Evet, Moruk abim ve ukc abimi kýzdýrdýk. Bu iyi biþey, düþünmeye sevk eder.
Neyse biz yolumuza devam edelim...
USD nin durumunu anlamaya çalýþalým.
Ýmdi, MB nin ve devletin USD konusunda hedefleri var. 2018 de þu olcak, 2019 dada þu olcak diye.
2018 yýlý son aylarda 5,40 a gelince MB piyasaya dalýp kafa kýrmaya çalýþýyordu.
2019 a geçince, yeni yýl yeni hedefe geçilmiþ oldu. Göründüðü kadarý ile 5.40 da kafa kýrmayý býrakmýþ olabilir. Detaya bakmadýðým ve bilmediðimden, piyasada MB ne yapýyor biþey diyemem.
Balinalarýn yani büyük oyuncularýn, 90 bin altýný ucuz gördüklerini bi kez daha anlamýþ olduk. Pazartesi günü ve sonrasý 90 bin üzerine çýkardýlar.
Yükseliyor diye biþey diyemiyorum çünki seçimlere kadar 110bini geçmesini beklemiyorum. Yine yukarý aþaðý gezineceklerdir diye düþünüyorum.
Hisselerden kurtulmak isteyen benim gibi çok kiþi varsa, 95 bini bile göremeyebiliriz. Görmeyiz demiyorum, sadece ihtimalleri düþünüyorum. Uzun vadeci olduðumdan, beni ilgilendiren sýnýrlar. Yani 90bin altýna inerse alýrým diyorum haziran ayýndan beri. Tabi nakit kalmadýðýndan artýk alamýyorum o ayrý mesele.
Sýnýrýmý dipte belirlemiþim. Üstte de 110 binde satarým diyordum üst sýnýrým oydu ancak arada geliþen alpapazý ver papazý olaylarý üst sýnýrýmýn anlamsýz hale gelmesine sebep oldu. Þu an üst sýnýr yok, en uygun yerde hisseden kurtulmak var.
Tabi hükümet þapkadan cin çýkarýrsa durum deðiþebilir. Mesela IMF ile anlaþma sinyali versin, en fazla 1 haftada BIST 100 bini geçer.
Genel resme baktýðýnýzda.
Dovizin aþýrý pahalý olmasý sonucu her ay ihracat ufak ufak artarken, ithalatta azalýyor. Bu doðal sonuç.
Baþka bir doðal sonuçta, yurt dýþýnda üretim yapanlarýn, üretimi yurt içine kaydýrmalarý. Ancak bunu yapan çok az firma var. Sebebi hükümetin yaptýklarý ve ilerde yapma ihtimali olduklarý þeyler. Yani belirsizlik. Paranýn tamamýný kaybetme ihtimalin varsa, yüksek kazanç bile görsen, o iþe girmezsin. Eðer ciddi firma isen.
Görünen oki, uydurma veriler ve uydurma kahramanlýklarla yolumuza devam ediyoruz...
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri