Cahilce ile cahil farklý þeyler yaptýgýnýz yorum cahilce demek araþtýrmadan ezbere, bir hesap, bilimsel araþtýrma veya bir kanýt olmaksýzýn savunduðunuz arguman kesin bir bilgi içermiyor demek.
Gelelým fonlar meselesýne FON lar kýmdýr ne kadar getiri üretir. Getirilerinin temettü vesilesiyle veyahutta temettü veren hisselerden geçtiði argumanýný neye dayanarak söylediniz ? Bu fonlarýn çok süper getiriler elde ettiði argumanýna nereden vardýnýz ?
Bir fon türkiyede çoðunlukla temettü veren hisseleri almýþsa bile bunun gerçekten temettü vermiþ olmasýndan kaynaklandýðýna nasýl emin oldunuz bir fon bu kadar basit bir argumanla yatýrým kararý alabýlýr mý ?
Tek taraflý bakýþ açýsýna sahipsiniz "sorgulama" yeteneði kazandýðýnýzda herþeye þüpheyle bakacak dolayýsýyla hem karþý argumaný hemde sizin argumanýzý araþtýrmak zorunda kalacaksýnýz. Araþtýrdýgýnýz da da empatý yetenegý kazanacaksýnýz. Bilinçlenecek ve farklý pencerelerden bakmayý öðreneceksiniz. En doðru ve saglýklý bilginin ne oldugunu karar vereceksiniz.
Warren buffet örnek aldýgýnýz býr yatýrýmcý mektuplarýný lütfen okuyun temettü hakkýnda ne demiþ ve kendý þirketi niçin temettü daðýtmýyormuþ bir okuyun.
Buffetin þirketinin hisse fiyatýna býr bakýn senelerdýr temettü daðýtmayan bu þirketin 1 lotu 308 usd 1990 da 7 usd imiþ. Hiç temettü dagýmayan bu þirket niye cakýlmýyor bu temettüye önem veren fonlara ne oldu daha sayayým mý nasýlsa býlýmsel gýtmeyý sevýyorum.
Google - facebook - Amazon - ebay - yahoo! - blackberry - discovery - netflix
Hayatlarý boyunca bir kere dahi temettü daðýtmamýþlardýr.
niye bu hisseler þu an çakýlmadý Bu yabancý fonlar bu hisselerin hiçbirini almadýlarsa çok yazýk gördüðünüz bu þirketlerin her biri türkiyeyi komple satýn alacak büyüklükteler. Hisse grafiklerinide lütfen inceleyin yatýrýmcý ne kazanmýþ bir bakýn!
Yabancý bir fon sizin argumanýnýza göre bu hisseleri almadýlarsa zaten beným gözüm de baþarýsýz fonlardýr. Ha yok almýþlardýr diyorsanýz sýzýn Fonlar temettüye önem verir argumanýnýz çöp oluyor.
Ayrýca fonlar temettüye önem versin veya vermesin bunun ne önemi var ki siz para kazanýyor musunuz ona bakýn.
Benim yazdýlarýnýzdan anladýgým þu;
Birilerinden veya bir yerlerden temettü ile ilgili yazýlarý okumuþ ve bu okudugunuz kiþinin yazýlarýný hiç üzerinde düþünmeden "DOÐRU" bilgi olarak kabul etmiþsiniz. BU konuda hiçbir araþtýrma okuma dokuma sorgulama yapmamanýza raðmen. Sanki okumuþ araþtýrmýþ DOÐRU olduguna kanaat getirmiþçesine.
Ezbere bir bilgiyi diðerlerine aktarmanýz Benim gözümde hoþ olmayan.
TTraka gelirsek düþüþünün sebebini asla bilemeyiz þudur desek þüpheli budur desek þüpheli bunu asla öðrenemeyeceðiz.
Zaten bu þirket 2018 den beri düþüyor. 2016 ila 2018 arasýnda temettü dahil 0 getiri üretmiþ yatýrýmcýsýna. 2016 2018 arasý bu þirkete yatýrým yapan yabancý fonlar niye getiri üretememiþ niye hisse fiyatýný yukarý cýkartamamýþlar.
Temettü vermiþmi vermiþ niye çýkmamýþ yukarý bir hissede fonlarýn gýrmesý ve cýkmasý sýzýn ýcýn cok onemlý ya ttrak'da 2016 2018 döneminde temettü verdiði için bu fonlar alýþlarýna devam etmesine raðmen niye fiyat yükselememiþ.
Bir yatýrýmcý olarak beni "aydýnlat" dediðim zaman kaçýyorsunuz. Çünkü konu hakkýnda bir araþtýrmanýz yok yazýlarý okuyor okudugunuz oranda bilgileniyorsunuz soru sorulunca da sebebini açýkla deyince de kaçýyorsunuz çünkü kendýnýz de bilmiyorsunuz sorunun cevabýný býrýlerý oyle dedi herhalde doðrudur argumanýný ýnsanlara satýyorsunuz.
Yanlýþ bilgi veya konu hakkýnda bir fikriniz olmamasýna raðmen kulaktan kulaða bu bilgiyi iletiyorsunuz.
Sýk sýk "Din"den örnek vermek zorunda kalýyorum. Çünkü hikaye ayný. Anne ve babamýzdan bu doðru dindir. Bilgisini doðru kabul edip kuraný-ý kerimi hiç okumamýþ araþtýrmamýþ dinlerin tarihini dahi bilmediðimiz halde.
Sen ne diyorsun olum lan cehennemde yanacan benim dinim doðru din gel sende benden ol diyoruz.
Ayný þekilde karþý taraf ta sen yanacan cehennemde asýl benimki doðru din diyor.
Komýk ve cahilce deðilmi dur ya tartýsmak yerine oturalým araþtýralým senin dinin ne demiþ benimki ne demiþ. Hangisi güzel mantýklý ise o dine geçelim birbirimize iyilik yapmak ve cennetten bir köþe kapmak istemiyormuyuz.
EEE o halde oturup konusalým araþtýralým demek yerine her iki tarafta saçma bir biçimde kendýsýnýn haklý oldugunu düþünüyor.
Yoksa tartýsmaktan ve yanýlmaktan mý korkuyorlar ? ya onunký yanlýþ bir dinse. Bundan niye korkarsýn ki. Sen istemiyormuydun cennetten bir köþe ?
Malesef insanoðlu bu kadar geliþmemiþ düzeyde. Birde zeki oldugumuzu söyleriz.
Ýþte temettü ve diðer tüm bilgilere bakýþ açýsý malesef ayný Dinler de oldugu gibi. Sen ne diyorsun lan benimki doðru. Nasýl dogru acýkla.
EE hoca öyle dedi.
annem babam öyle dedi. Ha yani sen hiç okumadýn býr býlgýn yok herhalde hoca dedýyse dogru demýstýr dýyorsun.
Peki ben hoca kýlýgýna girip doðru dýn hýristiyanlýk desem buna da mý ýnanacan.
Yapýlmasý gereken basit oturacaksýn her iki tarafýda yada kaç tane seçenekkarsý arguman varsa araþtýracan düþünecen sorgulayacan. Doðrusu budur diyecen o yolda gidecen.
Ama bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayacan!
Biri neden bunu seçtin dediðinde de tak tak tak bütün argumanlarýný delýllerýyle saçacan.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri