1994 yýlýný ve 2001 yýlýný yüksek meblaðda para ile geçiren, tecrübesi olan kesim çoktan yastýk altýna çekti paralarýný.
Zira 1994 yýlýnda 3 banka battý, 18 bin küsur mudi vardý. Paralarýnýn 1999 yýlý itibari ile ortalama 13milyar TL (bugünün dolar kurundan yaklaþýk 30binUSD)'ye denk gelen kýsýmlarý ödendi. Ayrýca bankalarýn battýklarý tarih itibari ile Türk Lirasý mevduatlar, olan kriz yüzünden yükselmiþ kurdan dövize çevrildi, döviz ise ilerleyen yýllarda enflasyon bazýnda deðer kaybetti.
O zamaný yaþayanlardan 1994 yýlýnda batan bir bankanýn mudisinin 1999 yýlýndaki söylemini ben alýntýladým diðerleri aþaðýdaki linkte:
HANÝFE Þengün bugün 78 yaþýnda. Batan bir bankada yitirdiði 250 bin markýn (yaklaþýk 50 milyar lira) arkasýndan strese baðlý olarak geçici felç geçirmiþ. Bugün güçlükle yürüyebiliyor. Doktorlar, vücudunun bu strese uzun süre dayanamayacaðýný söylüyor.
Öyküsünü aðzýndan dinliyoruz:
"Ben Almanya'da iþçi olarak tam 22 yýl çalýþtým. Ýki iþe birden girdim, sabahýn köründe evden çýkýp iþe baþlýyor akþam herkes evine dönerken ben ikinci iþime gitmek için metroya iniyordum. Beþ kuruþ yemedim, paramý biriktirip Türkiye'ye kesin dönüþ yaptýktan sonra rahat etmenin hayaliyle yaþadým. Sonunda `artýk yeter' deyip vatanýma geldim. Biriktirdiðim parayý da bir bankaya koydum. Ama ne zaman ki o banka battý, hayallerim de çöktü gitti. Paramýn keyfini sürmeden parasýz kaldým."
1994 krizindeki mudilerin durumu:
http://www.milliyet.com.tr/1999/02/15/haber/hab00.html
ödemelerin yapýlmasýna iliþkin haber
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8...ilyon-39090986
Yer Ýmleri