dealer, o konuya bir kaç cümle ile deðinmiþtim. Bu kez biraz daha fazla fikir belirteyim.
Önce dýþarý almamýz gereken bir dernek ve vakýf türü var. Yabancý ülkelerin ajanlýk faaliyetlerini yürütebilmek için dünyanýn pek çok ülkesinde kurduðu dernek ve vakýflar. TR dede çok var bunlardan. Arkasýnda baþka devlet gücü olduðundan, bol para ile kolay kurulurlar, paraya dayanan güçlü medyalarý ile sempatizan çok çabuk bulurlar. Hýzla büyürler. En büyük ve tanýnmýþlar gerçekte arkasýnda baþka devlet vardýr.
Bunlarý hesaba katmayalým. Birde "Yeþil gövel ördek sevenler derneði" gibi kumar oynatma amaçlý kurulan küçük dernekler var onlarýda dýþarý alalým.
Kalanlarý ele alýrsak, 2 türlü dernek vakýf var.
Biricisi direk halký soymak amaçlý
güçlü kiþilerce kurulan dernek ve vakýflar. Bu güçlü kiþiler koç holding gibi özel sektör güçlü kiþileri olabilir, vakýf üniversiteleri var vergi vermeden bol para kazanýrlar. Diðerleri ise devlette yer alan güçlü kiþiler. Osmanlý
(Ataman imparatorluðu) dan beridir ayný amaçla kullanýyorlar. Belediye baþkanlarý, bakanlar, devlet baþkanlarý ve bu güçlü kiþilerin aile fertleri tarafýndan kurulan dernek ve vakýflar. Bunlar çok büyük miktarlarda parayý ve gayrýmenkulü her yýl cebe indirirler. Bunun partisi dini yok, hepsi ayný yolun yolcusu. Ýyi niyetle kurulan varsa ki bugüne kadar görmedim istisnadýr.
Ýkincisi iyi niyetle kurulan dernek ve vakýflar. Kiþi çok büyük sýkýntý çekmiþtir, ayný sýkýntýyý baþkalarý çekmesin diye kurar. Kýzý kanserden ölen adamýn kurduðu kanser derneði gibi veya emeklilerin haklarýný korumak amaçlý kurulan dernek gibi veya tüketiciye atýlan kazýklardan kurtarmak amaçlý kurulan dernekler gibi.
Haluk Levent'in özel hayatýný bilmiyorum, kurduðu dernek hakkýnda hiç bir tarafsýz bilgi görmedim. Derneði zaten yeni sayýlýr ve geliþme aþamasýnda. Problem dernek büyüdükten sonra baþlýyor. Örneðin Ankara'daki emekli derneðinin bir kaç ay iþini yapmýþtým adamlarýn iyi geliri vardý ve göstermelik iþler yaparak görüntüyü kurtarýyor ve emeklileri soyuyorlardý.
Dernekler büyüyene kadar iyidirler çünki ellerinde para ve güç yoktur. Ýyiliðe odaklanýrlar. Ýyilikleri ile çevrelerinde yeterince büyüyünce para gelmeye baþlar. Ýþte o zaman dernek liderlerinin karakterleri ortaya çýkar.
Örneðin Akut denen yapý. Hoþ Akut'u örnek vermem doðru olmaz çünki
(her ne kadar kendisi kabul etmesede)ibrani kökenli birinin kurduðu dernek. ibrani kökenli kurmuþsa o dernek veya vakýfta gizli amaç aramak gerekir. Yinede yazayým, ünlü olup paraya kavuþunca dernek yönetimi karýþtý. Sonrasýnda bunu fýrsat gören akp yönetimi akut u daðýtýp Afad ý kurdu diye biliyorum.
Haluk Levent'e dönelim.
Þu an iyi niyetle kurulduðundan eminim. Mutlaka yýllarca pek çok iyilik yapacaktýr. Ancak eline para geçince ne olacak o önemli. Sapýtacakmý.?
Bunu normalde þu andan söyleyemeyiz, ancak ben normal olmadýðýmdan söyleyebilirim.

Mevcut ip uçlarýna dayanarak tahmin yapabiliriz. Ýp uçlarýna dayanarak söyleyebilirimki Haluk Levent'in kapasitesi o tür baðýþ alan bir derneði yönetmeye uygun deðil. Dernek para sahibi olursa o parayý yeme ihtimalleri çok yüksek. hatta granti veririm.

Tamamen geçmiþte yaptýðý bir olay, içinde olduðu sektör ve genetik yapýsýna bakarak söylüyorum. Hoþ genetik yapýsý dahil her þeyi uygun olanýn sapýtmasýda son derece normal. Tahminim güce kavuþanlarýn hepsi
belli ölçüde kontrolu kaybeder. Buradan þuraya geliyoruz, hep söylediðim gibi
kötüyü suçlayamayýz, kötüyü yakalayýp cezalandýrsýn diye maaþ verdiðimizi suçlamalýyýz iþini yapmadý diye. Dernekler vakýflar çok çok iyi denetlenmeli yönetenlerin insafýna býrakýlmamalý. Denetleyecek olan devlet zaten bozuksa o zaman kiþisel önlemler devreye giriyor, þu anda oradayýz.
Uzun süredir bu tür dernek ve vakýflara yardým yapmýyorum. Ailem, apartmaným, sokaðým veya ilçemde en fakir aileyi bulup, bütçem ve gücüm olduðu dönemlerde onun eksiðini giderme taraftarýyým. Bir derneðe 100 TL yardým yapmak kolaydýr. Ama sokaðýnýzda tanýdýðýnýz birinin çocuðuna 100 TL lik ayakkabý almak çok zordur. Çünki o kiþi ile sokakta geçmiþiniz vardýr ve hoþunuza gitmeyen þeyleri vardýr. O kiþinin ailesine yardým yapmayý býrakýn "sokaktan gitsede kurtulsak" dersiniz. Ýþte bu tür yardýmý ancak yüce kiþiler yapabilir. Ayýptýr söylemesi oda benim öhhö.
O kiþiye yardým yapmaktansa bir derneðe 100 TL vermek çok kolaydýr. O 100 TL ler birleþip milyon olur ve dernek yöneticileri güzelce yerler. Bu kimseyi rahatsýz etmez. Neticede verdiðiniz 100 TL, iyilik yaptým sanýrsýnýz ama para iyiliðe çoðunlukla gitmez. Sokaktaki fakir aileye aldýðýnýz terlik ise
garanti iyiliktir. Hatta size hiç ummadýðýnýz anlarda geri dönebilir. Biriyle kavga ediyorsunuzdur, terlik aldýðýnýz ailenin büyükleri odunlarla, demir levyelerle gelip rakibinize dalarlar. O anlarda göz yaþlarýnýzý tutamazsýnýz, iyiliðiniz demir levye gücü olarak geri dönmüþtür. Anlatabiliyormuyum. Yine bir gün demir levyeli arkadaþlarla mahallede devriye atýyoruz...

Cývýttým, iþime bakayým.
Yer Ýmleri