
Originally Posted by
samreit
Aslında sizi sadece okurum ama ilk defa cevap yazacağım. Eğer yanlış isem kusuruma bakmayın.
Avrupa'da Türk'lerin dincilerin kucağına yerleştirildiği konusuna katılıyorum. Gerçekten de öyle oldu ve bunu laik Türkiye kendileri için bir tehdit oluşturduğu için yapıyorlardı. TR GER'deki dincilerin iadesini isteiğinde vermiyorlardı. Üstüne üstlük destek veriyorlardı. Şimdi rahatsızlar ama kendileri yarattı, kendileri çeksin. Adamlar 90'lı yıllarda spor salonlarında toplantılarda maket asker bıçaklıyordu, maket makineli tüfeklerle TC'i yıkacağız/yakacağız naraları atıyordu. Alman devleti de ifade özgürlüğü geveliyordu.
Ancak Euronun ne kadar TL yaptığı o kadar da önemli değil bir çoğumuz için (benim çevrem öyle. Var tabii önemseyen). Önemli olan burada olan hayatın nasıl olduğu. 2004-2010 arası Euro o kadar değerli değildi ama TR'de hayat yine de daha cazipti.
Kazananlar o zaman da alıyordu TR'den alacağını şimdi de alır. TR'de mal/mülk almamız her zaman finansal değerler için olmuyor. Aslında daha çok duygusallıktan kaynaklanıyor. GER'deki Türkler TR'ya yatırım yerine GER'de yatırım yapsalardı çok daha karlı olacaklardı. Yeni nesil de yapıyor zaten.
AKP'den memnun olanlar Euro yüzünden değil aynı TR'deki durumlardan dolayı memnunlar (din, osmanlı, ezilmişlik vs.). Kısaca oradakiler de buradakilerin aynadaki karşılığı. Hatta bazıları daha da beter belki.
İki sebep yazmıştım birine katılmamışsın. Avrupalı Türk'ler için TR deki gayrımenkulun bedavaya gelmesi, akp ye oyları artırmıştır demiştim.
Bunu gözlem ve veriye dayalı söyledim, sen biraz duygusal açıdan söylemişsin.
Bunun resmi verisi yok çünki Avrupalı Türk'ler TC kimlikli olduğundan aldıkları gayrımenkul burada yaşayan TC vatandaşı almış gibi kayıt ediliyor. Ayrı bir bilgisayar sorgusu yapılırsa o veriye ulaşılır ama yapmıyorlar. Bir köşe yazısında da Avrupalı Türk'ler in eskisinden çok aldığını yazdığını görmüştüm.
Daha önce yazmıştım kendi çevremde çok emlakçı var, farklı bölgelerde yaşıyorlar ve çevrelerindeki neredeyse tüm evler arsalar Avrupalı Türk'ler ce alındı. Bu olay dolar yükseldikten sonra oldu, öncesinde ÇOĞUNLUKLA Ankaralı yada İstanbullu Türkler alıyordu. Doviz uçtuktan sonra yerli alıcı neredeyse yok gibi. Al-Satçılar müteahhitler hariç. Onlarda finalde daha çok yabancıya satıyorlar. Arsa sahipleri de kalanı alıyor kiraya veriyor.
Yaşadığım bölge Turistik bölge, sadece bu tür bölgeye ait veri kendi gözlemlerime dayanarak verebiliyorum. Tabiki Türkiye genelini kapsamaz ama Türkiye geneli yabancı alış verilerine baktığımızda yabancıların dolar yükseldikten sonra alımlarının çok yükseldiğini de görüyoruz. Ukrayna savaşından önce başlamıştı bu yükselme.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri