Originally Posted by
zagos
Erhan hocam kendince bir yol çizmiþ. Sanýrým günlük al-sat deðil de 3 ayda bir tabloya göre yapýyor. Saygý duyarým, her yiðidin bir yoðurt yiyiþi vardýr. Para kazanabiliyorsan sorun yok zaten.
Benim izlediðim yol ise; ortak olacaðým þirketin son 5-10 yýllýk verilerine bakarým, daha sonra sene baþýndaki bilançosuna ve faaliyet raporuna bakarým. (Özellikle sene baþý faaliyet raporu çok önemli, þirketin gelecek planlarý yani hikayesi burada olur.) Daha sonra þirkete ortak olmaya karar vermiþsem her ay düzenli bir þekilde hisseyi toplarým. Þirket ile ilgili haberleri takip etmeye baþlarým. her bilanço dönemimde faaliyet raporunu ve bilançosunu en ince ayrýntýsýna kadar incelerim. Þirketin temel göstergeleri bozulmadýðý sürece ortaklýðýmý bozmam. Þirketin vermiþ olduðu temettüyü de yine hisseye çeviririm. Böylece ortaklýðýmý büyütmüþ olurum.
Al unut stratejisini zaten yanlýþ. Ortak olduðun þirketi her zaman takip edeceksin. Ortak olduðun þirket karýný artýrýrsa senin kazancýnda artacak, o yüzden takip önemli. Baktýn 2-3 çeyrek karlýlýðý, satýþlarý, yönetim yapýsý bozulmaya baþladý iþte ozaman ortaklýðýný bitireceksin. O yüzden köklü, yýllardýr iyi yönetilen, dürüst þirketleri seçmek önemli.
Ben ve benim gibi beyaz yakalýlar için günlük, haftalýk, aylýk al-sat iþi çok mantýklý deðil. Benim amacým tasarruf ettiðim parayý akarý olan bir iþe kanalize ederek artýrmak. Yani benim asýl iþim borsa deðil. Benim zaten bir iþim var. Ben biriktirdiðim paranýn hem deðer kaybetmemesini hem de büyümesini istiyorum. Birikimimi faiz ve türevleriyle deðerlendirmek istemiyorum. Benim için en mantýklý yatýrým temeli saðlam, satýþlarý ve karý büyüyen ve bunu yatýrýmcýsýyla paylaþan þirketlere ortak olmak. Tabi þirketin faaliyet gösterdiði alan da çok önemli. Bankacýlýk, alkollü içecekler vb. sektörleri tercih etmiyorum.
söylediklerinizin %90 ýna katýlýyorum.
%10 luk kýsým "yatýrýmcýsýyla paylaþan þirketlere ortak olmak"
kýsmýnda ayrýþýyoruz.
Bu cumleyý kým turettýyse neredeyse lanet okuyacam cunku bu cumleyý neredeyse herkeste duyuyorum.
Bu cumlenýn uzerýnde felsefe yaptýnýz mý acaba ne demek ne anlama geldýgý konusunda býr fýkrýnýz var mý ?
temettü verildiði zaman sadece size deðil patronun ve diðer ortaklarýn cebinede para giriyor. O para þirketin içinden çýkýyor. Karýný sadece senle deðil ayný zaman kendi ilede paylaþmýþ oluyor.
Ancak "yatýrýmcýsýyla paylaþan þirketlere ortak olmak" deyince çoðu kiþi temettünün sadece yatýrýmcýya verilen bir para olduðunu zannediyor.
patron ve diðer ortaklar yani sizler kasadan bir miktar para almýþ oluyorsunuz. Yanlýz aranýzda bir fark var.
Parton kasadaký parayý alýyor doðru fakat siz ilk soktugunuz paranýn deðerlenmiþ halini alýyorsunuz. eðer hisse senedi siz adlýktan sonra deðerlenmiþ ise derðelenmemiþ ise soktugunuz ana paranýn bir kýsmýný kasadaký kar payý diye size veriyorlar. Halbuký o çekmeceye siz 10.000 TL para koymuþtunuz hisseniz hiç deðer kazanmadý. ancak kar payý daðýtmaya karar verdi þirket. sizin kasanýzdaki 10.000 TL yii 9000 TL ye indirip 1000 TL kar payý hak ettiniz diye senin paraný kar payý bu diye sana veriyor.
Ulan zaten ilk soktugun paraydý bu para nasýl kar payý oluyor ? Ancak dikkat edin patron ise direk gerçekten kasaya girmiþ olan parayý alýrken siz kendý paranýzý alýyorsunuz.
üstelik kar payý diye size verilen bu paradan birde vergi kesiliyor. ana paranýz 9000 e düþmüþ 1000 TL bürüt bana verilmiþ birde vergi kesilmiþ elimde kaldý 980 lýra atýyor 20 lýra vergý ne vergisi gelir vergisi
hangi gelirin vergisi ? ben gelýrmý elde ettýmde vergý oduyorum.
mesela "yatýrýmcýsýyla paylaþan þirketlere ortak olmak" bu cumleyý kuran herkes þunu araþtýrdýmý temettüden bir gün önce hisseyi alýrsanýz hiçbirþey elde edemezsiniz acaba neden böyle diye hiç soran olmadýmý ?
karýný ortak deðilmiyiz kar payý bu demek deðil mi þirketin elde ettiði kardan payýma düþeni almak deðil mi ???
o halde ben bir gün öncesinde bu þirkete ortak olursam kasaya giren belirli bir karýn býr kýsmý ortaklara daðýtýlacaðýna göre bende bir ortak olduguma göre payýma düþeni almam gerekir. ancak ne ilginçtir ki bana hiç extra para yatmýyor ? benim yatýrýdýgým paranýn bir kýsmýný kar payý adý altýnda bana geri veriyorlar ??? üstelikte vergisinide keserek.
Bu haksýzlýk deðilmi ben bir gelir filan elde edemeden vergi ödemeye mecbur tutuluyorum neden ?
e iþte sen kýsa vade düþünüyorsun dýyenlerýnýz vardýr belký matematýk yalan soylemez. Ayný sekýlde ýsler her zman.
örnek 1
1 ay once 5 lýradan ortak oldum 1 ay geçti hisse 5 lýra temettü daðýtýldý 1 lýra hisse fiyatý düþtü 4 lýraya
portfoyum oldu 4 lýra bankaya yatan bürüt 1 lýra net 0,9 lýra.
örnek 2
5 yýl once aldým 10 lýradan hýsseyi 5 yýl sonra birikmiþ tüm karý dagýtacam dediler hisse fiyatý 10 lýra. 3 lýra temettü daðýttýlar birikmiþ kar payý ya o yuzden yuksek verýyorlar diyelim.
hisse fiyatý oldu 7 lýra bana yatan bürüt 3 lýra net 2,8 lýra. topam porfoy ýse 7 lýra
ne anladým bu iþte 5 yýl once ortak oldugum sýrketýn elde ettýgý tum karý 5 yýl sonra toplu sekýlde yatýrýmcýlarla paylasmak ýstedý fakat 5. yýl kar payý adý altýnda ana paramýn ýcýndeký 3lýrayý bana geri verdiler ????????
onca edýlmýs karlar kayboldu gýttý nereye gitti ?
bir yatýrýmcý olarak soruyorum beným kar payýmý bulun neden ana paramý 7 lýraya düþürüp 3 lýrasýný kar payýn dýye bana gerý verýyorsunuz cocukmu kandýrýyorsunuz sýz diye isyan etme hakkým yok mu ?
DERS1
erhanin 5 yýl boyunca elde edýlmýþ KAR'dan alacagý PAYI nereye kaybolmuþtur ?
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri