorum, onuda kullananlar bilir.
    TOGG konusunda herhalde detay kimse bilemez.
    -TOGG'un acaba araba PÝL hariç parçalarý diðer markalardan daha ucuz olacakmý.? (Bunu tofaþ kullananlar belki bilir. )
    - Acaba servis ücretleri daha ucuz olacakmý?. (Bunuda tofaþ kullanýcýlarýnýn bilmesi gerekir. Sadece referans açýsýndan.)
    - Acaba pil fabrikasý sahibi yabancý ama fiziki olarak Türkiye de olduðu için piller daha ucuz olacakmý.?

Sýnýrlý bilgimle Türkiye'deki menzil ve pil konusunda en çok övülen marka Hyundai Kona.
    Hem vaad ettiði kadar menzil sunuyor hatta geçiyormuþ, hem 10 yýl pil garantisi veriyormuþ, hemde deðiþim fiyatý pahalý deðilmiþ. TR belli deðil ama yurt dýþýndaki deðiþim fiyatý 4000 - 7000 dolar arasýndaymýþ. Aslýnda araba alýnýrken satýcýya "þu an pilini deðiþtirsem kaça deðiþtirirsiniz?" diye sorulabilir. Mutlaka bilmeleri gerekir, "bilmiyorum" derse durumu gizliyor olma ihtimali yüksektir. O zaman "servise telefon aç dingil, benmi açayým" diye çýkýþýlabilir.

Ben olsam TOGG'un pil deðiþim fiyatýný, pil garantilerini, pil ömrünü, yapay zekâ yazýlýmlarýný filan öðrenmeden elektrikli araba almazdým. Kona ile TOGG T10X yaklaþýk ayný fiyattalar. TOGG daha büyük bir araba gibi görünüyor o sebeple fiyatý Kona'ya göre 100-150 bin TL kadar pahalý gibi.

Araba kullanýrken elektrik üretme yeteneði çok önemli. Bazý elektrikli markalar þehir içinde giderken neredeyse hiç elektrik harcamýyorlar. 100 km yol gidiyorsun, 30 km'lik elektrik harcýyorlar. Þehir içi kullanýmda her frenlediðinde elektrik üretip pil dolduruyorlar. Bunu bazý markalar çok iyi yapýyor, bazýlarý hiç yapamýyor. Ýyi araþtýrmak gerekir. Bu konuda yine Kona çok iyiymiþ. TOGG piyasada yok o sebeple belli deðil.

Ayrýca yeni arabalarda yapay zekâ destekleride çok önemli.

Hangi destekleri veriyor ve yazýlým güncelleme otomatik mi çok iyi bilmek gerekir. Engellerde otomatik frenleme mutlaka olmalý. Adaptif hýz takip mutlaka olmalý. ONAYLI 3. seviye Tam Otonom sürüþ sadece Mercedes in en yeni modelinde var, dünyada baþka hiç bir firmada ÞÝMDÝLÝK yok diye okudum. Diðerleri 2. seviye ama otoyollarda senin yerine güvenli olarak kullanýyorlar. Diðer firmalarda bir kaç yýl içinde üçüncü seviye tam otonom kullanýma geçerler. Önemli olan otomatik yazýlým gücelleme, ücretsiz olsa daha iyi olur tabi.

Birde son hýz sýnýrlamalarý var. Tüm markalar 150 km, 160 km civarý son hýz sunuyorlar. Sadece spor arabalarda son hýz sýnýrý yok. Bunun sebebi, hýzlý giderken araba elektrik üretemiyor ve çok harcýyor. 100 km gittiðinde 150 km lik elektrik harcýyor. Menzil hýzla aþaðý iniyor. Þehirlerarasý yolda frene basmayýp hiç elektrik üretemediðin için hýzla menzil düþüyor. Þehir içinde sürekli frene bastýðýn için menzil hiç düþmüyor. tabi markaya göre çok deðiþtiðini unutmamak gerekir.

Þarj süresi çok önemli

Kýsa sürede doldurabilmeli. Yoksa þehirlerarasý yolculuk iþkenceye döner. 600 km yol gideceksin yolda 2 kez durup þarj edeceðini düþün. 30 dakikada dolduran var 60 dakikada dolduran var. Birde az sayýda þarj istasyonu var ve priz sayýsý düþük. Büyük ihtimalle sýra olmadan boþ yer bulman zor olacak. 2 araba beklesen, birde araban 50 dakikada doluyorsa, yeniden yola çýkmak için 2 saat beklemen gerekecek. Bunuda 2 kez yapacaksýn. Üzerine sýra yüzünden epey tartýþma çýkma ihtimalide var. Kadýn diyecekki "iþim acil", yaþlý diyecekki "hastayým", öküz diyecekki "ben senden 10 saniye önce geldim", kurnaz diyecekki "ben gelmiþtim markete girdim". Bunlarla uðraþacaksýn. Þehir içi sorun yok, müstakil evde kendi prizine tak, apartmanda apartmana makine aldýr koy yine kullan. Bazý markalar ev þarj makinesini bedava veriyor, bazýlarý para ile veriyor. Apartmana satýn aldýrýp kurdurabilirsin. Diðer apartmanlarda oturanlardan da size gelip baðlayan olur, parasýný çýkarýr. Apartmana da ek gelir olur. Yani apartmanda senden baþka kimsede elektrikli araba olmasa bile kabul ettirebilirsin. Yada parasýný sen verir takar geliri kendine alýr maliyeti çýkarýrsýn. Tabi makineyi birden fazla araba ayný anda kullanabilmeli.

.
    Son düzenleme : alicemal; 18-03-2023 saat: 16:44.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Apr 2017
    Ýkamet
    Istanbul
    Gönderi
    4,038
    Elektrikli araç üretimine bir süre sonra son verileceðini, binlerce mühendisin hidrojen üzerine çalýþtýðýný duymuþtum. Bakalým neler olacak.
    Another day in paradise

Sayfa 807/853 ÝlkÝlk ... 307707757797805806807808809817 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •