Deðerli Arkadaþlar,
Þirketimiz üzerine uzun vadeli hisse senedi yatirimlari yapiyoruz. Temettü verimine çok önem vermeden özellikle ucuz gördüðümüz hisseleri topluyoruz. Hatta mesela hisseyi anlik çok düþük gördüðümüzde þirketimiz üzerine taksitli kredi çekerek uzun vadeli olarak bu hisse senedini alabiiyoruz. Yaklaþik 2 yildir bu giriþtiðimiz süreç ciddi bir portföy sahibi yapti þirketimizi.. Bu arada mantiðimiz bu yatirimlari bir menkul kiymet gibi deðil bir ortaklik olarak görmek.
Burda karar veremediðimiz husus var. Burda deðer yaklaþimini nasil yapmaliyiz. Muhasebe esaslarina göre sadece temettüleri gelir kaydetmiþ olmamiz gerekiyor. Ama iþin deðer tarafina baktiðimizda gerçek böyle deðil. Oluþturduðummuz gayri resmi bilanço da
- Þirketlerin anlik deðerleriyle portföy büyüklüðümüze bakmiþ olsak fiyatlama saçmaliklari komik sonuclar üretiyor.
- Temettü gelirlerine bakarak incelesek þirketlerin ödediði temettüler yaptiklari karlara göre komik durumda
Þuan ki fikrimize göre þirketin hisse baþina karini sahip olduðumuz hisseye göre kar yazmak mantikli geliyor. Bu þekilde yaptiðimimz yatirimla þirketimizin gerçek karini artirmiþ gözüküyoruz. Yani bir bakima þirketimizde gayri resmi olarak konsolide bilançosunda sahip olduðumuz azinlik hisse senetlerine ana ortakmiþ gibi muamele etmiþ olacaðiz.
Bu konudaki görüþlerinizi paylaþirsaniz memnun oluruz. Fikir ve eleþtirilerinizi bekliyoruz.


Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri