En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Ben gideyim biraz ekþiye takýlayým ,sanýrým bu ara bir sürü haberi ilk orada bulacaðýz.Ordakiler dümdük.Zaten yazarken de maþallah hiç öyle kendilerini kasmýyorlar,tartýþýrken de temel nezaket kurallarý falan hak getire.Ama garip bir þekilde hem yazýlar sürükleyici,hem de çok bilgili yazarlarý da var,deðiþik ama faydalý bir mecra.Ben orada 2018 ekonomik krizi,2018 emlak balonu ve dolar artarken iþyerlerinin son durumu topiklerini düzenli okuyorum sizlere de tavsiye ederim arkadaþlar .Özellikle son topik inanýlmaz faydalý,her alandan arkadaþlar firma adý vermeden hiç bir yerde duyamayacaðýnýz bilgileri içerden veriyorlar.Okursanýz çok þaþacaksýnýz.
"TÜRKÝYE'DE ENFLASYON
Türkiye'de bugünkü enflasyon, esas olarak bir "devalüasyon-enflasyon” sarmalýdýr. Zaten her devalüasyondan sonra Türk ekonomisinde enflasyon oluþur. 2001 devalüasyonundan sonra uzun yýllar sefasýný sürdüðümüz düþük enflasyonu, iddia edildiði gibi ekonomik disiplin ile deðil, “sýcak para” ile saðladýk.
Devalüasyon durunca, enflasyon da durdu. “Kamu borcu/milli gelir” oranýnýn inmesi, "dýþ borç/milli gelir” oranýnýn yükselmesi pahasýna elde edildi. Bunun böbürlenecek bir yaný yoktur. Þimdi yaþanmakta olan enflasyonu düþürmek için önümüzde iki yol var:
Siyasi manevra ve/veya þantajla büyük miktarda alýnacak dýþ borçla döviz kurunu düþürmek ve sýcak para akýmýný garantiye alýp devalüasyonun tekrar hortlamasýna engel olmak,
Ücret ve sair gelirlerimizin azalmasýna razý olup, üretimi ihracata yönlendirerek artacak döviz geliriyle kuru istikra kavuþturmak.
Bunun dýþýnda üçüncü bir yol yoktur. TL'nin faizlerini yükseltip ekonomiyi soðutarak enflasyonu frenleme diye bir mekanizma “çift paralý” Türkiye'de çalýþmaz. Bunu bir türlü anlamayan cahillere kulak asmayýn."
https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarl...idir-2648347/+
Doðru mu?
Doðru.....
Buna karþý çare olarak söylenen "Önce dýþborç bulalým sonra Yapýsal Reform yapalým" boþ laftýr. Taze parayý bulurbulmaz Yapýsal Reformun rafa kalkacaðýný hepimiz biliyoruz.. Ücret azalmasýna razý olunacak ki onun acýsý toplumu Yapýsal Reformlara zorlayacak..
Bence dolarla ilgili senaryo þu,
Hükümet hem dolarý kontrol etmek istiyor hem istediði zamanda düþürüp istediði zamanda yükseltmek istiyor.
Bunu neden isteyebilir. bence dolares borcu fazla borç ödeme zamanlarýnda özellikle dolarý ucuza almak olabilir.
viop ekraným yok. ama duydum ki vadeli iþlemlerde yüksek dövizden baðlanan kontratlar için ters iþlem açýyormuþ. bu da milletin parasýný yemek için olabilir.
Faiz oranýnda dolarýn hýzýný kesmek bilerek istemediler. Çünkü faiz arttýrýmýný piyasa faiz oraný üzerinde yapmadýlar piyasa faiz oranýnýn ucunda politika faiz oraný olarak belirlediler. Bunlar hep ayný vadeli hesaplarda 12 ay baðlayanlara gelir vergisi stopajýný kaldýrdýlar.( 3 ay süreyle ) faiz %24 ya aklý çalýþan kredi kartý nakit avans limiti olan 12 taksit faiz oraný 2'den 50 bin çekip 2.4 baðlasýn aradaki farký kendi cebine alsýn. mesela bir örnek. arada bunuda söyleyim dedim. : )
aslýnda faizi yükseltmekte bir taktik faizi yükselti ki millet çoþup ihtiyaç kredisine asýlýp gidip döviz almasýn. yoksa dolar uçar giderdi.
Mal ayýrýmý yapmadan hemen hemen bütün tüketim mallarýnda ithal ürünler mevcut enerjiden tut çubuk krakere varýncaya kadar ithal mal bulunabilir ülkemizde adamlar bunun farkýnda dövizi kontrol altýna alýnca herþeyi kontrol altýna alabileceklerini düþünüyorlar.
Bir dizi olaylar serisi halkbank cezasý,seçim,sonucu düþünülmeden alýnan dýþ borç,ülkeler arasý ekonomik gerginlikler,dýþ politikada baþarýsýzlýklarýmýz suriye meselesi katara destek vs. vs. üstümüze vazife olmayan herþeye karýþýyoruz.
bu arada katarla ilgili bir haber duymuþtum sizlere de aktarayým. suudi arabistan katar'ýn çevresinde bir kanal projesi baþlatmýþ tamamen çevreleyecek þekilde bu kanal sayesinde yerden katarý tamamen dünyaya izole etmeye çalýþýyor adamlar bunun farkýnda en ucuz toprak nerede türkiye o yüzden gelip yatýrým yapýyorlar yoksa kara kaþýmýz kara gözümüz için deðil.
Kafamda çok soru cevaplarý belki baðlantýlý belki deðil ama bir noktada birleþtireceðim.
Bana göre bu 1 ay daha döviz bitik temel analizime þöyle ki bu kadar borcu yüksek döviz kurundan nasýl ödeyecek. ve ayrýca herkes þu mantýk var. bu kadar borcumuz var hepsini ödememiz lazým bence yok böyle bir þey þöyle olamaz mý. atýyorum. bir kýsmýný ödeme bir kýsmýný yeniden vadelendirme þeklinde.
büyük yükseliþ gelecekse bile piyasa faiz oraný politika faiz oranýndan önceden olduðu gibi 3 puan kadar ayrýþmalý kýsacasý faiz artýþý istenecek argümanlar oluþmalý. onlar faiz sýlahýný kullanmadan ya politik kanalla ya da merkez bankasý çabasýyla ya da baþka yollarla düþürmek isteyecekler izleyip görmek lazým :D
Yer Ýmleri