Pergamonu da incelermusiniz rica etsem bistin nadir hisselerinden biri verilerini inceleyin göreceksiniz uv temettü yatýrýmý olduðu için konu yazmak istedim daha öncede yazmistim ama cevap yazan olmadý
Pergamonu da incelermusiniz rica etsem bistin nadir hisselerinden biri verilerini inceleyin göreceksiniz uv temettü yatýrýmý olduðu için konu yazmak istedim daha öncede yazmistim ama cevap yazan olmadý
Kords benim de dikkatimi çekiyor erhan hocam. Biraz düzeltme yapsa paraþütsüz dalacam 😉
Ne olursa olsun saðlam hisseler ekonomik çalkantýlara karþý aðýr bir kriz olmadýðý sürece dimdik ayakta duruyorlar. Soda kords Tüpraþ vs.
Pergamon bende su an portföyün yüzde 25 i tabi baslangicta boyle degildi. Deger artisi ile buralara geldi. Benim beklentim daha doðrusu hayallerim çok yüksek pergamonla ilgili insallah yaniltmaz.
psdtc deseydin daha çabýk anlardým. Yeni hisselerden oldugu için baþta cýkarmadým.
öz kaynaklardan bahsedeyým hemen
2015/3. çeyrekte 19,27 m TL iken
2018/3. çeyrekte 43,93 m TL Olmuþ.
görüyorsunuz Anlatmaya gerek yok mökemmel. :D kýsa bir sürede 2 ye katlamýþ.
Piyasa deðeri yani hisse fiyarýnýn ayný tarih arasýnda nasýl deðiþtiðinide gösterelim.
2015/3 çeyrekte 42,03 M TL iken
2018/3.çeyrekte 79,30 M TL Olmuþ.
Burasýda hemen hemene 2 ye katlamýþ halka arz sonrasý býraz pahalý fýyatlanmýþ gördüðüm kadarýyla %10 %15 gibi
PD/DD deðeri; yani öz kaynaklar ile piyasa deðeri arasýndaki iliþkiyi gösteren zýmbýrtý diyelim.
2015/3 çeyrekte 2,18 iken
2018/3 çeyrekte 1,81 olmuþ.
ortalama pd dd deðeri ise 1,30 civarýnda oldugunu varsayabiliriz.
Þimdi bir hissenin geçmiþi çok fazla olmadýgý için istatistiklerden çok fazla yararlanamýyoruz.
Piyasada bütün þirketlerin bir deðeri vardýr. Normal þartlarda piyasanýn rasyonel oldugunu düþünüyorsak defter deðeri ile piyasa deðerinin eþit olmasý gerekir bu durumda pd/dd 1 çýkmasý gerekirdi.
Fakat piyasa Ýrrasyoneldir. Ne demek açalým. Yatýrýmcýlar her þirkete belirli bir deðer biçerler ve bunu ödemeyi göze alýrlar. Örnegýn bilancolarý çok saglam giden istikrarlý þirketlerin pd/dd deðeri 1 den çok daha yüksektir. Yatýrýmcýlar defter deðerini 2, 4, 5 katýný ödemeye razýdýr. Þirkete olan güven karlýlýklarýndaký istikrar olumlu haberler beklentýler geleceðin tahmýn edilebilir olmasý vesaire gibi milyonlarca unsur sayabiliriz. Bu unsurlarýn birleþimi sonucu yatýrýmcýlar. Bazý þirketler için fazladan prim ödemye yani defter degerinden daha yüksek fiyatlara satýn almak için isteklidir. BU da pd/dd nin belli seviyelerin altýna gelmeyeceðini gösterir bize. Tam tersine olumsuz her duru ise pd/dd normal sevýyelerýn altýna inebileceðinide gösterir. Bu sayede fýrsatlar da ortaya çýkmýþ olur.
bu sebeple ben prensip olarak þirketin geçmiþ pd/dd ortalamasýna bakarak karar alýyorum ancak cogu kiþi sektörü baz alarak ucuz veya pahalý kararý almakta ben bunu cok dogru bulmasamda excel algoritmam da da oldugu gýbý buna da azda olsa olumlu veya olumsuz puan verir algorýtma. Ancak en yüksek puan agýrlýgý pd/dd nin geçmiþe göre þu anda nerede oldugudur.
Dolayýsýyla bu hissenin geçmiþ pd/dd oranýnda veri yetersizliðide mevcut. Yani yatýrýmcýlar henüz bu þirkete defter degerinin kaç katýný vermekte istekli bunu tam olarka belirlemek zor. þöyle bir 5 yýlý filan olsaydý en azýndan daha doðru karar verebilirdik. þu anký veriyle gordugum kadarýyla pd/dd için ortalamada 1,3 civarýn yani defter degerinin %30 pahalý bir fiyattan almaya istekliler.
Yani hisse þuanký pd/dd deðeri ise 1,50 civarýnda yani ortamanýn hafif üzerinde. Ýþte belkide bir sonraký donemýn öz kaynaklarýndaký artýþý ile bu oran 1,30 a direk o gün gerilecek bilemiyoruz.
Ama þirket genel anlamda karlarý artan öz kaynaklarýna ciddi þekilde arttýran güzel bir þirket olarak görülmekte birde excel algorýtmasýna bakalým neler demiþ.
genelen anlamda hisse öz kaynak artýþý çok iyi kar artýþ hýzý fena deðil son bilancoda.
Geçmiþ bilanco karlýlýklarýnda biraz oynaklýk mevcut diyor. oradan býr puan kýrmasý var. son býlanco karlýlýgýndan cok ýyý puan yerine sadece ýyý puan alabýlmýþ. pd/dd ortalamas üzerinde kaldýgý için o taraftan puan kýrmalar mevcut oldugu için 80 puan alabilmiþ.
genel anlamda en çok puan kaybettiði pd/dd deðerleri olmuþ diyebilirim.
hisse kötü deðil bence gayet iyi ancak biraz güven sorunu yaratýyor geçmiþi cok fazla olmadýgý için bazý þeyler belirsiz karlýlýk devam edecek mý ? öz sermaye artmaya devam edecek mý ? yatýrýmcý bu hýsse defter degerinin kaç katýný ödemeyi göze alacak gibi gibi sorunlar var. ama genel hatlarýyla ben begendým. þu anký gidiþatý.
![]()
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Erhan Bey, linki paylaþtýðýnýz için tekrardan teþekkürler.
Excel'i inceleme fýrsatým oldu birkaç sorum olacak; öncelikle, ilk bölümdeki özsermaye, EFK, .. gibi büyümelerle doðru orantýlý ve ikinci bölümdeki standart sapmalarla ters orantýlý bir puanlama sisteminiz var anladýðým kadarýyla. Hem kendi þirketlerimin puanlarýný inceledim hem de potansiye 1-2 þirket çýkartabilir miyim acaba diyerek baktým
Fakat aklýma takýlan bir husus var; 0-6 aylýk yatýrýmlar için deðil de uzun vadeli yatýrýmcýlar için olacak bu söyleyeceklerim. Piyasada bilançolarýn çoðu kez açýklanmadan önce fiyatlandýðýný düþünürsek ve üzerine son dönemde yaþanan güzel bilanço sonrasý beklenti bitti diyerek gelen satýþlarý da hesaba katarsak bu tablodaki puanlamanýn sadece son dönem artýþlarý ve son 4 dönem istikrarý(standart sapmasý) üzerinden olmasý uzun vadeciler için biraz yanýltýcý olabilir gibi geliyor.
Benim böyle bir veriye ulaþým imkaným yok fakat yapýlacak puanlama aðýrlýklý olarak uzun dönem istikrarý ve mali durumundaki güncel oranlar üzerinden yapýlsa uzun vadeli düþünen yatýrýmcýlar için daha saðlýklý olmaz mý? 5 senelik(20 dönemlik) kar, net kar, özsermaye karlýlýðý ve hatta bunlarýn artýþ hýzlarýndaki istikrar + güncel durumdaki Borç/Favök, cari oran, likit oran gibi oranlar üzerinden mesela.
Öncelikle herkesten sizin gibi excele katký yapýlabilecek birþeyleri varsa bunu belirtmesini caný gönülden isterim ayrýca eleþtirilerin de yapýlmasýyla excele daha doðru bir versiyona evrilmesine katký þaðlanmýþ olacaðýný düþünüyorum bu yüzden herzman yeni fikirlere açýðým.
Doðru orantý ters orantý kýsmýný açalým sol taraf son bilancolardaki büyüme % sine göre puaný arttýrýyor.
sað taraf son 4 bilancodaký büyümelerin % lerine bakýyor bu % lerin standart sapmasýna bakarak onu kolona yerleþtiriyor. dolayýsýyla st sapmasý düþük hisselerein puanýda yükseliyor.
dýþ programdan çekebileceðim veri miktarý malesef sýnýrlý yani bütün herþeyi çekemiyorum. mesela son 4 dönemden fazlasýný çekemem dolayýsyýla daha geçmiþ için ayrýntýlý analize ihtiyaç var.
Çoðu þirket için önceden fiyatlama olabiliyor fakat beklenti bitti diye satýþ olmasý aslýnda nadiren yaþanan bir durum. Beklenti sonrasý satýþ genelde haber bazlý gerçekleþiyor. Bilanço iyi gelecek diye fiyatlanýp bilanco gerçekten iyi geldiðinde satýþa pek rastlamadým açýkçasý varsa bir örnek bunun yaþandýðýyla ilgili incelemek isterim.
Fakat þu olabiliyor bazan beklenen bilanco veya haber sayesinde beklenti üzerinde fiyatlamalar gerçekleþiyor bir çok hissede bu yaþandý aselsan petkim hekts daha sonra bilancolar bazan beklediði gibi bazen ise beklentiden daha kötü geldi. Mesela aselsan beklentiye paralel bir bilanco gelmesine raðmen satýþ yedi. Çünkü zaten abartýlmýþtý Hektasta yine keza birtek petkiminki beklenenden kötüydü nitekim oda zaten satýþ yedi.
Tüm bunlarýn yanýltýcý olmamasý için Pd/DD oranýýn çok büyük bir puansal etkisi var.
mesela bir kaç aklýnýzda hisse varsa þu hýssenýn puaný nýye cok yuksek sununký nýye düþük gibisinden. neye kaç puan verdýgýný acýklayayým.
mesela saðlýklý büyüme oranýnda yaný son býlanco karlýlýk yüzdesinden en yüksek puaný alan 65 puan da ayný þekilde en iyi pd/dd den puan alan hisse ise en fazla 90 puan alabilmiþ.
þöyle daha açýk olacak son býlanco karlýlýgý için verilen en büyük deðer ve en küçük deðer -200 ile +65 arasýnda.
ucuzluk pahalýlýk için pd/dd ye verdiði puan aralýgý ise -3465 ile +90 arasýnda.
yani ucuzluk pahalýlýk kavramýnýn aðýrlýgý herþeyden üstün görünmekte.
Sistemi tasarlarken benýmde sizin gibi düþündüðüm þey bir hissenin karlýlýgý bu karlýlýgýn istikrarý ve bunun fýyatlanýp fýyatlanmadýgýyla ile ilgili cevap bulmak.
Bu excelin her bilanco donemýnde yenilenip yüksek puan alan hisselerin deðerlendirilmesi lazým. Bilanco donemý biteli çok oldu yani bir fýrsat varsa bile bu hisseler yukarý yonde gittiði için pd/ddleri yükselecek dolayýsýyla sistem bazý hisselere belkýde 190 200 puan verirken puanýný düþürdü fiyatlamayý görünce.
O yüzden yeni bilanco dönemi geldiðinde hemen hemene tüm hisselerin bilancolarý geldiðinde güncel duruma bakmak daha avantajlý olacaktýr potansýyel açýsýndan. bu sebeple bu algorýtma aslen 3 er aylýk periyotlarla fikir veriyor diyebilirim.
---------------------------------------------
uzun vadeye dönecek olursak. Bir hissenin uzun vadede baþarýlý olup olmayacaðýný önceden kestirme imkanýn olmadýðýný düþünen taraftayým ben biraz. Buu belirlemeninde güç olacaðýný ve ayrýntýlý analiz gerektirdiðini düþünenlerdenim. Birde mesela þu tanýmýda yapsanýz iyi olurdu uzun vadeden kastýnýz ne kadar bir süre 3 yýl mý 5 yýl mý ?
Uzun vadenin uzun vadeli bir öngörü gerektirdiðini bildiðim için uzun vadeli hisse yorumu yapmaktan kaçýndýgým gibi aslýnda önermýyorum da. Uuzn vadede beným baþýma ne geleceðini dahi tahmýn edemezken benim kontrolumun dýsýndaký bir hissenin 3 yýl sonunda þu kadar kar eder diyebilmem takdýr edersýnýzký çok zor ve büyük risk içerir.
Yýl mýktarý ne kadar uzarsa tahmýn etmedeký tutarsýzlýklar o derece artan býr rýsk barýndýracaktýr.
Bunu bir örnekle açýklayayým.
izmirden van'a gidecek bir otobüs ortalama 100 km hýzla gittiðini varsayalým yolculugun ise 20 saat süreceðini düþünelim ve buna uzun vadeli yatýrým olarak düþünelim.
yine ayný þekilde izmirden afyona gidecek bir otobus yine 100 km hýzla gittiðini yolculugunda ise 4 saat sürdüðünü ve buna da bilanco bazlý yatýrým diyelim vadesi 3 er aylýk perýyotlar oldugu için.
izmirden kalkan otobusun van'a kaza yapmadan basýna birþey gelmeden varma riskiyle izmirden afyona gidecek olan otobusun basýna birþey gelmeden varma riski arasýnda büyük farklýlýklar olacaktýr.
diyeceðim o ki 3 er aylýk perýyotlarla bir hisse hakkýnda yorum yapmanýn daha risksiz oldugu görüþündeyim.
kozallarýn geçmiþinde bir örnekle bitireyim gerçekten býlancolarý þahane çok güzel hisseydi. yani uzun vadeye gerçekten hitap eden hisselerdendi. fakat devlet baba üstüne kondu ve þirketi darma duman etti.
listemde kozal sizinde bahsettiðiniz gibi uvy amaçlý bir liste çýkarsa idim o dönem için kozallar ilk sýrada yer alabýlecektý. aradan geçen süre sonunda yatýrýmcý senýn lýstene bakýp uvy amaclý su hýsseyý aldým bekledým uzun sure ve sonunda basýma bu geldi gibi stem etme imkanýný olacak.
uzun vadeli hisse almakta bunun ýlgýlý gorus belýrtmeyýde rýsklý buluyorum. iyi dediðimiz bir hissenin bile bilancolarýn sapmalar kötüleþmeler olabýlýyor öyle zamanlar gelýyorký sapa saglam dedýgýnýz sýrketler o ekonomýk calkantýdan cýkamayýp battýgýný acýklayabýlýyor.
anak herþeye raðmen. uvy amaçlýda bir görüntü sergýleyebýlýyor liste. örnegýn st.sapma ortalamasý en düþükten büyüðe doðru sýralattýgýnýzda puanýda nisbeten yüksek iyi uzun vadeli hisseler olabilir veyahutta þirket büyüklüðüne sýralatýp ardýndan st.sapma ortalamasýna göre filitreden geçirip kalan hýsselerden nýsbeten puaný yuksek olanlar degerlendýrýlebýlýr.
----------------------------------------------
Bu listenin amacý 3 er aylýk perýyotlarla alýnabýlecek hisselerin belirlenmesini saglamak. bu hýsselerden býr kaçýný aldýgýnýzý varsayalým gelecek 3 ayda lýsteyý tekrar guncelleyerek tekrar baktýgýnýzda ayný hýsseerýn yýne lýste ýcerýsýnde ýyý puanlamalara sahýpse o hýsseyý tutabýlýr ve devam edebýlýrsýnýz boylece yatýrýmýnýz hýssenýn karlýlýgýna gore uzun vadeye dönüþebilir karlýlýk kötüleþirse puan kýrýlacagý için o hýsseden uzaklaþmanýz menfaatýnýze olur yýne ayný sekýlde hisselerin býlancolarý ýyý gelse býle fýyatlamanýn abartýlmasý sonucu pd/ddden puan kýracagý ýcýn o hýsseyý tepeye yakýns evýyelerde elýnýzden cýkararak zamandan tasarruf etme ýmkaný verýr.
bilanco ýyý dýye fýyatlansa ve sonra beklentý gerçekleþti diye hisse düþerse aslýnda lýsteyý guncelledýgýmýzda o hýsse cok yuksek puan alacaktýr. cunku pd/dd si düþecektir.
Bununla ýlgýlý býr kaç görsel paylaþmýþtým geçmiþte öz kaynaklar arttýgý sürece piyasa degerinin düþmesi kýsa vadede mumkun olsa býle uzun vade de ýmkansýz bununla ýlgýlý býr tane ornek dahi yok. öz kaynak arttýgý surece hýsse oyle yada boyle hep fýyatlanmýþ.
yazý cok uzadý öz sermaye karlýlýgý yanýltýcý gorunuyor öz sermaye büyümesini baz almak daha mantýklý cunku sýrketler oz sermayelerýný küçültüp net kar acýklýyorlar öz sermaye karlýlýgý net kar ile öz sermaye arasýndaký % ye baktýgý için yanýltýcý oluyor. þirket kendý öz sermayesýný küçültükten sonra net karýný acýkladýgýnda sanký yuksek öz sermaye karlýlýga sahýpmýþ gibi görünüyor aslýdna degýl þirket her gecen býlanco donemýnde öz sermayesýný kucultuyor dolayýsýyla aslýnda þirket küçülürken yüksek öz sermaye karlýlýgý varmýþ gibi bir ilizyon yaratýyor.
önemli olan öz sermayenin ne kadar büyüyebildiði cunku net karlar zaten öz sermayeye eklenýyor. yaný öz sermaye büümesine baktýgýmýzda aslýnda öz sermaye karlýlýgýnýda görmüþ oluyorsunuz. Ancak sadece net karla mevcut oz sermaye oranýna baksaydýk yanýlýrdýk çünkü bir önceki dönem öz sermayesýný küçülten hisseler var.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri