107 ye hacimli çıktık, orta vade tepe 108 bini zorluyoruz ama USD yeşil yanıyordu.. "Yaw" dedim, "borsa ile negatif korelasyonlu USD nin, şimdiye tepetaklak olması gerekirdi"..
Bugünki damatın konuşmasını görünce USDnin neden düşmediğini anladım. Son teşvikle 40 milyar vermişler birilerine.
Teşviklerin yatırıma değil dovize gittiğini bilmeyen kaldımı.? Asıl soru, bu teşviklerin ne kadarı dönüyor. dovize yatıranın, geri ödeme zamanı geldiğinde ana parayı bile geri ödeyemeyecekleri ORTADA.
Birde 30 yaş altı gençlere uyarıda bulunayım. Borsada çakal çoktur. Ben kazanayımda herkes batsın umrumda değil diyecek kadar gözünü karartanlar vardır. Tabi diğer çakallardan dayak yiye yiye bu hale geliyorlar, ne kadar suçlarsınız bilemem.
Dikkat edin, eğer çok mantıksız şeyler söylüyorlarsa, borsa uçacak yada borsa batacak gibi. Ya amatördür gaza gelmiştir.
Yada kalabalıkları terse düşürmek için bunu yapıyordur, elinde tam tersi mal vardır.
Uçacak diyorsa borsa düşsün istiyordur, düşecek diyorsa borsa çıksın istiyordur. Borsa da balinalar, sürünün tersine hareket ederse kazanabilirler. Bu sebeple sürü satarken toplarlar, sürü alırkende mal çıkarlar.
Balina hamsi sürüsü ile yarenlik yapmaz. Bunu bilmek şart. Sürüye yaklaşıyorsa yardım için değil yemek içindir.
Tabi BIST için bu tanımlar tam oturuyor çünki sığ piyasa. gerçek büyük yatırımcılar yok. Ama batı borsalarında biraz daha farklı olabilir.
Özellikle TV deki yağlı enselilere dikkat edin. O enselerdeki katmer katmer yağlarda ailenizin parası var. Bi tek tacirlerin özlemde yağ yok. Garibim üzülüyor olmalı halimize kilo almıyor belki alamıyor.
TV deki yağlı kemirgenlere fazla kulak asmayın. Bilgi veriyorsa alın, ama seviye veriyorsa dinlemeyin. Gaza gelmeyin, kaçın kurtulun. hoş bilgi de tuzaklı bilgi ama ayıklayacak tecrübe, analitik düşünebilen beyin lazım. 10 kişiden 8inde yok. Genetik bi durum kimsenin suçu değil.
Tabi biliyorum bu uyarı hiç bir işe yaramayacakta. nedense yazdım işte.
Gaza getirilmemek için iyi bir temel analist olmanız şart. Makro ekonomi bilmeniz şart. teknik analiz bilirsenizde fıstıklı kadayıf olur.
Yada bunların hepsini boş verip endeksi uzun ve orta vade yönünü tutturan birini takip edin. Bu daha kolay. Ama sessizce takip edin adamı sinir etmeyin, ayıptır yaw.
Hem faydalanmaya çalış hem adamı rahatsız et. İnsana yakışmaz.
Faydalanıyosan, un helvası yapıp götüreceksin, belki seviyodur. Mesela diyorum yani. Bi un helvasına aldığın bilgi helal olacak. Bu kadar ucuzmu ucuz.
Bugün kafa kalmadı bende.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri