Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 24/152 ÝlkÝlk ... 1422232425263474124 ... SonSon
Arama sonucu : 1219 madde; 185 - 192 arasý.

Konu: U.v. Temettü yatýrým planým(portföyüm)

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alýntý Originally Posted by tosunpasa Yazýyý Oku
    Trkcamdan 100 lot alým yapmýþtým geçen gün hocam almaya devam edeceðim.
    bakalým erhan beyden bir þeyler öðrenmiþ miyiz
    hisse 2015den 2018 yýlýna kadar satýþ artýþýný 2016 yýlýndan itibaren hisse performansý olarak göstermeye baþlamýþ. 1 tl den 4,3 deðerlerine ulaþmýþ.
    2016 yýlýndan itibaren karýný arttýrmaya devam ediyor. son çeyrekte kar artýþ hýzýnda bir miktar düþüþ var.
    2013 yýlýnda 1,1 milyar tl olan satýþlarýný günümüz itibariye 5,5 milyar liraya çýkarmýþ.
    esas faaliyet karýný son yýl ikiye katlamýþ.
    öz kaynaklarý 2013 yýlýna göre 3 e katlamýþ. fk sý 2013 de 28 þu an 3,85
    pp/dd deðeri sektör ortalamasýnýn biraz altýnda. normal þartlarda hep cam sektörünün üzerinde deðerlere sahipken þu an sektör ortalamasýnýn da altýnda. pç ve fk son 5 yýl ortalamalarýna göre 2023 yýlýna kadar 14 ve 34 tl arasýnda fiyat deðerleme skalasýna sahip. net kar marjýný ciddi anlamda arttýrmýþ görünüyor.
    uzun vadede düþünülebilir gibi.
    http://www.vkyanaliz.com/Files/docs/...1542693068.pdf
    @ironarm eski uvy yolcusu idi neler yaptýn ortadan kaybolup gýttýn nasýl gýdýyor zarar kar durumun.
    benden býraz benzer hýkayeden bahsettým aslýnda tosunpasaya.

dýþarda gorundugunden cok daha farklý oldugu gýbý sureklý býr evrým surecý geçirerek deðiþime ugramaya baslýyorsun.

O yüzden þimdiki yazdýklarýnla 1 2 sene yazdýklarýn arasýnda farklar olusmaya baslýyor.

10-15 hisse mesela bence cok þu an sana iyi gibi görünüyor ama aradan bi bir sene geçince neden azaltman gerektýgýný anlamaya baslýyorsun.

neyse yasanýlýp gorulecek iþte yapacak birþey yok.

bakalým inceleyelim seçtiðin hisseyi gerçekten iþe yarar bir hissemiymiþ.

þu notu unutma kaydýrýlmýþ karlara bakýyorsun kaydýrýlmýþ kar demek önceki dönem ile arasýndaký farký cýkarýp topluyor.

Yani kapa acýklanan bilancoda net karýmýz þu der ama kaydýrýlmýþ karlar önceki dönemle bu dönem arasýndaký farký toplayarak gider.

Bunu unutma o yüzden birine bu hissenin karý þu kadar dersen aslýnda kaydýrýlmýþ karýný söylemiþ olursun ve cogu kýsý hayýr bak býlancoda kar su kadar yazýyor der. Acýklarken kaydýrýlmýþ karlar vesaire diye açýklama yap.

Hangine bakman daha dogru dersen kesýnlýkle kaydýrýlmýþ karlara bak cunku bunlar þirketin bilanco trendýný gosterýyor býrlestýrerek gýttýgý ýcýn karlar artarakmý gýdýyor yavaslýyormu dusuyormu gormus oluyorsun.

mesela satýþlarýn artmasý tek basýna anlamlý deðildir. diyelim 100 adet ürün satýyorsun. gelecek dönem 105 sonraký donem 110 diye bu hýzla artýyor satýþlarýn dýyelým ancak bu ürünün üretim maliyetide ayný hýzda artýyor diyelim.

yani 1 lýraya maliyetle üretiyorsun 1,20 lýraya satýyorsun toplamda 100 adet sattýn 0,20 *100 = 20 TL esas faaliyet karý elde ettin.

bir soýnraký dönem.

1,10 lýra malýyetle ürettin 1,20 lýraya sattýn toplamda ise 105 adet sattýn yani satýþlarýn artýyor (mavi sütün) 0,10*105 = 10,5 TL efk elde ettin. kaydýrýlmýþ Esas faaliyet karý boynunu buker halbuký mavý sutun yukarý gidiyordu.

bu ne demek ne kadar satýþ yaparsa yapsýn üretim maliyetleri arttýðý için karlar düþüyor demektir.

bazan þuda olabilir satýþlar sabit kalýr. ama EFK yukarý gider sebebi ne olabilir tahmýn et. ürün satýþý artmýyor lakýn üretim maliyetlerini düþürmüþ ise sabit sayýda ürün satmasýna ragmen kar marjýný arttýrmýþtýr.

Net karý anlatmaya gerek yok zaten EFK + diðer yatýýrm kar zararlarý vesaireleri.

o Yüzden incelemeyi yaparken sadece satýþlara bakmýyoruz özellikle en önemlisi EFK nýn artýyor olmasý isteriz ki 3 ü birden artsýn. Ancak bunu istikrarla sürdürebilen nadir þirketler var. Büyük çoðunlu yýl yýl dönem dönem 3 unude arttýrýyor daha büyük bir kýsmý ise abuk subuk bir kar ediyor bir düþürüyor öteki hanyaya beriki konyaya bakýyor vesaire :D

öz kaynak deðiþimine þu ssekilde bakman lazým 2017/06 ya bakýyorsan 2016/06 ile karþýlaþtýrman lazým.

orasý kaydýrýlmýþ deðil. hangi döneme bakýyorsan bir önceki yýlýn ayný dönemiyle karþýlaþtýrarak % sel deðiþimine bak.

özet analiz kýsmýndan basitçe görebilirsin. bu arada sodayý unutmayalým sana dedimya bimas tavhl diye hah sodayada baktýgýnda benzer þeyi göreceksin.

ben fk ya bakmam pek pd/dd gerçekten ortalama altýna ýnmýþ karlarda sorun yok yukarý kafasýný dýkmýþ öz kaynaklarýn artýþýda iyi. ee pd/dd de ortalamanýn altýnda gayet iyi uygun seviyelerde trakya cam.
    aslýnda teknýk yöndende incelebilir belki ne durumda oldugu ama oraya gýrmeyelým sýmdý.

14 ve 34 tl yi nerdne cýkardýgýný anlayamadým

neyse tabi benim stratejim her bilanco döneminde sanký 0 dan hisseyi analiz ediyormuþçasýna bakmak gerekiyor.
    her dönem çeþitli deðiþikliklere sebebiyet verebilir. BU sebeple ben uzun dönemli yorum yapmayý sevmem.

yorumlarým hep bir sonraký býlanco dönemýne kadardýr. yarýn gelen býlancoda net kar efk lar aþaðýya büker kendýný al basýna bela hani uzun vadeli düþünülebilir bir hisseydi ?????? gelecke dönemlerdede satýþ ve karlýlýklarýn aþaðý dogru selale oluþturdugunu düþün. banvtte oldugu gibi. O hisse patlar

Sonra sana gelip tosunpasa sen bu hisseye uvy olur demiþtin hisse 5 lýradan 2 lýraya düþtü 1 senede ne ayaksýn sen demeye baslarlar ama bilmezler ki sen satýþ ve karlýlýk büküldüðü an iþini bitirip cýkmýþsýn :D

Buna dikkat et her hisse bir bimas olamaz :D bimasda neredeyse aþaðý bukulme yok. BÝMAS BUYUZDEN EÞSÝZ VE NADÝR BÝR ÞÝRKETTÝR. GEÇMÝÞTE BÝR DÖNEM SIRF YATAYA SARDIRDI KARLARI DÝYE BENIM FAVORI LISTEMDEN CIKMIÞTI. (2014 yýllarýnda)

BÝMASIN KARLARININ YATAYA SARMASINA BILE TAHAMMMUL EDEMYECEK KADARDA ACIMASIZIM AÞK YAÞAMAMAK LAZIM HISSEYLE. Þirket öylesine istikrarlý karlar yayýnlýyor gelecke bir dönemi deðil neredeyse 5 yýl sonra kaydýrýlmýþ karýn nerelere dayanacagýný tahmýn etmek oldukça kolay.

Þirketin 5 yýl sonra nerede olacaðýný býldýklerý için tahmýnlerýnýnde doðru durst sapmayacaklarýnýda biliyorlar o yüzden talep fazlalýðý sebebiyle defter deðerinin 8 katýný veriyorlar hisseye.

neredeyse bütün hisseler cakýldý. BÝMAS yenizirvelerinde neyse

birde þu var rüzgara karþý ýsenmez endeksin durumunu hýc ýyý gormemekteyým ekonomý kotuye gýdýyor bir bedellý furyasýnýn baslayacagýna ýnanlardaným bende.

2008 krizini inceleyýn karlarý hýc yamulmamýþ bir hissenin bile pd dd degerinin 0,30 lara 0,50 lere indiðini görürsünüz. hissenin ortalama pd dd sý 3 iken bir krizle 0,50 ye düþüyor.

krizler fýrsat doðrurur derler ya pd dd sý 3 olan bi hissenin 0,70 e düþmesi ne demek yaw sudan ucuz þirket.

kriz sonrasý eger batmayacaksa pd dd 3 e tekrar cýkacak. üstelik bu sure zarfýnda öz kaynaklar artarak devam ettiði için þirketi hisse fiyatý yukarý gýderken pd dd güncel degeri 0,70 den 1,5 e yükseliyor diyelimki yeni bilancoda öz kaynak artacagý için pd dd 1,00 a niecek pd/dd 3 e gitmek istiyor hisse roket mýsalý yukarý gýdýyor öz kaynak artýsýndan dolayý pd dd 3 gelmek için iyice hýrsla hissenin yukarý týrmanmasý lazým öz kaynak ve pýyasa degerý oranýný 3 e cýkarabýlmek için. yani bekledýýnýz kazanç normaldende fazla olacaktýr cunku oz kaynaklar artmaya devam ettýkçe pd dd gevþemeye baslayacaktýr.

SÖZÜN OZU ne kadar iyi hisseleriniz bilancolarýnýz olursa olsun gerçekten krizi ilan edersek hisse fiyatlarý tahmýn edemyecegýnýz kadar ciddi düþüþlere sahne olacaktýr. Uyarmadý demeyýn.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    @ironarm eski uvy yolcusu idi neler yaptýn ortadan kaybolup gýttýn nasýl gýdýyor zarar kar durumun.
    benden býraz benzer hýkayeden bahsettým aslýnda tosunpasaya.

dýþarda gorundugunden cok daha farklý oldugu gýbý sureklý býr evrým surecý geçirerek deðiþime ugramaya baslýyorsun.

O yüzden þimdiki yazdýklarýnla 1 2 sene yazdýklarýn arasýnda farklar olusmaya baslýyor.

10-15 hisse mesela bence cok þu an sana iyi gibi görünüyor ama aradan bi bir sene geçince neden azaltman gerektýgýný anlamaya baslýyorsun.

neyse yasanýlýp gorulecek iþte yapacak birþey yok.

.................................................. .....
    SÖZÜN OZU ne kadar iyi hisseleriniz bilancolarýnýz olursa olsun gerçekten krizi ilan edersek hisse fiyatlarý tahmýn edemyecegýnýz kadar ciddi düþüþlere sahne olacaktýr. Uyarmadý demeyýn.
    Selamlar Erhan Bey. Çok uzun zamandýr görüþmemiþtik, sizi yeniden görmek güzel.

Benim hikayenin bir kýsmýný biliyorsunuz zaten.... Bu iþ belki ekonomi, para piyasalarý, iktisat vb. alanlarda akademik eðitim alarak profesyonel olarak baþlayanlar için farklýdýr ama bizim gibi "alaylý" küçük yatýrýmcýlar için maalesef süreç çok aðýr ve zorlu iþliyor. Borsa ile ilgilenmeye baþladýðýnýzda hiçbir þey bilmiyorsunuz, sýfýrdan kendinizi yetiþtirmeye, okuyup öðrenmeye çalýþýyorsunuz. Kafanýzda bir rol model, strateji belirliyorsunuz sonra zamanla hayatýn ve borsanýn gerçekleri sizin yolculuðunuza yön veriyor. Her durakta inenler/binenler derken düþünce yapýnýzýn oturmasý ve belli bir sistemin kurulmasý zaman alýyor. Bu anlattýklarýmý burada yeni baþlayan arkadaþlar anlamayacaktýr muhtemelen. Hepimiz o yollardan geçtik çünkü

Uvy yolculuðuna Aselsan ile baþladým. Biraz özet geçersem, ilk gezi olaylarý öncesi Þubat ayýnda toplu olarak almýþtým. Mayýs'a kadar ralli....Þahane!! Sonra gezi olaylarý oldu, ben Aselsan harika bir þirket olduðu için endeks düþse bile Aselsan düþmez sandým. Hata 1 Eylül/Ekim ayýna kadar bütün kar ile birlikte sermayeden %35-40 gitti. Hem de amiral gemi Aselsan'da.... ama yine de þirket saðlam olduðu için panik yapmadan yaklaþýk 1,5 yýl zararýn çýkmasýný bekledim ve %15 gibi bir karla sattým. Sonra bu toplu parayla Aralýk 2014 gibi Otokar aldým. Nisan sonuna kadar yaklaþýk 5 ayda %60-65 civarý kar yaptým. 2015 Mayýs seçimlerinden önce tek parti çýkamayacaðýný tahmin ederek full nakite geçtim ve Eylül'e kadar nakitte bekledim. Benim 96 TL'den sattýðým Otokar 68 TL'ye; 11,15 TL'den sattýðým Aselsan 7 TL civarlarýna düþtü..... Ben, beklentisi çok daha fazla diye spekülatif ve aþýrý sýð bir hisseye girdim. Bundan sonra endeks 70 K'dan 120 K'ya Aselsan 47 TY'ye ve Otkar'da 140 TL'ye gitti ve endeksteki 120 K zirvesi sonunda düþüþ baþladý. Bunu önceden tahmin etmiþtim yani endeksin 120 K'dan döneceðini. Eðer hala Otokar veya Aselsan tutuyor olsaydým zirveye yakýn fiyatlardan satma þansým vardý ama diðer hissemde kazanamadýðým için bu fýrsatý da deðerlendiremedim. Bu süreçte ben toplu alým yaptýðým hissede dönem dönem %25-30 arasý karlarý görsem de hiç alým-satým yapmadým ve þu an için %30 zarar görünüyor. Arada ufak ufak birkaç hissede orta vadeli karlý alým-satýmlarým da oldu.

Son 3 aydýr beklediðim hisseden hariç 4 ayrý hissede (Arçelik-Aselsan-Otokar-Petkim) yeniden toplamaya baþladým. Bu aþamada dördünün toplamý bile portföyümün %2'sini ancak oluþturur.

Geçen 5 yýlda alým-satým, kar/zarar durumuna bakarsam -nötr- diyebilirim. Elde var "0" yani. Hele geçen zaman, kaçan fýrsatlarla zararda sayýlýrým.

Ben bu iþe ilk BES mantýðý ile saðlam, düzgün bir hisseden, "tek" hisseden (Aselsan) 15-20 yýl alým yapacaðým diye baþladým. Daha sonra endeks ve hisse bazlý ana trendleri takip edersem hem zaman kaybetmeyeceðimi hem de zirveye yakýn fiyatlardan satýp, kriz dönemlerinde meydana gelen büyük alýþ fýrsatlarýný deðerlendirirsem portföyü ve karýmý 2'ye, 3'e katlayabileceðimi fark ettim ve stratejimi buna göre deðiþtirdim.

Peki sorun neydi? Sorun; hayat Aslýnda temel mantýðým hiç deðiþmedi... Sadece biraz revize edildi. Baþýndan beri hep amacým saðlam/düzgün, istikrarlý fiyat artýþý olan, düzenli temettü ödeyen, ara ara bedelsiz veren þirketlerin hisselerini alýp; 2-3 yýla belki 4 yýla varan dönemlerde ana trendleri takip edip alým-satým yaparak neticede uzun vade yatýrým yapmaktý. Bu þekilde 15-20 yýla kadar çok saðlam para kazanacaðýma, iyi bir servetim olacaðýna, çocuðuma harika bir gelecek saðlayacaðýma eminim ama çalýþma þartlarým çok sýkýntýlý. Stres, gerginlik, sorunlar bitmiyor. Hayatý bazen çekilmez hale getiriyor. Ýþte ben de denize düþen yýlana sarýlýr misali spekülatif ve sýð bir hissedeki ralliyi yakalayarak baþlangýç sermayemi katlayarak hedefime çok daha kýsa bir zamanda ulaþmak istedim. Yani kýsaca 20 yýlda yapacaðýmý 4-5 yýlda yapýp, içinde bulunduðum ortamdan kurtulmayý düþündüm. Þimdilik pek iþe yaramadý Ben ve eþim çalýþýyorum, maddi durumumuz orta üzeri diyebilirim. Ekonomik sorunumuz yok Allah'a þükür ama ikimizin iþleri de çok sýkýntýlý. Böyle olmasaydý ilk stratejimden asla vazgeçmezdim.

Bu arada ilk aldýðým Aselsan'ýn güncel fiyatla maliyeti 4,5 TL idi ve toplu almýþtým. Lotumu yazmayacaðým ama dursaydý þimdi benim yolun yarýya yakýný bitmiþti. Hatta bir çok kiþi o rakamlara bile iþi gücü býrakýrdý.

Bu kadar uzun yazdýðým ve kafalarýnýzý þiþirdiðim için özür dilerim. Belki "bize ne, amma da þiþirmiþ" diyenler olacaktýr aranýzda. Tekrar kusura bakmayýn. Ýþte 6 yýla yaklaþan borsa hikayem. Bana yaþayarak tecrübe oldu, belki okuyup biþeyler çýkaran da olur aranýzda diye yazdým.

Benim aldýðým ders; saðlam, istikrarlý fiyat artýþý olan, büyüyen, kar eden ve karýný artýrýp paylaþan, potansiyeli olan bir hisse (belki 3-4) alýp orta-uzun vadede; hissenin ve endeksin ana trendlerini takip ederek, yani zirve ve kriz diplerini tahmin etmeye çalýþarak 3-4 yýla varan dönemlerde alým satým yaparak uzun vade yatýrým yapmak en çok baþarýyý garantileyen ve bizim gibi küçük yatýrýmcýlarý yýpratmayacak sistem. Tabii her yiðidin yoðurt yeyiþi ayrýdýr. Yani YTD.

Herkese saygýlar. Bol kazançlar dilerim.

Alýntý Originally Posted by Jango Yazýyý Oku
    Tosunpasa dostum, 2008 krizinden bu yana neredeyse 100 kat artan aselsan neden tekrar artmasin diye hep dusunuyorum. 30 kurus gormus 2008de. Dusunsene neler geldi ulkemizin basina son 10 senede. Ama yinede 100 kat yapti. Imkan verilirse neden bi yuz kat daha olmasin? Erhan hocamin vakti olsa keske bize son 10 senedeki ozsermayesinin satislarinin degerinin nasil gelistigini ve bunu gelecekte nasil surdurecegini analiz etse. Boylesine temel bilgimin olmasini cok isterdim. Ben 2 satir yazacam diye catliyorum masallah sayfalarca soluksuz yaziyor. Bu nasil bir bilgi yumagi? Erhan bey sizi tebrik ediyorum.
    Yatirim tavsiyesi degildir.
    Eðitim videolarý var hem youtube da hem forumda.
    Vakýf yatýrým þirket ve sektör analizlerini inceleyebilirsiniz. Hissenin geçmiþte ne kadar gittiðinin aslýnda bir önemi yok. Pp/ dd deðerleri geçmiþten gelen verilerle ortusuyorsa þirket kar ettikçe oz sermayesini arttidikca karýnýn arttýrarak devam ettirdijçe gideceði kadar gider. Çünkü kar ettikçe özsermaye arttýkça þirket ucuzlamaya baþlýyor. Bunu bir miktar isterseler baskilayabilirler ama eni sonu o hisse yürüyecek kaçarý yok.
    Bimas mesela erhan beyin de çok beðendiði bir þirket adamlarýn nakit sýkýntýsý yok ülkede ki alým gücü düþtükçe müþterilerini de arttýrýyorlar en ucuz fiyat politikasýndan dolayý . Ben bimin ürünlerini beðenmem ama artýk çoðunlukla bime gidiyorum. her yýl dünyanýn maðazasýný açýyorlar ama karýný da katlayarak arttýrýyorlar neden almayalým bu þirketi.
    Temettüsü düþük mesela ama adam her yýl dünyanýn maðazasýný açýyor.
    Fiyatýn bir sýnýrý yok hocam bence. Ama ky üzerinde psikolojik bir baský oluþturduðu kesin. Adam diyor ki 80 liraya hisse mi olur egeen 400 lira onu ne yapacaz. Tüpraþ 120 lira.
    Üstatlar daha iyi bilir tabi.

4. ASELSAN

aþaðýdaki grafikteki kolonlarda þirketin yýl yýl öz sermayesindeki büyümeyi ve piyasa deðeri dediðimiz yani hisse fiyatýndaki büyümeyi görmektesiniz. ayný kolonda bunlarýn bunlarýn yüzdesel farklarýný görmektesiniz. ve yine pd/dd oraný ile öz sermaye ve piyasa deðeri iliþkisini görmektesiniz.

en son 2017 de býrakmýþým zirvelerden zirve begenmeye calýsýyordu o sýralar aselsan.

alýnacak ders þu þirketin öz sermayesiyle þirketin piyasa deðeri uzun vadede ayný þekilde hareket etmektedir

zaman zaman gerek ekonomýk geliþmeler gerekle çeþitli beklentýler sebebiyle bu ikisi birbirinden ayrýþmaktadýr. bunuda pd/dd oranýna bakarak anlayabiliriz eðer þirketin piyasa degeri düþerse bu aradaký iliþkiye bakan pd/dd oranýda düþmektedir. yani hisse öz sermaye degerine göre düþük kalmaktadýr bazanda gelecek beklentýler abartýlara öz sermayeden daha fazla piyasa degeri artar bu durumdada pd/dd oraný yüksek görünecektir.

hiçbir þirket yokki pd dd oraný sürekli yukarlarda gezsin yanlýz þuna dikkat emek gerekiyor bazý bazý sektorler ve bazý þirketler farklý pd dd oranýyla degerlenmekte bu sebeple ben hep geçmiþ pd dd ortalamasýndaký sapmalara göre ucuz veya pahalý seklýnde yorum yaparým cok saglýklý sonuclar elde ediyorum.

sizlerede tavsiyem boyle býr excel hazýrlayýp yýlda býr kez güncelleyýn

bakýn 2008 krýzýnde pd dd oraný nerelere gelmiþ hani hayal kuruyoruz ya aselsaný krýzde suradan alsaydým diye elinde bu yoksa sen ucuzmu pahalýmý göremezsýn belkýdekrýzde pahalý býr sýrketý alýrsýn ýstedýgýn performansý veremez. yine ayný sekýlde aselsan fýyatý tepelere cýktýgýnda pd dd ye bakýp 6 7 lere bunun pd ddsý gerçekten pahalýymýþ deyýp almazdýn.

nasýl ?

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

5. 2004 yilinda pd dd nasil ucuzlamis bunu gorup hemen hisseye saldirmis 2005 de ise yuzde 172 kaldirmislar hisseyi.

Vesair

Bence gelin bunlardan konusalim

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    ASELSAN

aþaðýdaki grafikteki kolonlarda þirketin yýl yýl öz sermayesindeki büyümeyi ve piyasa deðeri dediðimiz yani hisse fiyatýndaki büyümeyi görmektesiniz. ayný kolonda bunlarýn bunlarýn yüzdesel farklarýný görmektesiniz. ve yine pd/dd oraný ile öz sermaye ve piyasa deðeri iliþkisini görmektesiniz.

en son 2017 de býrakmýþým zirvelerden zirve begenmeye calýsýyordu o sýralar aselsan.

alýnacak ders þu þirketin öz sermayesiyle þirketin piyasa deðeri uzun vadede ayný þekilde hareket etmektedir

zaman zaman gerek ekonomýk geliþmeler gerekle çeþitli beklentýler sebebiyle bu ikisi birbirinden ayrýþmaktadýr. bunuda pd/dd oranýna bakarak anlayabiliriz eðer þirketin piyasa degeri düþerse bu aradaký iliþkiye bakan pd/dd oranýda düþmektedir. yani hisse öz sermaye degerine göre düþük kalmaktadýr bazanda gelecek beklentýler abartýlara öz sermayeden daha fazla piyasa degeri artar bu durumdada pd/dd oraný yüksek görünecektir.

hiçbir þirket yokki pd dd oraný sürekli yukarlarda gezsin yanlýz þuna dikkat emek gerekiyor bazý bazý sektorler ve bazý þirketler farklý pd dd oranýyla degerlenmekte bu sebeple ben hep geçmiþ pd dd ortalamasýndaký sapmalara göre ucuz veya pahalý seklýnde yorum yaparým cok saglýklý sonuclar elde ediyorum.

sizlerede tavsiyem boyle býr excel hazýrlayýp yýlda býr kez güncelleyýn

bakýn 2008 krýzýnde pd dd oraný nerelere gelmiþ hani hayal kuruyoruz ya aselsaný krýzde suradan alsaydým diye elinde bu yoksa sen ucuzmu pahalýmý göremezsýn belkýdekrýzde pahalý býr sýrketý alýrsýn ýstedýgýn performansý veremez. yine ayný sekýlde aselsan fýyatý tepelere cýktýgýnda pd dd ye bakýp 6 7 lere bunun pd ddsý gerçekten pahalýymýþ deyýp almazdýn.

nasýl ?

Resimleri baþka bir kaynaktan yükleme imkanýnýz var mý, göremiyorum da.

Alýntý Originally Posted by flexy Yazýyý Oku
    Hekts temettü daðýtma oraný saðlýksýz olduðundan temettü ödemelerine ara vermek zorunda kaldý. Keza, brisa için de geçerli. Bu firmalar %30-40 aralýðýnda karlarýný daðýtsalardý durum farklý olurdu.

Ben biraz sahibi kim tarafýna da dikkat ettiðim için bu iki hisseyi tutabilirim. Geçen aylarda da söylediðim gibi eðer 3 yýl üst üste temettü vermez ise bu hisseler yerine kriterlerime uyan baþka hisseler bakarým. Yoksa elimdekilerin aðýrlýðýný artýrýrým. Elimdekiler için uygun alým yeri denk gelmez ise y.dýþý deðer/gelir hisselerine bakarým. Onlarda da ilgimi çeken olmazsa parayý trade portföyüme aktarýrým.

Bu model buradaki insanlara uygun gelebilir de gelmeyebilir de. Kimseyi zorla temettü yatýrýmcýsý olmaya zorlamýyorum, özellikle bu konu hakkýnda açýlmýþ baþlýklarda bulunuyorum veya takip ediyorum zaten.
    Temettü benim emeklilik hayalim hocam.☺️☺️☺️ belirlenen vade gelene kadar þirket temettü vermesin ama hýzlý bir þekilde büyüsün bu da doðal olarak hisse fiyatýna yansisin bu da bir alternatif olamaz mý?
    Benim için 50 yaþ geldiðinde hisselerimi elden çýkarýp en yüksek temettü veren hisseleri alýrým bu da bir alternatif yol olabilir.
    Ha þu da var zaten saðlam dediðimiz þirketlerin hepsi nerdeyse zaten temettü ödüyor. Zaten bu tartýþmayý yapmak bir noktada anlamsýzlaþýyor.
    Topigime yaptýðýnýz katkýlardan ötürü teþekkür ederim.

8.  Alýntý Originally Posted by tosunpasa Yazýyý Oku
    Temettü benim emeklilik hayalim hocam.☺️☺️☺️ belirlenen vade gelene kadar þirket temettü vermesin ama hýzlý bir þekilde büyüsün bu da doðal olarak hisse fiyatýna yansisin bu da bir alternatif olamaz mý?
    Benim için 50 yaþ geldiðinde hisselerimi elden çýkarýp en yüksek temettü veren hisseleri alýrým bu da bir alternatif yol olabilir.
    Ha þu da var zaten saðlam dediðimiz þirketlerin hepsi nerdeyse zaten temettü ödüyor. Zaten bu tartýþmayý yapmak bir noktada anlamsýzlaþýyor.
    Topigime yaptýðýnýz katkýlardan ötürü teþekkür ederim.
    Sahibi iyi olduðundan uzun süre temettülere ara vereceðini sanmýyorum. Daðýtým oraný saðlýksýz fakat geçmiþte 3 yýl üst üste ödememezlik yapmamýþ. Arkasýndaki kuruluþ birikimleri mesuplarýyla ve halkla paylaþmaktan çekinmiyor. Ülkemizdeki bilindik holdinglerin iþtirakleri de bu þekilde hareket ediyor. Hisse adý vermek istemem ama bahsettiðim holdingler ve iþtirakleri malumunuzdur.

Böyle bir topik açtýðýnýz için ben teþekkür ederim. Hepimiz her an öðrenmeye devam ediyoruz.

Sayfa 24/152 ÝlkÝlk ... 1422232425263474124 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •