Originally Posted by
Serdardm79
Enkayi defter degerinin yaklasik 3/1 altinda diye aldim zsermayesini srekli de artiriyor yurt faaliyetleri oldugu icin dviz dalgalanmasndan daha az etkilenir diye dnyorum
Yenigimat ise aratrmalarm sonucu gmy hisseleri temettlerini yaklak 10 kat degerden ilem gryor defter degerindende ucuz su an temettu verimi gecen sene net 1.07 bu sene kari daha yuksek risksiz iyi temett getisi var porfyde bulunsun dedim despec bilidim irketleri icinde defter degeri ile piyasa degeri arasnda oran 1 su an digerleri daha yuksek ve kar kayb var despecte ise hem kar art hemde zsermaye art var yabanc giri otanida artiyor srekli bu sebeple aldom hisseleri
pd/dd degerlendrmesn hssenn gemi ortalamasna gre yapmak bence daha avantajl sektorden sektore deitii gibi hisseden hisseyede deiiyor mesela 1 her zman ucuz veya 0,50 herzman ucuz pd/dd anlamna gelmyor gyolarn genel yllardr 1 ile 0.50 arasnda gezyor o yuzden gemi pd/dd oran bir hissenin ucuzmu pahalm oldugu hakknda daha fazla blg ceryor sadece orana bakp dier hisseler 2 3 de bu hsse 0,50 de demek pek manal degl bana sorarsan.
Genel olarak yeni gimat konusunda braz takldm. 2015 ten bu yana yatrmcsna temett dahil. %20 getiri sunabilmi.
temett verimi her yl %10 olsa 4 ylda %40 kazancam gibi dnyorsunuz hatta ilk aldgnz %10 u geri hisseye yatrarak br sonrak sene daha fazla temett alm olacagnz dnerek bu hsseye yatrm yapyorsunuz belkde fakat asldna faiz gibi deil temett hissenin yukar performans kadar kar elde ettiiniz iin hisse sadece %20 getiri sunablm 4 ylda. Yani bir hisseyi temett veriyor kriteriyle semenizde hibir saknca yok.
Fakat alacagnz temetty dnrken mecburen hissenin yukar gdeceg yeride dnmeniz gerekiyor.
bu hisse 4 ylda %20 yukar gitmi temettleri %20 verimlilikle dagtyor olsun. malesef yatrmclarmz soyle zannetmekte her yl ortalama %20 verimlilikle temett dagtyor bu ne demek koydugun parann %20 si kadar temett alacaksn demek. Hesaplyor %20 * 4 = %80 aldg temetty harcarsam %80 harcamayp geri hisseye sokarsam her halde 4. ylmda %100 cvarnda temett alrm diye dnyor.
bu planla beraber hisseyi alyor. ben aldgm temettye bakarm hisse fiyatnn performansndan banane dyor.
her yl aldg temetty eklemesne ramen 4. ylda aldg temetty hisseye geri sokmasna ramen totalde porfoy buyumes sadece %20 olabilmi. Evdeki hesaba gre %100 kazanmas lazmken neden %20 kazanmtr. Sorusuyla beraber hesap ktap yapmaya baslyor. SOnra anlyor k hisse ne kadar yukar gderse kazancda okadar oluyormu.
hisseniz %20 verimlilikle temett datacaksa her yl %20 yukar gtmes art ozman sizin getiriniz tpk faiz gibi %20 olur yani sank %20 faize para sokmusunuzda kazanmsnz gb olur. hisse %15 gidip %20 temett dagtrsa kazancnz %15 tir halbuk %20 temett almtnz ama getiriniz %15 i geemez. nanmayan hesaplayabilir.
te bu noktadan sonra benim kay kopuyor. madem hissenin aldgm yerden yukar gdebldg kadar kazancm var o halde bu hsse brakn %20 yi %30 %35 verimlilik oranyla faizin kat ve kat stnde temett datsa ka yazar. hisseyi aldgm yerden tbaren yukar gttg kadar kazanacak olduktan sonra sizede anlamsz gelmyormu.
ou kii ikayet ediyor efendm bzm irketlerin ben bilmem neresne tkreyim. faizler olmu %24 bizim hisseler veriyor %10 diyor yatrmc tab gelmez diyor. Fakat temetty faiz gibi net getiri zannedyor halbuk hssenn yukar cktg kadar kar elde ettgnden habersz. bugun irketin biri %35 verimlilik oranyla temett dagtsa eer bu sene sadece %10 yukar gderse sene sonunda %35 temett aldgnzda toplam getiriniz sadece %10 olacak. Ondan sonra faize yatrdgnzda daha y getr elde edecegnz anlayacaksnz ancak i iten geecek.
Neyse bu duruma dikkat edin hisseniz vadettii temetty faiz gibi elde etmek styorsanz o hissenin vadettii temett verimlilik oran kadar yukar gdecegnde garant altna almanz gerekyor. Ho bende soyle diyorum madem okadar yukar gdecegn biliyorum bu hssenn o halde ana portfoyumun harcndek getiriyi satarakta aslnda br nev temett alm olurum. illa temett gnn beklemek zorunda kalmam.
yani hibir saknca yok temett almanzda istemenizde ama dikkat edin vadedilen temett verimlilik oran kadar hisseniz yukar gtsn.
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer mleri