piyasanýn nasýl karþýlýk vereceði meçhul,yarýný merak ediyorum... Genel olarak piyasanýn bedelli sermaye arttýrýmlarýný negatif olarak algýladýðýný hatýrlatmakla beraber bir ihtimal pozitifte yansýyabilir.
Neden diyecek olursak?þirketin halka açýklýk oraný düþük,hakim ortak %83 ile katýlacak yani yaklaþýk 25 milyon pay hakim ortak tarafýndan alýnacak... kasaya girecek 70,5 milyonun yaklaþýk 60 milyon tl si hakim ortaktan gelecek... þirket finansal anlamda rahatlayacaktýr.Eðer piyasa sermaye arttýrýmýný pozitif olarak deðerlendirirse bizler de 2,39 liradan yeni paylar alma fýrsatý bulmuþ oluruz.olumsuz yansýmalarý sýnýrlandýracak diðer nokta ise bedelli sermaye arttýrým oranýnýn sýnýrlý oluþu... bu oranda bir bedelliye yatýrýmcýlarýn çoðusu nakit sýkýntýsý çekmeksizin katýlabilir.
Hisse bedelli fiyatýnýn çok üstünde deðil... çok fazla olumsuz etkileneceðini sanmýyorum.
þirket 2,39 dan pay satacak... hisse fiyatý da þuan 2,55... bu fiyatlardan aþaðý düþerse kimse sermaye arttýrýmýna katýlmaz... bunu ben bile düþünüyorsam þirketin veya hisseyle ilgili planlarý olanlarýn da düþünmüþ olmasý gerek.
Aylar sonra 2,50 üstüne atmýþken... umarým yönünü aþaðý kýrmaz.
sayýn gmisyon sermaye arttýrýmý bütün paylar için geçerli, 112.233.652 adet payýn %83'ü hakim ortaða ait, %16 küsürü de halka açýk durumda sermaye arttýrýmý sadece halka açýk paylar için yapýlamaz... sermaye bir bütündür.bunun dýþýnda sadece halka açýk %16 ya tekabül eden yaklaþýk 18 milyon adet payýn %26,28 oranýnda bedelli sermaye artýþýna katýlmasý durumunda sermaye 141.733.652 tl ye (her pay 1 tl olarak baz alýnýyor) ulaþamaz. sadece halka açýk paylar %26,28 oranýnda bedelliye katýldýðý taktirde sermayede 4,5-5 milyon dolayýnda bir artýþ meydana gelir.açýk bir þekilde izah etmeye çalýþtým lakin çok þey yazýnca anlam karýþýklýðý ortaya çýkmýþ olabilir.kafanýza takýlan bir nokta varsa,bilgim dahilindeyse cevap verebilirim.
bazen þirketler rüçhan haklarýný kýsýtlayarak da sermaye arttýrýmlarý yapabiliyorlar,bu durumda halka açýk paylara sahip olan yatýrýmcýlar sermaye arttýrýmýna katýlmýyorlar,hakim ortak pay ihraç ederek bu paylar içinde gerekli tutarý yatýrarak,þirket sermayesini arttýrýp þirketteki pay oranlarýný da arttýrabiliyorlar.Tabiki bütün bunlar SPK'nýn onayýyla olabiliyor.
Prkab'ýn halka açýklýk oraný yüksek olsaydý %80-90 gibi... bedelli sermaye artýþýnýn yatýrýmcýyý söðüþlemek için yapýldýðýný düþünebilirdik... bunun örneklerini borsamýzda sürekli görüyoruz,kar edemeyip belirli aralýklarla sýk sýk bedelli sermaye artýþý yapan þirketler var.
Lakin prkab'ta durum farklý halka açýklýk oraný düþük,sermaye artýþýyla gelecek paranýn %83'ü hakim ortaktan gelecek.
Ben negatif yansýmasý olma ihtimali kadar pozitif yansýma ihtimali olduðunu da düþünüyorum... en kötü ihtimalle de sýnýrlý negatif yansýr diye bekliyorum... belki de hisse taþýdýðým için çok negatif bakamýyorum.
Y.T.D
Hayýrlý geceler.
Þirket 5 kuruþ kar payý daðýttý þimdi gelin ben þirketi kötü yönetmiþim bana 1 hisse için 62,5 kuruþ verin diyor. Yani 10 yýlda daðýttýðý 61 kuruþ temettüden fazlasýný istiyor. Sonuçta 10 yýlda kaçýrdýklarý örtülü kar bir yana bir de üstüne para istiyorlar utanmadan. Þirketin kasasýnda 127 milyon varken kýsa ve uzun vadeli borcu yokken bu þekilde sermaye artýrýmý bana göre kötü niyet. Evet þirkete yarýyor ama bizim maliyeti de artýrýyorlar. Madem bakýr fiyatlarý arttý 2016 da tarihi diplerindeyken hesabýnýzdaki 127 milyon tl ile neden ucuz ucuz almadýnýz. Bu tedbiri almayan genel müdür, üretim direktörü, satýn alma direktörü, mali iþler direktörünün ve CEO nun istifalarýný isteyecek misiniz? SPK neden artýrýmý kabul etti diye düþünüyorum. Yoksa Pyrismian yönetimi hissenin bugünkü artýþýndan rahatsýz mý oldu.
.PRKAB;
.yatýrýmcýlarýný o kadar bezdirmiþki,haklý olarak insanlar bedelli sermaye artýþýný olumuz deðerlendiriyor.....þunuda unutmayalýmki sn Mira'nýnda dile getirdiði problemlerin benzerlerini geçtiðimiz yýllarda borsada bugünün en saygýn hisse senetlerinin neredeyse tamamýndada gördüydük....umarýz buradada yeni yapý yönetmeliði sayesinde þirket bir türlü yakalayamadýðý karlýlýk oranlarýný yakalarda bu çile dolu kahredici süreç biter....
.zaten var olan karlýlýk maalesef lisans bedeli gibi ana þirkete aktarýlan karlarý anca karþýlýyor yada bu ilk çeyrek gibi karþýlamayabiliyor.....umarýz piyasa koþullarýnda sn CEO'nunda belirttiði gibi PRKAB lehine ciddi fark yaratmasý beklenen bu yapý yönetmeliði ve Enerji bakanlýðýnýn enerji altyapýsýna yönelik yatýrýmlarýný arttýrmasý bizim payýmýza bugüne kadar düþmeyen/düþemeyen karlarýnda ortaya/açýða çýkmasýna sebep olur.....
.Bu bedelli sermaye arttýrýmý bu minvalde aklý selim düþününce olumlu bir adým diye düþünüyorum.....hissenin yatýrýmcýlarýnýn makus talihinin kýrýlmasý dileðiyle,hayýrlý kazançlar dilerim....
Yer Ýmleri