Ege Cansen hoca, bugün ki yazýsýnda yine enflasyon ve sebebi-çözümüne hafiften deðinmiþ. Ben de ona yine mail attým. Aynen aþaðý kopyalýyorum.

Ege bey, uzun yýllar sizin "enflasyonu düþürmek için maaþlarý düþürün" tezini neden söylediðinizi çözmeye çalýþtým. Doðru veya yanlýþ kendimce sebepler buldum.

* Adam ülkeyi sömüren sermayenin temsilcisi, tabiki maaþlarý düþürün diyecek. "Üretimi artýrýn, tam rekabet ortamýný saðlayýn" diyerek kendi kolay hayatýný söndürecek hali yok.

* Adam Çin hariç dünyayý sömüren ibrani soyundandýr veya onlarla ortak çalýþan yahudi dinini benimsemiþ Hazar Türklerindendir, tabiki öyle söyleyecek.

Gibi sebepler üretirdim. Ancak bu sebeplere inanmak istemezdim. Çünkü diðer her yazdýðýnýz bu ülkenin yararýna, bu ülkeyi kalkýndýracak þeylerdi.

Size tutunmasam, tutunacak baþka ekonomist yok. SIFIR. Ekonomist diye ekranlarda konuþan bir dolu sürü adamý var. Her biri çýkar gruplarýnýn borozaný. Benim gibiler için medya da dinleyebilecek kimse yok. Yakýn arkadaþýnýz Asaf bey bile 2005 li yýllarda kalkýndýðýmýzý sanýp hükümeti eleþtirmeyi býrakmýþtý. Halbuki TL aþýrý deðerlenmiþ, ucuz ithalata boðulmuþuz, borçluluk serbest býrakýlmýþ halk borç paraya hücum etmiþ, yabancýya koþulsuz mal mülk satma serbest býrakýlmýþ, atadan kalan mülklerimizi satmaya baþlamýþýz fiyatlarý 10 kat yüz kat artmýþ. O paralarla gidip ithal otomobiller ve elektronik almýþýz, beyaz eþya ve otomobil satýþlarý patlamýþ. Bunlarla Asaf beyin gözleri kamaþmýþtý ve mal mülk satarak, borçlanarak beyaz eþya-otomobil satýþlarýný patlattýðýmýzý görememiþti. O dönem Asaf beye yazmýþtým, "sebepler bunlar, gelecekte bunlarýn acýsý çýkacak" diye.

Nihayet bugün ki yazýnýzda "maaþlarý düþürün" diye açýkça yazmamýþsýnýz. Hatta el artýrýp üretimi artýrýn demeye gelecek þeyler yazmýþsýnýz. Sizmi aydýnlanýyorsunuz benmi körlükten kurtuluyorum bilemiyorum.

Bize iþletme yönetimi derslerinde siz hocalar ne öðrettiniz.? "Serbest piyasa sistemlerinde enflasyonu düþürmenin yolu üretimi artýrmak, tam rekabeti saðlamak". Ýki kere iki dört.

Bizde ne tam rekabet var, nede üretim yüksek. Aþýrý ithalat ve devlet yöneticilerinin "akçeli sebeplerle" büyük þirketlere kayýrmacýlýðý var. Yani enflasyonun bu sistemde KALICI düþmesine imkan yok. "Maaþlarý düþürün enflasyon düþsün" demek ise ekonomi yönetimi hocalarýna hakaret, eðitim sistemimize hakaret.

Türkiye de Karteller yakalanýyor komik cezalarla býrakýlýyor, ithalatçýlar ise hibe desteklerle besleniyor, üreticiler ise devlet engellerine sürekli takýlýyorlar. Devlet yöneticileri talanýna hiç girmiyorum, aslýnda her þeyin baþý o.

Aslýnda size bilmediðiniz bir þeyi anlattýðýmý sanmýyorum. Ekonomi dünyasý konusunda benim belki 100 katýmý biliyorsunuz, Size sadece þunu anlattým, ne döndüðünü ve ne söylediðinizi, neden söylediðinizi biliyoruz.

Sanýrým size bunu hatýrlattým. Tayyip beyin çevresinde ona gerçekleri söyleyebilecek cesarette kimse yok veya kalmadý.
Sizin de yoktur. Yoksa yýllarca bu kadar rahat "maaþlarý düþürün" diyemezdiniz. Çalýþanlarýn maaþlarý düþtü düþtü herkesinki ancak karnýný doyurmaya yetecek hale geldi. Hâlâ "enflasyonu düþürmek için maaþlarý düþürün" demek komedi haline geldi yine de çalýþanlarýn enflasyonu yüzde yüzün üzerinde.

Tam rekabet ortamý ve üreticilerin artmasý enflasyonu düþürür ama siz dev þirket yöneticilerinin iþini çok zorlaþtýrýr. Sýrt üstü yatarak devlet ve ibrani-yahudi medya desteði ile bu kadar rahat hayat süremezdiniz. Siz sürerdiniz aslýnda çünki yüksek kapasitelisiniz, akýllýsýnýz(kendi kapasitem ölçüsünde deðerlendirebildiðimi biliyorsunuz). Ama her kes sizin kadar rahat edemezdi, verimliliði ve kaliteyi artýrmak, ar-ge ye sürekli yatýrým yapmak zorunda kalacaklardý. Öyle olunca ülke kalkýnýp geliþmiþ ülkeler safýna girecekti. O da bazýlarýnýn iþine yaramýyor. Siz onlardan deðilsiniz diye düþünüyorum.

.